Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnice Biblii, Rywale Jezusa - National Geographic - film (PL)

• Please log in to reply
47 replies to this topic

może tak może nie.
  • Tematów: 17
  • Artykułów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak wiem, wypada z okna w czasie przeszukiwań chaty przez Rzymian :) Widzi jednak patrol, jakiś nawiedzonych ludzi koło siebie wygłaszających kazania i sam zaczyna przemawiać :) Klasyka i ukłony dla fana Monty Pythona.

Jeśli dobrze rozumiem twój post toczy sie wokół dwóch głównych wątków. Pierwszy dotyczy wyjątkowości nauk Jezusa, pacyfistycznych, kładących szczególny nacisk na równość wszystkich ludzi, czym zagwarantowały sobie poklask wśród uboższych warstw tamtego społeczeństwa. No właśnie tylko co z tego, czy czyni to chrześcijaństwo religią bardziej prawdziwą niż jakąkolwiek inną? Nie kwestionuje tu, zapewne szczytnych przesłanek jakie towarzyszyły nauką przedstawionego w ewangeliach Jezusa, jednak czy człowiek głoszący takie rzeczy zasługuje od razu na boski splendor?
O ile tą pierwszą twoją myśl rozumiem choć nie rozumiem jej w kontekście mojej wcześniejszej wypowiedzi, to z drugą już się nie zgadzam. Pytasz sie "Czy wierze że 11 ludzi, dałoby się zamęczyć, za coś co w życiu nie miało miejsca". To nie jest kwestia wiary - tak właśnie jest - tysiące, miliony osób dało sie zabić za nikłej wartości wiarę. Zdarzało się i zdarza, iż ludzie oddają swoje życie za religie które wyznają, religie które wzajemnie się wykluczaja, zatem wielu z nich umiera za nic. Zapewne słyszałeś o sekcie "Heaven's Gate" Marshalla Applewhita, której członkowie w marcu 1997 roku popełnili zbiorowe samobójstwo, gdyż wierzyli że za kometą Hale'a-Boppa leci statek kosmiczny. Mozna obejrzeć w internecie pożegnalne nagranie Applewhita, gdzie słychać iż ten człowiek naprawde w to wierzy! Dziś bez wątpienia wiemy (co nie było trudne do zweryfikowania) że nie było tam żadnego statku. Czy śmierć 39 osób czyni idee tej grupy bardziej prawdziwe - oczywiście nie - gotowość oddania życia w imię jakiejś religii w żaden sposób jej nie potwierdza i nie czyni jej bardziej prawdziwą.

Użytkownik może tak może nie edytował ten post 27.02.2008 - 00:15

• 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Bo mi wyglada to tylko i wylacznie na twoj prywatny problem.
Przeszkadza ci chrzescijanstwo tylko chyba sam nie wiesz w czym :lol

Wygląda na to, że nie jesteś w stanie zrozumiec prostego przekazu ;)
Pewnie się długo zastanawiałeś o jakich kodach pisałem??
  • 0

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

golibroda, moglbys mi wytlumaczyc, co Cie smieszy w drugim, przytoczonym przez Ciebie cytacie ? No bo nie rozumiem joke`a, a slyne z ogromnego poczucia humoru, wiec zaczalem sie martwic, ze moze rozpoczalem przedwczesne starzenie sie, co by bylo wielce paranormalne. Dzis juz nie pala na stosie za szukanie prawdy - dobrze mowie, czy cos przeoczylem ?

I zdejmij kłódkę.
  • 0

golibroda.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bo mi wyglada to tylko i wylacznie na twoj prywatny problem.
Przeszkadza ci chrzescijanstwo tylko chyba sam nie wiesz w czym :lol

Wygląda na to, że nie jesteś w stanie zrozumiec prostego przekazu ;)
Pewnie się długo zastanawiałeś o jakich kodach pisałem??

Wyglada na to, ze na nic lepszego niz imputowanie komus o "nie zrozumieniu" cie nie stac.
Coz, nie moj problem. Tylko twoj, razem to juz beda dwa :lol
  • 0

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

KIN, ale z myślenia to chyba nie słyniesz. Po pierwszym rzucie oka widać, że chodzi o to, że ten cytowany post, zapewne napisane przez ateistę zawiera w sobie sformułowanie 'dzięki Bogu'. Jeśli nie rozumiesz tu dowcipu to rzeczywiście poczucie humoru ogromne.
  • 0

Rockyyy.
  • Tematów: 23
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Tak wiem, wypada z okna w czasie przeszukiwań chaty przez Rzymian :) Widzi jednak patrol, jakiś nawiedzonych ludzi koło siebie wygłaszających kazania i sam zaczyna przemawiać :) Klasyka i ukłony dla fana Monty Pythona.

Jeśli dobrze rozumiem twój post toczy sie wokół dwóch głównych wątków. Pierwszy dotyczy wyjątkowości nauk Jezusa, pacyfistycznych, kładących szczególny nacisk na równość wszystkich ludzi, czym zagwarantowały sobie poklask wśród uboższych warstw tamtego społeczeństwa. No właśnie tylko co z tego, czy czyni to chrześcijaństwo religią bardziej prawdziwą niż jakąkolwiek inną? Nie kwestionuje tu, zapewne szczytnych przesłanek jakie towarzyszyły nauką przedstawionego w ewangeliach Jezusa, jednak czy człowiek głoszący takie rzeczy zasługuje od razu na boski splendor?
O ile tą pierwszą twoją myśl rozumiem choć nie rozumiem jej w kontekście mojej wcześniejszej wypowiedzi, to z drugą już się nie zgadzam. Pytasz sie "Czy wierze że 11 ludzi, dałoby się zamęczyć, za coś co w życiu nie miało miejsca". To nie jest kwestia wiary - tak właśnie jest - tysiące, miliony osób dało sie zabić za nikłej wartości wiarę. Zdarzało się i zdarza, iż ludzie oddają swoje życie za religie które wyznają, religie które wzajemnie się wykluczaja, zatem wielu z nich umiera za nic. Zapewne słyszałeś o sekcie "Heaven's Gate" Marshalla Applewhita, której członkowie w marcu 1997 roku popełnili zbiorowe samobójstwo, gdyż wierzyli że za kometą Hale'a-Boppa leci statek kosmiczny. Mozna obejrzeć w internecie pożegnalne nagranie Applewhita, gdzie słychać iż ten człowiek naprawde w to wierzy! Dziś bez wątpienia wiemy (co nie było trudne do zweryfikowania) że nie było tam żadnego statku. Czy śmierć 39 osób czyni idee tej grupy bardziej prawdziwe - oczywiście nie - gotowość oddania życia w imię jakiejś religii w żaden sposób jej nie potwierdza i nie czyni jej bardziej prawdziwą.

Również pozdrawiam fana Montego ;)

Najpierw o tej sekcie- przyznaje uczciwie - nie słyszałem o nich. Jednak jest pewna różnica między męczęństwem Apostołów a nimi. Apostołowie dali się zamęczyć już po zobaczeniu Jezusa żywego, członkowie tejże sekty zabili się przed ujrzeniem tego w co wierzyli.

Sęk w tym - czy wierzymy tylko w nauki Jezusa, czy wierzymy także w cuda, które czynił. Osobiście doznałem prawdziwego cudu, który ,choć nie natychmiast, to powoli zmienił zupełnie tory mojego życia. Ja osobiście modliłem się do Ojca Pio. Ten święty, dokonywał i dokonuje dalej cudów. Tym cudom po prostu nie da się zaprzeczyć. Polecam wpisać w google - "Cuda Ojca Pio". On był stygmatykiem. Ponoć miesiąc po święceniach kapłańskich miał wizję w której byli Jezus i Maryja, dostał stygmaty. "Ojciec Pio umieszcza Jezusa i Jego słowo w centrum". Ten święty dokonywał cudów, dzięki Chrystusowi. Uzdrowił dzięsiątki, jeżeli nie setki, ludzi. Żaden z obecnie żyjących uzdrowicieli, nie dorównuje temu skromnemu pobożnemu zakonnikowi, całkowicie oddanego Jezusowi. Dokonywał cudów, więc ten, który mu je dał - Jezus Chrystus - musiał ich także dokonywać.
Czy uważam że religia Chrześcijańska jest bardziej prawdziwa od innych? Czytałem dwie relacje Śmierci Klinicznych: w jednej człowiek mówi, że usłyszał: "Najlepszą religią jest ta, która najbardziej zbliża do Boga" , w drugiej na pytanie, która religia jest najlepsza usłyszał od Boga :"dla mnie to nie ma znaczenia". Dla Boga nie ma znaczenia, czy ktoś nazywa siebie Chrześcijaninem, Buddystą, Mułzumaninem czy Hindusem. Jezus był Synem Boga, objawił nam Go. Ale nie kazał nam niszczyć innych wyznań. Mówił nam o miłości, o dobru, o wybaczeniu, o współczuciu. Mało tego, każdego człowieka uważał za godnego miłości- poganina, Rzymianina, Żyda, biedaka i bogacza. W jego oczach wszyscy są i byli równi. Bóg jest Miłością, a co najbardziej zbliża od miłości? Miłość. Dobro zbliża do dobra, miłość do miłości, szczęście do szczęścia. Uważam że najpotężniejszą religią świata i religią bardziej prawdziwą od innych jest ta, która nazywa się Miłość i Dobro.

Użytkownik Rockyyy edytował ten post 27.02.2008 - 10:47

• 0

mariuszm.
  • Tematów: 28
Reputacja

Napisano

Tajemnice Biblii: Rywale Jezusa

Przez dwa tysiąclecia, historia ludzkosci dzięki chrześcijańskiej propagandzie, wyniosła na szczyty cudotwórce Jezusa Chrystusa. Na tyle skutecznie, że ludzkośc po dzis dzien, żyje w głebokim przekonaniu, iż tylko Jezus, w którego tak głęboko wierzą, był jedynym wyjątkowym "synem bożym". Dzięki Bogu przyszło nam życ w czasach, które zaczynają powoli odkrywac przed nami wiele tajemnic i można otwarcie o nich dyskutowac.

Na świecie żył nie tylko jeden Mesjasz. Ci ludzie, podobnie jak Jezus, uzdrawiali chorych, wskrzeszali zmarłych, zyli w jego czasach i też byli nazywani "synami Boga". Dlaczego historia o nich zapomniała?

Zapraszam na ciekawy film z cyklu Tajemnice Biblii, National Geographic (6 cz./ PL)

OK. Przeczytałem. Odpowiedz mi na pytanie: Jeśli nie Jezus to kto ? jest godzien naszej czci ?
Bo odnoszę wrażenie że krytykując nie dajesz zadnej alternatywy. Co proponujesz w zamian ?

zdrowia
  • 0

apo5.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Uważam że najpotężniejszą religią świata i religią bardziej prawdziwą od innych jest ta, która nazywa się Miłość i Dobro.

Proste =]
  • 0

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

KIN, ale z myślenia to chyba nie słyniesz. Po pierwszym rzucie oka widać, że chodzi o to, że ten cytowany post, zapewne napisane przez ateistę zawiera w sobie sformułowanie 'dzięki Bogu'. Jeśli nie rozumiesz tu dowcipu to rzeczywiście poczucie humoru ogromne.

Moze sie myle, ale ja to zdefiniowalem jako blad, a nie celowy dowcip - bledy mnie jakos nie smiesza, za to drazni mnie ich wytykanie, nie koncentrujac sie nad przekazem calego tematu. A to, ze nie jest to smiech z dowcipu [nagradzanie za udany zart], tylko zwykle czepianie sie wywnioskowalem z kontekstu calego postu golibrody. Teraz rozumiesz panie slynacy z myslenia, czy inaczej wytlumaczyc ? Mam nadzieje, ze brak polskich znakow nie zatrzyma Twojego geniuszu przed zrozumieniem...
  • 0

Vaherem.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

Przy Apoloniuszu Jezus wysiada... filmu nie oglądałem, ale Apoloniusza dobrze znam ;) polecam książki A.Krawczuka - "Rzym i Jerozolima", "Tytus i Berenika", "Neron", dużo tam o nim jest.

Co do tego dlaczego chrześcijaństwo było prześladowane i ostatecznie zatriumfowało...cóż mieli fuksa, łut szczęścia. I jako jedyni byli na tyle głupi, żeby na garść żarzących sięwęgli nie posypać trochę kadzidła - tak wyglądała wtedy ofiara. Oczywiście jej nie złożenie powodował gniew bogów na WSZYSTKICH ludzi, w tym też niechrześcijan. Teraz już wiadomo, ćzemu nazywano ich nieprzyjaciółmi rodzaju ludzkiego. Dodatkowo wierzyli w rychły koniec świata (czy rzymianie tego okresu byliby wstanie uwierzyć w upadek wiecznego miasta?)...pożar nowego Babilonu - Rzymu - potraktowali jako początek ponownego przyjścia Pana, więc nie dziwcie się, że część chrześcijan przeszkadzała w akcji gaszenia ognia i ten ogień rożnosiła...

Doba, dobra, rozgadałem się ;p
  • 0

scpt.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nawet ciekawe tylko irytuje mnie to twierdzenie że Jezus był z rodu Dawida... Z rodu Dawida był Józef, a ten z kolei był jedynie opiekunem, więc Jezus według danych nie jest z żadnego rodu Dawida.

edit: tu dam napisze żeby nie spamować :D Dzięki za odp jakoś nie doczytałem :)

Użytkownik scpt edytował ten post 27.02.2008 - 23:19

• 0

Matt'.
  • Tematów: 10
  • Artykułów: 3
Reputacja

Napisano

Nawet ciekawe tylko irytuje mnie to twierdzenie że Jezus był z rodu Dawida... Z rodu Dawida był Józef, a ten z kolei był jedynie opiekunem, więc Jezus według danych nie jest z żadnego rodu Dawida.

"Maria, matka Jezusa Chrystusa pochodziła z plemienia Judy, była potomkinią Dawida."
cytat z Wiki

Użytkownik Matt' edytował ten post 27.02.2008 - 23:15

• 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Wyglada na to, ze na nic lepszego niz imputowanie komus o "nie zrozumieniu" cie nie stac.
Coz, nie moj problem. Tylko twoj, razem to juz beda dwa :lol

Do tej pory to ty wykazujesz niski poziom produktywnej aktywnosci na tym forum...
  • 0

Ozzy667.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy coś wniosę do tematu. Moim zdaniem Chrześcijaństwo było "dowodzone" przez znającego się na rzeczy gościa, który potrafił przeciągnąć ludzi na swoją stronę, to raz. Dwa,, szukał ludzi wśród plebsu - 90% społeczeństwa.

Ale zadziwiającym jest, że Chrześcijanie wyznają kogoś, kto został ochrzszczony przez Jana. W takim razie Jan posiadał pewne "przywileje"( nie wiem czy to dobre słowo ), których nie miał Jezus. A wiec stał wyżej niż on w hierarhii. UberGott ?!
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

OK. Przeczytałem. Odpowiedz mi na pytanie: Jeśli nie Jezus to kto ? jest godzien naszej czci ?
Bo odnoszę wrażenie że krytykując nie dajesz zadnej alternatywy. Co proponujesz w zamian ?

zdrowia

Czcij kogokolwiek zechcesz byle by to czyniło z Ciebie lepszego człowieka. Ja ci żadnej alternatywy w zamian nie moge proponowac, sam wiesz co jest dla ciebie najlepsze. To że zdaza mi się krytykowac różne religie nie oznacza, że nawołuje do tego aby je odrzucac. Wy widzicie cos zlego w tym że ktos stara sie ukazywac negatywy KK a inni znowusz tego oczekują i potrzebują.

W poscie ktory zacytowałes tak naprawde nie chodzi o Jezusa tylko o Kościół, historie i wszelkie negatywy z nim zwiazane. Ja nie widze niczego złego w tym że ktos stara się brac przykład z pozytywnych postaci. Jezus nam wykreowany niewątpliwie takowy był. Post jako całosc był ironia.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych