Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy Ziemia jest płaska??

• Zamknięty Temat jest zamknięty
163 odpowiedzi w tym temacie

Cote-d'Or.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a gdzie tutaj biegun północny tyle razy zdobywany ?
jak także wyjaśnić zjawisko dnia i nocy ?
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W samym centrum mapy :-)
  • 0

dis.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Słońce krąży wokół Ziemi po orbicie o zmiennym nachyleniu, to przecież oczywiste.

W takim razie słońce zawsze wschodziłoby i zachodziłoby w tym samym miejscu, a tak nie jest.
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

dis, Słońce wschodziłoby i zachodziło w tym samym miejscu, gdyby oś pochylenia znajdowała się w płaszczyźnie dysku. Tymczasem oś ta znajduje się w drugim ognisku elipsy orbity słonecznej.
  • 0

Danix.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

LOL przecież Ziemia jest KWADRATEM :lol :

Bardzo ale to Bardzo interesujący temat...

Ja zostaje że Ziemia jest Kwadratem i nikt mnie nie przekona że jest inaczej :lol :
  • 0

Baal.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W samym centrum mapy :-)

Pewnie chodziło o południowy.. Więc, gdzie on jest?
  • 0

dis.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No Lynx tu mnie zagiąłeś matematycznie, nie powiem... . Jutro postaram się znaleźć jakieś sensowne dowody na kulistość ziemii. Dziś mi się nie chcę :smile:
  • 0

Danix.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

jeśli chodzi o kwadraty to mam dowody :P

Dołączona grafika

Dobra więcej się nie odzywam ale będe czytał :D :D
  • 0

Ariel.
  • Tematów: 36
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

roftl, sceptycy z tego forum, do tej pory uważani przeze mnie za poważnych rozmówców, nabrali wiatru w żagle i brną w nonsens, żeby tylko na siłę ośmieszyć tych, z którymi do tej pory naprawdę poważnie debatowali. Tego się nie spodziewałem, ludzie z klasą mówiący o słuszności lub braku dowodów na konkretne rzeczy, mniej lub bardziej śmieszne, teraz sami zapuszczają śmieszną prowokację. To ma być powaga? Żenada, nie powaga. Temat przenoszę do stosownego mu działu. Apeluję, panowie wróćcie do poważnego poziomu jaki reprezentowaliście i jaki w Was podziwiałem, bo to zagrywka iście nie pasująca do Was.
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

sceptycy z tego forum, do tej pory uważani przeze mnie za poważnych rozmówców, nabrali wiatru w żagle i brną w nonsens, żeby tylko na siłę ośmieszyć tych, z którymi do tej pory naprawdę poważnie debatowali

Ja osobiście, co już podkreślałem, nie mam zamiaru ośmieszać nikogo na tym forum. Po prostu przedstawiam pewną hipotezę. Upierając się przy jej prawdziwości postępuję w identyczny sposób, w jaki postępują 'wyznawcy' teorii spisku WTC, moonhoaxowcy czy zwolennicy Sitchina. Jest jednakże w tym przypadku pewna różnica - jak na razie nikt jeszcze nie podał sensownych argumentów podważających mój punkt widzenia.

Po cichu miałem nadzieję, że takie odwrócenie ról wyzwoli z nie-sceptyków ukryte pokłady krytycznego myślenia. Jak na razie widzę jednak, że zamiast zmierzyć się z argumentami i podać poważne dowody na kulistość Ziemi, większość 'forumowych guru' wolała się oddalić do własnego kółeczka przytakiwania. Nie świadczy to najlepiej o ich umiejętności analizowania informacji i wyrażania rzetelnych opinii.

Pewnie chodziło o południowy.. Więc, gdzie on jest?

Biegun południowy nie istnieje w sensie dosłownym. Tworzy go krawędź ziemskiego dysku.
  • 0

Cote-d'Or.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Biegun południowy nie istnieje w sensie dosłownym. Tworzy go krawędź ziemskiego dysku.

a więc co z ludzmi, którzy go wielokrotnie zdobywali ?
  • 0

Baal.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmm... A te wyprawy na środek bieguna. Kompasy musiały jakoś wskazywac biegun magnetyczny i geograficzny.
  • 0

Indoctrine.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wiele pytań które tutaj pada, wskazuje wyraźnie na nieprzeczytanie tekstu źródłowego. Tam jest nawet wygodnie zrobionych trochę odpowiedzi na potencjalne pytania przeciwników teorii.
Jest i o porach dnia, o róznej długości dnia i nocy w różnych częściach świata, o biegunie południowym..

Ariel--> Jako mod, masz prawo przenosić jak Ci się podoba. Jednakże nie rozumiem, dlaczego Teoria Płaskiej Ziemi to offtop a Teoria Pustej Ziemi nie.
To kto jakie ma intencje pisząc temat czy posty w nim zawarte nie ma znaczenia co do merytoryczności wątku.
  • 0

Baal.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Indoctrine, może byś jakos ogólnie chociaz przetłumaczył troche z tych dowodów na płaską Ziemie.. ? Chętnie bym sie z nimi zapoznał a angielskim nie władam tak dobrze żeby tłumaczyc takie długie teksty....
  • 0

Pylbas.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeśli Ziemia jest płaska to Ci, co w to wierzą żyją chyba na planecie ziemia a nie Ziemia. Pozdro
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych