Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kim jest Bóg?

• Please log in to reply
281 replies to this topic

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Boga stworzyli ludzie, czyli jest wymysłem ludzkim.

Bez sensu.Nawet nie uzasadniłeś...

Ufo też jest wymysłem ludzkim bo nigdy ich nie widziałem i nie ma dowodów (Twój tok rozumowania).

Myślę że tak sądzisz przez swoją nie wiedzę.

Jak oglądałeś nagrania z egzorcyzmów Anneliese Michel to nie trudno się domyślić że nie było to normalne zjawisko.

Nawet jest filmik jak w 1987 roku puścili oryginalne nagrane żeby nikt nie sądził że ktoś mógł zrobić na kompie fake... Dziwnie się ludziom nie wierzącym ale szanuję ;D 

Już w czasach starożytnych ludzi wymyślali sobie bogów, np wyładowania atmosferyczne brali jako gniew boży, a jeszcze inni jako złość Zeusa. Przez tysiące lat ludzie wymyślali sobie różnych bogów, a z biegiem czasu zmieniały im się tylko nazwy. Dlatego to ludzie stworzyli boga.

Na UFO są dowody, zresztą UFO to nieizdentyfikowany obiekt latający. Pewnie chodziło Ci o obce cywilizacje.

O tej chorej psychicznie i chorej na epilepsje biednej dziewczynie jest kilka tematów na tym forum, wejdź poczytaj, a nie sugeruj się filmem(horrorem) na jej temat. Ja się dziwię ludziom łykającym takie bzdury.

Mówiąc o wymyślaniu sobie bótsw przez starożytnych wykazujesz się kompletną ignorancją w tym temacie. Wschodnie systemy wierzeń traktowały bogów symboliczie i były/są to nauki duchowe znacznie bardziej rozwinięte niż możesz przypuszczać. Nauki duchowe starożytnego egiptu to fillary dzisiejszego okultyzmu, czyli to wiara tych co deydują o tobie i przeznaczeniu naszej planety (co nie znaczy, że to popieram). Więc wybacz, ale nie umniejszaj komuś tylko dlatego, ze coś tam o tym słyszałeś.

No i co z tego kim dla nich były bóstwa, skoro to nie zmienia faktu, że sobie ich wymyślili? U Nas też są kultem, też się modlimy do obrazków, do krzyżyków, klęczymy przed złotymi ozdobami, etc. To czy to było dla nich bardzo ważne czy mniej ważne nie zmienia faktu, że był i jest to tylko wymysł. Gdzie był bóg w czasach małpoludów? Co, neandertalczyków mu się nie chciało odwiedzać? Czy może jednak po prostu dopiero, gdy człowiek się rozwinął, zaczął więcej myśleć, itp to stworzył sobie boga?

• -1

Kuruša.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Co, neandertalczyków mu się nie chciało odwiedzać?

Akurat człowiek neandertalski wykazuje wierzenia religijne. Prowadził już najprawdopodobniej obserwacje nieba, w grobach można odnaleźć osoby identyfikowane jako "szamani", rysunki w jaskiniach mają prawdopodobnie przede wszystkim wartość kultową. Z całą pewnością wierzono zaś w życie pośmiertne, w kilku grobach znaleziono między innymi pożywienie, fragment bodajże niedźwiedzia oraz wielokolorowe kwiaty.

• 1

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nawet jeśli, to później wraz ze wzrostem inteligencji i myślenia zmieniały się też sposoby postrzegania i manipulacji wiarą w boga. Nie wierzę, że najbardziej prymitywni ludzie wierzyli już od początku w bóstwa. Zresztą, człowiek nie jest od początku na Ziemi. Dlaczego więc bóg stworzył go dopiero kilka miliardów lat później? A wcześniej co robił?

• 0

Ebola.

sceptyczny sceptyk

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A ja myślałem że,człowiek powstał 6tego dnia;)
A tak poważnie, też uważam że człowiek wymyślił te wszystkie religie. Poniekąd miało to jakiś sens, wmówić ciemnemu ludowi "nawet jeśli zrobisz źle i unikniesz kary na ziemi, to po śmierci sprawiedliwość i tak cię dopadnie". Dzięki temu może wielu hamowalo się przed wyrządzaniem krzywdy, jednak w którymś momencie poszło to w złą stronę, i mamy to co mamy...
  • 1

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie wierzę, że najbardziej prymitywni ludzie wierzyli już od początku w bóstwa.

A jednak. Aktualnie jestem dość zajęty wyszukiwaniem artykułów, ale w przyszłym tygodniu może uda mi się wrzucić skany bardzo wczesnych, liczących kilkadziesiąty tysięcy lat przedmiotów kultowych.

Zresztą, człowiek nie jest od początku na Ziemi. Dlaczego więc bóg stworzył go dopiero kilka miliardów lat później? A wcześniej co robił?

Nie możesz w pełni stwierdzić, że ewolucja nie jest stworzeniem boskim. Może tak być, ale zaznaczam- nie musi. Dlaczego Absolut nie mogł stworzyć prakomórki, albo praptaka, pramałpy i praryby, żeby popatrzeć jak to się rozwinie? Późniejsze, żydowskie, sumeryjskie czy indiańskie mity o stworzeniu to w istocie w 100% wymysły człowieka, ale nie masz podstaw, aby odrzucić w 100% zaplanowanie stworzenia przez Absolut. Zresztą, kto powiedział, że wcześniej istniał?!

• 1

Krzys19911.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Zresztą, człowiek nie jest od początku na Ziemi. Dlaczego więc bóg stworzył go dopiero kilka miliardów lat później? A wcześniej co robił?

Nie możesz w pełni stwierdzić, że ewolucja nie jest stworzeniem boskim. Może tak być, ale zaznaczam- nie musi. Dlaczego Absolut nie mogł stworzyć prakomórki, albo praptaka, pramałpy i praryby, żeby popatrzeć jak to się rozwinie? Późniejsze, żydowskie, sumeryjskie czy indiańskie mity o stworzeniu to w istocie w 100% wymysły człowieka, ale nie masz podstaw, aby odrzucić w 100% zaplanowanie stworzenia przez Absolut. Zresztą, kto powiedział, że wcześniej istniał?!

Ba, kto powiedział, że człowiek nie jest od początku na Ziemi? Może Bóg stworzył świat 6000 lat temu wraz z dowodami na ewolucję i długi wiek planety ;). Skoro jest wszechmogący, nie byłoby to dla niego żadnym problemem.

Użytkownik Krzys19911 edytował ten post 15.10.2014 - 20:18

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kurusa dałem Ci plusa za ciekawe podejście do tematu(fragment, że sobie ewolucje zaplanował i obserwował). Oczywiście nie zgadzam się z nim, ale to nie przeszkoda.

Natomiast pisanie, że bóg nie musiał istnieć od początku jest już dla mnie trochę bezsensu. To co było przed nim? Kto go stworzył? I kto stworzył to co było przed bogiem? I dlaczego to coś co stworzyło boga dało mu prawa wszechmogące? Tzn, że wtedy ten stworzony bóg mógł pozbyć się swojego własnego stwórcy, itp.

• 0

Krzys19911.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Natomiast pisanie, że bóg nie musiał istnieć od początku jest już dla mnie trochę bezsensu. To co było przed nim? Kto go stworzył? I kto stworzył to co było przed bogiem? I dlaczego to coś co stworzyło boga dało mu prawa wszechmogące? Tzn, że wtedy ten stworzony bóg mógł pozbyć się swojego własnego stwórcy, itp.

To, że nie znamy odpowiedzi na te pytania, nie musi od razu znaczyć, że koncepcja jest bez sensu. Niekoniecznie Bóg jest wszechmogący. Może ma władzę tylko nad naszym Wszechświatem, ale już nie nad swoim stwórcą.

• 0

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ba, kto powiedział, że człowiek nie jest od początku na Ziemi? Może Bóg stworzył świat 6000 lat temu wraz z dowodami na ewolucję i długi wiek planety ;). Skoro jest wszechmogący, nie byłoby to dla niego żadnym problemem.

Teoretycznie nie ma nawet dowodu na to, że mamy tyle lat, ile mamy(lub wydaje nam się, że mamy). Wszystko, wszystkie wspomnienia, doświadczenia itd mogły zostać wprowadzone do naszego umysłu 2 minuty temu przez Boga podczas stworzenia świata.

Nie wiem, ale może coś jest w dawnych opowiadaniach o wojnach bogów, gdzie młodsi bogowie pokonują starych? Zresztą, co istniało przed wszechświatem? Przed wielkim wybuchem- w czym wybuchła ta pustka?

Natomiast jeżeli istotnie Absolut istnieje to wydaje mi się, że jest wszechmogący, ale nie w takim sensie jakim go rozumiemy. Nie zdziwiłbym się, gdyby... sam nakładał na siebie ograniczenia.

• 1

Ebola.

sceptyczny sceptyk

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czyli ludzie też sa bogami np: wyhodowanych szczepów bakterii?;)
  • 2

Amontillado.
  • Tematów: 50
  • Artykułów: 21
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W tego typu dyskusjach - co jest bardzo rażące także w tym temacie - notorycznie myli się pojęcia religii i religijności. Zarówno krytycy-ateiści, jak i zwolennicy-wierzący. Systemy religijne to jedno - zmieniają się wraz ze zmianami kulturowo-światopoglądowymi społeczności ludzkich, ma na nie wpływ wiele rzeczy. Inna sprawa to religijność - jest to cecha zarezerwowana dla ludzi oraz wyższych gatunków homo. Bardzo adekwatnym jest pojęcie homo religiosus - człowiek religijny to niemal każdy zdrowy człowiek, bo to jest wpisane w nasz gatunek. Nawet najbardziej zagorzały ateista, wbrew temu co sam o sobie mówi i sądzi, jest człowiekiem religijnym - jego religijność spełnia się jednak w inny sposób niż w przypadku ludzi wierzących i uznających dany system religijny oraz jego obraz świata.

Całkowicie niereligijne jednostki nie potrafią znaleźć miejsca w społeczeństwie (które to społeczeństwo, de facto, od samego początku tworzy więzi - systemy prawne, etyczne, moralne, itp. - na bazie religijnej natury człowieka), nieraz trafia na jego margines, wykazuje cechy autodestrukcyjne. Problemy z religijnością danej jednostki prowadzą do stanów depresyjnych i wszelkich chorób psychicznych. CZŁOWIEK ZDROWY (kompletny, 'spełniony') to CZŁOWIEK RELIGIJNY. Analogicznie w skali makro: zdrowe społeczeństwo to społeczeństwo religijne. 

• 2

marko895.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Napisałbym krótko, że Boga nie ma(przynajmniej nic na to nie wskazuje). 

To zdanie rozbawiło mnie najbardziej ;) Jeśli ktoś uważa, że Boga nie ma, radzę rozejrzeć się dookoła. Jeśli to nie pomaga - wyjrzeć przez okno. Gdy ciągle mało można spojrzeć przez teleskop. A jeśli jakimś cudem dalej towarzyszy Ci przekonanie, że Boga nie ma, powtórz proces ;)

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cud, bo dalej twierdze to samo -.-

• 0

Gamdela.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Amontillado - Aby zrozumieć o czym piszesz, muszę rozumieć co piszesz, a piszesz:

Inna sprawa to religijność - jest to cecha zarezerwowana dla ludzi oraz wyższych gatunków homo

- kto to jest "wyższy gatunek homo"?

• 0

Ebola.

sceptyczny sceptyk

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Cud, bo dalej twierdze to samo -.-

Cud:D to może jednak jest:)

@marko895

A tak na poważnie co mają roślinki, zwierzęta, gwiazdy do Boga?

@Amontillado trochę pojechałeś chyba za daleko z tym twierdzeniem. Religijność również wymyślił człowiek. 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych