Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zmiany w reputacji

• Please log in to reply
258 replies to this topic

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Temat jest o zmianach w reputacji więc proszę sie go trzymać. Oczywiście poprzedni system oceniania użytkownika był o niebo lepszy, w tej chwili nad reputacją "panują "dzieci neo oraz mściciele"

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzięki Tatiku za slapa. ;d

Podsumowywując i tak pewnie nic się nie stanie, ani nie zmieni. Jest jak jest, internetowi napinacze mają wyśmienitą broń w leczeniu swoich kompleksów, a ja w takim razie chyba zacznie zbierać minusy. :D

Argentum.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przepraszam, ale czy takiego tematu już nie było ;)

http://www.paranorma...59

Edit: +.....
Tematy połączyłam

bianka.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mylo!

Zwracasz mi uwagę na popełniane przez siebie błędy min. ten,że oceniam osobę nie zaś treść. Przejrzyj temat o kotku i zwróć uwagę na post,w którym objechałes mnie i wyrażałeś poglądy (oczywiście domniemane) w stosunku do mojej osoby,nie zaś do tego co piszę.

Druga sprawa: uważasz nazywanie postu bzdurnym za nie do przyjęcia,zaś sam określasz poziom moich jako "niski i bagienny".

O cóż więc Ci chodzi?

Wszystko co zarzucasz mi,można zarzucić i Tobie-dlatego uważam tę rozmowę za kompletnie bez sensu.

To ja może uzasadnię swoją ocenę,może będzie łatwiej Ci ją przełknąć (i na tym zakończmy tę żenadę)

Dostałeś minusa za fakt,że pomimo prośby Skana (sformułowanej już w pierwszym poście),by nie pisać nie na temat-Ty nie na temat pisałeś. Zignorowałeś jego prośbę. (choć początkowe Twoje posty były w temecie mimo odmiennego zdania-dopiero potem Cię poniosło).

Odbiegłeś od zagadnienia kompletnie i nawet gdy w pewnym momencie napisałam,że wątek (który podjąłeś) był wałkowany setki razy na forum i by odpuścić,Ty "leciałeś" dalej . Zaraz potem temat został zamknięty. (czemu się nie dziwię,bo dzięki min.Tobie zrobił się z niego offtop).

Pisałeś nie na temat !Czyli coś co nie miało sensu (w kontekście tematu). A coś co nie ma sensu to bzdura (sprawdź w słowniku).Za to Cię oceniłam.

Btw. i ja dostałam w tym temacie minusy i inni z pewnością też i jakoś nikt nie robi z tego wielkiego halo,oprócz Ciebie.

Nie uważam swojego posta za off-top,gdyż uzasadniam w nim,że jedynie roszczenia Mylo są bezsensowne, nie zaś cały system reputacji-a tworzenie tego typu tematów (reputacja jest bez sensu,bo dostałem minusa) dopiero na takie minusy zasługuje.

Ty, Mylo nie umiesz odpuścić-więc po raz drugi ja to zrobię.

Niniejszym przestając odzywać się w tym temacie.

Makbet.

The truth is out there

• Tematów: 93
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak pozabijajcie się z powodu jednego małego minusa... ja tam nadal jestem zdania by reputację bezapelacyjnie usunąć. Jednakże władzę posiada Eury.

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Teoretycznie powinienem siedzieć cicho ponieważ obecna reputacja raczej mi sprzyja. Niestety oceniam po raz drugi że poprzednia była o wiele bardziej....jakby to powiedzieć "demokratyczna" przez wzgląd na brak anonimowości. Bardziej mi zależało "kto i za co" mnie oceni. No może to "kto" było lekką przesadą. Znacie mnie doskonale, nie jestem typowym "paranormalniakiem" łykającym wszystkie niesprawdzone plotki. Stanowczo nie nowej reputacji....zostaniemy pozbawieni motywacji przed logicznymi postami postawieni przed murem że jakiś neokidek ich nie zrozumie lub zinterpretuje inaczej. Zalecam powrót do starego systemu oceniania użytkownika czyli z uzasadnieniem. Bez tego zaatakują nas dzieci neo.

#112 Gość_Burnago

Gość_Burnago.
  • Tematów: 0

Napisano

Jak zostało już wspomniane Eury powiedział, że reputację można wyłączyć ale tego nie zrobi. Dlaczego? Reputacja to jeden z niezłych bajerów które lubią głównie, a ich jest najwięcej - zwykle dzieciaki. Spójrzmy na to z innej strony. Forum bez bajerów było by mniej ciekawe (pomijając dobrą wartość postów jak i niektórych użytkowników).
Co do systemu. To prawda, że anonimowe przyznawanie puntów i to bez uzasadnienia jest tragiczne. Trudno, może twórcy modyfikacji nie zbyt bardzo się nad tym zastanowili i wyszło co wyszło. Dawny system był o niebo lepszy. Nie wiem czy dobrze podejrzewam ale chyba nie da się go przywrócić ze względu na nowy skrypt forum. Jeżeli jednak jest taka możliwość uważam, przywrócenie starej reputacji jest najlepszym wyjściem.
Natomiast dobrym wyjściem jest propozycja Arkadiusza - możliwość nagradzania tylko plusami. Myślę, że z tym nie było by problemu a w rzeczy samej wyeliminowało by inne problemy.
Moja propozycja to: nie przejmować się punkcikami tym bardziej przyznanymi nie fer ;) w przypadku minusów lepiej doszukać się w poście złych rzeczy nieświadomie napisanych i poprawić się następnym razem. Jeżeli post jest "czysty" olać sprawę :)

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak zostało już wspomniane Eury powiedział, że reputację można wyłączyć ale tego nie zrobi. Dlaczego? Reputacja to jeden z niezłych bajerów które lubią głównie, a ich jest najwięcej - zwykle dzieciaki.:)

...czyli VRP jest dla dzieciaków? Ok, nie wnikam...

Temat zostaje zamknięty do czasu odpowiedzi Eury'ego.

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

50% osób w tym temacie (a najpewniej 90% osób na forum) nie czytało w ogóle moich wypowiedzi, dlatego w tym poście, który dokleję także na początku tego tematu opiszę (mam nadzieję, że po raz ostatni) wszystko to co mam do powiedzenia w kwestii obecnej reputacji na forum. Jeśli ktoś z was ma inne pytanie, na które nie pada odpowiedź poniżej może je zadać w tym temacie.

1. Poprzedni system reputacji był lepszy, dlaczego nie może wrócić?

Odp. Poprzedni system był hybrydą, napisaną po części przez zespół AH Modding oraz IPS Link (w tym kilka zakupionych przez nas modyfikacji do tego systemu). Działał on tylko z wersją forum IP.Board 2.3.x dlatego musieliśmy go porzucić w całości, gdyż nie działa on na aktualnej wersji skryptu IP.Board 3.x. Zespół programistów z AH Modding nie planuje przebudowy systemu, tak aby działał on z nowym silnikiem forum, ponieważ wraz z pojawieniem się IP.Board 3.x zaimplementowany został w nim system oceny postów. W chwili obecnej Panowie z AH Modding pracują nad rozszerzeniem funkcjonalności obecnego systemu oceny postów, w tym m.in. nad: możliwością osobistego podglądu tego, kto nas ocenił, a także możliwością dodawania komentarza w momencie oceny danego posta.

2. Czy reputacja nie może zostać całkowicie wyłączona? Jeśli nie, dlaczego?

Odp. Reputacja nie zostanie wyłączona, ponieważ: A) w przyszłości wykorzystywana będzie w celu promocji określonych grup na forum, a także jako narzędzie gratyfikacji określonych użytkowników. B) stanowi ciekawe urozmaicenie dyskusji na forum i pozwala na wyróżnianie użytkowników bądź postów. C) wymaga testów i w przyszłości będzie rozbudowywana o nowe narzędzia lub restrykcje w użyciu.

3. Plusom i minusom brakuje uzasadnienia, proponuję wprowadzenie konieczności uzasadnienia oceny.

Odp. Nigdy nie zostanie wprowadzona konieczność uzasadnienia oceny, ponieważ treść uzasadnienia może stanowić bezsensowny ciąg znaków. Nie ma także możliwości zweryfikowania na ile uzasadnienie jest zgodne ze stanem faktycznym. Komentarze do ocen zostaną dodane w miarę możliwości w przyszłości, ale stanowić będą one "opcję", z której nie będzie trzeba korzystać przy ocenie danej wypowiedzi.

4. Poprzedni system był o wiele lepszy niż obecny.

Odp. Poprzedni system był gorszy niż obecny ponieważ: A) konieczność argumentacji i czas potrzebny na ocenę danej wypowiedzi stanowił blokadę dla wielu użytkowników przed oddaniem głosu. B) jawne oceny prowadziły do sporów i wzajemnego oceniania się użytkowników. Obawa przed krytyką lub odwetem skutecznie zniechęcała do rozdawania minusów. C) System wymagał nadzoru moderatora, bez rzetelnej możliwości oceny czy dany plus lub minus jest sprawiedliwy. D) system nie podlegał dalszej rozbudowie.

5. Czy jest możliwość sprawdzenia kto ocenił danego użytkownika? Historia użytkownika w bazie?

Odp. Istnieje historia, w której opisana jest każda osoba, to komu i od kogo otrzymała głosy, w jakich tematach i za jakie posty.

6. Czy jest możliwość zlikwidowania minusów, a pozostawienie jedynie plusów?

Odp.Technicznie istnieje taka możliwość, w praktyce system wymaga dalszego testowania, a możliwość negatywnej oceny postów ma stanowić narzędzie do walki z tzw. spamerami lub osobami, które nie mają nic sensownego do powiedzenia i stanowi (lub w przyszłości stanowić będzie) dodatkowe narzędzie dla moderatorów, które pozwoli na wyłapywanie określonych postów.

7. System jest nieobiektywny. Użytkownik może być na minusie nawet za sensowne wypowiedzi lub wyłącznie za swoje poglądy.

Odp. W ocenie użytkownika jego wypowiedź może być sensowna i merytoryczna, w ocenie innych osób już niekoniecznie. Skrajna ocena wypowiedzi (na plus lub minus) jest wyrażeniem opinii większości, a tym samym jest oceną najbardziej miarodajną i sprawiedliwą i nie ma tu znaczenia czy w grupie oceniających większość osób to sceptycy, dzieci neo, konserwatyści czy ateiści - to ocena większości. Prawo głosu ma każdy (w grupie Użytkownicy i wyższej), dzięki czemu może wpłynąć na końcową ocenę posta. Widząc negatywnie oceniony post, który w naszej opinii zasługuje na co najmniej +5, nic nie stoi na przeszkodzie, aby "wdusić" plusa. Analogicznie, widząc spam oceniony pozytywnie, można przecież wcisnąć minus.

8. Czy można zrobić tak, żeby w np. profilu wyświetlał się nie tyle poziom reputacji, ale też ile ma się "plusów" a ile "minusów"? Takie małe zestawienie, bilans.

Odp. Aktualnie nie jest to technicznie możliwe.

9. Dlaczego jestem w grupie Nowicjusz?

Odp. Do grupy Nowicjusz przypisywane jest każde nowo utworzone konto na forum. Awans do grupy Użytkownik następuje po napisaniu 25 postów na forum. Grupa Nowicjusz nie ma prawa oceny postów.

10. Jakie są aktualne limity w kwestii reputacji?

Odp. Aktualnie grupa Użytkownik i wyższe mogą dokonać 5 ocen pozytywnych i 5 ocen negatywnych w ciągu 24 godzin. Docelowo każda grupa otrzyma inny limit dzienny.

11. Czy pojawią się inne limity jak np. możliwość oceny jednej osoby tylko raz na 14 dni?

Odp. Docelowo, bardzo rozbudowane restrykcje mają pojawić się w wersji skryptu IP.Board 3.1.x.

12. Co z moją starą reputacją?

Odp. Część osób już odzyskała starą reputację, pozostałe osoby będą ją sukcesywne odzyskiwać. Stare punkty reputacji nie będą w żaden sposób przeliczane pod kątem obecnego systemu.

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

A będzie możliwość zobaczenia który post został oceniony? Czy trzeba będzie przeglądać wszystkie swoje posty od początku żeby znaleźć ten jeden?

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

5. Czy jest możliwość sprawdzenia kto ocenił danego użytkownika? Historia użytkownika w bazie?

Odp. Istnieje historia, w której opisana jest każda osoba, to komu i od kogo otrzymała głosy, w jakich tematach i za jakie posty.

jedno słowo: Gdzie? :D Za cholerę nie mogę tego znaleźć.

@ down

Czyli rzecz niedostępna dla nas szarych userów.

ncpnc.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W bazie danych na której oparte jest to forum, co wynika z samego pytania. Czyli admin jest w stanie te informacje wydobyć, a teoretycznie możliwe jest też pokazanie tych danych "szarym" użytkownikom forum po modyfikacji jego skryptów.

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

hmm.. chyba jednak da się coś zrobić..
astroforum.org dziala na tym samym silniku..

Dołączona grafika
widzimy taki bajer jak aktualizacje statusów nawet..

w profilu równiez jest pokazywana reputacja..
Dołączona grafika

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Powyższe screeny przedstawiają rozszerzoną modyfikację reputacji od AH Modding, o której pisałem: "możliwość osobistego podglądu tego, kto nas ocenił, a także możliwość dodawania komentarza w momencie oceny danego posta.". Przeszło tydzień temu modyfikacja ta była włączona na naszym forum przez jakieś 30 minut w celach testowych. Działa, ale do rozwiązania pozostaje kodowanie - brak polskich znaków w komentarzach. Występuje też błąd związany z wyświetlaniem nazwy tematu, w którym dostaliśmy lub odebrano nam reputację. Czekam cały czas na update tej modyfikacji.

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Padło pytanie o blokadę reputacji w hydeparku. Pracuję nad tym. Domyślnie nie ma takiej opcji ale znalazłem modyfikację, która pomoże mi usunąć opcje głosowania z niektórych forów. Do końca tygodnia problem zostanie rozwiązany. Dodatkowo, zmieniły się "pakiety" głosów dla danej grupy i przedstawiają się one następująco:

Grupa NOWICJUSZ
brak możliwości oceny

Grupa UŻYTKOWNIK
5 głosów pozytywnych / 1 głos negatywny / 24 H

Grupa UŻYTKOWNIK+
10 głosów pozytywnych / 2 głosy negatywne / 24 H

Grupa SPONSOR, TŁUMACZ, ADEPT
10 głosów pozytywnych / 2 głosy negatywne / 24 H

Grupa ZASŁUŻONY, MODERATOR, S.MODERATOR, ADMINISTRATOR
15 głosów pozytywnych / 3 głosy negatywne / 24 H

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych