ale powiem, że nie czytałem artykułu o którym wspomniano na samym początku, z angielskim literackim u mnie nie najlepiej; nie ma jakiegoś polskiego tłumaczenia czy źródła ?
jest jedna rzecz, która potwierdza kulistość ziemi - pory roku: u nas jest 4 ( albo 6, jak kto lubi ), a w takiej Afryce zaledwie dwie ( zima i lato ), że nie wspomnę o obszarach podbiegunowych ( też dwie, ale jest to raczej cykl dzień/noc - 6 miesięcy dzień i 6 miesięcy noc );
jeśli Ziemia jest dyskiem, to dlaczego się tak dzieje ? patrzyłem na mapę wg UN ( chodzi mi o rzut z bieguna północnego ) - wygląda na to, że temperatury rozkładają się gradientowo ( zimno - chłodno - ciepło - gorąco - ciepło - etc. ), jeśli Ziemia jest dyskiem, to co powoduje taki efekt ? co powoduje 6 miesięczy dzień na biegunach w czasie gdy 40 stopni niżej dzień już jest krótszy o parę godzin ?
nie wspomnę już o eksperymencie jakiegoś starożytnego ( Eratostenes ? ), który mierząc odległość od Aleksandrii do Teb, stwierdził, że Ziemia ma ileś tam stadionów średnicy
no i ten biegun południowy - jak wszyscy wiemy, był wyścig Scott - Amundsen, tak się okazało, że Amundsen przybył pierwszy, postawił flagę, Scott natomiast tę flagę zobaczył; gdyby Ziemia była dyskiem, to biegunów południowych byłoby nieskończenie wiele i Scott mógłby trafić tam, gdzie Amundsen flagi nie postawił ( jednak miał wyjątkowe szczęście i tam trafił

i jedna rzecz: zaćmienie Księżyca - jeden mówi, że to jakiś obiekt, którego nikt nigdy nie zaobserwował, inny, że to jakieś zjawisko; jak widać, teorie przeciwników kulistości Ziemi są jakoś niespójne, w przeciwieństwie do zwolenników ...
na razie tyle, jak ktoś chce mnie przekonać do teorii dysku, niech zbije moje argumenty ( czyli te podane wyżej ) na kulistość Ziemii, ale raczej sądzę, że będzie tak: "kolejny który wierzy w fantazje NASA