Widzę, że teoria "demonicznej huśtawki" nadal ma wielu zwolenników, dlatego (chociaż nadal uważam, że nie mamy do czynienia ze zdjęciem kobiety na huśtawce), przygotowałem rysunek, który pokazuje jak ta huśtawka mogłaby wyglądać.
Przyjąłem założenie, że osoba huśtająca się musiałaby znajdować się w osi konstrukcji. Nadal twierdzę, że tak nie jest ale na potrzeby tego szkicu udaję, że tak nie myślę.
Drugie założenie, to takie, że poprzeczna belka huśtawki (na której zawieszone są linki, sznurki, czy to czym umocowano siedzisko) znajdują się tuż ponad kadrem.
Sznurki, linki na których wisi siedzisko ustawiłem tak, żeby ich układ pasował do ułożenia rąk kobiety - one również muszą być zamocowane w osi całej konstrukcji, stąd, taki, a nie inny ich układ i długość.
Informacje dodatkowe.
Czarna postać kobiety znajduje się tuż pod miejscem na którym widzimy ją na fotografii - w tym miejscu stałaby gdyby spadła z "huśtawki".
Zielona postać znajduje się w miejscu, w którym stałaby kobieta gdyby przesunęła się w stronę budynku i stanęła tuż przy jego ścianie.
Postać czerwoną ulokowałem mniej więcej w osi konstrukcji "huśtawki".
Oczywiście perspektywa nie jest doskonała, bo elementy na fotografii nie są proste - zarówno konstrukcja na pierwszym planie, jak i sam budynek - ten wyraźnie pochylony jest w stronę płotu.
Jeżeli ktoś pokusi się o lepszą - chętnie obejrzę.
Na tą chwilę, nadal podtrzymuję swoje wcześniejsze twierdzenie (a ten rysunek mnie w tym utwierdza), że nie jest to zdjęcie kobiety na huśtawce.
A raczej na huśtawie - bo jej gabaryty, wynikające z tego rysunku świadczyłyby o tym, że gdyby to była rzeczywiście huśtawka, to jej konstruktor musiałby cierpieć na jakąś gigantomanię - inaczej nie pokusiłby się na postawienie tego koromysła w swoim ogródku.
Druga kwestia to wielkość samej kobiety - zarówno w stosunku do konstrukcji "huśtawki" jak i chałupy obok.
Zakładam, że to osoba dorosła a nie dziecko, na co wskazywałby jej ubiór. W takim razie - jest to bardzo malutka osoba dorosła.
Inaczej mówiąc: Huśtawka? Nie sondze.
Zakładasz, że postać stoi na huśtawie, ja to widzę troszkę inaczej - dla mnie ona siedzi ze skrzyżowanymi nogami. A pod kobietą jest studnia.
BTW mimo przeglądania forum od 2 lat, dopiero dziś postanowiłem się zarejestrować - cześć wszystkim!