Skocz do zawartości

Zdjęcie

Żydzi sfałszowali historię, a Izrael to oszustwo?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
125 odpowiedzi w tym temacie

rafmajster.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kurka ale ja bledow ort. narobilem xD

Vilandra historia to po pierwsze primo
Drugie to wielu ludzi naoglada sie tele, a pozniej uwazaja sie za ekspertow od stosunkow miedzynarodowych.
Zreszta nie dziwie sie...
Jeszcze w podstawowce myslalem o palestynczykach jak o terrorystach, zamachowcach samobojcach itp.
Natomiast zydzi to byla nacja wiecznie pokrzywdzona... ba! Wydawalo mi sie, ze to palestynczycy sa wszystkiemu winni!
A dlaczego? Bo taki obraz konfliktu przedstawiany byl w tele...

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co do znajomości/nieznajomości historii to kwestia wielce dyskusyjna, co więcej - pozostawmy ocenę komuś innemu. Ja skromnie/nieskromnie przyznam, że te zagadnienia które poruszamy w niniejszej dyskusji poznałem nie za pośrednictwem środków masowego przekazu (a raczej nie tylko), a uczestnicząc (nawet całkiem czynnie) w zajęciach prowadzonych na Uniwerku (Instytut Historii) - moim zdaniem instytucja całkiem zacna i sprawna o ile chodzi o jakość i naukowy namysł nad tematem. :)
Skupienie się nad problemem Palestyny - jako praźródła, które rzutuje na taka a nie inną ocenę Żydów - jest głęboką i fundamentalną pomyłką. Co więcej jest całkowicie ahistorycznym pomysłem. I zaczynają się więc pojawiać się takie kuriozalne pomysły jak: negowanie prawa narodu żydowskiego do swojego państwa, mitologizowania pojęcia "naród palestyński" i tym podobne "dziwności" rodem z propagandowych stron typu vivapalestyna ociekającej momentami wręcz tandetną propagandą. :)

shiny_toy_gun.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Ciszu - wymyslili go sobie, zydzi wymyslili antysemityzm.
Nie pamietam ale jakis zyd powiedzial ze zydzi znajda sobie wroga, a antysemityzm to tylko sztuczna je**na definicja. '...bo skrytyjuje Izrael - jestem antysemita', skrytykuje zyda - 'jestem' antysemita, sktykuje 'wielki Ży' jestem antysemita.

Proste slowo, propagowane przez media - w sesie - o boze skrytykowales zyda' - wiec jestes antysemita.
Smieszna poprawnosc polityczna. Ale Polaka mozna gnoic - no jasne - ok, wporzadku, a dlaczego nikt nie mowi o tym ze Polacy [zawsze z duzej] pomagali zydom, bo chca wyludzic 'troche kasy', za jakies straty.
Za to mnie zbanuja ale powiem [wolnosc slowa - do adminow jak mnie zbanujecie niech ten wpis zostanie].
Popieram Palestynczykow i innych osobnikow w tym co robia, ze nienawidza tego sztucznego tworu...
Oni walcza o swoje, jezeli zydzi nie szanuja Polaków dlaczego ja mam ich szanowac, oni chca kasy...
Tak nie popieram dzialan zydow, krytykuje ich postepowanie [ a nie moge, wedle prawa] - tak nazwijcie mnie antysemita.
Nie pozwole sobie pluc w twarz w imie jakies smiesznej poprawnosci politycznej tzw. - 'bo tak trza'.

Zamiast ogladac propagande w Tv, lepiej poczytac, 'ogladnac' niekomercyjne serwisy...

Rozmawialem z kilkoma ludzmi [fajne wymiany studenckie] i mowia ze 'wielkie 'ż' to zaraza'

Poprosze o ban bo wyrazilem swoje zdanie, ale chcialbym powiedzec ze to moje zdanie
i czesc osobnikow to poprze.

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Większość z nich była przeciwko nam od zawsze. Czytałam kiedyś wywiad z jakimś żydowskim pisarzem, nie pamiętam nazwiska, ale on przyznał, że żydzi bardzo nie lubią Polaków.

Jedni pisza o nich dobrze, a inni nie. Ja bym to wyposrodkowal. Mi osobiscie sa obojetni. Choc czasem ich nawet podziwiam. Na przyklad za to, ze potrafia wydebic kase od USA- ogolnie za spryt i przedsiebiorczosc. Trzymaja Arabow za morde. Poza tym maja Mossad, dobre czolgi, itp. Moze wielu z nich nie lubi Polakow, ale kto nas lubi?

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ciszu - wymyslili go sobie, zydzi wymyslili antysemityzm.
Nie pamietam ale jakis zyd powiedzial ze zydzi znajda sobie wroga, a antysemityzm to tylko sztuczna je**na definicja. '...bo skrytyjuje Izrael - jestem antysemita', skrytykuje zyda - 'jestem' antysemita, sktykuje 'wielki Ży' jestem antysemita.

Słowo klucz - nie pamiętam ale coś gdzieś i kiedyś słyszałem. I to chyba dobre było. :) Definicja antysemityzmu została ukuta tak mniej więcej w XIX wieku - tak też z Izraelem z oczywistych względów nie miała nic wspólnego.
A z antysemityzmem to jak z pedofilią - możesz wziąć dziecko na kolana i tak się w stosunku do niego zachowywać, że raz będzie to czyn pedofilny a w innym przypadku zwykła pieszczota. Zagadka dla ludzie choćby odrobinę kumatych - w czym kryje się różnica? :) Zupełnie identycznie jest z antysemityzmem i krytyką państwa Izrael. Też należy być odrobinę kumatym. :)

Za to mnie zbanuja ale powiem [wolnosc slowa - do adminow jak mnie zbanujecie niech ten wpis zostanie].

Najgłośniej prawią o wolności słowa ci którzy pragną innych poniżać, gnoić i znieważać. I oczywiście to wszystko w imię wolności słowa. A gdzie wolność dla inteligencji? :)

tak nazwijcie mnie antysemita.

... bo nim jesteś.

ivotop.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Żyd współczesny nie może żyć bez antysemityzmu. Jeśli antysemityzm gdzieś nie istnieje - on go stworzy. Dzisiejsi Żydzi są jak kobiety - pragną władzy, nie jawnej, lecz zakamuflowanej."

Isaac Bashevis Singer - wielki pisarz żydowski, noblista

limonka.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ivotop, to jest dobry cytat i prawdziwy właściwie.

NoMeansNo, ja również studiuję historię i spotykam naprawdę ogromną ilość ludzi, którzy właśnie dzięki temu zdali sobie sprawę, jak to jest naprawdę z konfliktem Izraelsko-Palestyńskim.

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

NoMeansNo, ja również studiuję historię i spotykam naprawdę ogromną ilość ludzi, którzy właśnie dzięki temu zdali sobie sprawę, jak to jest naprawdę z konfliktem Izraelsko-Palestyńskim.

a ja znam, którzy odnoszą wręcz przeciwne wrażenie i... co to za argument?! ;)

Jeszcze raz: antysemityzm do konfliktu palestyńsko-izraelskiego ma się nijak. Staje się wielce wygodnym argumentem, wymarzonym wręcz tłumaczeniem, bo przecież chodzi o dzieci i kobiety. A dzieci i kobiety wysadzane przez terrorystów samobójców w Izraelu - nie mają prawa do współczucia? :) Konflikt izraelsko-palestyński nie jest konfliktem czarno-białym. To nie akurat Izrael nie pozwolił na powstanie państwa niepodległego dla Palestyńczyków, to nie Izrael stacjonując na terenach zamieszkałych tylko przez Palestyńczyków nie pozwolił im na ogłoszenie niepodległości. Zrobiły to kraje należące do Ligii Arabskiej, które chcąc zniszczyć państwo Izrael - potraktowały problem Palestyny wielce instrumentalnie. :)

limonka.
Reputacja

Napisano

Nie mówię, że moja wypowiedż dotyczyła antysemityzmu, tylko samego konfliktu i przebiegu. ;p I nie był to żaden argument, po prostu stwierdzenie faktu ;D

I ja sama nie odnosiłabym się do konfliktu jako do wygodnego argumentu, bo choć można go używać, należy uważać, bo nie każdy jest w temacie i nie każdy może uważać tak jak ja na przykład. Po prostu jeśli już rozmawiamy, to poruszamy kwestię antysemityzmu na wielu płaszczyznach, m.in. na tej. :]

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

(...) po prostu stwierdzenie faktu ;D

Mój też to fakt. I dla mnie milszy, bo to fakt mojszy. ;) To do niczego nie prowadzi.

(...)to poruszamy kwestię antysemityzmu na wielu płaszczyznach, m.in. na tej. :]

Ale abstrahowanie od całego kontekstu kulturowego, całego kontekstu historycznego, od obrazu Żyda w kulturze europejskiej - jaki to obraz zakorzenił się od wielu wieków (np. możemy pobawić się kwestiami językowymi: "pojudzać", "judzić" itp. itd w języku polskim mają pozytywne konotacje czy wręcz przeciwnie ;) )
Tzn. nie można patrzeć tutaj na wycinek obrazu, bowiem powoduje to wypaczenie. Antysemityzm, antyjudaizm przez wiele wieków współistniał odciskając trwałe piętno w świadomości społeczeństw. Czyli wyrwanie tego z całej otoczki i twierdzenie, że "niechęć do Żydów" powodowana jest jedno kwestiami bliskowschodnimi ociera się o amatorkę. :)

limonka.
Reputacja

Napisano

No to mówimy o wszystkim, tylko że po kolei. Gdybyśmy tak chcieli opisać wszystko naraz, to byśmy książkę napisali ;p Już nie bądźmy tacy surowi dla samych siebie.

snemies.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Państwo Izrael to sztuczny twór pozbawiony jakichkolwiek podstaw by istnieć. Został utworzony poprzez widzimisię zachodnich mocarstw w ferworze powojennego współczucia dla żydów i nie bez ich roli, którą zawsze odgrywali w rządach tych państw (Wielkiej Brytanii i USA). Na terytorium zamieszkałym przez arabów wciśnięto nowe państwo, spędzono do niego żydów z całego świata, odgrodzono murem (teraz nawet rzeczywistym) i jeszcze próbuje się bronić słuszności takiego postępowania. Jednak nawet sami żydzi potwierdzają słuszność tych słów, Izrael nigdy nie zamieszkiwało więcej żydów niż liczy diaspora, a obecnie więcej z nich emigruje niż się osiedla. Zostają i popierają tylko syjoniści myślący że jakieś ziemie im się należą tylko dlatego że są żydami! Nawet jeśli w tamtym miejscu istniało kiedyś państwo żydowskie to po pierwszy było to grubo ponad 2000 lat temu czyli w starożytności, po drugie tamtejsi żydzi nie mieli nic wspólnego z obecnymi poza religią i częściowo semickim pochodzeniem. Takie samo uzasadnienie miałoby zbudowanie takiego państwa dla żydów w innym miejscu, np w Polsce, czy w USA, no ale przecież Biblia jest podręcznikiem historii z którego jasno wynika że Izrael musi tam być, chociażby trzeba było wymordować i wysiedlić tysiące niewinnych ludzi..

Gdyby Bóg to przewidział to wybrałby sobie jakiś inny naród...

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja sądzę, że to naród żydowski wybrał sobie boga, nie on ich.
Czuję niechęć do żydów, za to jacy są i co robią. Gdy mieszka się w Krakowie, trudno ich lubieć. Zwłaszcza gdy widzi siętańczącą i wrzeszczącą o 12 w nocy przy synagodze (środek Kazimierza, wszędzie wokół mieszkania na piętrach kamienic.), najlepsze, że gdy zbliżyć się do nich, żeby zwrócić uwagę zostanie się brutalnie potraktowany przez ochroniarzy z bronią (niemal zawsze mają ostrą broń!).
Sytuację tarasowania ulic przez autobusy żydowskie, i niemożność zwrócenia uwagi, gdy idzie wycieczka przez planty trzeba omijać ich wielkim łukiem, żeby nie narazić się "ochorniarzom". Ich poczucie wyjątkowości ksenofobia, są tak odpychające, że po prostu ich nie trawię.
Święte krowy, demokracja, tolerancja. Szkoda, że polacy nie potrafią się tak ustawić.

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Państwo Izrael to sztuczny twór pozbawiony jakichkolwiek podstaw by istnieć.

A na czym konkretnie polega jego sztuczność?

Został utworzony poprzez widzimisię zachodnich mocarstw w ferworze powojennego współczucia dla żydów i nie bez ich roli, którą zawsze odgrywali w rządach tych państw (Wielkiej Brytanii i USA)

.
Półprawda - po drugiej wojnie kontynuowano działania, które miały miejsce jeszcze po I wojnie światowej. Wtedy już podjęta została decyzja o utworzeniu siedziby narodowej dla Żydów. Jednak w wyniku działań Wielkiej Brytanii, która nagle zaczęła sabotować obowiązujące zobowiązania - siedziba taka nie powstała. Zezwolono na utworzenie państwa arabskiego (czyli Jordania) a utrudniano działania ludności żydowskiej.

Na terytorium zamieszkałym przez arabów wciśnięto nowe państwo, spędzono do niego żydów z całego świata, odgrodzono murem (teraz nawet rzeczywistym) i jeszcze próbuje się bronić słuszności takiego postępowania.

W jaki sposób spędzono? Po pierwsze Żydzi od XIX wieku wykupywali ziemię tworząc specjalne fundusze, tudzież tworzyli nowe siedziby na miejscach, które nie były zasiedlone. Palestyna w tamtych czasach to nie było gęsto zaludnione terytorium! Nie można patrzeć na te ziemie z dzisiejszej perspektywy. To była ziemia należąca do Izraelczyków, którzy w wyniku działań państw 3-cich zostali pozbawienie swojej siedziby. Oczywiście pomimo wypędzenia ludność żydowska nadal zamieszkiwała te tereny choć stawała się coraz mniej liczna z uwagi m.in. napływu ludności arabskiej czyli ludności napływowej. Np. Imperium Osmańskie, które władało tymi ziemiami do końca I wojny światowej przez pewien czas swojego istnienia nawet zachęcało Żydów do osiedlania się na tych terenach.
Piszesz o ludności arabskiej:tyle, że np. i oni akceptowali osadnictwo żydowskie widząc w tym motor do rozwoju tego regionu, który był zacofany z uwagi na politykę Imperium. To m.in. Emir Fajzal głowa Haszemitów po zakończeniu I wojny światowej pisał o sympatii jaka ciszy się ruch syjonistyczny wśród wykształconych Arabów i popierając osadnictwo żydowskie. Opór wobec powrotu Żydów do Palestyny rodzi się dopiero w momencie zwiększenia się liczby ludności żydowskiej. To rodzi min. świadomość narodową mieszkańców tych terenów i dopiero od tego momentu można mówić o tworzącym się nowym narodzie.

(...)po drugie tamtejsi żydzi nie mieli nic wspólnego z obecnymi poza religią i częściowo semickim pochodzeniem.

Czyli tym co definiuje zwykłego, przeciętnego Żyda. :o

Przypominam: państwo palestyńskie powstało (a może państwo dla ludności arabskiej) i nazywa się Jordania, która to zajęła prawie 80% terenów Palestyny! Żydzi stworzyli swoje państwo na mocy prawa międzynarodowego na pozostałości czyli 20 % terenów a konkretnie na 60% pozostałego okrawka!

snemies.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Palestyna po upadku Rzymu najpierw była w cesarstwie bizantyjskim, wielu żydów wyemigrowało, potem pod władzom powstałego imperium Arabskiego a potem w imperium Ottomańskim, trochę powróciło bo byli bogaci więc Turcy chcieli na tym skorzystać, ale i tak stanowili tam mniejszość. Dopiero obecność tam Brytyjczyków spowodowała że Żydzi zwietrzyli szansę na zbudowanie swojego Państwa, wykupywali ziemie bo byli bogaci w przeciwieństwie do zamieszkujących te tereny arabów. mając poparcie zachodnich mocarstw udało im się utworzyć tam państwo. Decyzje podjąć można było że takie Państwo zostanie utworzone np w Galicji, było tam sporo żydów, posiadali majątki, zachodni żydzi mogli tam powykupywać ziemie i miałbyś takie samo prawo twierdzić że to państwo nie jest sztuczne (setki lat obecności, majątki, tradycja religijna)

Oczywiście że część arabów akceptowała te działania a nawet popierała ale dlatego że widzieli tylko czubek własnego nosa a nie długotrwałe następstwa, poza tym powstanie przeciwko temu państwu wybuchło zaraz po jego powstaniu.

W końcu o sztuczności tego państwa łatwo się przekonać obecnie, odpływ ludności żydowskiej stamtąd jest faktem, coraz większa izolacja też, działania żydów przeciw Palestyńczykom (i wcale nie chce ich nazywać narodem bo to niema znaczenia) są skandaliczne i wbrew prawu międzynarodowemu, zajmuje sie ziemie, rujnuje majątki, zabija niewinnych w odwecie. Za zabicie jednego żyda organizuje się nalot na cywilne osiedla, iście hitlerowskie zachowanie.
istnienie tego państwa w końcu jest możliwe dzięki pomocy z zewnątrz, miliardowym dotacjom od USA co roku, pomocy w sprzęcie wojskowym i technologii (Izrael jest w posiadaniu broni atomowej). Bez tej pomocy Izrael przestałby istnieć w sposób naturalny.

Użytkownik snemies edytował ten post 24.03.2008 - 11:49

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych