Skocz do zawartości


Zdjęcie

Okropna męka świń w ubojniach, oczy zamieniają się w kwas + 18


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#16

Wszystko.
  • Postów: 10021
  • Tematów: 74
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Świnie urodziły się po to żeby je jeść. Toś dowalił koleś. To jest pogląd na poziomie 10 letniego dziecka.


  • 0



#17

StatystycznyPolak.
  • Postów: 2572
  • Tematów: 18
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Heh... A taki buszmen(nie pamiętam dokładnie plemienia) zrani smiertelnie antylope i zaczyna ja gonic 30 km, az ta padnie z wykrwawienia po to zebu zdobyć mięcho na michę dla rodziny i całej wioski tez niehumanitarnie postepuje? Albo krokodyl co najpierw rozczłonkowuje ciało ofiary? Ludzie to tez zwierzęta, tyle ze z lepiej rozwinięta inteligencją.

Ja jakoś łez nie lałem gdy na swięta dziadki na wsi kurczakowi glowe odcinali siekierą na pienku, o metodach zabijania świn nie wspominam, bo nie wypada. A jaka pyszna byla szyneczka wlasnej roboty. Czlowiek potrzebuje miecha, a czy ono jest pozyskane w mniej lub bardzie niehumanitarny sposob nie robi to znaczenia.

Użytkownik Sebastian. edytował ten post 12.12.2015 - 22:31

  • 0



#18

Cadavera.
  • Postów: 337
  • Tematów: 3
  • Płeć:Kobieta
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

,,oczy zamieniają się w kwas?'' O co chodzi??? 0_0

A tak na serio. Natura jest okrutna. Aby przezyc zwierzeta pożeraja sie na wzajem i często nie ma to nic wspólnego z humanitarnym zabijaniem. Czlowiek jest zwierzeciem wszystkożernym. Świadczy o tym nasze heterodontyczne uzębienie, budowa ukladu pokarmowego (raczej mało ma on wspolnego z rozbudowanym przewodem pokarmowym roślinozerców z kilkukomorowymi żoladkami, długimi jelitami i przerośniętym wyrostkiem robaczkowym) oraz enzymy trawienne. Mięso jest jednym z kilku źrodeł szybko przyswajalnego białka, jest lekkostrawne i wysokoenergetyczne. Mięso ryb zawiera unikalne kwasy omega 3 a mięso samo w sobie jest kopalnia wielu witamin zwlaszcza tych z grupy B. Zwierzęta cierpia. Ale rosliny też! Jezeli ktos tak bardzo nie chce krzywdzic stot żywych niech pozywiia sie wiatrem lub energia słoneczna.


 

jeśli jest ona dobrze skomponowana, jest mniej tłuszczu, czyli zapadalność na choroby z tym związane maleje

Ostatnio pojawia się coraz więcej informacji, które mówią jakoby zdrowszymi tłuszczami były tłuszcze zwierzęce - bardziej wartościowe, a tymi gorszymi - roślinne.

Można na necie znaleźć kilka wykładów na ten temat.

 

Chyba masz tu na myśli porównanie margaryna-masło. Faktycznie w tym wyścigu zdrowotnie wygrywa masło! Ma mniej tluszczów trans które sa szkodliwe i jest mniej przetworzone. Jesli zaś chodzi o ogólny rozrachunek tluszcze roslinne wydaja sie być zdrowsze do smażenia-mowię tu o oliwach i olejach.


  • 0

#19

skittles.
  • Postów: 1323
  • Tematów: 8
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

 

A tak na serio. Natura jest okrutna. Aby przezyc zwierzeta pożeraja sie na wzajem i często nie ma to nic wspólnego z humanitarnym zabijaniem.

 

Tym się właśnie od zwierząt różnimy, że my mamy wybór, a one nie.

Jeżeli nie musimy, to nie przysparzajmy dodatkowych cierpień. Prosta sprawa.


  • 4



#20

Cadavera.
  • Postów: 337
  • Tematów: 3
  • Płeć:Kobieta
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

 

 

A tak na serio. Natura jest okrutna. Aby przezyc zwierzeta pożeraja sie na wzajem i często nie ma to nic wspólnego z humanitarnym zabijaniem.

 

Tym się właśnie od zwierząt różnimy, że my mamy wybór, a one nie.

Jeżeli nie musimy, to nie przysparzajmy dodatkowych cierpień. Prosta sprawa.

 

Zalezy co rozumiesz pod haslem ,dodatkowe cierpienia'. Widzialam film na ktorym pawian żywcem pozerał zywa gazele od cześci tylnej. Zwierzak wil się i miotał a małpa bezlitosnie rozrywała ją na strzępy. Fakt. Zwierzaki mogą przezywac stres a czasem być paskudnie traktowane taserami i to jest okropne.Ale tak szczerze- nie ma dowodow że w kazdej ubojni tak sie przedstawia sytuacja a obrońcy praw zwierząt często generalizują i rozciagają pojedyńcze skrajności na wszystkie ubojnie.Gdyby był jednoznaczny dowód ze we wszystkich rzeźniach zwierzetom zadaje sie dodatkowe cierpienie to faktycznie należaloby cos przemyslec i zmienic procedure.


  • 0

#21

Daniel..
  • Postów: 4137
  • Tematów: 51
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chyba masz tu na myśli porównanie margaryna-masło. Faktycznie w tym wyścigu zdrowotnie wygrywa masło! Ma mniej tluszczów trans które sa szkodliwe i jest mniej przetworzone. Jesli zaś chodzi o ogólny rozrachunek tluszcze roslinne wydaja sie być zdrowsze do smażenia-mowię tu o oliwach i olejach.

Nie, mam na myśli tłuszcze zwierzęce i tłuszcze roślinne. Czyli boczek, jaja, karkówka, słonina vs oliwa z oliwek, orzechy, etc

Jeśli chodzi o smażenie to słyszałem, że olej kokosowy jest idealny. Olej lniany też jest w miarę okej do użytku, ale to by było na tyle. Orzechy mają np kwas fitynowy. Poza tym jeśli chodzi o budowę to podobno bardziej pasują nam tłuszcze zwierzęce, które podobno nie mają aż tak negatywnego wpływu na cholesterol jak się do tej pory uważało. Tłuszcze też nie otłuszczają organizmu i nie powodują wydętego brzucha, nie wpływają też tak na insulinę jak węglowodany.

"Zaskakujący raport ze studium przeprowadzonego w Children’s Hospital Oakland Research Center w Oklahomie zaprezentowano w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition”. Po zebraniu danych dotyczących ponad 350 tysięcy osób, potwierdzono, że spożywanie znacznej ilości nasyconych kwasów rzeczywiście prowadzi do podwyższenia poziomu „złego cholesterolu”, jednak nie stwierdzono bezpośredniej zależności między samymi tłuszczami a chorobami układu krążenia."

 

"Wśród nasyconych kwasów tłuszczowych najważniejsze funkcje spełniają: masłowy (z badań wynika, że może mieć znaczenie w hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych), palmitynowy (reguluje wydzielanie hormonów) oraz mirystynowy (poprawia odporność)."

Także nie ma co panikować jak się zje tłuste mięso.
 


Użytkownik Daniel. edytował ten post 13.12.2015 - 00:34

  • 0



#22

skittles.
  • Postów: 1323
  • Tematów: 8
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

 

Widzialam film na ktorym pawian żywcem pozerał zywa gazele od cześci tylnej. Zwierzak wil się i miotał a małpa bezlitosnie rozrywała ją na strzępy.

 

Ale o tym właśnie mówię. Pawian nie widzi różnicy - nie rozumie, że przysparza gazeli niepotrzebnych cierpień pożerając ją żywcem. Dla niego to tylko obiad. My to rozumiemy i z tego względu nie powinniśmy postępować tak jak pawian.
 

Zalezy co rozumiesz pod haslem ,dodatkowe cierpienia'.

 

Pod tym hasłem rozumiem cierpienia, które nie są konieczne do osiągnięcia celu (uśmiercenia zwierzęcia). My nie musimy rozrywać krów na strzępy żywcem, żeby mieć z tego pożytek. Potrafimy je zabić szybko i możliwie bezboleśnie i tak właśnie powinniśmy to robić.


Użytkownik skittles edytował ten post 13.12.2015 - 11:06

  • 8



#23

Zwiezda.
  • Postów: 26
  • Tematów: 5
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Człowiek nie zaspokaja tylko i wyłącznie swoich podstawowych potrzeb żywieniowych jak zwierzęta mięsożerne tylko żre na potęge!!! Mógłbym zrezygnować z jedzenia mięsa jeżeli wszyscy na świecie by tak postąpili.


  • 0

#24

Cadavera.
  • Postów: 337
  • Tematów: 3
  • Płeć:Kobieta
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Sluchajcie widziałam własnie ciekawy film trwajacy nascie minut z komentarzem naukowym. Film porównywał ,znieczulanie' za pomoca CO2 i elektro wstrzasu.

Nasuwaja sie nowe wnioski przynajmniej z mojej strony- najwięcej cierpienia i stresu zwierzeta doznają nie w trakcie transportu do rzeźni oraz przed samym ,znieczuleniem'. Najgorszy jest tłok i panika zwierzat kierowanych na ubój w ciasnych zagrodach. Sam moment usmiercania nahjbardziej humanitarny wydaje się przez elektro szok albo przez pocisk miotający. Brzmi to kontrowersyjnie ale zwierzak traci wtedy przytomność  ułamkach setnych sekund. Samo usmiercanie w komorze CO2 juz wydaje sie bardziej kontrowersyjnie-zwierzeta czesto w tych komorach są stloczone po kilka sztuk i sam moment tracenia przytomności tez moze się przedluzac co sprawia wrażenie -wydaje mis ie że autentyczne niepotrzebnego cierpienia. Potem przeglądałam inne filmy i faktycznie-istnieją sposoby na blyskawiczne wyłączanie świadomości u zwierzaka przed ubojem. Nie wiem wobec tego po co nadal praktykuje się komory gazowe i okrutne zapędzanie w kozi róg przy uzyciu taserów bądź też pacek czy szybko przesuwajacych sie wrót...





 


  • 0

#25 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..
  • Tematów: 0

Napisano

Jak kiedyś wsadziłem gwóźdź do kontaktu to szok był taki, że wątpię by zabijanie prądem było bolesne. Dopiero po 2 sekundach od zabrania ręki poczułem ból pieczenia na palcach. Myślę, że sieć nerwów pada w pierwszej kolejności bo jest zdestabilizowana przez ładunki elektryczne z zewnątrz.


  • 0

#26

skittles.
  • Postów: 1323
  • Tematów: 8
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

 

Nie wiem wobec tego po co nadal praktykuje się komory gazowe i okrutne zapędzanie w kozi róg przy uzyciu taserów bądź też pacek czy szybko przesuwajacych sie wrót...

 

Podejrzewam, że dlatego iż są to sposoby najtańsze i najprostsze. Nie od dzisiaj wiadomo, że światem w głównej mierze rządzi pieniądz.


  • 0



#27

Urgon.
  • Postów: 1297
  • Tematów: 9
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Ja bym powiedział, że raczej nie opłaca się im modernizować urządzeń. Zresztą wedle niektórych jedyną humanitarną opcją jest jeść trawę,a świnkom wolność trza zwrócić. Zresztą cały ten temat sprawia tylko, że mam ochotę na kotleta schabowego...
  • 0




 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych