Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cały świat buduje podziemne schrony

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

Eden.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Przypomina mi się coś takiego :)

Dołączona grafika
  • 12

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na dalekiej północy na wyspie Spitsbergen norweski rząd zbudował specjalny schron, w którym umieszczono 4,5 miliona nasion roślin jadalnych. Ta kosztująca 10 milionów dolarów inwestycja

Ok jest coś takiego. Ale na pewno kosztowało więcej niż 10 milionów. Autor słabo orientuje się w cenach.Za tyle to można wybudować kilometr autostrady, ale na pewno nie coś takiego co widzimy na filmie

Coś takiego musiało kosztować przynajmniej miliard dolarów.
  • 0

ultimate.

Animam debeo !

• Tematów: 46
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na dalekiej północy na wyspie Spitsbergen norweski rząd zbudował specjalny schron, w którym umieszczono 4,5 miliona nasion roślin jadalnych. Ta kosztująca 10 milionów dolarów inwestycja

Ok jest coś takiego. Ale na pewno kosztowało więcej niż 10 milionów. Autor słabo orientuje się w cenach.Za tyle to można wybudować kilometr autostrady, ale na pewno nie coś takiego co widzimy na filmie

Coś takiego musiało kosztować przynajmniej miliard dolarów.

No powiem Ci że akurat regały nic specjalnego. Zwykła masówka z średniej półki dodatkowo niskie składowanie. W "Makro" mają lepsze. Dodatkowo duża część instalacji wydrążona jest w lodzie... to też chyba nie jest wielki koszt. Nie mówię ze kosztowało tak mało, ale miliard to trochę za dużo. Szukałem trochę w sieci na temat tych kosztów, ale nie wiele jest informacji na ten temat.

Pomijając koszty... technologie... wykonanie... i inne... sam pomysł moim zdaniem jest trafiony.
Nie wiemy co nas czeka... może nawet nie nas a nasze dzieci. Możliwość odtworzenia roślin uprawnych w przyszłości to lokata warta bardziej niż lokowanie kasy w złoto. Oczywiście jeżeli kiedyś się przyda... oby nie.
  • 0

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Poznań 2012rok

Nowa trasa tramwajowa o długości 3,5 km biegnąć będzie od ul. Zamenhofa przy skrzyżowaniu z ul. Kórnicką do Franowa. Przejścia dla pieszych i przejazdy zostaną zbudowane nad torowiskiem lub pod nim. Dzięki temu na tej bezkolizyjnej trasie można będzie wprowadzić szybki tramwaj. Wykorzystując konfigurację terenu między osiedlami Czecha i Rusa zaprojektowano tunel o długości 800 metrów dla tramwaju. Przy wejściach do tunelu usytuowano w podziemiu przystanki, a górna płyta służyć będzie jako parking.

Więcej - Mój odnośnik

Ten obiekt (i nie tylko ten) miał zostać oddany na EURO 2012, lecz z pewnych przyczyn nie został ukończony. Dziś już jest dostępny dla ogółu,
Mój "dobry znajomy" ma większą wiedzę co do tego projektu i innych ciągle będących w budowie, lecz z sobie tylko znanych powodów gdy się zaczynam wypytywać zmienia temat. Raz tylko mi powiedział, bym (o ile mnie to kręci) pochodził przy tym, a będę zaskoczony.
...nie wiem, co miał na myśli, ale wolałem sobie odpuścić.

To miał na myśli - Zobacz schron prezydenta Grobelnego!
(ponoć większość nie została udostępniona dziennikarzom, a to co pokazano ktoś non stop dogląda)

Z tunelem tramwajowym jest też coś nie tak, bo są miejsca (wejścia i otwory) niewiadomego przeznaczenia.

Osobiście nic nie mam z tym wspólnego, lecz znajomy radzi, by każdy dobrze rozejrzał się po swej okolicy, a wiele może was zaskoczyć.
  • 0

Goplana.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wyświetl postUżytkownik Xeo dnia 16.08.2012 - 16:34 napisał
Nawet jeśli, to do schornów trafią jedynie milionerzy

Jakby się głębiej zastanowić to takie coś nie ma sensu bo co komu przyjdzie po milionerach w takim schronie ?
Dla pieniędzy ? A po co komu pieniądze skoro wie, że będzie zagłada i pieniądze oraz inne dobra materialne przestaną mieć znaczenie ? Co za sens trzymać w takim schronie jakiegoś rozpieszczonego milionera ?
Takie rozwiązania służą wyższym celom, więc jeśli ktoś miałby otrzymać "bilet" do takiego schronu to głównie naukowcy oraz czołowi politycy i wojskowi.

A no po to żeby Ci wszyscy milionerzy wyłożyli kase na schrony.Światem rządzi pieniądz i nikt tego nie zmieni.

Użytkownik Goplana edytował ten post 16.08.2012 - 21:28

• 0

Yoh.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A no po to żeby Ci wszyscy milionerzy wyłożyli kase na schrony.Światem rządzi pieniądz i nikt tego nie zmieni.

Pieniądz to rzecz nabyta - raz są, a raz ich nie ma. Unicestwienie niemalże całej ludzkości, zmieniłoby punkt widzenia na kwestię gotówki. Niestety, w najbliższym czasie, nie ma co liczyć na cuda.

Gdzieś na forum już o tym też było.

Odniosłem podobne wrażenie, zaglądając do tego tematu. W ramach ciekawostek, nieco starsze tematy - również z serii budowy schronów na rok 2012 ;)
http://www.paranorma...c/23818-bunkry/
http://www.paranorma...e-konca-swiata/

Ja skoczę po parę konserw do "biedronki" i co mam być to będzie.

Niestety, dyżuruję w szpitalu w dzień końca świata. A szkoda - miałem zamiar skoczyć po 0,5 Żołądkowej Gorzkiej i wypić w samotności, patrząc w niebo.

Owszem, jeżeli owe schrony mają służyć do przechowywania ogromnych zapasów żywności czy tego typu spraw, to rzeczywiście ma to sens. Jeżeli natomiast ludzie budują je tylko w związku ze zbliżającym się 21/12/2012, to nie oznacza to niczego więcej, niż ogromnej głupoty i naiwności Naszego gatunku.
  • 0

Solin.
  • Tematów: 4
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Nawet jeśli, to do schornów trafią jedynie milionerzy, "VIPowie" czyli np. najwyżsi politycy oraz jacyś spryciarze co mają znajomości. Taki dziś mamy świat :(

Schrony, bunkry nic nie pomogą, bo ma dojść do resetacji świadomości człowieka w wyniku wyjątkowo silnej erupcji Słońca.
Jedynym zabezpieczeniem jest obiekt Syjon. Do którego po zbudowaniu, wstęp będą mieli Ci co posiadają pozytywne emocje, pozytywna aurę.
Żadnego przekupstwa tu nie będzie. Wiedzę o tym w jaki sposób zbudować ten obiekt posiada osoba mająca jako człowiek Królewskie dziedzictwo krwi Dawidowej, i jako oczekiwana postać noszący w sobie dziedzictwo duchowe, czyli Mesjasz.

Użytkownik Solin edytował ten post 17.08.2012 - 19:49

• -1

Andy-1970.
  • Tematów: 22
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Powiem wam że nia da się zbudować w tajemnicy schronów ani dla rządu, ani dla VIPów.
Po pierwsze: budowa jest kosztowna, wymaga sprzętu i pracowników.
Po drugie: Aby bogacze i politycy mogli przeżyć nie tylko następne pięć lat, potrzebna jest siła robocza - lekarze, kucharze, inżynierowie i cała reszta pomocników.
Po trzecie: W ramach sytuacji awaryjnej lista tych którzy mieliby być tam umieszczeni musiałaby już istnieć.

Nawet jeśli miałoby to być 5 tyś ludzi przecieki pojawiły by się natychmiast, bo trzeba wcisnąć kuzynkę, a to jeszcze przyjaciela...
Żeby gęby budowlańcom na kłódkę zamknąć to trzeba by ich albo wystrzelać, albo zabrać do schronu. I znów pojawia się ten sam problem, córka mojej siostry, szwagier...
W obecnych czasach wszyscy komunikują się przez internet, komórki. Wieści takie rozchodzą się w mig. Oczywiście istnieją istnieje mnóstwo metod na tuszowanie czegoś takiego. Mimo tego net by się gotował.

Ciekawi mnie coś innego. Ostatnio w TV na kanałach Discovery i NG pojawiło się mnóstwo programów w stylu: jak przetrwać, jak przeżyć po wybuchu atomówki, jak chronić się przed epidemią... Nie zastanawia Was to?
  • 1

Simson.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Powiem wam że nia da się zbudować w tajemnicy schronów ani dla rządu, ani dla VIPów.
Po pierwsze: budowa jest kosztowna, wymaga sprzętu i pracowników.
Po drugie: Aby bogacze i politycy mogli przeżyć nie tylko następne pięć lat, potrzebna jest siła robocza - lekarze, kucharze, inżynierowie i cała reszta pomocników.
Po trzecie: W ramach sytuacji awaryjnej lista tych którzy mieliby być tam umieszczeni musiałaby już istnieć.

Nawet jeśli miałoby to być 5 tyś ludzi przecieki pojawiły by się natychmiast, bo trzeba wcisnąć kuzynkę, a to jeszcze przyjaciela...
Żeby gęby budowlańcom na kłódkę zamknąć to trzeba by ich albo wystrzelać, albo zabrać do schronu. I znów pojawia się ten sam problem, córka mojej siostry, szwagier...
W obecnych czasach wszyscy komunikują się przez internet, komórki. Wieści takie rozchodzą się w mig. Oczywiście istnieją istnieje mnóstwo metod na tuszowanie czegoś takiego. Mimo tego net by się gotował.

Ciekawi mnie coś innego. Ostatnio w TV na kanałach Discovery i NG pojawiło się mnóstwo programów w stylu: jak przetrwać, jak przeżyć po wybuchu atomówki, jak chronić się przed epidemią... Nie zastanawia Was to?

O tym że przecieki są świadczy 1 post czyli początek tematu.
A na Discovery (USA) - fakt ostatnio same bzdety. Manvs. Wild (Bear Gryls) i Survival man czy Dual Survival juz dawno poszły w odstawkę .... (ale może im kontrakty powygasały)
  • 0

eXistance.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Bunkry mają swoją chwilę, bo ta "tajemnica" jest nakręcana przez rok 2012 i jego przepowiedniami.

Co do Discovery, są wakacje - czas powtórek.
  • 0

Andy-1970.
  • Tematów: 22
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

O tym że przecieki są świadczy 1 post czyli początek tematu.
A na Discovery (USA) - fakt ostatnio same bzdety. Manvs. Wild (Bear Gryls) i Survival man czy Dual Survival juz dawno poszły w odstawkę .... (ale może im kontrakty powygasały)

No właśnie takie przecieki wyglądają jak tania sensacja w stylu jakiegoś brukowca. Wiemy, że buduje się na obecną chwilę wiele podziemnych schronów. Ten w skandynawii służy jako przechowalnia zyżytych paliw z elektrowni atomowych. Tworzenie przechowalni np dla nasion ma wielki sens i to od dawna. Nawet się kiedyś zastanawiałem czemu nikt takiej przechowalni nie przygotowywuje.

Jeśli jakieś dodatkowe schrony dla rządu są budowane to raczej na wypadek wojny. Jest wiele tematów na PN dotyczących możliwości wybuchu III wojny światowej. Myślę, że amerykanie obawiają się Azji, zresztą chyba w tym celu buduje się tarczę antyrakietową.

-edit
Może się rozpędziłem, na świecie budowanych jest wiele schronów. Budują je nawet prywatne korporacje. Schrony mają chronić przed każdym rodzajem kataklizmu od tornada skończywszy na Nibiru. Mimo to jestem nadal trochę sceptyczny. Zresztą nie stać mnie na wykupienie sobie miejsca w schronie. Zapasów też nie da się zgromadzić. Jak nastaną czasy anarchii trzeba będzie powiedzieć: trudno. ;)

Użytkownik Andy-1970 edytował ten post 17.08.2012 - 18:41

• 0

daxx.
  • Tematów: 116
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niestety, dyżuruję w szpitalu w dzień końca świata. A szkoda - miałem zamiar skoczyć po 0,5 Żołądkowej Gorzkiej i wypić w samotności, patrząc w niebo.

Czy ktoś ma dokładne info, o której godzinie ten koniec świata ma nastąpić? Dzień już znamy, a godzina? ;)
  • 0

xeophyte.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Bezpośrednie oryginalne źródło http://orwellsky.blo...e-czy-moze.html
  • 0

Merkator.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ten megaschron w Norwegii pełni rolę banku nasion na wypadek np. gdyby jakiś gatunek wymarł. Coś, jak roślinne zoo.
Co do tajnych baz w Ameryce Płn. pewnie coś mają, ale aż tyle, żeby mieli to wątpię. Jak już to będą dostosowywać metro itp.
Chiny robiły schrony tak samo, jak Rosjanie, Amerykanie. Nawet w Polsce pod Szczecinem jest cała sieć takich schronów. To była zimna wojna. Wtedy wszystkim wisiał 2012r., gdy wuj Sam i ojczulek Stalin i reszta wierchuszki po obu frontach trzymała paluch na dużym czerwonym guziku z napisem Apokalipsa, wojna nuklarna wybuchnąć mogła z dnia na dzień.
Kolejna sprawa to warunki techniczne budowy takich mega baz. A co z sejsmiką, ruchami tektonicznymi, wstrząsami, czy choćby głupimi podmyciami. Jeden wstrząs i robi się dziura na paręset metrów. Co by mogli powiedzieć ludziom? Kopalnia, a jakby dalej pytali to co.
Jest takie rosyjskie przysłowie - wszystkich nie złapią i z pewnością, ktoś by się wygadał.

Trochę logiki. Ten wpis to mix SF z wykorzystywaniem niewiedzy.
  • 4

Avenarius.
  • Tematów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejna sprawa to warunki techniczne budowy takich mega baz. A co z sejsmiką, ruchami tektonicznymi, wstrząsami, czy choćby głupimi podmyciami. Jeden wstrząs i robi się dziura na paręset metrów. Co by mogli powiedzieć ludziom?

http://bazarek.info.pl/?art=876
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych