Skocz do zawartości

Zdjęcie

Adopcja przez pary homoseksualne

• Zamknięty Temat jest zamknięty
437 replies to this topic

Ankieta: Czy pary homoseksualne powinny mieć możliwość adopcji dzieci? (308 użytkowników oddało głos)

1. Głosowano Nie widzę ku temu przeszkód (43 głosów [13.96%])

Procent z głosów: 13.96%

2. Głosowano W żadnym wypadku (244 głosów [79.22%])

Procent z głosów: 79.22%

3. Głosowano Nie mam zdania- obojętne mi to (21 głosów [6.82%])

Procent z głosów: 6.82%

Głosuj

Man_in_black.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja jestem przeciwny tego rodzaju adopcji z jednej bardzo prostej przyczyny.

Mianowicie taka adopcja ingeruje w wolność wyboru jednostki. Małe dziecko nie ma nawet możliwości na zastanowienie sie czy chce mieć mamę i tatę czy też może dwóch tatusiów albo dwie mamusie.
Wolny wybór jednostki w tym momencie jest najważniejszy, a ponieważ małe dziecko nie jest w stanie wygłosić swojej własnej opinii, mało tego - nie wie na czym rzecz polega to nie powinno się go wciągać w tego rodzaju związki nienaturalne.

A jeśli homoseksualistom dobrze razem, to ja nie mam nic do tego. Jeśli każdemu z nich jest z tym dobrze to i ja ciesze się z ich szczęścia. Ale niech dziecko nie będzie przedmiotem który ma dać im jeszcze więcej szczęścia. Dla tego maleństwa może to się w przyszłości okazać przykrym wspomnieniem...
  • 0

Flix.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mianowicie taka adopcja ingeruje w wolność wyboru jednostki

Sorry ale gdybym miał do wyboru wychowywać się w domu dziecka :( a żyć z osobami homo które by się mną zaopiekowały, troszczyły by się o mnie itd. wiesz co bym wybrał? Zycie z rodziną homo. Przynajmniej jest dużo większa szansa, że dziecko będzie kimś w życiu, zdobędzie wykształcenie a nie będzie wrzodem na d*pie społeczeństwa.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mianowicie taka adopcja ingeruje w wolność wyboru jednostki.

Idąc tym tropem możemy stwierdzić ,że żadna adopcja nie ma racji bytu. A może wcale nie powinniśmy rodzić dzieci bo przecież dziecko ma prawo zadecydować czy chce mieć rodziców białych czy czarnych, żuli czy biznesmenów, czy chce być jedynakiem czy też chce mieć jakieś rodzeństwo, czy chce żeby mama była blondynką czy brunetką, czy chce urodzić się w rodzinie katolików czy ateistów, czy chce mieszkać na wsi czy w mieście itd? Ludzie, nie przesadzamy zbytnio?
  • 0

Man_in_black.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale możliwość wyboru dla takiego dziecka czy chce być wychowywane przez homoseksualnych rodziców byłaby czymś uzasadnionym. To nie chodzi o to żeby wybrać sobie mame blondynke, a tate biznesmena tylko o wybór pomiędzy czymś co jest naturalna koleją rzeczy, a czymś co nią nie jest.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

wybór pomiędzy czymś co jest naturalna koleją rzeczy, a czymś co nią nie jest.

Wiesz, moim zdaniem ani życie w domu dziecka ani u homoseksualnych rodziców nie zasługuje na miano "naturalnej kolei rzeczy". A jeżeli chodzi o wybór rodzice heteroseksualni a homoseksualni to dziecko nic nie musi wybierać bo i tak państwo wybierze za niego i wybierze z cała pewnością rodzinę heteroseksualną.
Na dzień dzisiejszy jedyną realną tak teoretycznie jak i praktycznie adopcją dla rodzin homoseksualnych była by adopcja przez jednego z partnerów dziecka drugiego partnera (tak jak mężczyzna żeniąc się z kobietą samotnie wychowującą dziecko automatycznie je w pewnym sensie adoptuje), jeżeli o to chodzi nie widzę przeszkód, trudno mi nawet wyobrazić sobie taką sytuację: Matka dziecka umiera i co? Dziecko ląduje w sierocińcu mimo ,że ma bliską osobę która je kocha jak własne i opiekuje się nim już parę dobrych lat tak jak jego biologiczna matka uważając się za jego drugą matkę? Bez sensu. A może nie znam norm prawnych z którymi mamy do czynienia w takiej sytuacji? Musi być przecież jakiś przepis który to reguluje! I pewnie jest.
Tutaj jednak pojawia się problem z gejami. Raczej mało który gej ma własne dziecko a nawet jeżeli to pozostaje ono zwykle pod opieką biologicznej matki. Lesbijka to co innego, są różne sposoby aby taka kobieta została "samotną matką" a co za tym idzie stworzyła homoseksualną rodzinę dla swojego dziecka.

Adopcja przez absolutnie bezdzietną parę homoseksualną jest o tyle niemożliwa ,że nawet gdyby przyznano im takie prawa to nikt by im dziecka na wychowanie nie dał jeżeli tylko pojawiłaby się jakaś heteroseksualna para chcąca również adoptować to dziecko (sprawy społeczne, homoseksualiści nadal uważani są za zboczeńców mimo ,że każdy deklaruje ,że wcale tak nie uważa. Gejom i lesbijkom się nie ufa, nie powierza im się tak ważnych spraw jak wychowywanie dzieci). A zazwyczaj wiele rodzin czeka na możliwość adopcji. To rywalizacja w której homoseksualiści są na z góry przegranej pozycji.

Ponadto. Fakt wychowywania dziecka przez rodziców homo czy heteroseksualnych ma podobne znaczenie w jego rozwoju jak to czy jest wychowywane przez ludzi wierzących czy ateistów, rodzinę patologiczną czy idealną rodzinę, dotyczy po prostu innych spraw. Odbierając prawa do wychowywania dzieci homoseksualistom powinniśmy także odebrać prawa rodzicielskie wszystkim alkoholikom. Przecież i oni przekazują dzieciom "niesłuszny" obraz świata. Faktem jest jednak ,że choć alkoholicy mają prawo składać wnioski o adopcję a ich biologicznych dzieci zazwyczaj nikt im nie odbiera ich podań o adopcję nikt nie bierze na poważnie. Z homoseksualistami byłoby tak samo. (Choć przypuszczalnie heteroseksualni alkoholicy mieli by i tak większą szansę na adopcję niż porządni, ustatkowani homoseksualiści).
  • 0

Man_in_black.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z domu dziecka kiedyś sie wychodzi, a rodzice pozostają na zawsze rodzicami...
  • 0

Minerva Mouse.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No dobrze, to się przyznam: jestem nadzwyczaj tolerancyjna, ale dyskryminuję małżeństwa osób tej samej płci.
  • 0

Alyna.
  • Tematów: 14
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No cóż, ja mam ten plus, że mogę mieć dzieci i dopóki je dobrze wychowuję to nikt nie ma prawami odebrać mojego dziecka, a na pewnie nie ze względu na orientację.
Adopcja to śliski temat. Ja na dzień dzisiejszy jestem na nie. Nie w tym kraju i nie w tym momencie. Z drugiej strony uważam, że pary homo powinny przechodzić te same test co hetero bo mogą być tak samo dobrymi rodzicami. Problem jest taki, że wielu widzi adopcję przez pary homo jako zagrożenie dla dziecka, nie tym, że zostanie źle wychowane, ale że samo stanie się homo co jest wierutną bzdurą.
U mnie w rodzinie sami heterycy tylko ja jedna sie wyłamałam :D
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Właściwie temat powinien dotyczyć tylko gejów. Bo lesbijki i tak mogą mieć dzieci, jak tylko chcą.
W zasadzie, to zgodna z prawem jest adopcja przez jedną osobę dziecka. Więc teoretycznie, jeden partner mógłby adoptować dziecko, a drugi byłby tak jakby "na kocią łape". Tylko nie widzę możliwości by ktoś uznał chęć adopcji przez samotnego mężczyznę, a co dopiero mężczyznę w związku homoseksualnym.
  • 0

Jankielek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a geje tez moga miec dzieci bo przeciez moga sobie brzuch wynajac
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Yhm, tylko często "brzuch" nie chce oddać dziecka ;) A komu przyznają prawa do dziecka w razie czego? Po 10 latach też matka może się obudzić i zacząć tęsknić.
  • 0

casanova.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dzieci dla gejów, zdecydowanie na NIE.. nie tylko pod względem wychowania, lecz pod względem przyszłości dziecka, powiedzcie jak będzie czuło się dziecko, jak powie do niej jakiś nauczyciel, że ma przyprowadzić mamę, lub koleżanki, które się o tym dowiedzą, będą się z niej naśmiewały, i dzieciństwa ładnego nie będzie miała. Tak uważam.
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A dzieci dla lesbijek już tak?
  • 0

Constantine.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a potem co ? dziecko ma dwóch ojców ? tragedia :-( ja jestem przeciwko temu.
  • 0

Jankielek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak naprawde to sytuacja kiedy dziecko ma dwoch ojcow nie rozni sie od tej jak np ojciec jest sam i pomaga mu brat w wychowaniu albo ktokolwiek plci meskiej
albo jak np mama z babcia wychowuja dziecko to tez jak by mialo 2 mamy
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych