Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kim jest Bóg?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
281 odpowiedzi w tym temacie

Ebola.

sceptyczny sceptyk

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ech już się zamotałem kto do kogo i gdzie:)

lepiej chyba teorię wieloświata obrazują pęcherzyki powietrza we wrzącej wodzie. Też pojawiają się z "niczego" i "znikają". Ale czy kogoś włączającego gaz można nazwać "bogiem"?

Użytkownik Ebola edytował ten post 13.10.2014 - 18:50

• 1

taght.
  • Tematów: 10
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

@Krzys19911

Oczywiście, że Wszechświat miał swój początek (Wielki Wybuch),

Ja tu nie widzę nic po za naiwną bajką, jak świat mógł powstać z niczego? Szczególnie jak to nic mogło wybuchnąć?! To jedno zdanie o początku świata może nam pokazać, że współczesna nauka jest zbudowana na absurdzie.

Użytkownik taght edytował ten post 13.10.2014 - 19:01

• 0

Krzys19911.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

@UP Dlatego dopisałem wszystko :D Czyli nawet ta strefa poza wszechświatem. To Bóg istnieje(powiedzmy) gdzie? W jakiej sferze?

Problem w tym, że dla mnie nie istnieje coś takiego jak "wszystko". Jestem zwolennikiem również nieskończoności w przestrzeni: Wszechświat jest częścią czegoś większego; jeśli istnieje Wieloświat, on również jest częścią czegoś większego; jeśli istnieje Bóg, On również jest częścią czegoś większego; coś większego jest częścią czegoś jeszcze większego, etc. To wydaje się być logiczne, bo jeśli spojrzymy w mikroświat, to nie istnieje nic takiego jak "najmniejsza cząstka": rozum podpowiada, że każda cząstka musi być z czegoś zbudowana. Więc skoro nasz świat "w dół" dąży do nieskończoności, to czemu nie "w górę"?

@taght

@Krzys19911

Ja tu nie widzę nic po za naiwną bajką, jak świat mógł powstać z niczego? Szczególnie jak to nic mogło wybuchnąć?! To jedno zdanie o początku świata może nam pokazać, że współczesna nauka jest zbudowana na absurdzie.

Jakbyś przeczytał moje posty uważne, to byś wiedział, że przez cały czas piszę tutaj, że właśnie "coś nie mogło powstać z niczego". Wielki Wybuch miał oczywiście swoją przyczynę.

Użytkownik Krzys19911 edytował ten post 13.10.2014 - 19:06

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli w końcu każda rzeczy ma swój początek czy nie?

Wszystko miało swój początek i będzie miało swój koniec, ale nigdy nie było i nie będzie takiej sytuacji, ze nie istnieje nic.

Problem w tym, że dla mnie nie istnieje coś takiego jak "wszystko"

To jak? A skąd wiemy że nie będzie takiej sytuacji?'

lepiej chyba teorię wieloświata obrazują pęcherzyki powietrza we wrzącej wodzie. Też pojawiają się z "niczego" i "znikają". Ale czy kogoś włączającego gaz można nazwać "bogiem"?

Wodę tez ktoś musiał stworzyć. Masło maślane D:

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 13.10.2014 - 19:25

• 0

Krzys19911.
Reputacja

Napisano

Wszystko miało swój początek i będzie miało swój koniec, ale nigdy nie było i nie będzie takiej sytuacji, ze nie istnieje nic.

Problem w tym, że dla mnie nie istnieje coś takiego jak "wszystko"

To jak?

Hehe, tutaj mnie złapałeś :P. Oczywiście "wszystko" istnieje, ale dla mnie jest to zbiór nieskończony, więc nie ma jednej, zamkniętej przestrzeni, która by to "wszystko" ogarniała.

A skąd wiemy że nie będzie takiej sytuacji?'

Ponieważ każde wydarzenie niesie za sobą jakiś skutek. Jeżeli skutkiem "końca wszystkiego' miałoby być nic, to znaczy, że tak naprawdę nie byłoby skutku. Skutkiem musi być "coś", więc w efekcie otrzymujemy nieskończony ciąg przyczyna-skutek.

PS. Tak, każda rzecz ma swój początek i koniec. Ale z resztek zmarłej rzeczy często tworzy się nowa, tak jak z resztek zmarłej gwiazdy tworzy się nowy układ słoneczny.

Użytkownik Krzys19911 edytował ten post 13.10.2014 - 19:42

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To tylko religijne pierdu pierdu, bóg to przede wszystkim zbiór paradoksów. Nie ma innej opcji - jeśli istnieje to był albo od zawsze, albo powstał z niczego.

Masz rację- Bóg nie mógł powstać z niczego, bo coś nie może powstać z niczego. Istnienie od zawsze jest już bardziej prawdopodobne, ale też nie do ogarnięcia przez człowieka. Natomiast istnieje jeszcze trzecia opcja: Bóg powstał z czegoś. Czyli było coś przed Bogiem, co dało Jemu początek.

Tak, ale to oznacza, że przed tym bogiem było coś innego, a przed tym innym coś innego, a przed tym innym coś innego i w końcu dochodzimy do tego, że albo to coś trwało wiecznie albo powstało z niczego - czyli wracamy do tego co napisałem.

• 0

Krzys19911.
Reputacja

Napisano

Tak, ale to oznacza, że przed tym bogiem było coś innego, a przed tym innym coś innego, a przed tym innym coś innego i w końcu dochodzimy do tego, że albo to coś trwało wiecznie albo powstało z niczego - czyli wracamy do tego co napisałem.

No tak, jedynym "czymś", co trwa wiecznie, jest ciąg przyczynowo-skutkowy. Ale nieskończoność zdarzeń jest już łatwiejsza do wyobrażenia niż jeden byt, który miałby trwać wiecznie. Przynajmniej dla mnie.

PS. Jeżeli nieskończoność zdarzeń jest paradoksem, to jaką mamy alternatywę? Że coś musiało powstać z niczego. Więc nieskończoność zdarzeń jest jednak jedynym rozwiązaniem, które widzę.

Użytkownik Krzys19911 edytował ten post 13.10.2014 - 20:37

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dla mnie trwanie czegoś wiecznie jest na tym samym poziomie pojmowania co "nic", obydwóch pojęc nie jestem w stanie zrozumieć.

• 0

Krzys19911.
Reputacja

Napisano

Dla mnie trwanie czegoś wiecznie jest na tym samym poziomie pojmowania co "nic", obydwóch pojęc nie jestem w stanie zrozumieć.

Kiedy rozmyślamy nad tym, co było przed powstaniem Wszechświata, to w końcu dochodzimy do momentu, że musimy wybrać jedno z dwóch :P. Nawet jeśli nie wierzymy w Boga.

• 1

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No niestety, jest to ponad naszym rozumowaniem. A być może kiedyś okaże się, że to było prostsze niż naprawienie tostera... :D

• 1

mati1155.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Boga stworzyli ludzie, czyli jest wymysłem ludzkim.

Bez sensu.Nawet nie uzasadniłeś...

Ufo też jest wymysłem ludzkim bo nigdy ich nie widziałem i nie ma dowodów (Twój tok rozumowania).

Myślę że tak sądzisz przez swoją nie wiedzę.

Jak oglądałeś nagrania z egzorcyzmów Anneliese Michel to nie trudno się domyślić że nie było to normalne zjawisko.

Nawet jest filmik jak w 1987 roku puścili oryginalne nagrane żeby nikt nie sądził że ktoś mógł zrobić na kompie fake... Dziwnie się ludziom nie wierzącym ale szanuję ;D 

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ufo też jest wymysłem ludzkim bo nigdy ich nie widziałem i nie ma dowodów (Twój tok rozumowania).

Jak oglądałeś nagrania z egzorcyzmów Anneliese Michel to nie trudno się domyślić że nie było to normalne zjawisko.

Nawet jest filmik jak w 1987 roku puścili oryginalne nagrane żeby nikt nie sądził że ktoś mógł zrobić na kompie fake... Dziwnie się ludziom nie wierzącym ale szanuję ;D 

Już w czasach starożytnych ludzi wymyślali sobie bogów, np wyładowania atmosferyczne brali jako gniew boży, a jeszcze inni jako złość Zeusa. Przez tysiące lat ludzie wymyślali sobie różnych bogów, a z biegiem czasu zmieniały im się tylko nazwy. Dlatego to ludzie stworzyli boga.

Na UFO są dowody, zresztą UFO to nieizdentyfikowany obiekt latający. Pewnie chodziło Ci o obce cywilizacje.

O tej chorej psychicznie i chorej na epilepsje biednej dziewczynie jest kilka tematów na tym forum, wejdź poczytaj, a nie sugeruj się filmem(horrorem) na jej temat. Ja się dziwię ludziom łykającym takie bzdury.

• 0

taght.
  • Tematów: 10
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Już w czasach starożytnych ludzi wymyślali sobie bogów, np wyładowania atmosferyczne brali jako gniew boży, a jeszcze inni jako złość Zeusa. Przez tysiące lat ludzie wymyślali sobie różnych bogów, a z biegiem czasu zmieniały im się tylko nazwy. Dlatego to ludzie stworzyli boga.

Na UFO są dowody, zresztą UFO to nieizdentyfikowany obiekt latający. Pewnie chodziło Ci o obce cywilizacje.

O tej chorej psychicznie i chorej na epilepsje biednej dziewczynie jest kilka tematów na tym forum, wejdź poczytaj, a nie sugeruj się filmem(horrorem) na jej temat. Ja się dziwię ludziom łykającym takie bzdury.

Mówiąc o wymyślaniu sobie bótsw przez starożytnych wykazujesz się kompletną ignorancją w tym temacie. Wschodnie systemy wierzeń traktowały bogów symboliczie i były/są to nauki duchowe znacznie bardziej rozwinięte niż możesz przypuszczać. Nauki duchowe starożytnego egiptu to fillary dzisiejszego okultyzmu, czyli to wiara tych co deydują o tobie i przeznaczeniu naszej planety (co nie znaczy, że to popieram). Więc wybacz, ale nie umniejszaj komuś tylko dlatego, ze coś tam o tym słyszałeś.

Użytkownik taght edytował ten post 15.10.2014 - 09:29

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak beda dowody na ufo to wszyscy w to uwierza, tak samo z bogiem. Dla mnie ufo jest bardziej wiarygodne niz bog.
Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2
  • 0

OpenYourMind.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jakie by nie były dowody na istnienie UFO/cywilizacji pozaziemskich to i tak Ci co są uprzedzeni i z góry skreślają te tematy i tak powiedzą że to fejk i w tych czasach można wszystko przerobić.Gdy zdjęcie jest niedokładne - fejk, gdy zdjęcie jest dokładne, fejk, bo za dokładne i nie możliwe, i tak to wygląda według sceptyków.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych