Napisano
07.06.2008 - 12:03
A jak dla mnie aura strachu jest wytłumaczalna, bo:
- każdy wie jak wyglądają normalne oczy. Widzimy ich dziesiątki, setki tysięcy w ciągu życia, więc gdy nagle zobaczymy takie, które kompletnie nie przypominają utwalonego w nas wizerunku, możemy się przestraszyć. Tak już jest, że gdy coś odstaje od normy wydaje się nam dziwne/fascynujące/przerażające. Poza tym oczy spełniają właściwie najważniejszą rolę w porozumiewaniu się między ludźmi (no chyba każdy patrzy swojemu rozmówcy w oczy), co podchodzi pod to, co napisałam wcześniej.
Czy ludzie nie przestraszyliby się, gdyby przed nimi nagle stanął ktoś z całymi białymi oczami? Też by się przestraszyli zapewne.
Poza tym horrory raczą nas często postaciami bez źrenic i raczej osobniki te nie są przyjaźnie nastawione.
To wszystko wpływ społeczeństwa i jakieś takie utarte normy mogą sprawić to, że ludziom widzącym 'czarnookie dzieci' i całemu zjawisku towarzyszy aura strachu.
Zastanawia mnie tylko czemu akurat dzieci, było napisane wcześniej o jednym tylko na oko osiemnastoletnim chłopaku. Nie widywano takich dorosłych?