Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pokolenie JP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#76 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Dziwne są Twoje zarzuty. Właściwie odnoszę wrażenie, że Twoja postawa jest taka właśnie, jaką mi zarzucasz. Ja stwierdziłem fakt, że O.S.T.R. to najlepszy raper a jego talent wspiera wykształcenie, a także inteligencja, a skoro nie potrafisz się z tym pogodzić i zmierzyć z tym faktem, to przykro mi bardzo. Słucham hiphopu lat 15, to prawie tyle ile sam posiadasz, więc nie rozumiem dlaczego zarzucasz mi brak znajomości w tym temacie? To, że Ty jarasz się płytkimi tekstami nie znaczy, że mi muszą imponować kiepsko zestawione wulgaryzmy z treścią. Nie będę wymieniał poszczególnych formacji ani licytował się, bo to sensu nie ma. Żeby wulgaryzm brzmiał sensownie, to musi mieć sensowny tekst, a to wymaga pewnych cech, krórych większość raperów nie posiada. Przykro mi, taka jest rzeczywistość. Ja jestem odrobinę starszy i nauczyłem się w hiphopie doceniać to co jest najbardziej kunsztowne, a nie co kozackie. Biorę też pod uwagę czystość języka, a nieliczni raperzy mogą się tym poszczycić i bynajmniej nie chodzi o brak wulgaryzmów, tylko o gramatykę i składnię słów codziennych. Idealogia w tekstach też jest ważna, a niestety przeważa idealogia demoralizująca młodzież. Weź sobie to szczerze pod uwagę zanim zaczniesz się frustrować.

m4r1u5z.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Słucham hiphopu lat 15, to prawie tyle ile sam posiadasz

Prawie, po pierwsze, po drugie nic ci z tego nie przyszlo, nadal masz najwyrazniej marne pojecie o tej muzyce, badz po prostu zamknales sie na grupe kilku artystow i nie dopuszczasz do siebie wiadomosci, ze gdzies poza tym kregiem ktos inny tez moze tworzyc porzadny rap a moze i byc nawet lepszym raperem od przykladowego Ostrego.

więc nie rozumiem dlaczego zarzucasz mi brak znajomości w tym temacie?

Zarzucam ci to, bo sam znam sie (choc ekspertem zadnym nie jestem) na hh, wiec widze twoja nieznajomosc, badz to, co wyzej opisalem.

To, że Ty jarasz się płytkimi tekstami nie znaczy, że mi muszą imponować kiepsko zestawione wulgaryzmy z treścią.

I taka z toba gadka. Ja swoje a ty nadal od gowniarzy i debili, tylko, ze troche mniej doslownie tym razem. Kto ci powiedzial, ze jaram sie plytkimi tekstami i wulgaryzmami? No? Dla ciebie wszystko co =/= O.S.T.R. to niedokladne rymy, wulgaryzmy, tepota i glupota. Ehh.

Weź sobie to szczerze pod uwagę zanim zaczniesz się frustrować.

A ty pod uwage wez, ze nie zawsze musisz byc w czyms najlepszy, w jakims temacie najmadrzejszy, w jakies dziedzinie najbardziej obeznany. Amen, bez odbioru.

martius.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

RAP nie tylko naucza o JP, ale też i o historii, co osobiście uważam za wielki plus :

TUTAJ

Użytkownik martius edytował ten post 09.03.2010 - 20:37

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Arkadiusz

Doskonale rozumiem że dzieciak szuka autorytetu - ale to wina rodziców że nie potrafia mu go dać. Artysta nie odpowiada za wychowanie ponieważ nikt Cię nie zmusza do słuchania jego utworów. Zresztą jak dlamnie teksty są kierowane do dzieciaków którzy mają pod górkę w życiu. Podam Ci przykład, sam prowadze taką "undergroundowa" siłownie i chodzi na nią sporo dzieciaków (tak tak zazwyczaj JP) oni tak naprawde nie wiedzą co zrobić ze swoim życiem - i jak mają wiedzieć kiedy w domu jest jak jest a ich domem zazwyczaj jest ulica ? Rozumiem ich doskonale bo wychowywałem się w podobnym do nich środowiska i miało to dla mnie bardzo duży wpływ ale mniejsza ze mną. To naprawde dobre dzieciaki, z niektórymi już starszymi dawno straciłem kontakt jedni siedzą niestety po więzieniach a inni mają żone, dziecko, mieszkanie i prace i nic więcej im w życiu nie trzeba bo właśnie dostali to czego nie miali za gnoja. Do takich ludzi kierowane są takie teksty - to pomaga przetrwać jakoś ten czas kiedy jest naprawde nieciekawie.

m4r1u5z

Dlatego cholernie dziwi mnie to, ze nadal czujesz sie na silach by prowadzic rozmowe z panem Muhadem aka jedyny tru Ostry (bo po studiach) a wy wszyscy to dzieciaki bez szkoly, przyglupy i zle mi sie robi jak o was mysle.

Bo ja spokojnie do takich debat podchodze - bez zbędnych emocji ;)

No i tak żeby wszystkim podnieść ciśnienie :rotfl:

http://www.youtube.com/watch?v=Q7i6Xbp-nb8

8)

Użytkownik Shinji77 edytował ten post 09.03.2010 - 21:29

#80 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.

Napisano

Trzeba także pamiętać co przyczyniło się do uformowania się takiego stanu rzeczy, a w dużej mierze stoi za tym system edukacji, czyli gimnazja. To właśnie tam, przez nieracjonalny podział instytucji ośrodków oświaty, tworzy się główne źródło owego motłochu i prymitywizmu.

Użytkownik Bayakus edytował ten post 10.03.2010 - 18:27

Shi.

關帝

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To wszystko wykształciło się już dawno dawno temu. Wine za to ponosi system (tfu) komunistyczny i to w jakich warunkach żyli wtedy ludzie - wszystkie grupy, subkultury uliczne powstawały w czasach wielkich kryzysów (np. punk w Polsce) i w obszarach tzw. miejskiej biedoty.

livin.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tiaaa tyle, że punk wtedy walczył z systemem, a z czym ma walczyć dzisiejszy dresik spod bloku? Szczerze, nie przemawiają do mnie teksty "ło joł stoimy z chłopakami pod trzepakiem, jesteśmy dziećmi ulicy, oł je jeba* policje". Ok można raz nagrać taki kawałek, będzie życiowy, będzie opowiadał czyjąś historie, ale jeśli słyszysz go raz n-ty tyle, że w innym wydaniu to przepraszam, ale mi osobiście rzygać się zachciewa. Albo kawałki typu "Dla mnie masz stajla"... Wiem nie jest to dobry hh, ale takie osobniki "reprezentują" w jakiś sposób ten styl muzyczny i stąd ta nieciekawa ocena osób, które się w tym nie zagłębiają.
Dla mnie guru jest kaliber44 i ich "Księga Tajemnicza", a jeszcze większym guru jest Joka i jego wykonanie "Mojej obawy", które absolutnie pod każdym kurka wodna względem zabija inne kawałki hip-hopowe.
Żeby było jaśniej, nie jestem fanką hh jednak lubię zespoły, które mieszają style i proponuje fanom hh przesłuchać szwedzki Clawfinger (jeśli uszy wam nie więdną podczas słuchania gitar). Świetne teksty, świetny wokal, świetny zespól.

Shi.

關帝

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie kminisz. Podałem przykład że powstał w czasie kryzysu a nie z czym walczył/walczy. I uwielbiam to podejście słucha hh, chodzi w dresie = dresik. Odróżniasz subkultury uliczne od technomułów ? Punk i HH to muzyka ulicy i jedno i drugie ma ze sobą wiele wspólnego. Co do tego tekstu :

"ło joł stoimy z chłopakami pod trzepakiem, jesteśmy dziećmi ulicy, oł je jeba* policje".

To nie życze Tobie żebyś kiedykolwiek musiała powiedzieć o sobie że jesteś dzieckiem ulicy.

Bierdol.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Spokojnie, niektórym dresik kojarzy się bardziej z discopolo a nie HH. Nie napinaj się Shinji77 ;) Livin zrobiła po prostu spory skrót myślowy.

Shi.

關帝

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Spoko masz rację - teraz sam zaczynam się spinać :D. Jeżeli to miał być skrót myślowy to przepraszam widocznie nie zrozumiałem ;).

livin.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie kminisz. Podałem przykład że powstał w czasie kryzysu a nie z czym walczył/walczy. I uwielbiam to podejście słucha hh, chodzi w dresie = dresik. Odróżniasz subkultury uliczne od technomułów ? Punk i HH to muzyka ulicy i jedno i drugie ma ze sobą wiele wspólnego. Co do tego tekstu :

Nie umiesz czytać. Ze zrozumieniem. I taki wizerunek hiphopowca czy kim tam jesteś chcesz prezentować, a później mieć pretensje, bo wszyscy są beee i się nie znają?
Nie jestem anty i wyraźnie to napisałam, jedyne do czego się przyczepiłam to 10 000 piosenek o byciu dzieckiem ulicy, co powoli, przynajmniej dla mnie staje się nudne i przerobione. I powiem Ci coś, bo mało spostrzegawczy jesteś, ale wchodząc na pierwsze lepsze blokowiska, widzisz panów w dresikach co to podśpiewują "Mamy tradycje...". Wiem, że nie jest to wyznacznik tej subkultury, zdaję sobie z tego sprawę i widzę różnice pomiędzy dresolem, a hiphopowcem . Ale 50-letnia babcia właśnie na podstawie takich widoków wyrabia sobie opinie o tym jaki to "ten cały hip hop zły jest".

To nie życze Tobie żebyś kiedykolwiek musiała powiedzieć o sobie że jesteś dzieckiem ulicy.

Ależ mogę powiedzieć o sobie wiele innych rzeczy. I nie zawsze milszych niż "bycie dzieckiem ulicy". Tyle, że powiem to raz. To tak jakbyś arie operową opierał na jednej gamie, a film na jednym wątku. Nudzi się i tyle.

A i jeśli się spinasz to napij się meliski. I jeśli nie rozumiesz to przeczytaj raz jeszcze.

Użytkownik livin edytował ten post 11.03.2010 - 18:33

Shi.

關帝

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie umiesz czytać. Ze zrozumieniem. I taki wizerunek hiphopowca czy kim tam jesteś chcesz prezentować, a później mieć pretensje, bo wszyscy są beee i się nie znają?

Jestem sobą - mam gdzieś wszystkie wlepki, nie bawie sie w to. I dalej podtrzymuje swoje zdanie że nie widzisz żadnej róznicy, zresztą mniejsza z tym. Ty wiesz swoje a ja swoje nie ma sensu dyskutować - już raz próbowałem to nie da się więc nie ma sensu się dłużej męczyć. Nie podchodzę do nikogo tutaj z wyższościa co niestety prezentuje kilka osób w tym temacie także bez odbioru.

Użytkownik Shinji77 edytował ten post 11.03.2010 - 19:56

#88 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.

Napisano

Hip - hop sam w sobie jest do przyjęcia, tylko kiedy uprawiają go ludzie, którzy faktycznie nie mieli łatwego życia, a nie dzieciaki z bogatych domów, opowiadające o swym tragicznym losie. Każda subkultura odchodzi od swoich podstawowych założeń, z biegiem czasu to figuranci tworzą obraz zbiorowości.

Ale 50-letnia babcia właśnie na podstawie takich widoków wyrabia sobie opinie o tym jaki to "ten cały hip hop zły jest".

Ale ludzie, którzy w ten sposób wyrabiają sobie o czymś opinie, są leniwi, nie chcą poznać faktycznego stanu rzeczy. Utwierdza ich w tym błędna opinia publiczna.

Ells.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale ludzie, którzy w ten sposób wyrabiają sobie o czymś opinie, są leniwi, nie chcą poznać faktycznego stanu rzeczy. Utwierdza ich w tym błędna opinia publiczna.

No niestety, nie da się wszystkiego poznać "na własnej skórze" nie ma takiej fizycznej możliwości, dlatego ludzie popadają w stereotypy. Niestety, młodzi ludzie żyjący albo obnoszący się z hh w większości są jacy są i taki właśnie obraz postrzega się na ulicy.

#90 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Jestem sobą - mam gdzieś wszystkie wlepki, nie bawie sie w to. I dalej podtrzymuje swoje zdanie że nie widzisz żadnej róznicy, zresztą mniejsza z tym. Ty wiesz swoje a ja swoje nie ma sensu dyskutować - już raz próbowałem to nie da się więc nie ma sensu się dłużej męczyć. Nie podchodzę do nikogo tutaj z wyższościa co niestety prezentuje kilka osób w tym temacie także bez odbioru.

Tylko, że Livin ma rację, a póki co to Ty sprawiasz wrażenie, jakbyś wszystko o HipHopie wiedział i tylko Ty się na nim znał. Do mojego kuzyna przychodzą dresy, które słuchają hiphopu i im imponują takie teksty typu "mamy tradycję", a takie propagowanie tekstów tylko wzmaga nienawiść do policji. Prawda jest taka, że z policją nie byłoby problemu, gdyby nie takie młotki, co najpierw narozrabiają a potem się dziwią ,że policja coś od nich chce. Dla mnie to jest szczeniacka hipokryzja. A teksty 52 Dębiec o policji są typowym przykładem na podawanie złego kierunku młodzieży. Głupich tekstów jest pełno, chociaż sam hiphop lubię od wielu lat, bo zawsze coś fajnego się znajdzie. Przez te nowe pokolenie to i Ci starsi miłośnicy hiphopu wrzucani są do jednego wora z tą chołotą przez osoby, które w tym klimacie nie siedzą.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych