Napisano 31.12.2010 - 21:52
Napisano 01.01.2011 - 20:29
Napisano 03.01.2011 - 07:41
Napisano 03.01.2011 - 08:56
Z dniem 1 stycznia 2011 r. wchodzi w życie ustawa, która zakazuje dyskryminacji ze względu na płeć, rasę, pochodzenie etniczne, narodowość, religię, wyznanie, światopogląd, niepełnosprawność, wiek lub orientację seksualną.
Ustawa zmieni prawo wprowadzając przepisy dyrektyw Unii Europejskiej, których niepełne wdrożenie zarzucała Polsce Komisja Europejska. Ma ona precyzować, w jakich sytuacjach nierówne traktowanie jest przestępstwem, a w jakich różnicowanie poszczególnych grup obywateli jest dopuszczalne. Z założenia ustawa nie będzie dotyczyć sfery życia rodzinnego i prywatnego. Ustawodawcy zarzekają się również, że nowe przepisy nie będą odnosić się do reklam i dzieł artystycznych, bo ich zastosowanie pogwałciłoby istniejącą w Polsce „wolność słowa”.
Każdy, wobec kogo zasada równego traktowania została naruszona, będzie miał prawo do odszkodowania. Co więcej (i na co w szczególności należy zwrócić uwagę), wobec oskarżonych o dyskryminację nie będzie stosowana zasada domniemania niewinności, czyli oskarżeni będą musieli udowodnić, że się jej nie dopuścili.
Ustawa budzi wątpliwości konstytucyjne; jeszcze podczas prac w komisjach część posłów zapowiadało zaskarżenie jej do Trybunału Konstytucyjnego. Wcześniej ustawę negatywnie oceniła Koalicja na Rzecz Równych Szans, zrzeszająca kilkadziesiąt organizacji pozarządowych.
Użytkownik mylo edytował ten post 04.01.2011 - 03:20
Napisano 03.01.2011 - 11:08
Jak za Stalinawobec oskarżonych o dyskryminację nie będzie stosowana zasada domniemania niewinności, czyli oskarżeni będą musieli udowodnić, że się jej nie dopuścili.
Czy w takim razie niepełnoletni może pozwać sklep monopolowy za niesprzedanie alkoholu? Przecież to dyskryminacja ze względu na wiek. Podobnie dyskryminacją ze względu na światopogląd będzie zakaz noszenia koszulek z Hitlerem czy ze swastykami. Dyskryminacją ze względu na płeć będzie zakaz wykonywania zawodu księdza przez kobiety. Dyskryminacją ze względu na narodowość będą utrudnienia jakie napotka np. Ukrainiec, który będzie próbował podjąć pracę w Polsce. Z kolei niepełnosprawny poruszający się na wózku może pozwać o dyskryminację właściciela budynku, który nie zbudował specjalnego podjazdu dla niepełnosprawnych. Prawdziwą gratką będą pozwy na tle religijnym i orientacji seksualnych. Gej może widzieć wszędzie dyskryminację, a wyznawca egzotycznej religii może czuć niesmak z powodu katolickiej tradycji czy obrzędów.Z dniem 1 stycznia 2011 r. wchodzi w życie ustawa, która zakazuje dyskryminacji ze względu na płeć, rasę, pochodzenie etniczne, narodowość, religię, wyznanie, światopogląd, niepełnosprawność, wiek lub orientację seksualną.
Napisano 03.01.2011 - 11:37
Ciemnogród jak ciemnogród, ale.
Z dniem 1 stycznia 2011 r. wchodzi w życie ustawa, która zakazuje dyskryminacji ze względu na płeć, rasę, pochodzenie etniczne, narodowość, religię, wyznanie, światopogląd, niepełnosprawność, wiek lub orientację seksualną.
Ustawa zmieni prawo wprowadzając przepisy dyrektyw Unii Europejskiej, których niepełne wdrożenie zarzucała Polsce Komisja Europejska. Ma ona precyzować, w jakich sytuacjach nierówne traktowanie jest przestępstwem, a w jakich różnicowanie poszczególnych grup obywateli jest dopuszczalne. Z założenia ustawa nie będzie dotyczyć sfery życia rodzinnego i prywatnego. Ustawodawcy zarzekają się również, że nowe przepisy nie będą odnosić się do reklam i dzieł artystycznych, bo ich zastosowanie pogwałciłoby istniejącą w Polsce „wolność słowa”.
Każdy, wobec kogo zasada równego traktowania została naruszona, będzie miał prawo do odszkodowania. Co więcej (i na co w szczególności należy zwrócić uwagę), wobec oskarżonych o dyskryminację nie będzie stosowana zasada domniemania niewinności, czyli oskarżeni będą musieli udowodnić, że się jej nie dopuścili.
Ustawa budzi wątpliwości konstytucyjne; jeszcze podczas prac w komisjach część posłów zapowiadało zaskarżenie jej do Trybunału Konstytucyjnego. Wcześniej ustawę negatywnie oceniła Koalicja na Rzecz Równych Szans, zrzeszająca kilkadziesiąt organizacji pozarządowych.
Napisano 03.01.2011 - 13:13
Ehh... a myślałam, że na tym forum są tolerancyjni ludzie. Cóż. Myliłam się.
Użytkownik HidesHisFace edytował ten post 03.01.2011 - 13:20
Napisano 03.01.2011 - 13:34
(skopiowane z innego forum).Chociaż czasami nachodzi mnie demoniczna myśl wykorzystania idiotycznego europejskiego systemu ochrony homoseksualistów i cieszę się, że będę mógł pozwać w przyszłości mojego pracodawcę za nietolerancję.
Może Teekeus zacznie rozumieć swoją sygnaturęChore. Właśnie o tym mówiłem, gdy wspominałem o dyskryminacji większości wraz ze wzrostem ilości praw mniejszości.
Napisano 03.01.2011 - 14:02
Napisano 03.01.2011 - 22:53
To, że dzisiejszy świat schodzi na psy to my już wiemy... Ja tylko czekam na to, aż w Szwajcarii tudzież innej Holandii zostaną zalegalizowane śluby zwierzęco-ludzkie, albo uwarunkowane religijne samobójstwa/gwałty... "Ludziom się w dupach poprzewracało".
Najlepszy dowód na to, że nieważne, ile razy coś się będzie tłumaczyć, niektórzy i tak nie zrozumieją...Na etapie, na którym każdy będzie mógł robić to co chce tak długo, jak długo nie ogranicza wolności innych. Cel dosyć przejrzysty i jasny. Czyli - nie, legalizacji pedofilii nie będzie. Zoofilii też nie. Ale homo już tak (bo tylko w tym przypadku spośród wymienionych obaj partnerzy świadomie wyrażają zgodę na bycie ze sobą).
Wiesz, na tym forum są ludzie uważający, że ewolucja nigdy nie miała miejsca, a królowa UK to zmiennokształtny gadzi kosmita*, więc pojawienie się czegoś takiego jest całkiem możliwe. W końcu niektórzy wierzą w "cywilizację śmierci" - czyli o tym, dlaczego kondomy są gorsze od holocaustu.(...)
Jeszcze brakuje mi tylko tematu, że homoseksualiści to kosmici, którzy mają za zadanie wybić ludzkość i tylko czekają na sygnał kiedy ruszyć z atakiem -.-
Nie zdziwiłabym się nawet.
Serio. Naukowcy uparcie twierdzą, że to albo wina genów, albo genów połączonych ze środowiskiem - ale ostatecznej odpowiedzi nie znają. Wszyscy jednak wiedzą, że jest to Gadzia Lewacka Propaganda (© Agent_Tomek/Aton). Ze zniecierpliwieniem czekam, aż spece-biolodzy-seksuolodzy z paranormalne.pl odbiorą w Szwecji nagrodę Nobla.Twierdzicie, że da się kogoś wychować na homoseksualitę... serio?
Witamy w Polsce, kraju który jest... jest... Który jest. I w sumie tylko tyle dobrego można o nim powiedzieć. Chociaż w sumie lepiej, gdyby go nie było...Normalnie brak słów. Nawet tutaj ciemnogród.
...
Ciekawe podejście. Rozumiem zatem, że jeśli pracodawca nie przyjmie geja na księgowego, chociaż jego orientacja seksualna nie ma z zawodem nic wspólnego - to jest to OK? Może pójść o krok dalej i pozwolić pracodawcom, żeby zatrudniali ludzi tylko takim kolorze skóry, jaki uważają za lepszy?(...) Gej może widzieć wszędzie dyskryminację, a wyznawca egzotycznej religii może czuć niesmak z powodu katolickiej tradycji czy obrzędów.
W Polsce - jak najbardziej. Bo im mniej praw i przepisów w Polsce, tym bardziej je może sobie sędzia zinterpretować - i na przykład stwierdzić, że przywalenie włamywaczowi dechą było "przekroczeniem obrony koniecznej".A wiadomo jak to jest. Im więcej praw i przepisów, tym łatwiej o niesłuszny wyrok.
Fajna ironia. Niby homofobi, a jak myślą, że nikt nie patrzy, zbierają się w wirtualnym kółeczku i razem... i jeszcze do swoich poglądów... i od kiedy to skin forum ma białe kropki?(...)Ależ są (choć określenie nas mianem ludzi moglibyśmy uznać za obraźliwe...), tylko spasowaliśmy w dyskusji i pozwoliliśmy reszcie "masturbować się" nad swoimi poglądami, co w sumie dość efektywnie robią i bez kłócenia się z nami ^.=.^.
(...)
Analogia do rasizmu: z tego samego powodu, dla którego "dyskryminuje" (lol) się Białych, pozwalając na swobodę Czarnych i Azjatów. Ja bym tam to nazwał równouprawnieniem...A dlaczego dyskryminuje się ludzi którzy są normalni i pozwala na swobodę "odszczepieńcom"?
Ależ oczywiście. Sygnatura na Forum to bardzo poważna sprawa, tak samo jak cały Internet. Muszę spędzić kilka godzin i dokładnie przemyśleć moją Sygnaturę. Wiele od Niej Zależy. Nie wolno Jej bagatelizować.Może Teekeus zacznie rozumieć swoją sygnaturę
Biased mod is biased.PS: Mylo, gratuluję argumentów i kultury w poprzedniej dyskusji, czego zabrakło Twoim oponentom, nieudolnie próbującym Cię sprowokować.
Użytkownik Tekeeus edytował ten post 03.01.2011 - 23:53
Napisano 03.01.2011 - 23:19
Może Teekeus zacznie rozumieć swoją sygnaturę
Napisano 04.01.2011 - 00:05
Ależ oczywiście. Sygnatura na Forum to bardzo poważna sprawa, tak samo jak cały Internet. Muszę spędzić kilka godzin i dokładnie przemyśleć moją Sygnaturę. Wiele od Niej Zależy. Nie wolno Jej bagatelizować.
Internet is serious business.
A tak poza tym - cóż, jeśli mylo podaje jako argument przeciwko kazirodztwu, że szkodzi to genom populacji, to jest to niejako eugenika... Cytaty w mojej sygnaturce są na jak najbardziej słusznym miejscu - bo trudno znaleźć w internecie takie soczyste, ociekające absurdem perełki.
A wydawało mi się, że ktoś bezstronny w tej dyskusji podzielił moją opinię i "coś" Ci się stało z sygnaturą oraz dostałeś upomnienie... ale zostawmy to...Biased mod is biased.
Napisano 04.01.2011 - 01:14
Tekeeus, zanim znowu uciekniesz z braku argumentów
Użytkownik HidesHisFace edytował ten post 04.01.2011 - 18:56
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych