Boga stworzyli ludzie, czyli jest wymysłem ludzkim.
Bez sensu.Nawet nie uzasadniłeś...
Ufo też jest wymysłem ludzkim bo nigdy ich nie widziałem i nie ma dowodów (Twój tok rozumowania).
Myślę że tak sądzisz przez swoją nie wiedzę.
Jak oglądałeś nagrania z egzorcyzmów Anneliese Michel to nie trudno się domyślić że nie było to normalne zjawisko.
Nawet jest filmik jak w 1987 roku puścili oryginalne nagrane żeby nikt nie sądził że ktoś mógł zrobić na kompie fake... Dziwnie się ludziom nie wierzącym ale szanuję ;D
Już w czasach starożytnych ludzi wymyślali sobie bogów, np wyładowania atmosferyczne brali jako gniew boży, a jeszcze inni jako złość Zeusa. Przez tysiące lat ludzie wymyślali sobie różnych bogów, a z biegiem czasu zmieniały im się tylko nazwy. Dlatego to ludzie stworzyli boga.
Na UFO są dowody, zresztą UFO to nieizdentyfikowany obiekt latający. Pewnie chodziło Ci o obce cywilizacje.
O tej chorej psychicznie i chorej na epilepsje biednej dziewczynie jest kilka tematów na tym forum, wejdź poczytaj, a nie sugeruj się filmem(horrorem) na jej temat. Ja się dziwię ludziom łykającym takie bzdury.
Mówiąc o wymyślaniu sobie bótsw przez starożytnych wykazujesz się kompletną ignorancją w tym temacie. Wschodnie systemy wierzeń traktowały bogów symboliczie i były/są to nauki duchowe znacznie bardziej rozwinięte niż możesz przypuszczać. Nauki duchowe starożytnego egiptu to fillary dzisiejszego okultyzmu, czyli to wiara tych co deydują o tobie i przeznaczeniu naszej planety (co nie znaczy, że to popieram). Więc wybacz, ale nie umniejszaj komuś tylko dlatego, ze coś tam o tym słyszałeś.
No i co z tego kim dla nich były bóstwa, skoro to nie zmienia faktu, że sobie ich wymyślili? U Nas też są kultem, też się modlimy do obrazków, do krzyżyków, klęczymy przed złotymi ozdobami, etc. To czy to było dla nich bardzo ważne czy mniej ważne nie zmienia faktu, że był i jest to tylko wymysł. Gdzie był bóg w czasach małpoludów? Co, neandertalczyków mu się nie chciało odwiedzać? Czy może jednak po prostu dopiero, gdy człowiek się rozwinął, zaczął więcej myśleć, itp to stworzył sobie boga?