Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowy świat ?

• Please log in to reply
46 replies to this topic

IO.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Uważam, że nie ma podziału na dobrych i złych. Każdy ma wspobie albo odrobine dobra, albo zła. Czy nawet najgorszy człowiek nie zasługuje na przebaczenie? :hmm:
  • 0

#17 Gość_juras10

Gość_juras10.
  • Tematów: 0

Napisano

Raz kiedys mialem taki dziwny sen-pasuje jak ulal do tematu.Stałem na takim zlamanym dużym drzewie w majtkach rodem z tarzana i trzymalem w rece oszczep -taki zrobiony recznie-włocznia-cos w tym stylu.I uslyszalem glos we śnie :" Wszyscy żli ludzie zginą - pozostana tylko dobrzy".Dokladnie te slowa.Nawiązując do poprzednikow slowo-okreslenie "dobrzy" może wlaśnie oznaczać to co pisaliście wcześniej- ludzi o dobrych sercach usposobieniu czystosci i empatii .Tacy są wsród nas.Czasem patrząc na dzisiejszy swiat dziwię się ,że Stwórca zwleka z decyzją .
  • 0

#18 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

TO nie do Stworcy nalezy decyzja...On tego by nie zrobil.Nie zaingerowalby w nasza wolna wole bo Kocha wszystkich jednakowo. To my gotujemy sobie ten los.
  • 0

DaVinci.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Naszło mnie kiedy próbowałem sklasyfikować wasz gatunek...
...i zrozumiałem...
...że nie jesteście wcale ssakami.
Wszystkie ssaki na tej planecie...
...instynktownie rozwijają równowagę z otaczającym środowiskiem.
Ale wy ludzie nie.
Pojawiacie się na obszarze i mnożycie...
i mnożycie aż skonsumujecie każde naturalne żródło.
Jedyny sposób w jaki możecie przetrwać...
...to przenieść się na inny obszar.
Istnieje inny organizm na tej planecie...
...który postepuje według tego samego wzorca.
Wiesz co to?
Wirus.
Ludzie są chorobą.
Nowotworem tej planety.
Jesteście plagą.
A my...
...lekarstwem.

Cytat z Matrix'a każdy kto oglądał ten film pewnie go zna, cytat ten daję wiele do myślenia.

Lekastwem będzie zagłada rodzaju ludzkiego, to jedyny sposób aby uwolnić planete od nas, "wirusa".
Nie trudno zauważyć że wszystko teraz zmierza w złym kierunku, taki stan rzeczy długo nie będzie miał miejsca. Czeka nas zagłada, jaka? to się jeszcze okaże.

Chyba że po "2012" coś się zmieni, wszyscy przejdą w wyższą gęstość, kto wie.
  • 0

Gajor.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może mi ktoś wytłumaczyć co to jest ta wyższa gęstość ?? Bo ja dosyć niekumaty jestem z tych tematów :P
  • 0

NHolokaust.
  • Tematów: 40
  • Artykułów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Wyższa gęstość jest to wyższy poziom świadomości, rozwoju duchowego a co za tym idzie - funkcjonowania i postrzegania w zupełnie inny sposób.
  • 0

MatoIto.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja zawsze mówie ze nieliczy sie religia, ani do jakiej wiary nalezysz, ani ile razy ktos chodzi do koscioła w tygodniu, liczy sie jakim człowiekiem jesteś :>
  • 0

naomishi.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

taaaa kolejny cud... na ziemie zstąpią anioły i będą sortować ludzi na 2 "kupy": złych i dobrych.. buhahahaha taaaaaaaaaaaaakk. A pojęcia "złego" i "dobrego" człowieka każdy może interpretować na swój sposób. Koniec świata musi kiedyś nastąpić. Tylko chrześcijanie wymyślili sobie boga Jachwe i tak jak przypisywali jemu powstanie świata, tak i przypisują mu koniec świata :jump:
  • 0

MaD.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeśli wszyscy żli ludzie znikną to cześc z tych uznanych za dobrych stanie sie w oczach reszty złymi tego nieda sie w żaden sposób uniknąć
  • 0

#25 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

po pierwsze; to jak my postrzegamy innych jako dobrych lub jako zlych moze byc akurat nieistotne.To nie my oceniamy i to nie my rozgrzeszamy sie za nasze grzechy lecz robi to Sila Najwyzsza.

Tu nie chodzi o taki doslowny podzial na zlych i dobrych. Czlowiek zly i czlowiek dobry to pojecia wzgledne.

Najwazniejsze sa nasze uczynki ale te prawdziwie szczere, te ktore plyna prosto z serca, te uczynki ktore sa dokonane dzieki milosci bezwarunkowej.

Najgorzej jest gdy ktos robi to falszywie i z zupelnie innych powodow. Strach, jakis prywatny cel itp, bo sumienie ruszylo.
Najwazniejsze jest zobaczyc siebie w drugim czlowieku.Gdy to sie osiagnie to uczynki beda plynac z serca.Trzeba zrozumiec slowa Chrystusa bo z nich plynie to co jest najwazniejsze.

Teraz powiedzcie ; czy tak wszyscy ludzie zyja? czy do tego zmierzja ludzie? jedni tak, drudzy sie oddalaja.Sa coraz wieksze podzialy ludzi w tych kategoriach. zalozmy ze istoty wyzsze podsumuja uczynki i dotychczasowe zycie wszystkim ludziom. Jedni beda wybrani , drudzy nie.

Niektorym na forum to sie nie podoba.Dlaczego? zazdrosc? zawisc? bo boicie sie ze nie znajdziecie sie w tej rodzinie ludzi "wybranych"? to zelezy tylko od was, od Nas wszystkich. Nie patrzmy na innych( lecz nie badzmy obojetni wobec potrzebujacym), patrzmy na siebie(pomagajmy i czynmy dobrze).

czy jest w tym cos dziwnego? Dla mnie nie.
  • 0

naomishi.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

hmmmm, ale nigdzie nie jest powiedziane, że bóg rzeczywiście istnieje... ba.. jak to napisano we wcześniejszym artykule, jakiś czas temu, prawdziwy raj istnieje tylko w ludzkim mózgu. Pewna jego część za to odpowiada... więc raczej nie ma co straszyć ludzi "bogiem" i jego sądem ostatecznym :crazy:
  • 0

#27 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

hmmmm, ale nigdzie nie jest powiedziane, że bóg rzeczywiście istnieje... ba.. jak to napisano we wcześniejszym artykule, jakiś czas temu,  prawdziwy raj istnieje tylko w ludzkim mózgu. Pewna jego część za to odpowiada... więc raczej nie ma co straszyć ludzi "bogiem" i jego sądem ostatecznym :crazy:

Bog nie karze po pierwsze.]

Po drugie; to my sami sobie jestesmy winni.Bog w tym wszystkim nie maczal rąk i nie bedzie maczal.
  • 0

michciu.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

hmm to jest tak nie ma ludzi dobrych ani ludzi złych, są tylko czyny które popełniamy, i po nich o sądza się czy jestesmy dobrzy czy źli
  • 0

#29 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

hmm to jest tak nie ma ludzi dobrych ani ludzi złych, są tylko czyny które popełniamy, i po nich o sądza się czy jestesmy dobrzy czy źli

mniej wiecej tak.

Pomyśl tak na logike. Czy noworodek rodzi sie zly? Oczywiscie ze nie.ZLy robi sie pod wplywem warunkow,ktore czlowiek sam sobie wykreowal, stworzyl. Czyny nas okreslaja i to co nosimy w sobie.

Podam Ci przyklad. Widzisz obdartucha ,ktory zebrze o pieniadze na chleb(przynajmniej tak mowi) .Jest wielu ludzi ktorzy sa wzglednie dobrzy bo nie robia nikomu pozornie krzywdy a pomimo tego przejda obok obojetnie. Wszyscy, niemal wszyscy przejda obok myslac; napewno pojdzie i sie nachla wiec mu nie dam. Masz tu gdzies milosc bezwarunkowa? Ja nie widze w takiej syt. Ale zaraz. Ktos sie zjawi kto da mu pieniadz, kto pochyli sie nad nim i nie bedzie myslal tak jak jego poprzednicy. Da mu z wlasnej woli i powie zeby sobie cos kupil do jedzenia. To moze wydawac sie smieszne i malo istotne ale naprawde; czyny okreslaja to jakim czlowiek jest naprawde.

Chodzi o to zeby zobaczyc w czlowieku samego siebie. WIem ze to cholernie trudne w obecnych czasach i jak narazie to tylko jednostki zyja tak jak bylo nam to powiedziane.
  • 0

Artemus.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dobro pojmowane przez kościół dla mnie nie instnieje, bo nie uznaje żadnych monopoli na prawdę. Wszystko zależy od indwidualnej oceny. Jak ktoś nie wierzy w piekło to do niego nie pójdzie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych