Napisano 13.01.2013 - 12:52
Napisano 19.03.2015 - 09:44
Banalnie proste kotleciki z tuńczykiem!
Wystarczy pucha tuńczyka, jajko i bułka tarta.
Wszystko się miesza, potem robi się tak jak mielone - okrągłe kotlety i smaży na tłuszczu. Czasem dodaję pietruszkę zieloną do środka jeszcze.
Są na prawdę smaczne!!! Polecam!
Napisano 19.03.2015 - 14:28
Kwaśna zapiekanka.
-chleb
-ser żółty
-chipsy(smak według uznania)
-śmietana ukwaszona 18%
-kwasek cytrynowy w proszku lub ocet
-kiełki(opcjonalnie)
Łyżkę śmietany mieszamy z dużą szczyptą kwasku cytrynowego bądź odrobiną octu. (Każdy ma swoje preferencje smakowe więc nie podaję dokładnych proporcji, chodzi o to by całość była mocno kwaśna ale nie płynna). Mieszamy.
Dwie kromki chleba przekładamy plasterkiem żółtego sera i wstawiamy do mikrofalówki(600W) na około minutę, do roztopienia się sera.
Szybko wyciągamy zapiekankę z urządzenia i rozdzielamy kromki zanim ser zdąży zastygnąć, można pomóc sobie widelcem.
Na jednej z kromek układamy warstwę chipsów i kiełki, Całość polewamy stworzonym wcześniej sosem.
Zamykamy kanapkę, zgniatając ją lekko by chipsy w środku połamały się.
Jemy od razu po przyrządzeniu.
Smacznego.
Napisano 15.05.2016 - 10:23
Chyba jeszcze nie było takiego tematu. Założyłem go, aby było jakieś miejsce gdzie można się podzielić przepisami kulinarnymi. Mogą być dowolne, na obiad, śniadanie, kolację, jakieś przekąski. Najmilej widziane są te własnego autorstwa i typowo domowej kuchni. Jakieś ulubione jedzenie.
Ja zaczynam, jako autor tematu.
Przepis na placki owsiane z cukinią
Składniki:
1. Jedna-dwie cukinie
2. Około pół szklanki płatków owsianych
3. Mniej więcej tyle samo mąki
4. 2 jajka
5. Sól, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy
6. Koperek
7. Ząbek czosnku
Składniki są podane ,,na oko". Jeśli będziecie robić na większą ilość osób, to możecie praktycznie dowolnie zmieniać proporcje, wsypać więcej mąki albo płatków.
Przygotowanie:
Płatki wsypać do miski albo garnka, zalać wrzącą wodą i odczekać jakieś 15 minut, żeby zmiękły. Następnie odlać wodę. Cukinię obrać do ze skóry i zetrzeć na tarce do drugiej miski, a następnie odcisnąć z niej sok( można w rękach albo przez sitko). Dodać do płatków. Całość wymieszać, dodać 2 jajka, lekko wymieszać i wsypać mąkę, i przyprawy. Można dodać koperek i ząbek czosnku roztarty z solą.
Następnie smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.
Napisano 16.05.2016 - 00:19
Napisano 16.05.2016 - 07:19
Ja już podawałem ten przepis w temacie siłowni, ale mogę go tu w sumie ponownie przytoczyć:
-twaróg chudy
-mleko
-owsianka/crunchy/płatki
-banan
-słonecznik łuskany
-kakao
Jest to taki jogurt/deser wysokobiałkowy i wysokoenergetyczny, czyli świetna opcja na posiłek do południa, również ze względu, że jest łatwostrawny. Wspominam o tym, bo wielu ludzi mi mówi, że oni to rano nic nie potrafią przełknąć. Także z tym posiłkiem problemu na pewno nie będzie. Kolejny plus to czas przygotowania - mnie to zajmuje dokładnie 6 minut .
Jeśli chodzi o proporcje no to każdy według uznania. Ja często zmieniam, ale podam takie swoje klasyczne, że tak to ujmę:
twaróg - 200g
mleko - 250g
owsianka - 80g(jeśli będą to np płatki do mleka to mniej)
1 banan
kakao - 20g(dla smaku)
słonecznik - 30g
Oczywiście deser można urozmaicać, np orzechy, rodzynki, suszone owoce, itp, itd. To już zostawiam waszej wyobraźni. Nie będę się już rozpisywał może o gramaturze poszczególnych składników, bo raczej nikt na co dzień tutaj i tak nie liczy makroskładników, więc mało kogo obchodzi czy 50g owsianki czy 100g owsianki.
Użytkownik Daniel. edytował ten post 16.05.2016 - 07:20
Napisano 16.05.2016 - 19:03
Napisano 10.11.2016 - 14:26
Moje pyszne Calzone - drożdżowe pierogi z mięsem
Potrzebujemy:
- pół kilo mięsa mielonego ( ja używam wieprzowo-wołowe )
- puszka kukurydzy
- czerwona papryka
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy
- mąka
- mleko
- jajko
- drożdże
- płaska łyżeczka cukru
- sól
- przyprawy ( ja uwielbiam pikantne jedzenie więc na pieprzu nie oszczędzam )
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i z mięsem smażymy na patelni. Po 30 minutach i jak się nam ładnie mięso przysmaży dodajemy koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Wyłączamy gaz.
Koniec, farsz mamy zrobiony, to ta łatwiejsza połowa Teraz robimy ciasto drożdżowe jak na pizzę.
Dwie szklanki mleka podgrzewamy w rondelku z płaską łyżką cukru. Gdy mleko będzie ciepłe ale nie gorące wrzucamy do niego pół kostki drożdży ( 50 g ) i mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy do wyrośnięcia. Około 20 minut.
Do głębokiej misy wsypujemy 2 szklanki mąki ,żółtko, łyżkę stołową soli i wlewamy zaczyn drożdżowy z rondelka. Wszystko ładnie mieszamy i dosypujemy 3 szklanki mąki, jeżeli ciasto dalej się przykleja obsypywać tylko dłonie. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta , kroimy je na pół. Jedną połowę kładziemy na stolnicę i wałkujemy.
I tu zależy od każdego jak kto woli ciasto. Jedni wolą grube inni cienkie. Także niech każdy zdecyduje na jaką grubość wałkować ciasto.Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki.
Na jedną z połówek układany farsz a drugą połówką przykrywany pierożka.
Od was zależy jaka to będzie wielkość.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 25 minut.
Smacznego
0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych