Zresztą trafiony pisze o tym aby traktować symbolicznie historie Adama i Ewy a ty odpisujesz ze trzeba ja traktowac symbolicznie(!!!) a sam wczesniej piszesz ze Adam i Ewa istnieli...
Napisano 10.04.2006 - 17:22
Napisano 10.04.2006 - 17:29
Napisano 10.04.2006 - 17:41
W tym że nie wiemy czy autroem Ewangelii Judasza był Judasz.....
![]()
Zresztą trafiony pisze o tym aby traktować symbolicznie historie Adama i Ewy a ty odpisujesz ze trzeba ja traktowac symbolicznie(!!!) a sam wczesniej piszesz ze Adam i Ewa istnieli...
Napisano 08.05.2006 - 13:44
Napisano 09.05.2006 - 22:45
Napisano 10.05.2006 - 07:47
Skoro uczeni bibliści odkryli, czy tez podejrzewają, że ewangelii nie napisali apostołowie bo podobno pisac nie umieli, to po kiego grzyba podniecać się niezdrowo "nową ewangelią Judasza". Moze też nie on ja napisał. A jeśli nie on, to może ktoś, kto fakty widział nieco inaczej, był niedoinformowany... muhad, nie łykaj wszystkiego, czym karmią cię media. ;-) :spadaj:
Napisano 01.06.2006 - 16:06
Ja spotkałam się ze stwierdzeniem, podnoszonym zresztą niejednoktotnie przez niejakiego Lawerence C. Gardnera (co do wiarygodności jego interpretacji można mieć sporo zarzutów, ale akurat ta trzyma się dla mnie kupy), że Adam i Ewa jak najbardziej istnieli. Tyle, że nie byli praprzodkami rodu/gatunku ludzkiego, a parą, która dała początek rodowi Abrahama, a co za tym idzie w relultacie - ludowi Izraela. W pewnym sensie założycielami rodu. Według tej interpretacji, historia spisana w Torze, przede wszystkim w księdze Rodzaju i Wyjścia, jest zmitologizowaną hisrtorią jednej rodziny. Obarczoną nie będącymi do uniknięcia naleciałościami mitologii okolicznych ludów (Mezopotamia) - stąd obecność w tych księgach niewątpliwie starszych przekazów.Zresztą trafiony pisze o tym aby traktować symbolicznie historie Adama i Ewy a ty odpisujesz ze trzeba ja traktowac symbolicznie(!!!) a sam wczesniej piszesz ze Adam i Ewa istnieli...
Napisano 01.06.2006 - 16:35
Napisano 01.06.2006 - 17:58
Napisano 01.06.2006 - 19:39
Jak najbardziej, przecież już nawet środowiska homoseksualne doszukiwały się w historii Caina i Abla podtekstów seksualnych. Adam i Ewa owszem, bardzo prawdopodobne że istnieli (inaczej, po co miałyby być te wszystkie dane dotyczące ich wieku, et cetera), jednak nie byli jedynymi ludźmi wówczas żyjącymi na Ziemi. Symbol ten ma za zadanie przybliżyć nam dzieło stworzenia.Natomiast Starotestamentowa historia Adama i Ewy jest trochę naiwna i bardziej mi odpowiada jako symbol , niż opis prawdziwych wydarzeń.
Napisano 01.06.2006 - 22:43
Poczytajcie sobie jakie są "dane" na temat potomstwa Adama i EwyAdam i Ewa owszem, bardzo prawdopodobne że istnieli (inaczej, po co miałyby być te wszystkie dane dotyczące ich wieku, et cetera), jednak nie byli jedynymi ludźmi wówczas żyjącymi na Ziemi. Symbol ten ma za zadanie przybliżyć nam dzieło stworzenia.
Napisano 02.06.2006 - 09:10
Napisano 25.06.2006 - 23:54
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych