Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jerzy Owsiak

• Please log in to reply
71 replies to this topic

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 810
  • Artykułów: 58
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To jego prywatny pogląd. Nie ma nic do rzeczy.

exio.
  • Tematów: 29
  • Artykułów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Liczą się czyny nie słowa. Według mnie zbiórka pieniędzy dla osób w podeszłym wieku przez Owsiaka jednoznacznie świadczy o tym za czym tak na prawdę jest i o co walczy.
  • 1

dryndryn.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

dryndryn@
Dziękuję, nie przemawia to do mnie. Szczególnie, ta wspomniana ilość jadu mnie w oczy szczypie.

a myslalem ze chodzi o dobro drugiego czlowieka ;)
  • 1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 810
  • Artykułów: 58
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kogo masz na myśli?
Usługodawcę, czy usługobiorcę?...

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Haters gona hate. Czasem mi się wydaje że niektórzy nie mają co z życiem robić oprócz plucia jadem.

Dołączona grafika
  • 0

Kelt.
  • Tematów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Striker Wszędzie ten nacjonalizm, strach z domu wyjść, co nie? Nawet jeśli dyskusja rozbija się o WOŚP...

Owsiak jest osobą która udziela się publicznie i sporo jest w tej postaci kontrowersji, więc nie dziw się że różni ludzie go oceniają. Jedni najchętniej zbudowaliby mu pomnik (oczywiście z funduszy zbiórkowych - a co!) a innym nie podoba się że zarabia na akcji która promowana jest jako charytatywna.
  • 1

drimaniack.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przeczytałem tylko 1szy post, ale odpowiem Tobie tak: od 3 m-cy jestem ojcem (może nie wzorowym) ale mam najwspanialsze dziecko w Drodze Mlecznej ;) Mój synek dzięki Owsiakowi przeszedł przesiewowe badania słuchu. Dziś ma 3,5 m-ca, wiem że mnie dobrze słyszy, ale gdy się urodził nie byłem w stanie tego określic. Nie wiem jak to badanie wygląda, ale dziękuję Jurkowi że dzięki niemu od dawna mam pewność że mój Igorek jest zdrowy. A myślę też że jeszcze bardziej wdzięczna jest mu kobieta, która leżała obok mojej żony i dowiedziała się, że jej dziecko słyszy tylko na 1 ucho. Może wiadomość ta nie była dla niej opymistyczna, ale przynajmniej wiedziała że ma problem i mogła od samego początku próbować coś z nim zrobić.

Trochę odchodząc od tematu - jako że mieszkam w Łodzi ostatnio wyczytałem że na Piotrkowskiej mają położyć nową kostkę. Nasi wspaniali radni wyasygnowali na ten cel 50 mln zł. Wczoraj byłem na Pietrynie. Ulica wygląda (na tle innych w Łodzi) więcej niż porządnie. Dziś rano wjeżdzając wózkiem koło mojego bloku po schodach usłyszałem od sąsiada, że pisał petycje o zbudowanie podjazdu dla wózków. Jedyną odpowiedź jaką otrzymał było "brak funduszy w budżecie miasta". Porównując Jurka do włodarzy miasta,w którym przyzło mi żyć wystawiam mu 5, a p. Zdanowskiej 2.
  • 1

rainman.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

• 2

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Striker Wszędzie ten nacjonalizm, strach z domu wyjść, co nie? Nawet jeśli dyskusja rozbija się o WOŚP...

Owsiak jest osobą która udziela się publicznie i sporo jest w tej postaci kontrowersji, więc nie dziw się że różni ludzie go oceniają. Jedni najchętniej zbudowaliby mu pomnik (oczywiście z funduszy zbiórkowych - a co!) a innym nie podoba się że zarabia na akcji która promowana jest jako charytatywna.

Jako patriota nie znoszę nacjonalizmu. Uważam, nacjonalistów za zdrajców narodu Polskiego. Więc widzę ten nacjonalizm i spoglądam na niego ze strachem bo boję się o moją ojczyznę. Dla tej ojczyzny w której się urodziłem i którą kocham potrafię powiedzieć to wprost nacjonliści są zagrożeniem dla Polski, a nacjonalizm nie ma nic wspólnego z patriotyzmem.

No masz rację Owsiak jest osobą, która udziela się publicznie i jest osobą kontrowersyjną, ale to jest jego fundacja. On ją stworzył i prowadzi i jak na razie przekazał najwięcej pieniędzy dla służby zdrowia w Polsce. A w kwestii pomnika - on sam swoimi czynami zbudował sobie pomnik trwalszy niż ze spiżu, a to co innym się nie podoba? Zawsze się jakieś ujadające kundle znajdą.. Przeraża mnie tylko to, że nikt nawet nie czytał tego artykułu ze zrozumieniem. Autor ukrywający się pod pseudonimem MatkaKurka, który zapewno w życiu do niczego nie doszedł zaczął snuć hipotezy na co idą pieniądze z Orkiestry dysponując jedynie szczątkowymi informacjami. Ponadto rości sobie prawo do decydowania na co Owsiak powinien przeznaczyć pieniądze nie wiedząc nic o zasadach prowadzenia fundacji.

Możecie mnie minusować bo nic więcej po moim poście po Was nie oczekuję ale wiedzcie jedno Owsiak w przeciwieństwie do większości ludzi coś w tym kraju zrobił. Czy przy okazji nie wszystko się wszystkim podoba to już ich sprawa. Ja nie jestem wcale jego fanem ale nie lubię głupoty, a ludzie czytający takie artykuły i dający wiarę niezweryfikowanym hipoteom anonimowego autora (który zapewniam Was na ekonomi i gospodarce się nie zna) mnie przerażają. Obudzcie się i rozejrzyjcie w koło?

Czepiacie się Owsiaka ale Kwaśniewskiej się nikt nie czepiał pomimo, że większość nimałych pieniędzy z jej fundacji szła na koszta administracyjne, a środki te dziwnym zbiegiem okoliczności były pozyskiwane od osób cudownie ułaskawionych od prawomocnie skazujących wyroków sądowych przez prezydenta czyli jej męża.

Żyjecie w kraju w którym jesteście parobkami - tutaj manadzej któremu od dobrobytu odbija zarabia tyle co mleczarz w Hiszpanii, do której wasz rząd wysyła pomoc finansową złożoną z waszych podatków i jednocześnie zadłuża kraj biorąc kolejne pożyczki, które spłacać będziemy dekadami.

Czepiajcie się Owsiaka bo czas antenowy jest więcej wart niż śrdki które nazbiera - fakt ale mamy kapitalizm i nikt nie wyłączy telewizji na jeden dzień po to aby przekazać całość dochodu na WOŚP tymczasem Owsiak robi show i przyciąga ludzi przed telewizory i pozwala wielu politykom, firmą i itd pokazać sie pozytywnie w TV. Dlatego bank PeKaO przekazał 2 mln zł, a lidl 1,7 mln złotych aby image tych firm był bardziej pozytywny bo napewno nie po to aby dzieci i starcy byli zdrowi. To jest kapitalizm i jeśli ktoś nie umie się w nim odnaleść to potem pisze głupie i wybiurcze artykuły. Czy to, że Owsiak potrafił wykorzystać zło systemu dla robienia dobra to jego wina? Może i jest kontrowersyjny ale za to skuteczny.

Ciekawe co ten anonimowy autor tego durnego artykułu w życiu zrobił dla innych? Od razu powiem, że w porównaniu do Owsiaka zero!

I dlatego wkurza mnie, że siedzą tutaj durni nnacjonaliści, którzy zamiast patriotycznie podchodzić do problemów ojczyzny i poszukiwać sposobów na ich rozwiązanie grają w jakąś chorą rywalizację z każdą inną organizacją i osobą, która ma inne poglądy niż oni sami - a jest tak ponieważ nie potrafią z nikim i z niczym współpracować. Potrafią tylko wytykać błędy i głośno ujadać. W dodatku są takimi patriotami, że na swoich imprezkach po pijaku salutują po faszystowsku, rysują sobie nazistowskie symbole i tak bronią kościoła, że większość z nich najchętniej pozamykałaby kościoły i wierzyła w światowida. Bo dzisiejszy nacjonalizm nie ma nic wspólnego z patriotyzmem, a więcej z komunizmem gdyż stworzyły wspólną ponadnarodową ideologię dlatego też organizacje nacjonalistyczne w Europie wspołpracują bardzo blisko ze sobą. Chyba nie muszę dodawać, że taka ponad narodowa ideologia nie ma nic wspólnego z patriotyzmem - a Ci wielcy "ptarioci" chcą wmawiać ludziom co jest patriotyczne, a co nie! Jednocześnie powołując się na bohaterów II WŚ i innych walczących o niepodległość - podczas gdy Ci bohaterowie gdyby ożyli sami by ich uciszyli.

Użytkownik Striker edytował ten post 14.01.2013 - 12:28

• 3

#55 Gość_wadm. Aton

Gość_wadm. Aton.
  • Tematów: 0

Napisano

Obawiam się, że łamiesz nowy regulamin. Nie odnosząca się do tematu krytyka polityczna również jest forma agitacji. Osobiście popieram całe przedsięwzięcie choć liczba środków jest umiarkowana jak na tak wielki szum i godziny czasu antenowego. Nie sądzę by to była również promocja eutanazji. Jakie ma Owsiak stanowisko tego nie wyjawi ale ktoś kto zbiera pieniądze na leczenie dziadków nie potrafiłby potem ich zamordować.
  • 0

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Osobiście mam gdzieś p. Owsiaka i cały WOŚP - aczkolwiek gdyby nie sprzęt przez nich zakupiony, to dzieciak mojego dobrego znajomego by nie przeżył - dlatego jak mam to zawsze coś wrzucę - choćby z wdzięczności, resztę zlewam.

@edit

W dodatku są takimi patriotami, że na swoich imprezkach po pijaku salutują po faszystowsku, rysują sobie nazistowskie symbole i tak bronią kościoła, że większość z nich najchętniej pozamykałaby kościoły i wierzyła w światowida.

Jakbym siebie w lustrze widział :mrgreen:

Użytkownik Shinji77 edytował ten post 14.01.2013 - 13:51

• 0

marko895.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Ehh.. To że Owsiak kupuje sprzęt ratujący życie to rzecz jasna i niepodważalna, więc jaki jest sens w przytaczaniu kolejnych przykładów, które to potwierdzają?

Tu chodzi o coś innego. Powala mnie sposób myślenia niektórych osób, "ważne, ze coś kupuje i pomaga", "mógłby zarabiać nawet 10 miliardów, byle ratuje życie". Głównym zadaniem WOŚPu jest rozdysponowanie pewnej sumy pieniędzy, która pochodzi od darczyńców. Tymi darczyńcami są w głównej mierze zwykli LUDZIE, także w pierwszej kolejności podziękowania należą się im, następnie wolontariuszom, a na końcu Panu Owsiakowi, dla którego jest to działalność również zarobkowa.

Ktoś tam wcześniej porównał działanie tej fundacji do działania firmy . Jest to oczywiście porównanie nietrafione, bo żadna firma nie zatrudnia 120 tyś pracowników nie wypłacając im wynagrodzenia. Przeglądając sprawozdania finansowe WOŚPu można zauważyć zwyżkową tendencje kosztów administracyjnych. W poprzednich latach oscylowały w granicach 2,5 mln, natomiast w 2011 roku co 5 darczyńca zrzucał się na administracje a nie na cele oficjalne. Nie wiem na co poszło te 8,4 mln ukryte pod nazwą "pozostałe koszty administracyjne", ale ta kwota wydaje się w mojej ocenie dość spora w porównaniu do całej zebranej sumy.

Tu nie chodzi o żadną zawiść czy brak empatii. Po prostu ludzie, którzy wspomagają tą akcję, mają prawo wiedzieć na co są przeznaczane ich pieniądze. Mają też prawo do własnego, również krytycznego zdania. Ja uważam, że stosunek ilości zebranych pieniędzy do pieniędzy faktycznie wydanych na pomoc potrzebującym jest ważny. Gdyby Owsiak przeznaczał na to tylko połowę, a resztę marnotrawił też uważalibyście, że należy go bezgranicznie popierać, bo "jednak coś tam kupuje i pomaga"? Może jednak warto zajrzeć w sprawozdania finansowe, na spokojnie porównać i przeanalizować i tym samym dojść do własnych wniosków, a nie ulegać powszechnie panującej opinii. To z kolei grozi sytuacją, w której dowolnie wykreowana osoba może uchodzić za męża opatrznościowego i bohatera, bez względu na to czy nim rzeczywiście jest.

Nie neguję tego, że cel działalności fundacji Owsiaka jest słuszny i szlachetny. Jednak człowiek ten nie dokłada się do tego interesu z własnej kieszeni, wręcz przeciwnie, jeszcze na tym zarabia. Dlatego martwi mnie niepohamowana gloryfikacja jego osoby w środkach masowego przekazu i dławienie wszelkiej krytyki pod jego adresem.
  • 7

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ehh.. To że Owsiak kupuje sprzęt ratujący życie to rzecz jasna i niepodważalna, więc jaki jest sens w przytaczaniu kolejnych przykładów, które to potwierdzają?

Taki, że mam prawo wypowiedzieć się w tym temacie tak samo jak Ty ;).

Gdyby Owsiak przeznaczał na to tylko połowę, a resztę marnotrawił też uważalibyście, że należy go bezgranicznie popierać, bo "jednak coś tam kupuje i pomaga"?

Jasne, bo jestem świadomy tego co robię z moimi pieniędzmi; jeżeli czegoś nie popieram to nie daje - to jest proste a takie stawianie sytuacji to dla mnie doszukiwanie się problemów na siłę tam gdzie ich nie ma - jeżeli nie pasuje, to olej zbiórkę i sam wyślij jakąś kwotę żeby pomóc. Zresztą WOŚP wcale nie równa się Owsiak.

Niektórzy przejawiają dziwne zainteresowanie cudzymi pieniędzmi.

Użytkownik Shinji77 edytował ten post 14.01.2013 - 15:20

• 1

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tu chodzi o coś innego. Powala mnie sposób myślenia niektórych osób, "ważne, ze coś kupuje i pomaga", "mógłby zarabiać nawet 10 miliardów, byle ratuje życie". Głównym zadaniem WOŚPu jest rozdysponowanie pewnej sumy pieniędzy, która pochodzi od darczyńców. Tymi darczyńcami są w głównej mierze zwykli LUDZIE, także w pierwszej kolejności podziękowania należą się im, następnie wolontariuszom, a na końcu Panu Owsiakowi, dla którego jest to działalność również zarobkowa.

...

Nie neguję tego, że cel działalności fundacji Owsiaka jest słuszny i szlachetny. Jednak człowiek ten nie dokłada się do tego interesu z własnej kieszeni, wręcz przeciwnie, jeszcze na tym zarabia. Dlatego martwi mnie niepohamowana gloryfikacja jego osoby w środkach masowego przekazu i dławienie wszelkiej krytyki pod jego adresem.

Nie wiem jak Ci to powiedzieć ale w pierwszej kolejności podziękowania należą się Owsiakowi za to, że w tym cyrku w ogóle udało mu się zorganizować tych 120 tyś ludzi, te media i ten wielki biznes bo gdyby nie on to nie byłoby tego jednego dnia w roku, w którym prawie każdy polak rzucałby coś na szpitale.

Prowadzenie orkiestry to nie tylko zbieranie i rozdzielanie środków. Orkiestra w przeciwieństwie do wielu fundacji, które dofinansowują sprzęt już wybrany lub leczenie sama wybiera sprzęt, szkoli personel w jego uzytkowaniu i dba o jego sprawność techniczną przez cały rok - i płaci pewnie z tych kosztów administracyjnych za utrzymywanie sprawności swojego sprzętu medycznego w placówkach słuby zdrowia bo NFZ nie ma na to kasy i urządzenia stałyby w piwnicach - Jak mają zaksięgować serwis techniczny jak nie w koszty?. Ponadto Owsiak jak i kilka innych osób pracuje w Orkiestrze przez cały rok - to jest normalne w każdej fundacji na świecie - inaczej fundacje by nie istniały bo nie miałby kto ich prowadzić - Jeśli przez cały rok musiałbyś pracować na własne utrzymanie (w tym swojej rodziny) to kiedy miałbyś czas na zajomowanie się fundacją? Ty widzisz finał orkiestry ale nie widzisz jej mechanizmów. To tak jak byś nagle zaczął oceniać Steve'a Jobsa z Aplle albo Billa Gates'a z Microsoft - wiesz chodzi o to, że aby ich oceniać musiałbyś dojść do podobnego poziomu co oni aby zrozumieć mechanizmy jakimi ten świat się rządzi. Ty natomiast podobnie do mnie uznajesz 2000 zł miesięcznie za fortunę ale w przeciwieństwie do mnie wymądrzasz się o Owsiaku, który potrafi ludzi skłonić do tego aby przeznaczali dziesiątki milionów rocznie na cele charytatywne. Chodzi o pewien poziom percepcji.

Dodatkowo koszty administracyjne to nie tylko koszty wynagrodzeń, remontów, serwisu technicznego urządzeń zakuipnych z wcześniejszych zbiórek itd.. To jest fundacja i czasem pewnie muszą dać jakieś ciche dotacje dla bankrutujących szpitali i pewnie księgują je inaczej aby ukryć pomoc aby np. komornik nie wszedł na konto szpitala i nie zabrał tych pieniędzy. WOŚP jest tak znane, że gdyby kto kolwiek miał haka na Owsiaka to już dawno by go użył i wykazał, że WOŚP kradnie a jakoś tego nie robi. Żadne CBA, CBŚ ani żadna niezależna księgowa. Nawet chory redaktor nie ma żadnych dowodów oprócz swoich hipotez. Nikt nie potrafi wykazać, że najopularniejsza fundacja w Polsce kradnie ale Ty to wiesz bo tak sam sobie interpretujesz sprawozdanie finansowe.

Zrozum WOŚP dla wielu polityków to niezły kawałek tortu - każdy chce trochę tego tortu dla siebie, a Owsiak nie chce oddać WOŚP więc on i ta orkiestra są atakowani - na szczęście Ci na wiejskiej nigdy nie mieli nic w sprawie orkiestry do gadania bo Orkiestra to samorządy, to biznes i w końcu to zwykli obywatele - a nad tym ubolewająca wiejska władzy nie ma.. więc zbija kapitał polityczny na krytykowaniu WOŚP i Owsiaka, a odmóźdzeni głupcy chodzą i powtarzają to bez zrozumienia.
  • 0

martius.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Jako patriota nie znoszę nacjonalizmu. Uważam, nacjonalistów za zdrajców narodu Polskiego. Więc widzę ten nacjonalizm i spoglądam na niego ze strachem bo boję się o moją ojczyznę. Dla tej ojczyzny w której się urodziłem i którą kocham potrafię powiedzieć to wprost nacjonliści są zagrożeniem dla Polski, a nacjonalizm nie ma nic wspólnego z patriotyzmem.

(...)

I dlatego wkurza mnie, że siedzą tutaj durni nnacjonaliści, którzy zamiast patriotycznie podchodzić do problemów ojczyzny i poszukiwać sposobów na ich rozwiązanie grają w jakąś chorą rywalizację z każdą inną organizacją i osobą, która ma inne poglądy niż oni sami - a jest tak ponieważ nie potrafią z nikim i z niczym współpracować. Potrafią tylko wytykać błędy i głośno ujadać. W dodatku są takimi patriotami, że na swoich imprezkach po pijaku salutują po faszystowsku, rysują sobie nazistowskie symbole i tak bronią kościoła, że większość z nich najchętniej pozamykałaby kościoły i wierzyła w światowida. Bo dzisiejszy nacjonalizm nie ma nic wspólnego z patriotyzmem, a więcej z komunizmem gdyż stworzyły wspólną ponadnarodową ideologię dlatego też organizacje nacjonalistyczne w Europie wspołpracują bardzo blisko ze sobą. Chyba nie muszę dodawać, że taka ponad narodowa ideologia nie ma nic wspólnego z patriotyzmem - a Ci wielcy "ptarioci" chcą wmawiać ludziom co jest patriotyczne, a co nie! Jednocześnie powołując się na bohaterów II WŚ i innych walczących o niepodległość - podczas gdy Ci bohaterowie gdyby ożyli sami by ich uciszyli.

Ja sam jestem nacjonalistą, średnio lubię Owsiaka, a jednak wczoraj zbierałem kasę na chore dzieci i starców dla WOŚP. Jak organizator ma prawo część zebranej kasy przejąć dla siebie i innych organizatorów z centrali WOŚP(bo to oni robią główną robotę), a nawet na ten Woodstock dla gimbusów, bo zdecydowana większość jednak idzie na cele medyczne.

A ty nie masz najmniejszego prawa obrażać narodowców, bo to nie są żadni faszyści. Endecja i Roman Dmowski tez byli zdrajcami narodu Polskiego ? Jan Mosdorf, którego zamordowali w Auschwitz naziści ? Albo bohaterowie z NSZ ? Powiedz to żyjącym do dzisiaj weteranom z wojennych organizacji narodowych (NOW, NSZ, NZW). To komuniści po wojnie też nazywali AK i NSZ od "krwawych nacjonalistów i faszystów), a siebie samych jako "patriotów". Patriotyzm to umiłowanie ojczyzny, a nacjonalizm narodu. Co złego jest w miłowaniu narodu ? Ojczyzna nie składa się z samej ziemi i przyrody, ale przede wszystkim z ludzi zamieszkujących dany kraj ! Mam nadzieję, że przemyślisz swoje słowa napisane bez żadnej refleksji i zastanowienia.

Użytkownik martius edytował ten post 14.01.2013 - 16:03

• 5

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych