Większość użytkowników nie zwraca uwagi na system oceniania, wręcz jest za tym, by był całkowicie usunięty. Jestem ciekaw, jak do tego odniesie się wynik anonimowej ankiety
![;]](https://www.paranormalne.pl/public/style_emoticons/default/smile5.gif)
Napisano 30.08.2009 - 08:55
Napisano 30.08.2009 - 09:52
Napisano 30.08.2009 - 10:01
Napisano 30.08.2009 - 10:33
Nie zamknę tematu tylko dlatego, że każdy ma prawo wypowiadania się na forum. Swoje zdanie w kwestii reputacji już przedstawiałem więc wyniki ankiety nie mają żadnego znaczenia.
Napisano 30.08.2009 - 11:22
Napisano 30.08.2009 - 12:27
Do czego? Obecny system nie nadaje się do niczego, wprowadza tylko zamieszanie. Na jego podstawie nie da się stwierdzić ani czy post jest cokolwiek wart, ani jaki poziom prezentuje użytkownik. Na chwilę obecną to na prawdę wygląda jakby Eury mierzył w kierunku zrobienia z paranormalnych portalu społecznościowego...system oceniania (choćby nawet zły) jest na forum przydatny.
Absolutna bzdura. Anonimowa reputacja bez wglądu kto, gdzie i za co dał ocenę stanowi pole do popisu dla niedojrzałych emocjonalnie osobników minusujących nawet nie tyle za odmienne poglądy (co dla mnie już jest jakąś pomyłką), a z własnego widzimisię.2. Czy reputacja nie może zostać całkowicie wyłączona? Jeśli nie, dlaczego?
B) stanowi ciekawe urozmaicenie dyskusji na forum i pozwala na wyróżnianie użytkowników bądź postów.
Wszystko ładnie, pięknie. W poprzednim systemie można było zgłaszać bezpodstawne minusy i osobiście nie widziałem w tym nic złego. Ja olewałem, ale najważniejsze dla mnie było, że wiedziałem od kogo, (mniej a więcej) za co i gdzie przyznano mi ocenę. To miało sens i dla mnie i dla osób przeglądających moją reputację. Krótko mówiąc to "uzasadnienie" ma sens tylko jesli założymy, że nie będzie się dało zobaczyć gdzie została przyznana ocena i moderatorom nie będzie się chciało trochę popracować przy usuwaniu niesprawiedliwych ocen.3. Plusom i minusom brakuje uzasadnienia, proponuję wprowadzenie konieczności uzasadnienia oceny.
Nigdy nie zostanie wprowadzona konieczność uzasadnienia oceny, ponieważ treść uzasadnienia może stanowić bezsensowny ciąg znaków. Nie ma także możliwości zweryfikowania na ile uzasadnienie jest zgodne ze stanem faktycznym.
Owszem. Blokowało to użytkowników chcących dać minusa "bo tak" bez konkretnego powodu, ale tez nie zawsze czego najlepszym przykładem była moja reputacja z kwiatkami takimi jak "minus za nick". Blokowała, to prawda, ale w jak najbardziej pozytywny sposób.4. Poprzedni system był o wiele lepszy niż obecny.
Poprzedni system był gorszy niż obecny ponieważ: A) konieczność argumentacji i czas potrzebny na ocenę danej wypowiedzi stanowił blokadę dla wielu użytkowników przed oddaniem głosu.
Nie, jeśli oceniały osoby dojrzałe dobrze argumentujące i oceniane były takież osoby. Obecna reputacja jest pod dzieci neo. To niby dobrze?B) jawne oceny prowadziły do sporów i wzajemnego oceniania się użytkowników. Obawa przed krytyką lub odwetem skutecznie zniechęcała do rozdawania minusów.
Jeśli plus czy minus został przyznany tam gdzie należy, czyli przy odpowiednim poście, to, przynajmniej pod koniec poprzedniego skryptu) link prowadził do owego postu, gdzie moderator mógł ocenić. Swoją drogą nie chodzi o ocenę wszystkich reputków tylko tych z bezsensownym wytłumaczeniem lub absolutnym brakiem jakiegokolwiek.C) System wymagał nadzoru moderatora, bez rzetelnej możliwości oceny czy dany plus lub minus jest sprawiedliwy.
I właśnie sprawdzenia domagam się w moim temacie.5. Czy jest możliwość sprawdzenia kto ocenił danego użytkownika? Historia użytkownika w bazie?
Istnieje historia, w której opisana jest każda osoba, to komu i od kogo otrzymała głosy, w jakich tematach i za jakie posty.
Krótko mówiąc jak na forum będzie 80% dzieci neo oceniających rozsądnych i dobrze piszących użytkowników, bo nie będą rozumieli użytych słów, to wszystko jest OK. Wg. słów Eury'ego jest to ocena "najbardziej miarodajna i sprawiedliwa". Kolejny zwiastun, że forum robione jest pod publiczkę jakakolwiek by ona nie była.7. System jest nieobiektywny. Użytkownik może być na minusie nawet za sensowne wypowiedzi lub wyłącznie za swoje poglądy.
Napisano 30.08.2009 - 12:43
To jak w obecnej polskiej demokracji.Nie zamknę tematu tylko dlatego, że każdy ma prawo wypowiadania się na forum. Swoje zdanie w kwestii reputacji już przedstawiałem więc wyniki ankiety nie mają żadnego znaczenia.
Napisano 30.08.2009 - 12:47
Generalnie - jeśli system nie jest nic warty, to twierdzenie w stylu "nic lepszego nie da się obecnie zrobić" raczej nie zwiększa jakości tego systemu, co najwyżej jest argumentem za tym, aby całkowicie go usunąć. Przydałaby się nowa ankieta z dwoma opcjami do wyboru: "1. Zostawić obecny system reputacji." "2. Skasować całkowicie reputację." Bo skoro nie można przywrócić starego...(...)1. Poprzedni system reputacji był lepszy, dlaczego nie może wrócić?
(...) [tutaj argumentacja dotycząca problemów technicznych i tak dalej]
A) Pomysł całkiem dobry. Szkoda tylko, że, skoro plusy są przyznawane według widzi-mi-się userów, reputacja staje się bezwartościowa. Całość dobija fakt, że ktoś może pisać głupkowate posty, ale podbijać sobie reputację, na przykład, tłumaczeniami.2. Czy reputacja nie może zostać całkowicie wyłączona? Jeśli nie, dlaczego?
Odp. Reputacja nie zostanie wyłączona, ponieważ: A) w przyszłości wykorzystywana będzie w celu promocji określonych grup na forum, a także jako narzędzie gratyfikacji określonych użytkowników. B) stanowi ciekawe urozmaicenie dyskusji na forum i pozwala na wyróżnianie użytkowników bądź postów. C) wymaga testów i w przyszłości będzie rozbudowywana o nowe narzędzia lub restrykcje w użyciu.
Argument z powietrza. Jeśli ktoś daje plusa/minusa bez uzasadnienia, to nie wiadomo, czy dał go, ponieważ docenił poziom posta, czy dlatego, że nie zgadza się z treścią albo nie lubi autora. Jeśli natomiast ktoś daje minusa/plusa, a w uzasadnieniu wpisuje "g9dfhgpy490tdfLOLOLOLOL", to osoba przeglądająca oceny w reputacji będzie wiedziała, że taki plus/minus jest bezsensowny i nie należy go brać pod uwagę.3. Plusom i minusom brakuje uzasadnienia, proponuję wprowadzenie konieczności uzasadnienia oceny.
Odp. Nigdy nie zostanie wprowadzona konieczność uzasadnienia oceny, ponieważ treść uzasadnienia może stanowić bezsensowny ciąg znaków. Nie ma także możliwości zweryfikowania na ile uzasadnienie jest zgodne ze stanem faktycznym. Komentarze do ocen zostaną dodane w miarę możliwości w przyszłości, ale stanowić będą one "opcję", z której nie będzie trzeba korzystać przy ocenie danej wypowiedzi.
4. Poprzedni system był o wiele lepszy niż obecny.
Odp. Poprzedni system był gorszy niż obecny ponieważ: A) konieczność argumentacji i czas potrzebny na ocenę danej wypowiedzi stanowił blokadę dla wielu użytkowników przed oddaniem głosu. B) jawne oceny prowadziły do sporów i wzajemnego oceniania się użytkowników. Obawa przed krytyką lub odwetem skutecznie zniechęcała do rozdawania minusów. C) System wymagał nadzoru moderatora, bez rzetelnej możliwości oceny czy dany plus lub minus jest sprawiedliwy. D) system nie podlegał dalszej rozbudowie.
Czyli w praktyce nie ma takiej możliwości, bo skoro poprzedni system wymagał nadzoru moderatorów, to ten takiego nadzoru nie posiada, więc domyślam się, że modzi mają gdzieś reputację, w wyniku czego system nie jest monitorowany przez nikogo.5. Czy jest możliwość sprawdzenia kto ocenił danego użytkownika? Historia użytkownika w bazie?
Odp. Istnieje historia, w której opisana jest każda osoba, to komu i od kogo otrzymała głosy, w jakich tematach i za jakie posty.
Przy okazji minusy stanowią także możliwość walki z osobami o innych poglądach (wierzący/niewierzący, zwolennicy/przeciwnicy TS i tak dalej) oraz zwalczania osobników, których się nie lubi. I można to robić bez jakiegokolwiek uzasadnienia, wystarczy nadusić przycisk!6. Czy jest możliwość zlikwidowania minusów, a pozostawienie jedynie plusów?
Odp.Technicznie istnieje taka możliwość, w praktyce system wymaga dalszego testowania, a możliwość negatywnej oceny postów ma stanowić narzędzie do walki z tzw. spamerami lub osobami, które nie mają nic sensownego do powiedzenia i stanowi (lub w przyszłości stanowić będzie) dodatkowe narzędzie dla moderatorów, które pozwoli na wyłapywanie określonych postów.
Dlaczego nie ma znaczenia, że w grupie oceniających "większość osób to sceptycy, dzieci neo, konserwatyści czy ateiści"? Opinia większości nie jest miarodajna i sprawiedliwa, szczególnie nie na dużych forach, gdzie 3/4 userów jest albo wtórnymi analfabetami, albo daje - i + za "bo ja go lóbje!!11one". Nieważne ilu userów głosuje, jeśli większość głosujących to idioci, to wynik będzie losowy.7. System jest nieobiektywny. Użytkownik może być na minusie nawet za sensowne wypowiedzi lub wyłącznie za swoje poglądy.
Odp. W ocenie użytkownika jego wypowiedź może być sensowna i merytoryczna, w ocenie innych osób już niekoniecznie. Skrajna ocena wypowiedzi (na plus lub minus) jest wyrażeniem opinii większości, a tym samym jest oceną najbardziej miarodajną i sprawiedliwą i nie ma tu znaczenia czy w grupie oceniających większość osób to sceptycy, dzieci neo, konserwatyści czy ateiści - to ocena większości. Prawo głosu ma każdy (w grupie Użytkownicy i wyższej), dzięki czemu może wpłynąć na końcową ocenę posta. Widząc negatywnie oceniony post, który w naszej opinii zasługuje na co najmniej +5, nic nie stoi na przeszkodzie, aby "wdusić" plusa. Analogicznie, widząc spam oceniony pozytywnie, można przecież wcisnąć minus.
(...)
10. Jakie są aktualne limity w kwestii reputacji?
Odp. Aktualnie grupa Użytkownik i wyższe mogą dokonać 5 ocen pozytywnych i 5 ocen negatywnych w ciągu 24 godzin. Docelowo każda grupa otrzyma inny limit dzienny. (...)
Napisano 30.08.2009 - 13:11
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych