Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pokolenie JP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#61 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Pozytywny ? Czy jeżeli czegoś nie neguje to od razu to jest pozytyw ? Traktuje to jako zbiór zachowań i wzorców i po prostu nie wydaje mi się że ma to same minusy... To taka sama sprawa jak z kibicami. Podałem jeden kawałek i pomijając już te wulgaryzmy których tak się czepiasz to czy to naprawdę złe zasady ?

Wystarczy, że przeczytałem co napisałeś.

"Mam wyjebane na to, gdy kozaczy rap amator,
Który nie potrafi grać, tak jak JA tego rapu!
Wyjebane mam na to, kto co za plecami gada,
Masz Mi coś do powiedzenia w cztery oczy sprawę załatw!
Wyjebane mam, a pała będzie zawsze pałą! Wara!
Od mojej rodziny, od przyjaciół trzym się z dala!
Wyjebane mam pochwalasz? Pseudo kumpelskie rozkminki
Ci pieprzeni aferzyści których codzień miasto krzywdzi.
Wyjebane mam w ich ksywki tanie szmaty, narkotyki,
Chcesz to żyj tym chłopaczyno swoje życie w moment zniszczysz!
Wyjebane mam we wszystkich co przeciwko nam od zawsze,
Na te kurwy krzywo patrze mam ten czelność i tak nazwę.
Wyjebane mam poważnie bo szanujue siebie! Znasz mnie?
Raczej nie ma takiej szansy byś jak ja tutaj żył błaźnie!
Mam wyjebane życie uczy mnie jak przetrwać,
Nauczony dbać o siebie życia mego ja nie przegram!"

Po pierwsze nie ma takich słów jak: trzym, rozkminki, codzień. Jak piszesz co dzień, to pisz oddzielnie lub po prostu codziennie.

Poza tym kiepściutki ten tekst. Bez rytmu i nie posiada równej sylabiki, a w muzyce przede wszystkim rytm jest ważny, a za rytm odpowiada właśnie sylabika, średniówka itp, jeśli już za rymy się bierze. Rytm też kiepski. Rozumiem, że wartościowy tekst posiada epitety typu: wyjebane, pieprzeni itp. Potem taki młokos z JP czyta takie bzdury i stawia na piedestale swojej kultury. Odpowiedzialność zbiorowa, wiesz czym jest? Twórca ponosi odpowiedzialność za wychowanie przyszłych pokoleń. Jak dzieciaki ze szkół czytają takie dyrdymały, to co ma ich wychować? Propagowane jest to, że skoro ma źle w życiu, to ma rzucić śmietnikiem w tramwaj, zabić policjanta, ukraść pieniądze z pierwszej lepszej kwatery z kasą albo naćpać się i uprawiać gagstastyl. Brawo chłopczyku.
Tekst jest agresywny, płytki i obsceniczny, a dzieci potem mają to czytać?

żargon

A żargonem tego nie tłumacz, bo w słowniku naszego języka takiego słowa nie znajdziesz. Polski, to Polski i nie depcz języka, za który mój dziadek , jak i innych Polaków walczył na wojnie.Jorgasz...aleś wymyślił.

Sorka, ale Peja to impotent intelektualny i nie umie pisać inteligentnych tekstów, o gramatyce i poprawności językowej nie wspomnę.

Użytkownik Muhad edytował ten post 08.03.2010 - 15:22

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Skoro nie negujesz, to przyzwalasz. Więc pytam, jaki zbiór zachowań i wzorców popierasz ?
J*bać frajerów, z lamusami się nie pieścić ?

Ta zwrotka kłóci się z resztą dokonań Peji.
I tak, bieda, tekst mocno średni.
Peja jak wiadomo reprezentuje biedę. Umysłową.

"w***bane na fałszywych,
w***ane na show biznes,
w***bane na pedalstwo, które niszczy tą ojczyznę!"

Piękne, wszedzie frajerstwo, pedalstwo, tylko oni są Porządni i są wartościowymi członkami społeczeństwa.

"Mam w***bane na rząd Polski, koalicję i ustawy
mam w***bane na patrole chce załatwiać swoje sprawy"

Cool. Załatwiać swoje sprawy, tzn pan policjant mnie zaaresztuje z 50 gramami :< To takie nie fair.

"Ch*j że z nimi, oni mają tak padake
własnym ch*jem się w***bią w końcu we własną srake"

Mądre i jakie piękne.

Firma to żenada + brak talentu + pojęcia o muzyce, rytmice + IQ oscylujące na poziomie temperatury pokojowej + nawijanie o zasadach których nikt z tak zwanych "Prawilnych" nie przestrzega.

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może najpierw odpisze do Tsukiyomi

Skoro nie negujesz, to przyzwalasz. Więc pytam, jaki zbiór zachowań i wzorców popierasz ?
J*bać frajerów, z lamusami się nie pieścić ?

A co dla Ciebie jest frajerstwem ? Wtedy odpowiem Ci na to pytanie jeżeli chcesz.

Ta zwrotka kłóci się z resztą dokonań Peji.
I tak, bieda, tekst mocno średni.
Peja jak wiadomo reprezentuje biedę. Umysłową.

To że ktoś kto naprawdę dostał w dupe od życia, mówi o tym w ten a nie inny sposób i pokazuje dzieciakom jak wybrnąć z tego bagna to źle ? Tobie łatwiej przyjąć kawałek dobrego metalu (i to rozumiem bo to dobra muzyka) a do nich najszybciej trafi akurat ten przekaz.

"Od mojej rodziny, od przyjaciół trzym się z dala!
Chcesz to żyj tym chłopaczyno swoje życie w moment zniszczysz!"

To naprawde takie złe ? Tak szczerze ?

Co do reszty Twojego postu (w sensie że dalsza część interpretacji) to tak jak mówiłem - nie ma szału ale też nie ma co tego demonizować - kiedyś takie samo poruszenie wywoływał punk - nieprawda ?

Teraz ta cięższa część do Muhada (niewiem czy tak to odmieniać czy jakoś inaczej)

Po pierwsze nie ma takich słów jak: trzym, rozkminki, codzień. Jak piszesz co dzień, to pisz oddzielnie lub po prostu codziennie.

Wiem że nie ma - to nie ja to pisałem, to tylko kawałek z oficjalnego tekstu.

Odpowiedzialność zbiorowa, wiesz czym jest? Twórca ponosi odpowiedzialność za wychowanie przyszłych pokoleń.

Twórca odpowiada tylko iwyłacznie za to żeby dobrze nagrać kawałek i dobrze zagrać na koncercie. Nie róbmy z ludzi bandy bezmyślnych baranów.

Propagowane jest to, że skoro ma źle w życiu, to ma rzucić śmietnikiem w tramwaj, zabić policjanta, ukraść pieniądze z pierwszej lepszej kwatery z kasą albo naćpać się i uprawiać gagstastyl.

Podaj fragment. Nie mówię o innych tekstach tylko akurat o tym - o reszcie już pisałem że bieda.

A żargonem tego nie tłumacz, bo w słowniku naszego języka takiego słowa nie znajdziesz.

Faktycznie nie będę bo to koniec końców gwara - ale jeżeli chcesz o tym podyskutować to chyba nie tutaj.

Polski, to Polski i nie depcz języka, za który mój dziadek , jak i innych Polaków walczył na wojnie.

Brawo chłopczyku.

Już Ci mówiłem że nie życze sobie żebyś mnie obrażał. Czemu mam Cię szanować i rozmawiać z Tobą na poziomie jeżeli Ty go nie trzymasz ?

#64 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Widocznie udzieliła mi się atmosfera tego impotenta Paziego. Przepraszam. Jednak na przyszłość powinieneś zapamiętać, że skoro są osoby, które coś nagrywają i sprzedają lub publikują za pomocą internetu, to wiąże się to z tym, że odbiera to odbiorca, a hiphop to dominujący styl młodzieży a nie dorosłych ludzi. Hiphop ma duży wpływ na życie późniejsze (wbrew pozorom) , więc taki Peja mógłby sobie darować płytkie teksty z błędami gramatycznymi i zająć się nawet mechaniką samochodową.

Pomijając oczywiste wulgaryzmy w hiphopie mądry tekst możesz przeczytać poniżej:

Proszę, podaruj mi uśmiech i miłość
A uczucie oddam ze zdwojoną siłą
Nie jest moją winą, że zapominasz o mnie
Że jestem tylko dzieckiem, samemu nie dorosnę

Gdybym miał taką moc by tu przetwarzać świat ten
By honor z zaufaniem przeważał nad blaskiem
Co z tym bogactwem, cierpicie na przesyt?
Za mało na dzień ginie z głodu w Afryce dzieci?
Ty przestań bredzić, że wolno czas latem płynie
W końcu rozjebie łeb ci pięciolatek z karabinem
Za broń i kokainę i za życie w gnoju non-stop
Co bawi ciebie widok jak brzuchy z głodu rosną?
Nalana mordo wypchana kotletem
To nasza Europa wysławiana w świecie
Wolisz odlecieć, sumienie zabijać
Niż myśleć co się dzieje z noworodkami w Chinach
I chuj kogo obchodzi dzień poprzedni
Handel dziećmi, ustalanie cen nieletnich
To twój pierdolony cel tajlandzkiej wycieczki
Oby los kiedyś ciebie na zawsze zbezcześcił
Spójrz w oczy mordercy na przeciw zagadce
Żyjemy w świecie dzieci zabitych przez matkę
Przymierze z diabłem, era dorosłych
Pytasz o realia? w nich nie ma miłości

Tekst posiada bogate, rymy, asonansy, rytmikę i porusza meritum problemów. Jak na hiphop posiada bogate metafory, porównania i kryje głębszy przekaz.

edit AlienGrey
No ileż można prosić?
Na prawdę tak ciężko jest Ci prowadzić rozmowę na poziomie??

MiszaAS.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Co do Peji-to koleś jest dla mnie przegrany, bo jak mam szanować kogoś, kto na jednej z płyt nawija o komercji jako całym złu, a na kolejnej nagrywa kawałek z Mrozem? Albo Na jednej z płyt nawija "tak bardzo chciałbym pierdolić się z Tobą", a na następnej robi pseudo miłosny utwór?

Co do Firmy, to w zasadzie szkoda mi się wypowiadać na ich temat. Jeden z cytatów, pojawiających się w ich utworach (i wiele razy powtarzany) mówi sam za siebie "po tej samej stronie będziemy zawsze stali, antypolicyjną nutę będziemy zawsze grali", lub tytuł innego "Przeciwko kurestwu i upadkowi zasad", co w efekcie można przyłożyć do wielu zjawisk zachodzących w przyrodzie, np. dla jednego frajerem będzie ktoś, kto zadzwoni na policję widząc, jak 4 szczylów kopie jednego gościa. A jakie to dla tych gówniarzy będzie niesprawiedliwe...JP! J****ć konfidentów!

"Od mojej rodziny, od przyjaciół trzym się z dala!
Chcesz to żyj tym chłopaczyno swoje życie w moment zniszczysz!"

Szczerze? To jest takie hermetyczne, pseudowartościowe, już pomijając fakt, że sami sobie zaprzeczają.

Gdybym miał taką moc by tu przetwarzać świat ten
By honor z zaufaniem przeważał nad blaskiem
Co z tym bogactwem, cierpicie na przesyt?
Za mało na dzień ginie z głodu w Afryce dzieci?
Ty przestań bredzić, że wolno czas latem płynie
W końcu rozjebie łeb ci pięciolatek z karabinem
Za broń i kokainę i za życie w gnoju non-stop
Co bawi ciebie widok jak brzuchy z głodu rosną?
Nalana mordo wypchana kotletem
To nasza Europa wysławiana w świecie
Wolisz odlecieć, sumienie zabijać
Niż myśleć co się dzieje z noworodkami w Chinach
I chuj kogo obchodzi dzień poprzedni
Handel dziećmi, ustalanie cen nieletnich
To twój pierdolony cel tajlandzkiej wycieczki
Oby los kiedyś ciebie na zawsze zbezcześcił
Spójrz w oczy mordercy na przeciw zagadce
Żyjemy w świecie dzieci zabitych przez matkę
Przymierze z diabłem, era dorosłych
Pytasz o realia? w nich nie ma miłości

Widzę OSTRego :) Jego nowa płyta jest bezbłędna, polecam, ale apeluję o kupienie oryginału, aby docenić jej prawdziwą artystyczną wartość. Co do samych tekstów tego wykonawcy, do wiele można odnaleźć pozytywnych przekazów, zresztą, kto był na koncercie tego człowieka, to wie, że samą swoją postawą szerzy pozytywne wartości, jest prawdziwy do bólu.

"Daj mi ten bit, a z nim odpłynę
Nasze życie, nasz film, chwila prawdy w tym kinie
Ja nie widzę w nas nic, cię ten zaszczyt ominie
Bycia wyżej niż dziś każdy brat być powinien
Odnajdź w tym sens, kochamy mieć (milion)
Kochamy seks (z biblią) wciąganych krech (ilość)
Wciąż mamy gdzieś (pijąc) co z nami jest
Kochamy stres żyjąc chwilą bez imion
Czy tak ma tu być? proszę odpowiedz
Czy musi naszym dzieciom chodzić proszek po głowie
W tej epoce to człowiek znaczy mniej niż kołek
Co całe życie jeździ, pieprzy i pierdzi w stołek
Nie chcę tak żyć, weź to rozgłoś
A tych frajerów wypierdoliłbym na pewno w kosmos
Niejedną zwrotką płynie frustracja z bloków
brat nie potrzeba nam tu w tych miastach proroków"

Znajdziesz takie coś u "artystów" pokroju Firmy, czy Peji? Nie podawaj mi tylko raperów pokroju Eldo czy Focus, którzy jak wiadomo ponad ten syf również się wybijają. Co do samych tekstów, polecam szczególnie tego pierwszego (w zasadzie mam na myśli Muhada, bo o ile generalnie się z Tobą zgadzam, to nie chciałbym, abyś rap polski ograniczał jedynie do OSTR :) ).

Użytkownik Niemrawy edytował ten post 08.03.2010 - 18:57

#66 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Skądże znowu. Lubię też słuchać Klimatu, bo gość też ma teksty z sensem. Jest po studiach prawniczych i jest prokuratorem w tej chwili, a nagrywa jako hobby :) Właściwie jest ich już dwóch; Thinker i ten co robi mu muzykę. Był kiedyś Wru, ale już razem nie nagrywają.

Od siebie polecam dość mądry kawałek;

Klimat - Stoje na rogu (bit: patr00; feat. mea; saksofon: Michel Grobel)

Oni niestety nie mieli kontraktu żadnego i wydali dwa oficjalne nielegale, ale znalazłem w internecie jeden niezły kawałek.

Uwielbiam np. ten kawałek :)

Znajdzie się tego trochę.

#67 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.

Napisano

Nie interesuje się pokoleniem którego nikt nie zmieni. Nie rozumiem tylko muzyki, czym jest hip hop, rap? Dla mnie zagadką.

MiszaAS.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Bayakus tego pokolenia w istocie nic nie zmieni, dlatego należy większą część z nich wyizolować. Zaś można zapobiec narodzinom nowej warstwy społecznej, ów pokolenie reprezentującą. Natomiast co do samej muzyki rap (hip-hop to kultura, w skład której wchodzą takie dziedziny jak: breackdance, DJ'ing, rap, graffiti itp.) to nie trudno ją zrozumieć, jeżeli słuchamy odpowiednich wykonawców, jak wymieniony przeze mnie już Eldo (moim zdaniem jego teksty odzwierciedlają sposób myślenia nie tylko nastolatków). Słuchając takich bezmózgowców jak Bez Cenzury, Don Gural Esko, Peja, Firma, Hemp Gru etc. etc., w istocie nie zrozumiesz istoty tej muzyki, bowiem oni kierują ją do takich samych jak oni-ofiar życiowych, ofiar systemu, w jakim żyjemy, ofiar własnych zdolności wrodzonych. Zaznaczam, że nie zamierzam ich tłumaczyć w żaden sposób.

Shi.

關帝

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widocznie udzieliła mi się atmosfera tego impotenta Paziego. Przepraszam.

Nie wiem kto to Pazi więc tego nie skomentuje :mrgreen: . Nie ma sprawy, ja się nie obrażam po prostu nie lubie jak ktoś porusza delikatne i ważne dla mnie sprawy nie mając o mnie żadnego pojecia ;).

Jednak na przyszłość powinieneś zapamiętać, że skoro są osoby, które coś nagrywają i sprzedają lub publikują za pomocą internetu, to wiąże się to z tym, że odbiera to odbiorca, a hiphop to dominujący styl młodzieży a nie dorosłych ludzi. Hiphop ma duży wpływ na życie późniejsze (wbrew pozorom) , więc taki Peja mógłby sobie darować płytkie teksty z błędami gramatycznymi i zająć się nawet mechaniką samochodową.

To Twój punkt widzenia i nie będę się kłócił z nim bo każdy ma prawo do swojego :). Ja uważam po prostu że było by bardzo cienko ze mną gdyby mój światopogląd kształtował jakiś koleś czy to z gitarą czy to z mikrofonem.

Co do tekstu, nie przeczę że OSTR to zupełnie inna liga niż Peja, ale zwróć uwagę że też piszą teksty dla innych warstw społecznych. Ostry nie będzie całe życie rozwiązywał problemów dzielnicą/blokami a Peja wręcz przeciwnie, i oboje znajdą słuchaczy.

To tak jakbyś Kazika (dla niektórych prekursora rapu w Polsce) przyrównywał do Liroya - zupełnie inna szkoła.

Niemrawy

Szczerze? To jest takie hermetyczne, pseudowartościowe, już pomijając fakt, że sami sobie zaprzeczają.

To Peja. Czemu pseudowartościowe - np dla mnie to bardzo ciekawy kawałek.

Znajdziesz takie coś u "artystów" pokroju Firmy, czy Peji? Nie podawaj mi tylko raperów pokroju Eldo czy Focus, którzy jak wiadomo ponad ten syf również się wybijają

To do mnie? Nie podam Ci bo nie znam, rapu słucham od święta.

Aton - faktycznie wgryzasz się między wódke a zakąske :P , ale to w końcu Hydepark więc nie powinno być problemów ;).

Kończąc temat muzyczny z mojej strony : słucham Peji, Liroya, K44, OSTRego i wielu innych raperów dlatego że mi się podobają ich utwory - tak muzycznie jak tekstowo, nie wszystkie rzecz jasna (bo tak to podoba mi się tylko Analogs :] ) ale ogólnie odbieram to pozytywnie.

Użytkownik Shinji77 edytował ten post 08.03.2010 - 22:08

MiszaAS.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

To Peja. Czemu pseudowartościowe - np dla mnie to bardzo ciekawy kawałek.

Hmmm generalnie nie jestem znawcą twórczości Peji, z której płyty to fragment i jakiego utworu? Swoją drogą, straciłem do niego szacunek jako artysty, gdy na płycie "Na legalu +" nawijał:

"Trzymaj się ode mnie z dala
podejmuję decyzję, na które godność mi pozwala"

Odnośnie komercji, że rzekomo nigdy w niej nie utonie. Tak było do następnej płyty, później mamy już tylko regres komercyjny Rycha, nie wspomnę już o scenkach podczas tzw. "dissu" z jakimś pozerem, którego ksywy obecnie nie pamiętam. W każdym bądź razie, Peja swój poziom przedstawił tam na niskim poziomie i o ile niektóre teksty są do przyjęcia do przyjęcia ("Wciąż", "Do końca tak być musi", wbrew pozorom "Życie kureskie", które bądź co bądź jest podpowiedzią dla małoletnich, by nie poddawali się) do na ogół cechuje się on zwykłą prymitywnością. Zresztą, co po tym, że czasami udało mi się coś przekazać, skoro później i tak sprzedał swoje wszystkie ideały, o czym świadczy utwór nagrany z Mrozem (ten od "milionów monet"). Dlatego są pseudowartościowe, bo generalnie ukazuję to, co słuchacz chciał usłyszeć, a nie to co naprawdę myślał. Generalnie rzecz ujmując, Peja skończył się wraz z płytą "Na legalu +".

Shi.

關帝

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Masz zupełną rację tylko że to czego kiedyś dokonał, to że wybił się z tego bagna to tego nikt mu nie zabierze i tak naprawdę właśnie dlatego go szanuje. Ja to widze tak człowiek jest jak komar który rodzi się na bagnach ale potem z niego ucieka, niestety zazwyczaj ze swojej (lub nie) winy wraca na to samo bagno.

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ok, Peja się wybił z bagna, jednak to co reprezentuje swoimi kawałkami (i zachowaniem) świadczy, że tak naprawdę umysłem nadal w nim tkwi. To jednak jego sprawa. Problemem są dzieciaki, które z chęcią pójdą na dno, tylko po to aby się z niego ochoczo odbijać, jak na prawdziwych gangsterów przystało. Kłopot w tym, że dno mocno przyciąga, a amator spadania na nie ciągle będzie sobie tłumaczył, że jeszcze nie jest źle, a skoro jego idolom się udało, to i on da radę. To co dla innych będzie nurkowaniem dziobem w dół, dla takiego dzieciaka będzie swobodnym, kontrolowanym opadaniem. Raporty z takich katastrof czytamy codziennie.

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pokolenie JP, hmm :)

Naprawdę zabawny wytwór. Jak widzę kilkunastoletnich kozaków, którzy idąc ulicą puszczają Firmę 'Jebać policję' najgłośniej jak się da z telefonu, a gdy nagle pojawi się w pobliżu radiowóz albo patrol to chowają komórkę najgłębiej jak się da.. no ale JP na 100%.

Użytkownik Cahir edytował ten post 09.03.2010 - 10:25

#74 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Podstawowy problem smarkaczy w dresach, którzy nie lubią policję i uważają ją za brutalną i wścibską jednostkę zwalczającą przestępczość. Moi drodzy. Gdyby nie agresja dresów i innych przygłupów, którzy chodzą na sztuki walki i szpanują argumentami siłowymi na stadionach, na ulicach, na dyskotekach, itd, to policja nie musiałaby interweniować. Gdyby każdy taki zastanowił się 5 razy i nie robił jaj na mieście, to nie byłoby powodu do płaczu i narzekań, jaka to policja jest zła. JP to pokolenie wychowane przez bandę zdemoralizowanych cwaniaczków, które usprawiedliwiają swoje agresywne zachowania postawą policji.

m4r1u5z.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie ma sensu prowadzić z kimś dyskusji kto nawet nie słucha.

Dlatego cholernie dziwi mnie to, ze nadal czujesz sie na silach by prowadzic rozmowe z panem Muhadem aka jedyny tru Ostry (bo po studiach) a wy wszyscy to dzieciaki bez szkoly, przyglupy i zle mi sie robi jak o was mysle.

Jasne że nie, jest mnóstwo dobrych artystów, kultowa pfk k44 pokahontaz wzgórze yapa3, eldo , pezet, łona, ten typ mes, koligacja gk, dka na wczesniejszych płytach, warszafski deszcz, L.U.C, foc i rah solo, A.J.K.S, PiH und dużo więcej.

Jemu to powiedz, ja wiekszosc z tych, ktorych wymieniles przerobilem w 100% i tego nie zaluje.

Jak dla mnie nie ma sensu prowadzic dyskusji z czlowiekiem, ktory ma klapki na oczach, NIE jest obeznany w temacie o ktorym dyskutuje a do tego uwaza sie w nim za najmadrzejszego. Odnosi sie z pogarda do kazdego, kto ma inne zdanie niz on sam i nie potrafi utrzymac kultury wypowiedzi jednoczesnie wymagajac jej od innych. Hipokryzja, zacofanie, ciemnota. A teraz machnij posta pode mna, napisz, zem glupi i, ze frajer, lata mi to. Z tego tematu moznaby wyciagnac naprawde fajna dyskusje na poziomie, jednak niektore osobe na to nie pozwola. A szkoda.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych