Skocz do zawartości

Zdjęcie

Profesjonalista (RE: Starożytne budowle)

• Please log in to reply
190 replies to this topic

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tym ze jakby twoje bozyszcze znalazly tam ogryzek jablka, to uznaliby ze zbudowaly go wielkie jeze, prawdopodobnie Critersy-wegetarianie.. i wtedy byloby o UFO, a jak nie ma ogryzka, a podobne niewyjasnione budowle megalityczne rozsiane sa po calym swiecie to mozna spokojnie postawic teorie o megalitycznej cywilizacji!
Malo to teori Twoja nauka uznaje?? nie ma dowodow za ale i nie ma przeciw wiec to przelknij, ze to mozliwe poki sie tego nie OD-udowodni :P (to dla Wszystko aby mial o czym pisac)

Użytkownik manitoris edytował ten post 26.03.2012 - 18:46

• 1

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Po 1: Skąd założenie, że prymitywni?

Bo nie pozostawili śladów wskazujących na to, że byli zaawansowani.

Po 2: Skąd założenie, że nie znali pisma?

Bo nie zostawili nigdzie swojego pisma

Wystarczy piasek.

Piasek znajdujący się w Puma Punku nie nadaje się do cięcia granitu. I nie rozumiem jak sam piasek by im wystarczył. Sypali piasek na kamień i samo się cięło?

Tutaj już pisałem, jak widać na marne. Może wyrażę się jaśniej: Nie masz żadnych dowodów na to dokąd sięgał ten las i na to czy faktycznie tam po to drewno nie poszli. Przetransportowanie drewna to chyba nie jest jakiś wielki wysiłek.

No to nie było wcale ironiczne. Po prostu stwierdziłem, że się pofatygowali po drewno.

Nie zostały idealnie obrobione.

http://www.ramanon.com/forum/attachment.php?attachmentid=20319&stc=1&d=1293944627
http://upload.wikime...Puma_Punku7.jpg
http://upload.wikime...unkubolivia.jpg

Oczywiście, że znali pismo.

To pokaż mi coś co napisali.

Nie chcę mi się tutaj z Tobą kłócić, ale nie mamy żadnych dowodów, czego używali, więc prosiłbym o nie pisanie takich niczym nie uzasadnionych zdań.

To nie moje zdanie tylko osoby wypowiadającej się w tym temacie.

Nie wiem skąd Twoje szczere przekonanie o prymitywizmie tych ludzi. Tworzyli oni dość nowoczesne i technologicznie całkiem rozwinięte społeczeństwo jak na swoje czasy.

Bo nie ma dowodów na to, że było inaczej. Rozwinięta cywilizacja posiada pismo, zakłada wielotysięczne miasta, pozostawia widoczny ślad w historii, jest dokumentowana przez inne cywilizacje, wchodzi z nimi w interakcje, ma swoje osiągnięcia typu kalendarz słoneczny, waluta, obserwuje gwiazdy, prowadzi kroniki itd. Powiedz teraz jakie są osiągnięcia tych indian? W czasie gdy zbudowali puma punku byli na etapie odkrywania brązu, ceramiki i tkactwa...
  • 1

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Malo to teori Twoja nauka uznaje??

Bardzo wiele. Ale wszystkie te teorie są usystematyzowanym zbiorem dobrze udowodnionych twierdzeń, utworzonych na podstawie obserwacji - tym właśnie charakteryzują się teorie naukowe. "Teorie", pozbawione dowodów i nieweryfikowalne, a więc tak naprawdę spekulacje, są domeną pseudonauki.

Przy okazji, pisałeś coś o ignoranctwie. A wiesz, że datowanie Pumapunku zrobiono na podstawie znalezisk z najstarszej warstwy pod istniejącymi ruinami?
  • 2

Karringoth.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Bo nie pozostawili śladów wskazujących na to, że byli zaawansowani.

A utwardzone drogi, malowana ceramika, sojusze, handel wełną i dominacja nad innymi miastami w tym rejonie, władanie dość dużym terenem, systemy nawadniające, czy chociażby samo, wybudowane w tak zaawansowany sposób, miasto to mało?

Bo nie zostawili nigdzie swojego pisma

A czemu nie mogli używać kipu, lub innych z bardzo wielu rodzajów pisma używanych przez ich pobratymców w tamtym czasie?

Piasek znajdujący się w Puma Punku nie nadaje się do cięcia granitu. I nie rozumiem jak sam piasek by im wystarczył. Sypali piasek na kamień i samo się cięło?

Skąd pewność, że się nie nadaje? No i sam piasek oczywiście nie, ale jeszcze brąz lub miedź. No i oczywiście woda.

http://www.ramanon.c...=1&d=1293944627
http://upload.wikime...Puma_Punku7.jpg
http://upload.wikime...unkubolivia.jpg

Nie wiem co na tych zdjęciach nadzwyczajnego. Wszystko już wklejał tutaj linki, w których ktoś ten argument obalił.

Bo nie ma dowodów na to, że było inaczej. Rozwinięta cywilizacja posiada pismo, zakłada wielotysięczne miasta, pozostawia widoczny ślad w historii, jest dokumentowana przez inne cywilizacje, wchodzi z nimi w interakcje, ma swoje osiągnięcia typu kalendarz słoneczny, waluta, obserwuje gwiazdy, prowadzi kroniki itd. Powiedz teraz jakie są osiągnięcia tych indian? W czasie gdy zbudowali puma punku byli na etapie odkrywania brązu, ceramiki i tkactwa...

Jak już mówiłem cywilizacja Tiwanaku posiadała prawdopodobnie pismo, samo Tiwanaku (miasto) liczyło od 70.000 do 125.000 mieszkańców, handlowali wełną (i prawdopodobnie innymi rzeczami) z innymi państwami, weszli prawdopodobnie w sojusz (lub po prostu te dwa państwa się połączyły, teorie są różne) z Huari, dominowali nad wieloma miastami w rejonie, posiadali olbrzymie (razem z Huari) terytorium porównywalne do dzisiejszego Peru. W czasie gdy powstało miasto Tiwanaku faktycznie byli na takim poziomie jak piszesz, jednakże bardzo się później rozwinęli.

Użytkownik Karringoth edytował ten post 26.03.2012 - 19:37

• 0

MrOsamaful.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Może byś napisał w jakim to było roku to zdaje mi się, że opisujesz to co miało miejsce w V-VIII wieku czyli czasie kiedy cywilizacja tamtych indian była na najwyższym poziomie rozwoju.
  • 0

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Lynx
Ja tylko chciałbym napisać parę słów na ten temat(jak narazie).

I znowu znana pseudonaukowa argumentacja: brak dowodów jest dowodem na istnienie nieznanej cywilizacji.

Tylko w tym problem, że ciężko byłoby znaleźć argumentację na pomoc nieznanej cywilizacji. Nie ma dowodów na to, żeby to sami zrobili.
Twoja argumentacja niczym się nie różni - podważasz czyjeś teorię na podstawie "pseudonaukowej argumentacji". Fakt, że często za taką argumentacją kryją się banialuki, lecz nie zawsze.
W tym wypadku prosiłbym ciebie o podanie dowodów na to, na co w tamtym poście zacytowałeś. Jeśli już to zrobiłeś, to przepraszam. Obejrzę temat dokładniej, bo dużo tutaj "zawiłośći".

Użytkownik Torek edytował ten post 26.03.2012 - 21:27

• 2

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie ma dowodów na to, żeby to sami zrobili.

A są dowody na pomoc z zewnątrz? Jeśli w użyciu byłaby tam technologia co najmniej porównywalna z obecną, to archeolodzy powinni znaleźć jej pozostałości, nie sądzisz? W przeciwnym wypadku pozostaje nam przywołać Ockhama z brzytwą.

W tym wypadku prosiłbym ciebie o podanie dowodów na to, na co w tamtym poście zacytowałeś.

Mam podać dowody na to, że nie ma dowodów?
  • 0

ViRuS.
  • Tematów: 2
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Proponuje zrobic wycieczke do tamtych miejsc, zabrac Wszystkiego i Lynxa - dam glowe ze po ujrzeniu tego na zywo zmienia zdanie...
  • 0

the flood.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Widzisz, taka zaawansowana cywilizacja, takie okazałe piramidy stawiała, ale nie znali wartości liczby pi.
Jeżeli twórca piramidy chciałby umieścić tą wartość to wymiary musiały by być trochę inne bo wychodzi z tego niedokładne pi czyli 3,145392491 zamiast 3,14159 2653. Skoro według nich pi wynosiło 3,16 to powinno tyle wyjść z obliczeń.

Nie sprawdzałem wyliczeń zasugerowałem się Twoją odpowiedzią (notabene błędną)

Kiedy podstawi się do wzoru właściwe dane, uzyska się wynik 3,169.

nikt nie wziął pod uwagę zapadania się wielkiej piramidy - każdy budynek "siada" obojętne czy ma ona 4 000 lat czy 10 000 kilka cm z wysokości jej ubyło ...
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale ten Piazzi Smyth żył w 19 wieku i on przyjął że piramida miała 147,8 m wysokości więc można uznać że błędną wysokość podał bo to nie możliwe żeby w ciągu około 150 lat piramida opadła o ponad metr.

Dla mnie szukanie takich liczb w wynikach równań układanych z wymiarów piramidy to dziecinada. Mamy mnóstwo wymiarów dotyczących piramidy. Długość, wysokość, objętość, pole powierzchni całości, podstawy, przekrój itp. W sumie da się z tego nazbierać ponad 50 danych. A potem można liczyć: 2 razy wysokość razy długość, pole powierzchni podzielić przez wysokość...Kombinacji ponad 200. Jakieś stałe się z tego uzyska.
Ktoś kiedyś zrobił podobne obliczenia w odniesieniu do pomnika Waszyngtona http://pl.wikipedia....nik_Waszyngtona i wyszło mu wiele różnych stałych fizycznych.
  • 0

the flood.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie twierdze że Piazzi Smyth nie oszukiwał/naginał danych aby mu pasowały,

zwróciłem tylko uwage że jak się chcę znaleźć liczbę Pi w Wielkiej piramidzie to się znadzję :) czy została ona tam umieszczona przypadkiem, czy też ktoś to tak sprytnie wyliczył to już inny temat.

pomnik Waszyngtona to Wolnomuralska mekka - illuminaci, masoni itd. cały Waszyngton DC jest podobno usiane symbolami.
w samej wielkiej piramidzie da się znaleźć inne "stałe"

1) Stosunek obwodu podstaw do podwójnej wysokości wynosi tyle samo, co stosunek obwodu Ziemi do jego średnicy: OKOLO: 4 razy 232,4/2/146=3,1415 oraz 40075/2 razy 6350=3,1415
2) Wysokość piramidy: około 146 metrów, jeżeli pomnożymy przez 1000000000, to otrzymamy średnią odległość Ziemi od Słońca.
3) Południowy szyb z Komory Króla wychodzi na powierzchnie w warstwie 101, a północny w 102, suma tych liczba daje liczbę warstw w piramidzie, czyli 203.
4) Układ piramid zadziwiająco przedstawia układ gwiazd w pasie Oriona w roku 10583 p.n.e.
5) Jeżeli wierzchołki trzech małych piramid obok Wielkiej Piramidy połączymy z odpowiednimi punktami piramidy Chefrena, to otrzymamy trzy proste równolegle. To samo z trzema piramidkami przy piramidzie Mekirionosa.
6) Jeżeli przedłużymy wschodni bok Wielkiej Piramidy do przecięcia z przedłużeniem południowego boku w piramidzie Mekirionosa, to punkt przecięcia będzie leżał także na przedłużeniu przekątnej piramidy Chefrena.
7) Wszystkie cztery ściany boczne Wielkiej Piramidy nie są płaskimi trójkątami, lecz maja wklęśnięcia. Powodują one, ze podczas równonocny wiosennej i jesiennej, tuz po wschodzie słońca oświetlana jest jedynie polowa ściany bocznej.
8) Szerokość Komory Króla odjąć długość "sarkofagu", daje długość przedsionka.
9) Wartość kata korytarzy wstępujących i zstępujących (26°18'9,73") równają się niemal dokładnie połowie kąta, pod jakim wznoszą się boki piramidy (51°51'14,31").
10) Al Komory Króla: 2 razy 365,242/pi P''- calów piramidowych (1P''=2,5427 cm)
11) Piramida stoi niemalże na osi N-S - północ południe, gdzie najbardziej dokładny bok jest odchylony zaledwie o 2 sekundy! - Tak przy okazji jest to najdokładniej zorientowana według stron świata budowla na Ziemi.
12) Południk biegnący przez środek piramidy jest najdłuższym południkiem biegnącym przez lad i dzieli lady na dwie polowy.
13) Kąty piramidy dzielą deltę Nilu na dwie równe części.
14) Są nawet dowody na to, ze piramida istniała już w roku 4000 p.n.e.(przed panowaniem Cheopsa) Z tekstów Sumeryjskich został wybrany pewien fragment, który potwierdza to bez wątpliwości: "Jasny i ciemny Dom Nieba i Ziemi, dla szemów złożonych razem; E.KUR - Wielka Piramida, Dom Bogów o OSTRYM SZCZYCIE" !!!

(cytat z innego forum)
  • 0

Xenno.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@ the flood
Radze przeczytać bo te wyliczenia już były i są błędne/bardzo mocno naciągane
http://www.paranorma...rostu-piramida/
  • 0

MrOsamaful.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Szerokość geograficzna na której jest umieszczona Wielka Piramida Cheopsa to 29,9792458 N Prędkość światła to 299 792 458...
  • -1

Xenno.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Fajne ale wytłumacz mi proszę jak dokonano pomiaru szerokości geograficznej z dokładnością do 0,1 mm.
I skąd takie jednostki ? Egipcjanie nie znali metrów wiec czemu prędkość światła podałeś w m/s a nie w łe ?
edit:
Według ciebie piramida znajduję się na 29°58'45,8" a nie na 29°58′44″ a różnica 1,44" to około 45 metrów niby nie wiele skali Ziemi ale człowieku zrobić prawie 50 metrowy błąd podając dokładność do dziesiątych części milimetra to trochę niepoważne.
@down
1,5 sekundy nie minuty(minuta-1853,277 m; sekunda-30,87m), a dane były podane w systemie innym niż jest stosowany żeby ukryć przekłamanie bo nie każdemu będzie się chciało przeliczać. Poza tym dalej nie wiem jak policzono pozycje z dokładnością do 0,1 mm czym to zmierzono co przyjęto za środek pomiaru itp więc moim zdaniem dane celowo błędne żeby pasowały teorii.

Użytkownik Xenno edytował ten post 27.03.2012 - 16:10

• 0

the flood.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Fajne ale wytłumacz mi proszę jak dokonano pomiaru szerokości geograficznej z dokładnością do 0,1 mm.
I skąd takie jednostki ? Egipcjanie nie znali metrów wiec czemu prędkość światła podałeś w m/s a nie w łe ?
edit:
Według ciebie piramida znajduję się na 29°58'45,8" a nie na 29°58′44″ a różnica 1,44" to około 45 metrów niby nie wiele skali Ziemi ale człowieku zrobić prawie 50 metrowy błąd podając dokładność do dziesiątych części milimetra to trochę niepoważne.

tą 1 minutę i 44 sekundy można wytłumaczyć ruchami tektonicznymi ... w końcu kontynenty nie są nieruchome ...

ja nie mówię że ślepo wierzę w podane przezemnie wyliczenia, dla mnie to poprostu interesujące, bo w sumie jedna budowla a tyle zagadek, godne zastanowienia....
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych