Napisano 27.07.2014 - 01:28
Napisano 27.07.2014 - 09:44
Myślę że Sztuka + Psychologia to silne narzędzie manipulacji. Rozwijając temat przedmówcy wystarczy 'dać na niby', namalować kogoś w 'doskonałej formie' i zasugerować że to on/ona.
Nie tylko 'malarstwo', ale i liryka itd.
----
Myślę że kolejnym narzędziem jest tzw. 'Gadka Archetypowa'. Archetyp to podświadoma treść wg Junga, społeczno-kulturowy obraz zbiorowej nieświadomości.
Treści w mediach np. w Internecie tworzą 'Maskę', czyli to jak nas postrzegają inni, co ma prędzej czy później odbicie w nieświadomości.
'Gadka Archetypowa' to umiejętne, psychologiczne i liryczne korzystanie z Symboli Archetypowych, i nie tylko takich.
Zastosowanie tego może być np.: do Autokreacji, Zmiany własnej (i nie tylko) Rzeczywistości, nie tylko psychicznej. Myślę że ważne aby to pomagało.
----
Powiem więcej jak się nauczę....
... czuję się zmanipulowany tym tematem do rozwinięcia 'warsztatu manipulacji', ale nie narzekam
Użytkownik neomahakala108 edytował ten post 27.07.2014 - 10:20
Napisano 27.07.2014 - 10:11
@Hmmmm pewnie działa to na tej samej zasadzie co zapytanie o samopoczucie. Nie dość, że taka osoba podświadomie czuje, że się nią interesujemy i chętniej coś dla nas zrobi to na dodatek najczęściej ludzie nie chcą zamartwiać innych swoimi problemami. To oznacza, że najczęściej odpowiedzą coś w stylu : dobrze, ok. Już samo to poprawia samopoczucie.
Napisano 27.07.2014 - 10:41
Napisano 27.07.2014 - 13:42
@coners, jeśli to nie problem, też proszę o linki . Może ktoś kto się na tym trochę zna, pokusi się o jakiś artykuł na ten temat?
Napisano 27.07.2014 - 14:03
Psychologia społeczna, Aronson. Rozdział o autopromocji poprzez manipulację otoczeniem. Ingracjacja i temu podobne praktyki. Schemat przekonania według badaczy z Yale: kto mówi, jak długo mówi, w jaki sposób mówi. Świadomość stadna ma znaczenie sytuacyjne.
Chyba, że chcesz kontrolować umysły. To przykro mi, nie żyjemy w świecie bajek,
Napisano 27.07.2014 - 14:51
Napisano 27.07.2014 - 18:39
Proponuję na początek "Wywieranie wpływu na ludzi" Cialdiniego. Łatwa w odbiorze, w prosty sposób i na przykładach wyjaśniająca podstawowe techniki manipulacji, np. technikę niskiej piłki i stopy w drzwiach. Książka krąży po internecie w pdf.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych