Gdzieś mógł taki temat, ale tam bardziej ogólnie, a mi chodzi o to czemu wielu pisze o medytacji jako sposobu na oczyszczenie z negatywnych myśli? Dla mnie to nierealne, przecież to tylko siedzenie w ciszy, zamknięcie oczu i staranie się o niczym nie myśleć i to ma pomagać? Po co te wszystkie artykuły skoro streścić metody można w paru słowach. Co innego jakby medytacja przypominała OOBE albo chociaż było można "odjechać" (choć też tu jestem ignorantem) naprawdę nie rozumiem skąd ten zachwyt. I w ogóle jak to ma się do rozwoju. Nie pamiętam nazwy, ale na oczyszczenie z myśli już lepsze jest myślenie pozytywne i oblewanie się wodą tak jakbyśmy oczyszczali się ze złego nastawienia.
W medytacji bardzo pomaga marihuana.
...
Dla mnie medytacja to stan w którym kontroluje się myśli, podczas tego stanu potrafie dokładnie wyobrazić sobie coś, i dokładnie zobaczyć to o czym myśle. Jeśli ot jak zamkniesz oczy to obrazy są niewyraźniea kiedy skupisz się, wyciszysz potrafisz "dostroić" obraz i dokładnie zobaczyć swoje myśli. W tym stanie potrafie albo niemal całkowicie odciąć się od świata zewnętrznego albo tak opanować myśli, że np. przedmiot jaki sobie wyobraże moge go obracać i oglądać z każdej strony tak jakbym używał programu do tworzenia grafik 3d naprawdę świetne uczucie które naprawdę polecam ćwiczyć i zagłębiać się w możliwości medytacji.
Dokładnie, mam tak samo. Medytcja jest boska.
Moim zdaniem w medytacji nie ma miejsca na myśli chyba że mówimy o kontemplacji na zadany sobie temat.
Ćwiczenie z wyobrażonym lub stworzonym przedmiotem moim zdaniem jest rozwijaniem umiejętności koncentracji a także kreacji w sferze subtelnej.
Medytacja jest moim zdaniem stanem poza myślą, wyobrażeniem czy też działaniem.
Medytacja to też kontemplacja o zadanym temacie lub tematach.
Co rozumiesz stan poza myślą? Przy obecnym duchowym rozwoju człowieka to nie realne o czym piszesz.
Jest kilka stanów medytacji. Medytacja zawsze związana jest z własnymi myślami, nawet w stanie wyciszenia, człowiek ma kontrole nad swoimi myślami, wtedy myśli w trybie teraźniejszym "jestem tu i teraz".
Użytkownik XGOŚĆ edytował ten post 04.10.2012 - 20:27