Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pokolenie JP

• Please log in to reply
115 replies to this topic

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niemrawy
Twój tekst dał mi dużo do myślenia.
Nie chcę udawać eksperta, ponieważ nim nie jestem. Zrobiłam retrospekcje swojego życia i swoich rówieśników, jak przebiegało nasze wychowanie i jak się ułożyły dotychczasowe nasze drogi życia. Z pewnością przebiegało różnie.
Faktem jest że gdy szerzy się zło i gdy mamy dużą cześć młodzieży zdeprawowana, lub bardziej niż źle wychowaną, zagrażającą nam, to w akcie samoobrony chcemy ich karać i wsadzać do wiezienia. Wiem i na pewno większość się ze mną zgodzi, że aby dziecko wyrosło na porządnego człowieka najważniejsze jest wychowanie. Jeśli tak jak pisałeś rodziców swoich prawie że nie widziałeś to nie na pewno nie oni Ciebie wychowywali, czyli wzorców zachowań nie otrzymałeś od nich. Czytałam nie dawno, że największy wpływ na kilkunastoletniego człowieka ma grupa rówieśników w której przebywa. Natomiast szkoła i rodzice niewiele się tutaj liczą. Gdyby rodzina wyglądała w następujący sposób: że jedno jedno z rodziców nie pracuje jest ciągle w domu, pod ręka jest babcia mogąca zaopiekować się dzieckiem, a szkoła oferuje wiele zajęć poza lekcyjnych, na przykład sportowych, koła zainteresowań kursy tańca, kursy komputerowe, to efekty wychowawcze na pewno były by zdecydowanie lepsze.
Rodzice w większości są poza domem, często jedno z nich jest za granicą. Nie zdają sobie sprawy z tego, że dziecko samo się nie wychowa i na pewno nie wychowa go telewizor, ani gra komputerowa. Wiem ze czasu nie da się cofnąć. I gdy mamy tak duży procent młodzieży chuligańskiej, czy wręcz przestępczej należy podjąć skuteczne i radykalne kroki. Najłatwiej być możne jest wszystkich zamknąć do więzień i kazać im pracować. Ale mnie jest to wizja przerażająca. I na dobrą sprawę gdybym miała taką moc, by decyzję jaką podejmę w tej sprawie można byłoby wcielić w życie, to nie wiedziałabym co zrobić.

#47 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

W takim razie ja mam eurogąbkę zamiast mózgu ponieważ bardzo lubię Tedego i sam powiedział, że np. Peja tworzy rap dla ogrów. Ah jak ja uwielbiam Twój wywyższający ton nie znoszący sprzeciwu. Słucham reggae więc pewnie palę blanty, jaram gibonki, jaram zioło. Słucham rocka więc pewnie pozdrawiam się satanistycznym gestem rogów. Słucham też muzyki klasycznej nierzadko szesnastowiecznej więc pewnie chodzę w getrach i mam na szyi coś podobnego do żabotu.

Więc, na którą muzykę dajesz pozwolenie?

Co Ty bredzisz. Sam jarałem trawkę, jak byłem młodszy i nosiłem luźniejsze ciuchy. Uprawiam snowboarding kilkanaście lat i nie są mi obce te klimaty. Właśnie dlatego, że w nich siedziałem i byłem świadkiem przemian w młodzieży i powstawania nowych trendów (dresiarstwo) wiem co i jak. Są wyjątki od reguły, ale bez przesady. Subkultura (właściwie trudno to tak nazwać) dresów, to taka grupa, w której mieszczą się te najbardziej prymitywne jednostki o poziomie IQ kelnera.

Nie obrażaj mnie i moich kolegów, dobrze ? Każdy lubi swoja modę, co nie znaczy, że mam kogoś prześladować. Bardzo nie lubię ludzi uważających się za lepszych od innych. Mam nadzieję, że taki nie jesteś.

Czytaj uważniej. Zawsze są wyjątki nie potwierdzające reguły, co nie znaczy że mam popierać zachowania tych przygłupów w dresach. HipHopowcy są mądrzejsi i nie są tak agresywni.

Brawo, odezwal sie ten, ktory o hip hopie nie ma zielonego pojecia a uwaza sie za najmadrzejszego w temacie. Panie, nie masz pan pojecia - zamilcz pan. I nawet nie probuj mi wmawiac, ze masz pojecie, bo jedyne co mi pozostanie to wysmianie twojej marnej osoby. Kierujesz sie stereotypami, zarowno tymi, ze hh to muzyka w wiekszosci dla dresow i przyglupow, jak i tymi, ze jedyny prawdziwy i madry hh robi teraz Ostry (i, ze zapewne po Paktofonice i Kalibrze hh w Polsce umarl). Odrzucajac zespoly pokroju Firmy, czy HG hh w Polsce prezentuje bardzo wysoki poziom, wielu artystow tworzy naprawde madre i zyciowe teksty, ich muzyka jest czasem po stokroc wartosciowsza niz to, czego na codzien sluchasz.
I tutaj prosba do innych, jesli nie znacie dobrze polskiego hh nie oceniajcie tego, co napisalem. Nie twierdze, ze hh>(>) reszta, ale zwracam uwage na idiotycznosc stwierdzen osobnikow pokroju Muhada ala wiem wszystko jestem najmadrzejszy.

Koleżko kiedy chodziłem do liceum to na ulicach jak ktoś miał luźne ciuchy i słuchał rapu, to była nowość, bo to szaleństwo zaczęło się dopiero tworzyć. Ty nie pamiętasz tamtych czasów, bo zapewne ssałeś wtedy smoczka :) Wychowałem się na tej subkulturze, a co do dresów to oni mają mało wspólnego z Hiphopem. Tak samo, jak rdzenny skater, który słucha Pankrocka i pochodnych ma mało wspólnego z Hiphopem. Są hiphopowcy, są skaterzy i są dresiarze. A co do samej muzyki..kiedy ja tego słuchałem to na Polskim rynku było mało takich grup a ja wychowałem się na samych pionierach, a to co teraz można słuchać, to bełkot który robi progres w kierunku jeszcze większej chałtury. A co do Ostrego, chłopak jest po szkole muzycznej i po studiach. Facet inteligentny niesamowicie, który wygrywa bitwy i jest najlepszym freestylowcem w Europie, bo Europejskie bitwy też ma za sobą. Mało kto o tym wie, ale ja jako osoba, która pisze wiersze i która wydaje swoje teksty dostrzegłem u niego umiejętność tworzenia rymów dokładnych i bardzo dobrych pod względem definicji rymu. Niemal wszyscy raperzy w Polsce robią rymy ochydne, dopełniaczowe i zazwyczaj łączą je tymi samymi częściami mowy. Ostry to fenomen i kompletnie się wyłamuje, dlatego uważam że tworzy sztukę, bo robi to w sposób niekonwencjonalny a bogatość jego tekstów odzwierciedla jego inteligencję. Często słyszę w kawałkach rapowych niepoprawną polszczyznę, zniekształcane końcówki. Raperzy są to ludzie niewykształceni, którzy też niszczą piękno naszego języka. Taki ktoś jak Tede jest jednym z pionierów tej muzyki, ale ma teksty płytkie."Drin za drinem, Fajna dziwka", ...wszystko o forsie, o szpanie i o lansie, imprezach. Co w tym życiowego? Co może być w życiowego w tekstach następnego pokolenia, jak Małolat? Wpadł z dragami, poszedł do pierdla a już w P-Ce zrobił koncert i połowa jego tekstów będzie prawiła mądrości życiowe o jego pobycie w pierdlu. Rzeczywiście życiowe.

I odniose sie jeszcze do tematu, do sprawy z policjantem, nozem i gowniarzem. To, ze czyn byl karygodny jest rzecza niepodwarzalna, to, ze obecnie panuje moda na jp rowniez. Nalezy sie jednak zastanowic dlaczego taka moda zapanowala. Kto jest temu winien. Tak, to policja a raczej policjanci. Policja, jako instytucja jest rzecza jak najbardziej potrzebna, policjanci w takiej formie w jakiej wystepuja teraz nie do konca. Wiekszosc policjantow nie jest na swoich stanowiskach po to, by chronic nam tylki i lapac przestepcow. Przyjdzie do pracy, wyjdzie na ulice, przymknie oko na niebezpiecznych osobnikow, zeby samemu nie oberwac (a po co policjant jest odpowiednio szkolony? po co nosi bron? nie, lepiej udac, ze sie nie widzi i miec spokojny dzien). Potem zatrzyma nastolatka pijacego piwo. W lesie, daleko od cywilizacji. Ktos mi tutaj wyskoczy z prawem. Prawo jest jakie jest, poniewaz nie da sie go dostosowac do kazdej sytuacji. Od tego jest policjant, ktory ma ocenic, czy czyn byl w jakis sposob szkodliwy dla ogolu i wtedy ew. osobnika ukarac. Ale oczywiscie lepiej lapac mlodych, podbijac statystyki a na koncu wylapac dodatek do pensji. Wsiadzie potem taki do radiowozu, zatrzyma kierowce, ktory przekroczyl predkosc o 10km/h (odsylam do wielu artykulow na temat prawdziwych powodow wypadkow w polsce, predkosc nia bynajmniej NIE jest [w wiekszosci przypadkow]) znowu uzasadniajac swoja decyzje ogromna szkodliwoscia spoleczna. Takich przykladow moznaby wymieniac prawie, ze w nieskonczonosc. Policja swoim glupim zachowaniem, wywyzszaniem sie, odreagowywaniem i chronieniem sie jednoczesnie za przywilejami i bronia wypracowala sobie taka a nie inna opinie. Sami sobie sa winni obecnej modzie. Gdyby nie to, prawdopodobnie tamten policjant by nie zginal a ludzie idac ulica nie czuliby sie bardziej zagrozeni widzac policjanta, niz grupke pijanych dresow.

Koleś, jak ktoś rzuca koszem na śmieci w tramwaj, to powinien być konkretnie spacyfikowany a nie bronisz takich wyrostków. Narzekasz na policje, ale gdyby te gówniarze w dresach były ok, to zapewniam Cię że policja nie musiałaby interweniować. Wy smarkacze w policji widzicie problem, a problem tkwi gdzie indziej. Tak to się nie można usprawiedliwiać.

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gówniarze, smarkacze ileż w tym pogardy.
Każdy z nas był lub jest w tym wieku.
W naszym kręgu kulturowym szybko chcemy być dorośli, samodzielni, samowystarczalni. Często dorosłość utożsamiana jest z agresją, brutalnością. Często atrybutem dorosłości są papierosy, alkohol, przekleństwa, nóż, sposób poruszania się, wypowiadania, a także traktowanie kobiet oraz rówieśników.

W Japonii natomiast młodzież przedłuża wejście w świat dorosłych maksymalnie. Tam nie widać pogardliwego podejścia do dzieci i młodzieży. Występuje tam co prawda również niepokojący trend, bycia dzieckiem ...

frans.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gdyby nie to, prawdopodobnie tamten policjant by nie zginal a ludzie idac ulica nie czuliby sie bardziej zagrozeni widzac policjanta, niz grupke pijanych dresow.

Tamten policjant był na urlopie. Wracał z zakupów, w cywilnych ciuchach, z siatką wyładowaną zakupami w ręku.
Ten dresiarski łachmyta nawet nie zabił policjanta ku któremu przez połowę życia kierował swoją chorą nienawiść, tylko po prostu człowieka który sprzeciwił się zdziczałemu zachowaniu.

Po drugie musisz rozgraniczyć ową chorą nienawiść od zwykłej niechęci czy też braku zaufania wynikającego z wadliwego funkcjonowania tej instytucji.
Obecna nienawiść młodzieży w stosunku do policjantów jest najczęściej kompletnym zaprzeczeniem racjonalnego myślenia i zdrowych ludzkich postaw.
Wywyższani są przestępcy, pobyt w więzieniu staje się powodem do dumy, reaguje się agresywnie na respektowanie i ochronę prawa, zwykły bandzior jest dla osób z tego typu środowisk autorytetem. Młodzież staje po stronie tego co zwyrodniałe i chore, stając tym samym na przeciw tego co zdrowe i dobre. Zatraca poczucie najprostszej już nawet granicy między dobrem a złem.
I zjawisko to przyjmuje niestety zastraszające rozmiary.

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sub kultury są wszędzie.
Dla jednego mistrzem jest bandzior, dla drugiego wirtuoz gry na jakimś instrumencie.
Przestrzeń w której szukamy wzoru do naśladowania zależy w dużej mierze do niszy w której dorastamy czy przebywamy.
Dlatego tak ważne jest wychowanie i pojawiający się wtedy na naszej drodze mistrzowie.
Wiem że agresja rodzi agresję. Rozkręca spiralę nie do zatrzymania.
Wiem również, że żyjemy w czasie kiedy padły wszystkie autorytety do których możemy się odwołać. Aby powstał "kręgosłup moralny" który jest prawzorem naszych zachowań, zarazem powinien mieć silne podstawy. Jak na razie wszystko legło w gruzach. Zaczyna obowiązywać prawo pieści, postać silnego człowieka jak w czasach tworzenia się prawa. Obserwowany czas bezhołowia jak za dawnych czasów kiedy tworzyły się wzorce postępowań.
Żyjemy w czasach kiedy przebrzmiały i rozpadłóy się dotychczasowe bóstwa, a prawa nie sprawdziły się. Ta sytuacja pozwoli rozwalić to co się nie sprawdziło i stworzyć coś nowego.

Użytkownik Aidil edytował ten post 06.03.2010 - 13:00

#51 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Przyczyny chorego systemu i poszerzającej się patologii znajdziecie w tym kawałku. Posłuchajcie, bo warto;

m4r1u5z.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po drugie musisz rozgraniczyć ową chorą nienawiść od zwykłej niechęci czy też braku zaufania wynikającego z wadliwego funkcjonowania tej instytucji.
Obecna nienawiść młodzieży w stosunku do policjantów jest najczęściej kompletnym zaprzeczeniem racjonalnego myślenia i zdrowych ludzkich postaw.

Ale ja tylko napisalem co moim zdaniem w glownej mierze przyczynilo sie do takiego a nie innego stosunku obecnej mlodziezy do policji. Do tego oczywiscie dochodzi wychowanie, wrodzone predyspozycje, ze tak powiem, do bycia takim a nie innym czlowiekiem.

Postu Muhada nawet nie skomentuje, wywyzszanie sie panie to nie tutaj. Mozesz sie wywyzszac rozmawiajac z gowniarzem pokolenia jp, nie ze mna.
I po raz kolejny nie chce mi sie nawet komentowac tego idealizowania Ostrego, bo to jest smieszne. Jestes ograniczony, jesli chodzi o hh i nie probuj tutaj nikogo przekonac, ze tak nie jest. I jeszcze jedno, nie, nie jestem hejterem Ostrego. Bardzo go lubie, bylem na jego koncercie, ale to nie powod, by twierdzic, ze jedyny Ostry jest tru a reszta to banda becwalow. Jedynym tutaj jest... Niedlugo zblizasz sie do trzydziestki, pora przestac sie oklamywac, nie jestes lepszy od nikogo z nas tutaj obecnych.

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cała ta kultura jp, chwdp, ma swoje początki przecież w PRL'u. Nienawiść i brak szacunku dla służb prewencyjnych była wtedy całkiem uzasadniona. Teraz przykładowy pan w ortalionie idzie na mecz, tłucze przypadkowych kibiców przeciwnej drużyny, dostaje pałka po nerach i uważa ze to niesprawiedliwe . JP ! Przykładowy pan w ortalionie siedzi z ekipą kolegów, chleją na umór, napadają studentów, sieją postrach na osiedlu, zostają spisani bądź odwiezieni na dołek na 24, dla niego to nie fair. JP ! . Przykładowy pan w ortalionie wypisuje na murach "Wolność ludziom i złodziejom" . Dostaje w mordę. Jak to przecież złodzieje to porządni ludzie ! JP ! Właśnie za to nienawidzi się policji. Za to że nie można komuś dać w mordę, nie można swobodnie pokraść, zdewastować ogródka 80 letniej pani która włożyła w to swoje siły i czas, ze nie można spokojnie pogonić na osiedlu 100 gramów fety albo spalić włosów jakiemuś brudasowi.

Bardzo go lubie, bylem na jego koncercie, ale to nie powod, by twierdzic, ze jedyny Ostry jest tru a reszta to banda becwalow

Jasne że nie, jest mnóstwo dobrych artystów, kultowa pfk k44 pokahontaz wzgórze yapa3, eldo , pezet, łona, ten typ mes, koligacja gk, dka na wczesniejszych płytach, warszafski deszcz, L.U.C, foc i rah solo, A.J.K.S, PiH und dużo więcej.

Użytkownik Tsukiyomi edytował ten post 07.03.2010 - 16:47

#54 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Postu Muhada nawet nie skomentuje, wywyzszanie sie panie to nie tutaj. Mozesz sie wywyzszac rozmawiajac z gowniarzem pokolenia jp, nie ze mna.
I po raz kolejny nie chce mi sie nawet komentowac tego idealizowania Ostrego, bo to jest smieszne. Jestes ograniczony, jesli chodzi o hh i nie probuj tutaj nikogo przekonac, ze tak nie jest. I jeszcze jedno, nie, nie jestem hejterem Ostrego. Bardzo go lubie, bylem na jego koncercie, ale to nie powod, by twierdzic, ze jedyny Ostry jest tru a reszta to banda becwalow. Jedynym tutaj jest... Niedlugo zblizasz sie do trzydziestki, pora przestac sie oklamywac, nie jestes lepszy od nikogo z nas tutaj obecnych.

Nie stoję na pierwszym stopniu młokosie
i dobry wzrok mam pomimo trzydziestki.
Górnolotne słowa - a kysz patosie.
W skarbnicy czaszkowej masz same pestki.

I co to jest w ogóle za słowo hejter?
Tworzysz cudeńka, jak żul pod blaszaną.
Pisząc tu do mnie pośladki masz spięte,
lecz gdy tylko spuchniesz nie krzycz - o mamo!

W tej chwili widzę szósteczkę u ciebie.
Myślałeś pewnie, żeś mądry w swym słowie.
Smutna jest prawda, zapomnij o niebie.
Więcej pokory, to każdy ci powie.

Poucz się synek o własnym języku,
może ogarniesz ruchome pojęcia.
Nawet wystarczy ci to, co jest w bryku,
więc "inteligentne" poskrom swe wzdęcia.

Pokaż mi innych ze sceny hiphopu,
co twórczość traktują rymem dokładnym,
wręcz słownikowym, jak rymem z Potopu.
Wtedy poczujesz się trochę bezradny.

Użytkownik Muhad edytował ten post 07.03.2010 - 19:07

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Szczerze to nie widzę nic złego w pokoleniu JP. To nie zależy odemnie czy od was kto jakie wartości czy zasady w życiu wybiera - musi tylko liczyć się z tym że jeżeli stara się zachowywać jak ulicznik to dostanie uliczną odpowiedź na swoje zachowanie. Kiedyś skinheadzi, punkersi, modsi i inni dzisiaj hiphopowcy czy pokolenie JP to dzieci ulicy. Oczywiście że jak w każdej subkulturze znajdują sie pozerzy i tutaj to właśnie te 12-latki biegające i krzyczące JP, ale czy nie warto się zastanowić czy ktoś nie ma powodów do takiego zachowania ?

Dalej, pomijajać "reprezentuje JP" i to że rap tam jest wyjątkowo biedny to inne kawałki przypadły mi do gustu np :

Tekst jest biedny ? Bo mi wydaje się że jednak to są git zasady.

#56 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Jak dorośniesz dzieciaku to zrozumiesz o czym jest mowa w odniesieniu do pojęć jakim jest kultura i czystość języka Polskiego, jak i moralność, której zaczyna brakować w mediach.

Shi.

關帝

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przestań się spinać chłopak. Dzieciak to możesz mi powiedzieć w cztery oczy. Nie ma sensu prowadzić z kimś dyskusji kto nawet nie słucha.

Jorgasz ?

Użytkownik Shinji77 edytował ten post 08.03.2010 - 12:59

#58 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Spokojnie. Mi się po prostu nie podoba, że propagujesz idiotyczne JP i skutki zachowań gówniarzy, bo Twój pozytywny wydźwięk w odniesieniu do JP jest tego wyrazem. I jak do mnie piszesz, to staraj się używać języka ojczystego a nie bawisz się w lans słowotwórczy.

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Muhad ma rację. Czy wyznawcy JP nie zauważają, że to jest zwyczajnie komercyjny twór odpowiadający na zapotrzebowanie w społeczeństwie? Skoro zaś mamy takie zapotrzebowanie, oznacza to nic innego jak "zbandycenie" społeczeństwa.

Shi.

關帝

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mi się po prostu nie podoba, że propagujesz idiotyczne JP i skutki zachowań gówniarzy, bo Twój pozytywny wydźwięk w odniesieniu do JP jest tego wyrazem.

Pozytywny ? Czy jeżeli czegoś nie neguje to od razu to jest pozytyw ? Traktuje to jako zbiór zachowań i wzorców i po prostu nie wydaje mi się że ma to same minusy... To taka sama sprawa jak z kibicami. Podałem jeden kawałek i pomijając już te wulgaryzmy których tak się czepiasz to czy to naprawdę złe zasady ?

"Mam wyjebane na to, gdy kozaczy rap amator,
Który nie potrafi grać, tak jak JA tego rapu!
Wyjebane mam na to, kto co za plecami gada,
Masz Mi coś do powiedzenia w cztery oczy sprawę załatw!
Wyjebane mam, a pała będzie zawsze pałą! Wara!
Od mojej rodziny, od przyjaciół trzym się z dala!
Wyjebane mam pochwalasz? Pseudo kumpelskie rozkminki
Ci pieprzeni aferzyści których codzień miasto krzywdzi.
Wyjebane mam w ich ksywki tanie szmaty, narkotyki,
Chcesz to żyj tym chłopaczyno swoje życie w moment zniszczysz!
Wyjebane mam we wszystkich co przeciwko nam od zawsze,
Na te kurwy krzywo patrze mam ten czelność i tak nazwę.
Wyjebane mam poważnie bo szanujue siebie! Znasz mnie?
Raczej nie ma takiej szansy byś jak ja tutaj żył błaźnie!
Mam wyjebane życie uczy mnie jak przetrwać,
Nauczony dbać o siebie życia mego ja nie przegram!"

Bieda ?

I jak do mnie piszesz, to staraj się używać języka ojczystego a nie bawisz się w lans słowotwórczy.

Żargon.

Użytkownik Shinji77 edytował ten post 08.03.2010 - 15:01

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych