Napisano 16.08.2012 - 18:24

Popularny
Napisano 16.08.2012 - 20:00
Na dalekiej północy na wyspie Spitsbergen norweski rząd zbudował specjalny schron, w którym umieszczono 4,5 miliona nasion roślin jadalnych. Ta kosztująca 10 milionów dolarów inwestycja
Napisano 16.08.2012 - 20:35
Na dalekiej północy na wyspie Spitsbergen norweski rząd zbudował specjalny schron, w którym umieszczono 4,5 miliona nasion roślin jadalnych. Ta kosztująca 10 milionów dolarów inwestycja
Ok jest coś takiego. Ale na pewno kosztowało więcej niż 10 milionów. Autor słabo orientuje się w cenach.Za tyle to można wybudować kilometr autostrady, ale na pewno nie coś takiego co widzimy na filmie
Coś takiego musiało kosztować przynajmniej miliard dolarów.
Napisano 16.08.2012 - 20:37
Nowa trasa tramwajowa o długości 3,5 km biegnąć będzie od ul. Zamenhofa przy skrzyżowaniu z ul. Kórnicką do Franowa. Przejścia dla pieszych i przejazdy zostaną zbudowane nad torowiskiem lub pod nim. Dzięki temu na tej bezkolizyjnej trasie można będzie wprowadzić szybki tramwaj. Wykorzystując konfigurację terenu między osiedlami Czecha i Rusa zaprojektowano tunel o długości 800 metrów dla tramwaju. Przy wejściach do tunelu usytuowano w podziemiu przystanki, a górna płyta służyć będzie jako parking.
Napisano 16.08.2012 - 21:26
Wyświetl postUżytkownik Xeo dnia 16.08.2012 - 16:34 napisał
Nawet jeśli, to do schornów trafią jedynie milionerzy
Jakby się głębiej zastanowić to takie coś nie ma sensu bo co komu przyjdzie po milionerach w takim schronie ?
Dla pieniędzy ? A po co komu pieniądze skoro wie, że będzie zagłada i pieniądze oraz inne dobra materialne przestaną mieć znaczenie ? Co za sens trzymać w takim schronie jakiegoś rozpieszczonego milionera ?
Takie rozwiązania służą wyższym celom, więc jeśli ktoś miałby otrzymać "bilet" do takiego schronu to głównie naukowcy oraz czołowi politycy i wojskowi.
Użytkownik Goplana edytował ten post 16.08.2012 - 21:28
Napisano 17.08.2012 - 02:03
Pieniądz to rzecz nabyta - raz są, a raz ich nie ma. Unicestwienie niemalże całej ludzkości, zmieniłoby punkt widzenia na kwestię gotówki. Niestety, w najbliższym czasie, nie ma co liczyć na cuda.A no po to żeby Ci wszyscy milionerzy wyłożyli kase na schrony.Światem rządzi pieniądz i nikt tego nie zmieni.
Odniosłem podobne wrażenie, zaglądając do tego tematu. W ramach ciekawostek, nieco starsze tematy - również z serii budowy schronów na rok 2012Gdzieś na forum już o tym też było.
Niestety, dyżuruję w szpitalu w dzień końca świata. A szkoda - miałem zamiar skoczyć po 0,5 Żołądkowej Gorzkiej i wypić w samotności, patrząc w niebo.Ja skoczę po parę konserw do "biedronki" i co mam być to będzie.
Napisano 17.08.2012 - 08:00
Nawet jeśli, to do schornów trafią jedynie milionerzy, "VIPowie" czyli np. najwyżsi politycy oraz jacyś spryciarze co mają znajomości. Taki dziś mamy świat
Użytkownik Solin edytował ten post 17.08.2012 - 19:49
Napisano 17.08.2012 - 14:12
Napisano 17.08.2012 - 14:44
Powiem wam że nia da się zbudować w tajemnicy schronów ani dla rządu, ani dla VIPów.
Po pierwsze: budowa jest kosztowna, wymaga sprzętu i pracowników.
Po drugie: Aby bogacze i politycy mogli przeżyć nie tylko następne pięć lat, potrzebna jest siła robocza - lekarze, kucharze, inżynierowie i cała reszta pomocników.
Po trzecie: W ramach sytuacji awaryjnej lista tych którzy mieliby być tam umieszczeni musiałaby już istnieć.
Nawet jeśli miałoby to być 5 tyś ludzi przecieki pojawiły by się natychmiast, bo trzeba wcisnąć kuzynkę, a to jeszcze przyjaciela...
Żeby gęby budowlańcom na kłódkę zamknąć to trzeba by ich albo wystrzelać, albo zabrać do schronu. I znów pojawia się ten sam problem, córka mojej siostry, szwagier...
W obecnych czasach wszyscy komunikują się przez internet, komórki. Wieści takie rozchodzą się w mig. Oczywiście istnieją istnieje mnóstwo metod na tuszowanie czegoś takiego. Mimo tego net by się gotował.
Ciekawi mnie coś innego. Ostatnio w TV na kanałach Discovery i NG pojawiło się mnóstwo programów w stylu: jak przetrwać, jak przeżyć po wybuchu atomówki, jak chronić się przed epidemią... Nie zastanawia Was to?
Napisano 17.08.2012 - 14:57
Napisano 17.08.2012 - 17:37
O tym że przecieki są świadczy 1 post czyli początek tematu.
A na Discovery (USA) - fakt ostatnio same bzdety. Manvs. Wild (Bear Gryls) i Survival man czy Dual Survival juz dawno poszły w odstawkę .... (ale może im kontrakty powygasały)
Użytkownik Andy-1970 edytował ten post 17.08.2012 - 18:41
Napisano 18.08.2012 - 16:41
Napisano 18.08.2012 - 18:56
Kolejna sprawa to warunki techniczne budowy takich mega baz. A co z sejsmiką, ruchami tektonicznymi, wstrząsami, czy choćby głupimi podmyciami. Jeden wstrząs i robi się dziura na paręset metrów. Co by mogli powiedzieć ludziom?
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych