Daleka późniejsza tradycja nadaje im imiona , więc to powinno przekreślić ich historyczność .
A Twierdzenie że ktoś tam w ogóle przyszedł opiera sie na zasadzie głuchego telefonu (ze wsi do wsi Zdzich nowinke zanosi )
Wiele bajek i mitów powstało w ten sposób , A nagle ten jeden wszyscy uważają za wyjątkowy .
Wiele relacji historycznych opiera się na przekazie ustnym. To nie tak jak dzisiaj, że wszystko możesz opisać, zarchiwizować etc. Dopiero później wszystko było spisywane. A co do tego dlaczego później zajęto się nadaniem imion i znaczenia to według mnie poprostu im bardziej rozwijała się nauka o Jezusie tym więcej chciano wiedzieć. Ja podkreślam od kilku postów, że metody badań były coraz lepsze i dlatego może zajęto się tym"problem" szczegółowo. A co do wyjątkowości tego faktu to ja tak wcale nie sądze. To nie jest istotą chrześcijaństwa żebyśmy to roztrząsali.
Z mojego punktu widzenia to nie istotne. Wymienione trzy przedmioty to dary iście królewskie, mające podkreślić boskość i królewskośc jezusa, a składają je chaldejczycy - mądrzy goście, oni wiedzą o co kaman.
I nie tylko. Ważniejsze było oddanie się i uznanie nawet przez pogan panowania Jezusa. Stąd też te wielkie tradycje oddają pokłon tej, która miała się dopiero narodzić.
Zgadzam się z Inspiringiem. Trzech wymyślonych gości (dajcie spokój szli za kometą aż do zabitego dechami Betlejem...) i przez nich ledwo co po długich świętach mamy mieć wolne.
Oni nie szli tak sobie za gwiazdą. Jezus był zapowiadany przez cały ST. Wszystkie Księgi w mniejszym lub większym stopniu zapowiadały jego przyjście. A dokładnie mędrcy opierali się na tej oto przepowiedni z Księgi Malachiasza: (Mi 5:1 )
A ty, Betlejem Efrata,
najmniejsze jesteś wśród plemion judzkich!
Z ciebie mi wyjdzie
Ten, który będzie władał w Izraelu,
a pochodzenie Jego od początku,
od dni wieczności.
BTW
/Ten post był pisany bez emocji i proszę pana Huntera, żeby nie pisał o mnie pan, bo czuję się staro./
To bardziej z szacunku do drugiej osoby. Ale jak chcesz to będzie poprostu Romczyn.
EDIT
Poprawiłem literówki