Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy Ziemia jest płaska??

• Zamknięty Temat jest zamknięty
163 replies to this topic

dis.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Wahadło Fucaulta" - to może być to. Dzięki octopus - to mi się chyba tam gdzieś obiło o uszy i spamiętało, że jest związanie jakoś z ruchem ziemii. Teraz zapamiętam i będę wiedział. :smile:
  • 0

octopus.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie no mamy kolejnych Newtonów na Forum. :lol : Normalnie bydujecie nową fizykę. :lol : Podważacie podstawowe prawa. Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak prawo powszechnego ciążenia? Pomyślcie. Powstaje nasza planeta. Jest sobie w przestrzeni bardzo rzadka chmura pyłów, gazów, po prostu cząstek. Zapada się ona samoczynnie. Cząski po bokach są przyciągane z tylko jednej strony i nic tego nie równoważy. Dlatego zbliżają one się ku środkowi. Zapadanie zatrzymuje się, gdy zagęszczenie cząstek umie się mu przeciwstawić. Dlatego powstaje kula, nie dysk. Wszystkie okoliczne cząstki zapadają się równomiernie ku środkowi.

Chyba każdy wie że ciała się wzajemnie przyciągają. Środek grawitacji ziemskiej znajduje się w środku planety (tak przyjęto). Jeśli środek grawitaji dysku byłby w jego środku, ciała po bokach dysku byłyby słabiej przyciągane niż te w jego środku. A tak chyba raczej nie jest. :-D Przyspieszenie ziemskie na całym globie waha się o ile się nie mylę o co najwyżej dziesiątą część. W dodatku gdyby położyć kulkę na idealnie równej powierzchni gdzieś na granicach tego dysku, zaczęłaby się ona toczyć ku środkowi. Trochę dziwne, nie uważacie?

Poza tym, osoba która używa uzasadnienia, że woda na kulistej Ziemii powinna opadać musi być chyba niespełna rozumu. Porównajmy Ziemię do szklanki. W szklance woda gromadzi się na dole, bo pod spodem jest Ziemia ze swoją grawitacją. Dlaczego niby woda na Ziemii miałaby opadać? Grawitacja działa prawie równomiernie (różnica określona wyżej), więc wody powinno być wszędzie tle samo. Czy pod Ziemią może jest coś jeszcze, co powodowałoby opadanie wody?? :mrgreen:

Ktoś poprzednio napisał że wystarczy wyjść z domu i popatrzeć pod siebie. Co się widzi? Kulę czy płaski fragment?

Osoby posługujące się takimi przykładami albo są naprawdę walnięte, albo to na serio prowokacja. Chyba nawet 2-latek rozumie że na tak małym fragmencie, jaki widzimy pod sobą nie da się zobaczyć kolistości planet. :wall: :gafa:

P.S.

"Wahadło Fucaulta" - to może być to. Dzięki octopus - to mi się chyba tam gdzieś obiło o uszy i spamiętało, że jest związanie jakoś z ruchem ziemii. Teraz zapamiętam i będę wiedział. :smile:

Proszę bardzo. Naprawdę to nesamowita rzecz. A szczególnie bajerancko prezentuje się w Max-Planck-Institut für chemische Physik fester Stoffe(w Dreźnie). Ponieważ jest tuż za szybą przy wejściu, ludzie z ulicy zatrzymują się żeby popatrzeć. :mrgreen:
  • 0

#93 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

sceptyczny, brak argumentow na co? o to jest pytanie;>
  • 0

Indoctrine.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Octopus--> Dlaczego uważasz, że muszą powstać kule? Dysk akrecyjny jest DYSKIEM a nie KULĄ. I także w nim tworzą się małe dyski a nie kule.
  • 0

Cote-d'Or.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ponieważ dysk akrecyjny powstaje w wyniku opadania materii na silne pole grawitacyjne,
a dysk tworzy się przez to, że pod wpływem tej grawitacji materia nabiera rotacji ( jeśli się nie mylę chodzi tutaj o zasadę zachowania momentu pędu, ale jeszcze muszę sprawdzić ) oraz siły dośrodkowej

co wy na fizyce robiliście ludzie ?

edit: dobra sprawdziłem, rzeczywiście pod wpływem zasady zachowania momentu pędu
  • 0

Ariel.
  • Tematów: 36
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

oni na fizyce uważali, o to nie mamy sie co martwić, problem jest w tym, że chcąc ośmieszyć teorię pustej Ziemii, w swojej prowokacji zabrnęli za daleko i nie ma się jak grzecznie z niej wycofać. Założeniem, jak mniemam, było to, że temat zostanie zamknięty i usunięty, a zamiast mniej lub bardziej konkretnych argumentów uslyszą bluzgi, co miałoby stanowić swego rodzaju wodę na młyn, jakim byłoby późniejsze głoszenie, ze tutaj tylko "inne" teorie mają posłuch i wzięcie, a poważni rozmówcy są zagłuszani i wyciszani, a może jeszcze jakaś inna teoria spiskowa, do tej pory lynx powaznie podchodzi do tematu i wraz z indoctrine starają się podciągnąć jego marną wartość merytoryczną, zaś, na moje oko, kolega sceptyczny szuka tylko zaczepki, zeby wyładować swoje frustracje, którym to daje niebywały jak dotąd upust. Żeby uprzedzić teorie o tym jak marny ze mnie psycholog i im podobne, powiem od razu, że nie będę nawiązywał do tego pokroju zaczepek, ponadto od tej pory, każde wypowiedzi nie związane z tematem, a mające w sobie jakąkolwiek nutę docinki dostają potrójnego warna, szkodaby było ostatnie tygodnie wakacji spędzić bez możliwości udzielenia się na forum ;-)
  • 0

sceptyczny.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

w swojej prowokacji zabrnęli za daleko

Kto decyduje o tym, czy cos jest zbyt daleko czy zbyt blisko? Ty? Dziekuje w takim razie za obiektywnych moderatorow ...

kolega sceptyczny szuka tylko zaczepki, zeby wyładować swoje frustracje, którym to daje niebywały jak dotąd upust.

Ok ;) Czy jestes pewny tego co napisales?

że nie będę nawiązywał do tego pokroju zaczepek, ponadto od tej pory, każde wypowiedzi nie związane z tematem, a mające w sobie jakąkolwiek nutę docinki dostają potrójnego warna, szkodaby było ostatnie tygodnie wakacji spędzić bez możliwości udzielenia się na forum

Wiec poddajmy to osadowi "normalnych" moderatorow, ktorzy nie sa zwiazani z zadna ze stron. Ze swojej strony proponuje najnormalniejszego, bezstronnego moderatora - NHolokaust'a. Nie Ty jestes od ustalania zasad panujacych na forum, w tym dawania potrojnego (znow pytam: jakim prawem? czy jest to w regulaminie? Czy wierzacy moderator ma prawo do takich czynow? Czy nasze wypowiedzi urazily kogos tak bardzo [ prosze o przyklady - uzasadnione dobrze - przeprosze ], ze trzeba wprowadzac glupia cenzure? [przez jednego moda]) warna.

Na dodatek wypowiedz:

, szkodaby było ostatnie tygodnie wakacji spędzić bez możliwości udzielenia się na forum

Ma w sobie wyjatkowo duzo "docinkowosci" (ktora jest wypominana nam) i chamstwa, ze strony moderatora, ktorzy popisuja sie swoja wladza, wobec NIC NIE ZNACZACYCH userow, ktorzy moga wierzyc w plaska ziemie ... (bo ja stanowie prawo - na tym to forum polega? Brawo!)

Rozumiem, ze moja odpowiedz zostanie usunieta lub moje konto zostanie zablokowane ... Na szczescie mam neostrade ;) Pozdrawiam wszystkich, ktorzy mysla inaczej ode mnie i chca zgnoic moje wierzenia ... :)
  • 0

Ariel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

i znowu brakło dowodów i argumentów, zabawne, że jedynie z Twojej strony, lynx i Indoctrine pokazują naprawdę o wiele wyższy poziom kultury, czy ty myslisz, że jak pokrzyczysz to każdy ulegnie? jeśli tak to chyba potrzebujesz czasu na przemyślenie tego co mówisz. Nie przywykłem do robienia wody z gęby, więc zgodnie z obietnicą, warn x3. Nie jesteś na pozycji do wystwiania jakichkolwiek żądań, masz prawo do wypowiedzi, ale nie masz prawa do prowokowania, a celowo próbujesz teraz zaognić konflikt powstający właśnie na linii użytkownik-moderatorzy. Masz neostradę i co z tego? Nie widzę w Twojej wypowiedzi niczego, poza wyładowywaniem negatywnych napięć, więc tak jak mówiłem, warn x3

P.S.Znajomość regulaminu ponad wszystko:

czy jest to w regulaminie? Czy wierzacy moderator ma prawo do takich czynow?

Nie wiem co ma do tego to, czy jestem wierzący, czy też nie, jednakże prowokujesz swoim zachowaniem do agresywnych zachowań, a lektura regulaminu, jak widać, nie była dla Ciebie najprzyjemniejsza, polecam paragraf szósty:

6.4 Zabronione są wszelkiego typu prowokacje; wątki lub wpisy wprowadzające w błąd w sposób celowy lub zamierzony. Zależnie od wagi prowokacji użytkownik może otrzymać ostrzeżenie o wartości 1 aż po całkowite usunięcie z forum.
  • 0

ktosiuf.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Środek grawitacji ziemskiej znajduje się w środku planety (tak przyjęto).

Przecież to przyjęli naukowcy którzy są w spisku....a w środku jest Słońce....

[ Dodano: 2006-08-15, 12:55 ]
Ja tego nie rozumiem, w tym temacie atakujecie tę teorię powszechnymi prawami fizyki i ogólną powszechną wiedzą o planecie. Natomiast te same argumenty są podważane w pustej Ziemii, która jest tak samo debilna i śmieszna jak ta o płaskiej Ziemii. I nie potraficie się przyznać do tego że taki temat jak ten ośmiesza inne tematy (o pustej Ziemii). Dlaczego tamta teoria ,która jest nonsensem niepopartym żadnym dowodem jest tu ubóstwiana, a ta teoria jest offtopowana a "sceptyczny" zostaje zablokowany. Porażka. Jak zwykle kiedy ktoś na forum jest niewygodny zostaje zabanowany.
  • 0

Ariel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ktosufie, nie niewygodny, tylko łąmiący regulamin, chociażby tym http://www.paranorma...wprofile&u=2916 podszywanie się pod kogokolwiek, na siłę udowadniając, że skoro ma się neostradę to jest się nietykalnym, jest niezdrową praktyką. nie wspominając już o wszczynaniu niemiłych konfliktów. Jak do tej pory nikt poza agresywnym sceptycznym nie dostał żadnego bana, nawet on sam bana nie otrzymał, więc o jakim banowaniu opowiadasz? nie szukajmy na siłę niewygodnych argumantów tam gdzie ich nie ma, bo to jedynie doprowadzi do kolejnych konfliktów.
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak widzę poparty dowodami temat o płaskiej Ziemii jest niewygodny
  • 0

#102 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

ktosiuf, leciales kiedys samolotem w bezchmurny dzien na bardzo duzej wysokosci?;>
  • 0

octopus.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

octopus napisał/a:  
Środek grawitacji ziemskiej znajduje się w środku planety (tak przyjęto).  

Przecież to przyjęli naukowcy którzy są w spisku....

To już śmieszne. A ciekawe jak ty byś zrobił. Jeśli masz o tym jakiekolwiek pojęcie, to wiesz że każda cząstka wykazuje oddziaływanie grawitacyjne, które maleje wraz ze wzrostem odległości. Tak więc oddziaływanie grawitacyjne na ciało oddalające się od powierzchni planety nie malałoby liniowo. Na ciała położone w różnych punktach objętości planety działają różne siły i w różnych kierunkach.Dlatego środek przyjęto za "skupisko" całej grawitacji. Przyjęto to nie ot tak, ale po to aby nie komplikować obliczeń. Zresztą zrobiono to już dawno temu. No chyba że spsek trwa już baardzo długo...... :rotfl:

...a w środku jest Słońce....

Niezbyt rozumiem.

Zresztą temat dla mnie choć wybitnie śmieszny( mógłby trafić do humor i rozrywka) nie musi być wcale dyskryminowany. Jasne jest że nie jest on do końca normalny, ale nie widzę konieczności umieszczania go w śmietniku. Zresztą nie moja lecz modów wola więc co będę mówił.... Poza tym bardzo dobrze że sceptyczny dostał warny, bo zamiast zajmować się dyskusją, ewidentnie prowokował :-/ Dlatego też namawiam aby powrócić do tematu i odpowiadać na kolejne argumenty, bez względu na sam pomysł że Ziemia może być płaska. Chętnie bym przeczytał wytłumaczanie moich poprzednich argumentów, bo jak narazie nie ma oponenta. Jeśli naprawdę sądzicie że Ziemia jest płaska obrońcie to, a nie zajmujcie się obrażaniem innych i obniżaniem wartości tematu.

Edit: Nie wiem czy są tacy wśród zagorzałych zwolenników płaskiej Ziemii, którzy byli też za pustą Ziemią. Jeśli tak, pomyślcie, jak Zimia może byś pusta będąc dwuwymiarową? :lol :
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ktosiuf napisał/a:  
...a w środku jest Słońce....  
Niezbyt rozumiem.

Chodzi o to że większosć forumowiczów ma taki pogląd na świat że Ziemia jest pusta a wśrodku znajduje się drugie Słońce...(teoria pustej Ziemii)
  • 0

Sadhu.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ktosiuf-sugeruję zrobić ankietę...
Stwierdzenie "większość forumowiczów" jest tu raczej nie na miejscu, bo nie jesteś w stanie jak na razie udowodnić tego liczbami.
Zrób ankietę to sie dowiemy, kto wierzy w pustą, kto w okrągłą a kto w płaską ziemię i tyle
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych