Skocz do zawartości

Zdjęcie

O czym 90 % katolików nie wie...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
79 odpowiedzi w tym temacie

Isentor.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Łe nie jestem katolikiem ale znam większość z podanych rzeczy. Po prostu trzeba aktualizować dane itp. rzeczy z postępem czasu i kościół tak właśnie robił/robi...jak wspomniałem trzeba aktualizować "program" by nie trafił on do kosza...

Jak by nie patrzeć KK to banda fanatyków nienawidząca kobiet. :rotfl:
  • 0

#62 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

mariush,

"Tak na marginesie, już pokazywałem przykład jak wygląda to dopasowywanie Sitchina. Czy masz na myśli to wywracanie do góry nogami podstaw fizyki, które tutaj zaprezentowałem. Czy analiza dynamiki zderzeń ciał kosmicznych przedstawiona tutaj w żadnym stopniu Cię nie przekonała? "

- w pewnym sensie sie z Toba zgadzam, nie mowie Nie.

"A na czym opierasz swoje przypuszczenie? Jak dla mnie to kolejny bezwartościowy argument w stylu: „A gdyby...” Ja akurat opieram się na przykładzie jedynej zaawansowanej cywilizacji, jaką znam. Ludzi nie bez powodu olali kamień ciosany jako budulec i zwrócili się ku innym rozwiązaniom. To się nazywa postęp. "

wiesz, postep mozna rozumiec jako pojecie wzgledne. Dla kazdego postep moze byc inny. Ty patrzysz przez pryzmat naszej cywilizacji a np. spojzenie katem ludzi ktorzy zyli tysiace lat wstecz, nie jestes wstanie zrozumiec. Nie wiesz tez jakimi kategoriami mysleli (w zalozeniu) Ci, ktorzy im pomagali. Tego nie wie nikt.

"1) Ok. 15 silnych mężczyzn wystarczy, aby 2-tonowy kamienny blok ruszyć z miejsca i ciągnąć go po ziemi z szybkością 3,6 km/h.
2) Ok. 500 silnych mężczyzn wystarczy aby ruszyć z miejsca 80-tonowy blok skalny i przemieszczać go po ziemi w tempie 250 m/h. "

Wiem ze jestes naukowcem ale bez przesady ;-)

Wiemy ze mieli na to 30 lat plus minus. Przecietnie mieli na jeden blok 3-5 min. Zauwaz dokladnosc z jaka jest zbudowana piramida. Musieli oszlifowac, przetransportowac bloki no i wczesniej oczywiscie wyciac je prawda? 3-5 min...na wszystkie te czynnosci. To jest fizycznie niemozliwe. Dodatkowo trzeba wliczyc mozliwosc bledow, wypadkow a to juz wyklucza takie sprawne dzialanie przez 30 lat .

Pamietaj 3-5 min na jeden blok przez 30 lat....niezaleznie od tego ilu ludzi pracowalo, jest to niemozliwe.

"Nietrudno mi sobie wyobrazić na takiej wielkiej powierzchni ok. 100 ekip, które praktycznie jednocześnie mogą ustawiać bloki w odpowiednich miejscach."

no nietrudno. A mnie jest latwo sobie wyobrazic to zatloczenie i ogromny pospiech by tylko zdazyc jak najszybciej z ta budowa. Mariush, z calym szacunkiem do Twojej wiedzy ale to co piszesz mija sie z celem w moim odczuciu.

Piramida zostala zbudowana z nieslychana dokladnoscia a wliczajac taki tlok i pospiech, niemozliwa jest rzecza na tak precyzyjnie postawiona budowle.

Przypominam jeszcze nieudany eksperyment japonczykow ktorzy probowali zbudowac piramidke schodkowa w skali 1:10 i spaprali robote. Juz im sie sypie a cheopsa stoi wiele tysiecy lat.

sa to moze malo istotne szczegoly dla Ciebie ale maja w sobie duzo sensu, wiecej niz by sie zdawalo.

"Podobno eksponat z londyńskiego muzeum to „podróba”

dobrze ze podkresliles ze "Podobno".

Pozdrawiam :smile:
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Muhad, wybiórczo potraktowałeś moją argumentację. Widzę, że ominąłeś w komentarzu większość, jak podejrzewam, niewygodnych stwierdzeń.

wiesz, postep mozna rozumiec jako pojecie wzgledne. Dla kazdego postep moze byc inny.

Przecież to rozumiem. Egipcjanie budując piramidy, na pewno uważali je za szczyt mozliwości technologicznych. Dla dzisiejszych architektów są one jednak tylko kupą poukładanych kamieni. No, czasem dużą kupą. Pod względem architektonicznym są jednak wyjątkowo prymitywnymi budowlami (patrz przykład wspomniany w poprzednim poście). O ogrom niektórych budowli. Pamiętaj, że władcy tamtych czasów, (a szczególnie faraonowie), to zwykle autorytarni megalomani. Nie liczyli się raczej z prostym społeczeństwem. Jeśli zachciało się im piramidy, to nie było wyjścia trzeba było ja wybudować. Bez względu na okoliczności. Poczytaj sobie o życiu w starożytnym Egipcie...

Dziś, jakby takie przedsięwzięcie miało sens, to bez większego problemu problemu wybudowalibyśmy piramidę 3 razy wyższą.

Co do obliczeń, o co Ci chodzi? Przyjrzałeś się liczbom i stwierdziłeś „na oko”, że to niemożliwe? Zastosowałem podstawową licealną fizykę, więc może pokusisz się sam sprawdzić. Nie podałem błędu obliczeń, jest rzędu 20 %.

Musieli oszlifowac, przetransportowac bloki no i wczesniej oczywiscie wyciac je prawda? 3-5 min...na wszystkie te czynnosci.

A w czym problem? Powtórzę jeszcze raz. Wszystkie procesy mogą być prowadzone równolegle. Widziałeś kiedyś jak produkuje się samochody? W kamieniołomach też można wykonywać wiele bloków jednocześnie. Pamiętaj większość piramidy to wapień, on dość łatwo się obrabia. Mówisz tłok, po odjęciu powierzchni zajmowanej przez ustawiana setkę bloków na jednego robotnika przypada ok. 30 m kw. To nie jest tłok. A jesli to naprawdę Ci nie pasuje to zmniejsz dwukrotnie liczbę jednocześnie pracujących ekip. Wtedy na każdy blok przypadnie ok. 4 h. Nadal dużo.

Mariush, z calym szacunkiem do Twojej wiedzy ale to co piszesz mija sie z celem w moim odczuciu.

Wolę bazować na wiedzy niż na odczuciach. Starczy, że poznałem coś takiego jak mechanika kwantowa, żeby czasem mieć dystans do tego, co podpowiada intuicja.

dobrze ze podkresliles ze "Podobno

Byłem pewien, że podkreślisz to słowo... :-D

Warto by było zakończyć już ten temat piramid. Przynajmniej tutaj, bo to wątek o katolicyzmie.

Pozdrawiam. :>
  • 0

#64 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

mariush, Nie bede sie spieral mariush z Toba bo samobojca nie jestem:)

chcialem CI tylko jedno powiedziec. Historia starozytnego Egiptu jest nam tak odlegla( glownie mi chodzi o czas budowania piramidy) ze watpie bysmy wiedzieli czym kierowali sie wladcy i jaki mieli w tym przypadku zamiar. Zdazylem sie juz przyzwyczaic ze wiekszosc naukowcow traktuje starozytne cywilizacje jak dzikusow a ich wielkie monumenty sa uznawane jako poganski kaprys wladcy. Tak sie niestety utarlo ale wiedz , ze Starozytny Egipt jest najmniej poznanym watkiem historii ,obyczajow i tego jak naprawde zyli. Historycy opieraja sie glownie na domyslach, teoriach i swojej wyobrazni.Glownie chodzi mi o najwczesniejsze dynastie o ktorych wiemy tyle co nic. Mam nadzieje ze to zauwazyles.

P.S pozdrawiam :smile:
  • 0

#65 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

Dla dzisiejszych architektów są one jednak tylko kupą poukładanych kamieni. No, czasem dużą kupą. Pod względem architektonicznym są jednak wyjątkowo prymitywnymi budowlami

Czyżby? Więc dlaczego są zaliczane do Siedmiu cudów świata? Uważam, że są fenomenalne, a zbudowanie podobnych i dzisiaj nie było by takie proste jak twierdzisz.

Poczytaj sobie o życiu w starożytnym Egipcie...

To bardzo ładnie, że masz takie zaufanie do słowa drukowanego. Szczerze mówiąc, zazdroszczę Ci. ;-)

Wolę bazować na wiedzy niż na odczuciach. Starczy, że poznałem coś takiego jak mechanika kwantowa, żeby czasem mieć dystans do tego, co podpowiada intuicja.

Wszechświat, świat, i wszystko inne nie działa na zasadzie założeń mechaniki kwantowej, a już na pewno nie cały. A intuicji warto czasem zaufać, bo może pomóc Ci ona otworzyć drzwi, za którymi istnieje inny, bardziej zadziwiający świat, do którego fizycy - sceptycy nie mają dostępu. Czasem zaawansowana nauka staje się prawdziwą pułapką i przeszkodą w poznawaniu świata.
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyżby? Więc dlaczego są zaliczane do Siedmiu cudów świata? Uważam, że są fenomenalne, a zbudowanie podobnych i dzisiaj nie było by takie proste jak twierdzisz.

Tak. Siedmiu cudów świata, ale starożytnego. Bo na pewno na owe czasy nimi były.

A z architektonicznego punktu widzenia, to tylko kupa ładnie poukładamych kamieni. O prymitywiźmie piramid świadczą choćby odciążenia nad większymi komorami piramidy. Dziwne, że Ci domniemywani kosmici nie zasugerowali im zastosowania jakiegokolwiek sklepienia łukowego. Gdyby coś takiego zawierała konstrukcja piramida... to byłby DOWÓD, ze z historią jest coś nie tak!

Pozostałe niby nieprawdopodobne fakty: precyzja dotycząca pionu, kształtu podstawy, wypoziomowania to podwórkowa geometria kija i sznurka.
A np. doszukiwanie się cudownych liczbowych zależności ukrytych w Wielkiej Piramidzie przyprawia mnie o śmiech. :rotfl:
Wniosek jest prosty, nikt im nie pomagał.

O tym, że ma jakieś własności magiczne lecznicze, że jest elektrownią, reaktorem atomowym, wrotami czasoprzestrzennymi nie chcę się wypowiadać na forum paranaukowym. Jest kilka forów o fantastyce więc może tam. ;-)

Co do niemożliwości zbudowania piramid dzisiaj: Inga, uzasadnij mi to....

To bardzo ładnie, że masz takie zaufanie do słowa drukowanego. Szczerze mówiąc, zazdroszczę Ci.

Inga, trochę nie rozumiem... Czyżby to było takie wyjątkowe? Większość użytkowników tego forum ślepo ufa wszystkiemu, co znajdzie w Internecie, przeczyta w jakiejś książce, lub co powie kolega. Ja jeśli mogę, to staram się przynajmniej skonfrontować ze sobą opinie pochodzące z róznych niezależnych źródeł. A najpewniej się czuję, jak mogę sie wspomóc przy tym naukami ścisłymi. Kartka, kalkulator i ołówek pozwoliły mi np. obalić większość podstawowych założeń teorii Sitchina o Dwunastej Planecie.

Mechanika kwantowa to był tylko przykład, że nie wwzystko wygląda tak jak byśmy chcieli, żeby wyglądało. To, że teoria jest fajna i jest sugestywna nie znaczy wcale, żejest prawdziwa. W nauce liczą się DOWODY, mocne NIEZALEŻNE DOWODY.

Swoje stanowisko określę krótko:

NAUKA - uznaję i stosuję
PARANUKA - obserwuję z uwagą i zainteresowaniem
PSEUDONAUKA - odrzucam i zwalczam

Pozdrawiam :>
  • 0

#67 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Tak. Siedmiu cudów świata, ale starożytnego. Bo na pewno na owe czasy nimi były.

to w takim razie wszystko co czytalem i ogladalem w tv klamie, zostalem oszukany bo mialem przez wszystkie lata wpajane do glowy ze to jest cud swiata wlacznie ze wspolczesnymi.

A z architektonicznego punktu widzenia, to tylko kupa ładnie poukładamych kamieni.

ta kupa ladnych kamieni istnieje 4500 lat a mysle ze nawet troche dluzej ,natomiast piramidka w skali 1:10 zrobiona przez japoncow juz sie sypie.

Gdyby coś takiego zawierała konstrukcja piramida... to byłby DOWÓD, ze z historią jest coś nie tak!

zawiera cos dzieki czemu zapadla sie tylko milimetry a japoncow znacznie wiecej, patrzac na okres lat istnienia piramidy jednej jak i drugiej.

O tym, że ma jakieś własności magiczne lecznicze, że jest elektrownią, reaktorem atomowym, wrotami czasoprzestrzennymi nie chcę się wypowiadać na forum paranaukowym. Jest kilka forów o fantastyce więc może tam. ;-)

sa to tzw. miejsca czakramow ktore wystepuja w wielu miejscach na swiecie.Dziwie sie ze negujesz istnienie takich miejsc. no chyba ze nie da sie tego obliczyc. :smile:

Mariush nie wszystko da sie obliczyc, nie wszystko to matematyka i fizyka, sa sprawy w ktorych zadna z dziedzin scislych w nich nie pomoze a wrecz przeciwnie. do niektorych spraw podchodzi sie inaczej, z innej perspektywy.
  • 0

NHolokaust.
  • Tematów: 40
  • Artykułów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Obecnie stan piramidy pozostawia co prawda wiele do życzenia, ale nadal klasyfikuje się ona do cudów świata, bez względu na to czy starożytnego czy nie (gdyż powstają obecnie różne zestawienia "współczesnych" cudów). Mariush, jedno jest pewne - ich budowa to nie lada wyczyn, którego odtworzenie nawet w czasach, w których przyszło nam żyć, w czasach w których postęp technologiczny w ciągu 100 lat znacznie przerasta to co ludzie usiłowali osiągnąć na przestrzeni tysiąclecia, jest niezwykle ciężkie - o ile w ogóle możliwe - do powtórzenia. Dorzuć do tego symbolikę piramid, ich ustawienie i wciąż nieznane przeznaczenie (i nie piszę tu o reaktorze jądrowym, czy elektrowni - przybliż sobie temat ew. związku piramid z tzw. jeziorem Mojrisa) - zresztą o wszystkim po trochu wspominałeś. To jest cud architektoniczny i nie ulega to żadnym wątpliwościom.

Wniosek jest prosty, nikt im nie pomagał.

Nawet nie musiał. Nie zmienia to za bardzo postaci rzeczy.

Mariush nie wszystko da sie obliczyc, nie wszystko to matematyka i fizyka, sa sprawy w ktorych zadna z dziedzin scislych w nich nie pomoze a wrecz przeciwnie. do niektorych spraw podchodzi sie inaczej, z innej perspektywy.

Trudno się nie zgodzić, choć też nie wszystko należy wyjaśniac metafizyką. Świat ma przed nami jeszcze mnóstwo do odkrycia, a duchowa sfera człowieka, czy też wszelkie zjawiska paranormalne, których Vortal nasz dotyczy stanowią dziewiczy teren, do którego naukowcy mają jedynie minimalny dostęp. Reszty nie mogą zrozumieć, bo reszty nie można tłumaczyć metodą szkiełka i oka.
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

to w takim razie wszystko co czytalem i ogladalem w tv klamie, zostalem oszukany bo mialem przez wszystkie lata wpajane do glowy ze to jest cud swiata wlacznie ze wspolczesnymi.

Nikt Ciebie, muhad, nie okłamuje co do tego, że Wielka Piramida jest cudem świata. Bo jest. Ale jej cudowność nie oznacza zadnych jej cudownych właściwości czy czegoś podobnego. Była charakterystyczną budowlą starożytności tak samo jak wiszące ogrody Babilonu czy posąg Zeusa na Olimpie. A nie powiesz mi, że w tych podanych przeze mnie przykładach jest coś nadprzyrodzonego.

ta kupa ladnych kamieni istnieje 4500 lat a mysle ze nawet troche dluzej ,natomiast piramidka w skali 1:10 zrobiona przez japoncow juz sie sypie.

I wcale się temu nie dziwię, w końcu to solidna, skonsolidowana kamienna budowla, pozbawiona praktycznie pustych przestrzeni (kilka % objętości). Gdzieś przeczytałem, że postoi jeszcze ok. 50 000 lat, zanim zniknie zniszczona erozją.

zawiera cos dzieki czemu zapadla sie tylko milimetry a japoncow znacznie wiecej, patrzac na okres lat istnienia piramidy jednej jak i drugiej.

I temu sie nie dziwię. W końcu nie stoi na piasku, a na litej skale płaskowyżu Giza. W sumie sporą część podstawy piramidy stanowi skalne wzniesienie.

Co do czakramów, cóż mogę powiedzieć? To element wierzeń orientalnych religii. Z tego co wiem nie zostały w żaden sposób potwierdzone przez medycynę (czakry na ciele) ani nauki przyrodnicze (czakry na Ziemi). Akurat to jest paranauka i dlatego się tego raczej nie czepiam. Choć jak słyszę, że jacys polscy ezoterycy znależli ziemsko-jowiszowy czakram na Wawelu, to trochę mi się chce śmiać. W końcu orientalne tradycyjne metody leczenia (np. akupunktura) wydają sie działać, choć jeszcze nie znaleziono naukowego wyjaśnienia ich skuteczności. Bliższe nam leczenie "ziółkami" też jest tego typu wiedzą paranaukową, choć w tym przypadku jesteśmy bliżej pełnego jej uzasadnienia.

Podsumowując czakramy jako element wiedzy paranaukowej nie mogą jak na razie stanowić założenia w żadnej hipotezie aspirującej do miana teorii naukowej. Bo wtedy hipoteza zamienia się w zwykłą spekulację. :-/

Mariush nie wszystko da sie obliczyc, nie wszystko to matematyka i fizyka

Wiem o tym. Ale jeśli sie da, to robię to. A w przypadku piramid pewne twierdzenia w ten sposób da się zweryfikować, sprowadzając je często z nieba na ziemię. Wiesz, jakoś nie przekonują mnie alternatywne rozwiązania jak: wykorzystanie do budowy telekinezy :lol : czy antygrawitacji , tym bardziej, że są to pomysły bez żadnego podparcia.

ich budowa to nie lada wyczyn, którego odtworzenie nawet w czasach, w których przyszło nam żyć

Zbudowanie piramidy równej piramidzie Cheopsa jest możliwe i dziś i to przy użyciu ówczesnych technik. Nikt raczej jednak tego nie zrobi, bo to zbyt kosztowne i bezsensowne przedsięwzięcie. Testowo zbudowano kilka mniejszych piramidek i wyniki były raczej zadowalające.

Strasznie na tym forum wątpi się w ludzkie możliwości. Te dzisiejsze i te dawne. Mam nadzieję, że nie jest to tylko wynikiem argumentowania teorii o antycznych astronautach.

Pozdrawiam :smile:

P.S. Fajna rozmowa. Szkoda, że to tylko offtop. :-(
  • 0

Emanuel.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Strasznie na tym forum wątpi się w ludzkie możliwości. Te dzisiejsze i te dawne. Mam nadzieję, że nie jest to tylko wynikiem argumentowania teorii o antycznych astronautach.

a dlaczego ma się nie wątpić?
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A dlaczego ma sie wątpić?

Wizja nieudolnej ludzkiej istoty, która sama nic nie potrafi zrobić trochę mnie śmieszy.
Przecież starczy sie rozejrzeć dookoła, aby zrozumieć jak potężne narzędzie kryje wnętrze ludzkiej czaszki.

Oczywisćie zaraz znajdzie sie setka "oświeconych", którzy powiedzą, że to wszystko zawdzięczamy kosmitom.
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Testowo zbudowano kilka mniejszych piramidek i wyniki były raczej zadowalające.

Dobrze, że zaznaczyłeś raczej bo zaczęły sie rozpadać po kilku latach...
Powróćcie do tematu wiary...
  • 0

Emanuel.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ale ja nie do końca cię rozumiem. dlaczego mam rozglądać się wokół by zobaczyć co kryje moja czaszka? co do tego mają kosmici?

jak rozumiem, popraw jeśli się mylę:
1 sugerujesz paleoastronautyczną eugenikę?
2 sugerujesz, że jak w którymś tam topiku gość siłą woli potrafi zamortyzować upadek z 1000 metrów?

moje stwierdzenie powyżej ma sens taki, że należy bardzo odsiewać informacje "cudowne", "paranormalne" gdyż często - tak jak kręgi zbożowe - są zwykłą manipulacją np. cyberpunkową, anarchistyczną, zrobioną dla hecy, albo dla wzbudzenia emocji, które czasem przynoszą pieniądze. owszem. zgadzam się, że np. możemy nie znać 100% praw fizyki. że możemy odkryć różne np. promieniowania, siły, energie, których w tej chwili nie umiemy zbadać. ale 1) zwalanie na kosmos jest tworzeniem bytów nad miarę. nieudowadnialnym, chyba że ktoś wierzy bardzo mocno w opowieści dotyczące Roswell. 2) szukanie w swoim mózgu też może okazać się ślepym zaułkiem - ale powiedzmy, że jestem skłonny uwierzyć w telepatię, jasnowidzene, czy telekinezę. art powyżej sugeruje, że mamy ośrodek kultu. że jest miejsce, "w którym to wszystko się jakby rozgrywa". ale powiadam - po co mi znać mapę mózgu. czy niedługo w sprzedaży będą elektryczne igły które jak w akupunkturze będę sobie wbijał w głowę, by poczuć apetyt, orgazm, miłość, albo zmęczenie?
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wiem za bardzo, dlaczego sie tak niepotrzebnie rozpisujesz.

Akurat jestem osobą wysoce sceptyczną, więc paleoastronautyka nie wchodzi tu w grę.
Co do ludzkich możliwości, nie miałem na myśli nic nadprzyrodzonego.

Choć z Twojego posta wygląda, że pomyślałeś zupełnie na odwrót.
Popraw mnie, jeśli sie mylę. ;-)
  • 0

TKr.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dzisiejsze rozwiązania architektoniczne są o wiele bardziej skuteczne. Śmieszy mnie na przykład zachwycanie się nad „kosmicznym” sposobem odciążenia komory grobowej w piramidzie Chufu. Może jak na 2500 p.n.e. jest to wyjątkowe rozwiązanie, ale dziś może raczej wzbudzać politowanie. Najprostsze sklepienie architektoniczne działa o niebo lepiej. Ale skąd Ci biedni Egipcjanie mieli to znać? Czemu kosmici nie podpowiedzieli im lepszego rozwiązania, skoro byli tacy zaawansowani?

1) Ok. 15 silnych mężczyzn wystarczy, aby 2-tonowy kamienny blok ruszyć z miejsca i ciągnąć go po ziemi z szybkością 3,6 km/h.
2) Ok. 500 silnych mężczyzn wystarczy aby ruszyć z miejsca 80-tonowy blok skalny i przemieszczać go po ziemi w tempie 250 m/h.

[...] przy budowie piramid pracowało wiele tysięcy ludzi jednocześnie. Logika podpowiada, że bloki były transportowane gęsiego jeden za drugim, ekipa za ekipą. Np. najniższa z warstw piramidy (230 m x 230 m) składała się z ok. 12 000 2-tonowych bloków. Nietrudno mi sobie wyobrazić na takiej wielkiej powierzchni ok. 100 ekip, które praktycznie jednocześnie mogą ustawiać bloki w odpowiednich miejscach. A wtedy z 5 minut robi się 500 (ok. 8, 3 godziny na blok), a to wygląda aż za bardzo możliwie.

A w czym problem? Powtórzę jeszcze raz. Wszystkie procesy mogą być prowadzone równolegle. Widziałeś kiedyś jak produkuje się samochody? W kamieniołomach też można wykonywać wiele bloków jednocześnie. Pamiętaj większość piramidy to wapień, on dość łatwo się obrabia. Mówisz tłok, po odjęciu powierzchni zajmowanej przez ustawiana setkę bloków na jednego robotnika przypada ok. 30 m kw. To nie jest tłok. A jesli to naprawdę Ci nie pasuje to zmniejsz dwukrotnie liczbę jednocześnie pracujących ekip. Wtedy na każdy blok przypadnie ok. 4 h. Nadal dużo.

A z architektonicznego punktu widzenia, to tylko kupa ładnie poukładamych kamieni. O prymitywiźmie piramid świadczą choćby odciążenia nad większymi komorami piramidy. Dziwne, że Ci domniemywani kosmici nie zasugerowali im zastosowania jakiegokolwiek sklepienia łukowego. Gdyby coś takiego zawierała konstrukcja piramida... to byłby DOWÓD, ze z historią jest coś nie tak!

Sorry za niepoukładane cytaty, ale mariush z tego co widzę w jednym momencie nazywasz ich prymitywami bo nie zastosowali sklepienia łukowego tylko bawili się w zabawy z odciążeniami, a w innym miejscu swoich postów robisz z nich doskonałą - niezwykle zwiną potezną brygadę budowlaną. Z jednej strony stawiasz ich prymitywizm a z drugiej doskonałe zorganizowanie i precyzję.
Czy to przypadkiem nie jest niekonsekwencja z twojej strony ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych