Zgadza się, że świątynie budowano przez wiele lat, ale co innego jest długoletnia praca nad wykonaniem sarkofagu, nie wspominając już o budowie samej piramidy. Każdy władca zdaje sobie sprawę z tego, że nie wie, kiedy umrze, a więc swój grobowiec chce mieć stosunkowo szybko zbudowany, aby mieć pewność godnego pochówku.
Kapłani i budowniczowie świątyń zaś dobrze wiedzieli, że Bóg nie gniewa się zbytnio, za zbyt powolne budowanie
ich miejsc kultu.
i dlatego chowano ich w katakumbach, a nie w piramidach

Ciekawe, ciekawe.
W średniowieczu pewnie też nie chcieli kilkudziesięcioletnim projektom się poświęcać?
ale zauwazyles ze ich budowle choc sa rowniez zachwycajace, to nie sa niczym z czym my obecnie mielibysmy problem aby to wykonac oraz ze ich sposob budowy w tamtych czasie nie jest dla nas zagadka?
Ktos tu juz pisal jako kontrargument, ze ludzie starozytni byli rownie rozumni co my obecnie i mysleli podobnie.. wlasnie wiec po jakiego grzyba zamiast spokojnie cos zbudowac z praktycznych mniejszych elementow - jak np. te koscioly sredniowieczne, barokowe itd.. to sie uwzieli aby 100 tonowe bloki kamienne dzwigac, a im wczesniej tym jeszcze bardziej psikusa nam chcieli zrobic bo sie nawet za ponad 1000 tonowe bloki kamienia brali.. NO GDZIE TU LOGIKA?
Juz to pisalem i nie chce mi sie powtarzac ale.. bloki kamienia 10 tonowe np, spokojnie daly by mega stabilnosc dla budowli.. po co 100-200 tonowe albo jak w Baalbek 1200 tonowe?? oraz wroccie do mojego posta o zamkach/fortecach sredniowiecznych, gdzie takie 100 tonowe kamienie w murze bylyby nie do pokonania dla najezdzcow i dlaczego wtedy takich nie robili skoro wtedy mialoby to logike (bo to bylo dla nich nie wykonalne?

Dla mnie jest to arrgument za tym ze po pierwsze musialo to dla nich stanowic mniejszy problem niz nam sie wydaje, a po drugie z jakiegos powodu mega stabilnosc byly dla nich za malo i potrzebowali czegos arcywytrzymalego co bedzie stac.. no wlasnie jak dlugo? 10-20 tys lat

Nie mialem tu sie wogole juz udzielac, bo to jest irytujace kiedy np. mojego posta o Baalbek, do ktorego zebranie inofrmacji i tlumaczenie na polski zajelo mi 3 godziny cennego czasu, najwyrazniej malo kto czytal dokladnie i w ktorym udowodnilem ze rzymianie tego nie zbudowali, za co kolega powyzej tamtego posta stwierdzajac ze to oni, dostal kilka plusow (za 2 puste zdania, a do tego jedna informacje bledna..) wiec jaki ma sens tutaj sie produkowac, skoro to forum "PARANORMALNE" stalo sie domem sceptoholikow, ktorym gdy juz brak argumentow to zaczynaja sie czepiac emotikonek..
Kazdy ma prawo do wlasnego zdania i jesli chodzi o kwestia nierozwiazane, a takimi sa budowle megalityczne, bo nie ma dowodow oraz pewnosci jakim cudem ludy ktorym sie to przypisuje to zrobili, to dyskusja nie powinna wygladac tak jak tu: "Ja mam racje, a ty nie, bo tak"
Użytkownik manitoris edytował ten post 28.03.2012 - 11:33