Skocz do zawartości





Zapraszamy do kolejnego konkursu. Tym razem literackiego. Dla wszystkich! Pora zademonstrować swoją wenę twórczą :)


Zdjęcie

Nasze kulinaria


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#16

noxili
  • Postów: 2369
  • Tematów: 15
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Smaczna bryja.
Mój patent z studenckich czasów.
Zalety:
Smaczna- smakuje nawet tym którym nie smakują zwykłe dania z wątróbki.
Mozna podgrzewac garnek w kolejne dni w prawie nieskończoność. Robi sie raz wiksza porcję a potem ma się obiad przez jakis czas .
Tania,
Danie jedno garnkowe-mało zmywania.
Danie typu gulasz czy bigos - (jezeli pamietamy by przykrywac pokrywka garnek gdy jest jeszce gorace , a potem nie zagladac)- mozna trzymac kilka dni w lodówce a nawert na parapecie okna.Zreszta jest lepsze na 2 dzień.


A więc tak Kupujemy watróbke na która nas stać (najlepsza jest drobiowa bo jest mięciutka). Ja w przypływie braku finansowego /braku w sklepie/ znajomości w rzeźni itp robiłem juz to danie z wątróbki indyczej , kurzej , gęsiej(!) , wieprzowej, wołowej a nawet nutriowej , koźlej i końskiej.Mało brakowało żeby w czasach studenckich zjadłbym to danie z żabiny.Na szczęście w ostatniej chwili dotarała kawaleria z odsieczą (czyli noxilinka z wałówką od rodziny).
Czyli 0,5 kg wątróbki(danie wychodzi gdy mięsa jest w zakresie od 0.3 - 1.2 kg na 3 l garnek ). Watróbkę oczyszczamy nozem z żyłek i ewentualnych błon (im tańsza watróbka tym więcej roboty i poniewaz lubi być twardsza to trzeba dzielić na mniejsze kawałki).Solimy i obtaczmy w mące. Maka moze byc dowolna za wyjatkiem ziemniacznej.
Mąki potrzebyjemy ok 0,5 szklanki.Po otoczeniu resztą porcyjki mąki odkładamy - zużyjemy ja w dalszym procesie.
Bierzemy granek (musi byc z dopasowana pokrywą). Najlepsze są te oczywiście z grubym dnem- trudniej cokowiek przypalić w nich. Jezeli jednak jesteśmy dumnymi właścicielami garnka kupionego w sklepie pod szyldem "wszystko po 5 złotych" wykonanego w Chinach z blaszki o grubości żyletki to tez mozna sobie łatwo Poradzic.Kupujemy w żelaznym sklepie fajerke do kuchni weglowej lub zdobywamy jakikolwiek kawałek płaskiego metalu -kumpel uzywał pokrywki od jakiejś małej studzienki . Kładziemy to na fajerce kuchenki gazowej i dopiero na tym kładziemy nasz garnek z blaszki.
W kazdym razie: wlewamy oleju 0,5 szklanki. Podgrzewamy mocno -wsypujemy (ostroznie - pryska) wątróbkę. I podsmazamy do koloru czkoladowego . Jak osiagnie ten kolor - wsypujemy cebule .Cebule(0.5- 1 kg) siekamy drobno-cebulka ma sie zeszklić i rozpaść. Mozna tez oprócz cebuli dodac siekane: marchewkę, selera, czy pora. Dobrze dodać 2-3 ząbki czosnku. Generalnie dodatki do cebuli zależa od tego co mozna zdobyć tanio (lub za darmo :mrgreen: :mrgreen: ) wiec w sezonie letnim można szaleć .

I teraz nasze drobno posiekane ingrediancje szybko zeszkliwiaja sie. Mieszamy starannie by nie przypalić. Po mniej wiecej 15 minutach dowalamy wody(kiedyś w przypływie "natchnienia" zrobiłem to puszka jsnego piwka ale trudno opanowac pienienie się , ale smak i zapach wyszedł naprawde nieźle) do prawie pełna , wsypujemy troche przypraw(papryka słodka , kolendra itp)resztke porcyjki mąki , mozna tez dodac Maggi ,1-2 kostki rosołowe itp.
Teraz po zamieszniu całosci przykrywamy pokrywką , przestawiamy na mniejszy ogień mieszamy całośc co 5-10 minut. Jezli pokrywa jest szczelna uchylamy delikatnie by para mogła się ulatniać i smaczna bryja zagęszczła się powoli. Danie jest gotowe po ok 45min -godzinie duszenia na wolnym ogniu.
Ilości sa obliczone na 2-3 osoby lub kilka dni jedzenia.
Jemy z chlebkiem , bułkami czy ziemniaczkami.



#17

D.B. Cooper
  • Postów: 1160
  • Tematów: 108
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rozkręcamy temat.

Chciałem napisac nowy, ale wyszukiwarka dała radę.

Zjadłbym cos dobrego, dawać przepisy ze zdjęciami :P





#18

Zuzełka
  • Postów: 147
  • Tematów: 1
  • Płeć:Kobieta
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Banalnie proste kotleciki z tuńczykiem! 

 

Wystarczy pucha tuńczyka, jajko i bułka tarta. 

 

Wszystko się miesza, potem robi się tak jak mielone - okrągłe kotlety i smaży na tłuszczu. Czasem dodaję pietruszkę zieloną do środka jeszcze. 

Są na prawdę smaczne!!! Polecam! 



#19

Ana Mert
  • Postów: 2348
  • Tematów: 19
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kwaśna zapiekanka.

 

-chleb

-ser żółty

-chipsy(smak według uznania)

-śmietana ukwaszona 18%

-kwasek cytrynowy w proszku lub ocet

-kiełki(opcjonalnie)

 

Łyżkę śmietany mieszamy z dużą szczyptą kwasku cytrynowego bądź odrobiną octu. (Każdy ma swoje preferencje smakowe więc nie podaję dokładnych proporcji, chodzi o to by całość była mocno kwaśna ale nie płynna). Mieszamy.

Dwie kromki chleba przekładamy plasterkiem żółtego sera i wstawiamy do mikrofalówki(600W) na około minutę, do roztopienia się sera.

Szybko wyciągamy zapiekankę z urządzenia i rozdzielamy kromki zanim ser zdąży zastygnąć, można pomóc sobie widelcem.

Na jednej z kromek układamy warstwę chipsów i kiełki, Całość polewamy stworzonym wcześniej sosem.

Zamykamy kanapkę, zgniatając ją lekko by chipsy w środku połamały się.

Jemy od razu po przyrządzeniu.

 

Smacznego.





#20

Wszystko
  • Postów: 7711
  • Tematów: 53
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chyba jeszcze nie było takiego tematu. Założyłem go, aby było jakieś miejsce gdzie można się podzielić przepisami kulinarnymi. Mogą być dowolne, na obiad, śniadanie, kolację, jakieś przekąski. Najmilej widziane są te własnego autorstwa i typowo domowej kuchni. Jakieś ulubione jedzenie.

 

Ja zaczynam, jako autor tematu.

 

Przepis na placki owsiane z cukinią

Składniki:

1. Jedna-dwie cukinie

2. Około pół szklanki płatków owsianych

3. Mniej więcej tyle samo mąki

4. 2 jajka

5. Sól, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy

6. Koperek

7. Ząbek czosnku

 

Składniki są podane ,,na oko". Jeśli będziecie robić na większą ilość osób, to możecie praktycznie dowolnie zmieniać proporcje, wsypać więcej mąki albo płatków.

 

Przygotowanie:

Płatki wsypać do miski albo garnka, zalać wrzącą wodą i odczekać jakieś 15 minut, żeby  zmiękły. Następnie odlać wodę. Cukinię obrać do  ze skóry i  zetrzeć na tarce do drugiej miski, a następnie odcisnąć z niej sok( można w rękach albo przez sitko). Dodać do płatków. Całość wymieszać, dodać 2 jajka, lekko wymieszać i wsypać mąkę, i przyprawy. Można dodać koperek i ząbek czosnku roztarty z solą.

Następnie smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.

 

 

 





#21

Billy Kid
  • Postów: 302
  • Tematów: 31
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Super temat to teraz ja:

Chipsy:

Kupic, otworzyc i zjesc

 

spam2.gif

Aquila



#22

Simba

    Simbarosa

  • Postów: 431
  • Tematów: 290
  • Płeć:Kobieta
  • Artykułów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To może mój przepis:
Kwiaty cukinii faszerowane:

Składniki:
Kilka kwiatów cukinii ( najlepiej zamknięte)
Mozarella, anchois, ciasto na nakeśniki na słono tylko trochę bardziej gęste.

Przygotowanie:

Kwiaty cukinii oczyścić( umyć, oderwać łodygi, czopek zostawić i pręcik w środku też), mozarellę pokroić w kostkę. Środek kwiatka wypełnić anchois, mozarellą, zawiąć delikatnie końcówki palcami. Faszerowane kwiaty obtoczyć w cieście i smażyć na złoto. Smakuje na ciepło i zimno.

Smacznego :)



#23

Daniel.
  • Postów: 3089
  • Tematów: 51
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja już podawałem ten przepis w temacie siłowni, ale mogę go tu w sumie ponownie przytoczyć:

-twaróg chudy
-mleko
-owsianka/crunchy/płatki
-banan
-słonecznik łuskany
-kakao

Jest to taki jogurt/deser wysokobiałkowy i wysokoenergetyczny, czyli świetna opcja na posiłek do południa, również ze względu, że jest łatwostrawny. Wspominam o tym, bo wielu ludzi mi mówi, że oni to rano nic nie potrafią przełknąć. Także z tym posiłkiem problemu na pewno nie będzie. Kolejny plus to czas przygotowania - mnie to zajmuje dokładnie 6 minut :szczerb: .

Jeśli chodzi o proporcje no to każdy według uznania. Ja często zmieniam, ale podam takie swoje klasyczne, że tak to ujmę:

twaróg - 200g
mleko - 250g
owsianka - 80g(jeśli będą to np płatki do mleka to mniej)
1 banan
kakao - 20g(dla smaku)
słonecznik - 30g

Oczywiście deser można urozmaicać, np orzechy, rodzynki, suszone owoce, itp, itd. To już zostawiam waszej wyobraźni. Nie będę się już rozpisywał może o gramaturze poszczególnych składników, bo raczej nikt na co dzień tutaj i tak nie liczy makroskładników, więc mało kogo obchodzi czy 50g owsianki czy 100g owsianki.
 


Użytkownik Daniel. edytował ten post 16.05.2016 - 07:20




#24

Wszystko
  • Postów: 7711
  • Tematów: 53
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzięki za przepisy. Te kwiaty cukini idzie gdzieś kupić?, bo albo nie widziałem jakoś albo nie wszędzie mają.
Twaróg też lubię więc wypróbuję.



#25

Simba

    Simbarosa

  • Postów: 431
  • Tematów: 290
  • Płeć:Kobieta
  • Artykułów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W Polsce nie znalazłam w sklepach. Ja zamawiam je u znajomego.



#26

Wszystko
  • Postów: 7711
  • Tematów: 53
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W necie czytam że są ciężko dostępne, więc byłby problem z podstawowym składnikiem.



#27

Simba

    Simbarosa

  • Postów: 431
  • Tematów: 290
  • Płeć:Kobieta
  • Artykułów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czytałam, że w Warszawie można je kupić tu http://www.majlert.pl/kontakt.php. Na wsi nie powinno być problemu, można zapytać rolnika.



#28

D.B. Cooper
  • Postów: 1160
  • Tematów: 108
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dobrze mi się wydawało, że był podobny:

http://www.paranorma...paranormalnepl/



#29

Aquila

    LEGATVS PROPRAETOR

  • Postów: 3218
  • Tematów: 33
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Faktycznie - był. Połączyłem.





#30

TheToxic

    Faber est quisque suae fortunae

  • Postów: 1055
  • Tematów: 30
  • Płeć:Kobieta
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Moje pyszne Calzone - drożdżowe pierogi z mięsem

 

Potrzebujemy:

- pół kilo mięsa mielonego ( ja używam wieprzowo-wołowe )

- puszka kukurydzy

- czerwona papryka

- cebula

- 4 ząbki czosnku

- koncentrat pomidorowy

- mąka 

- mleko

- jajko 

- drożdże

- płaska łyżeczka cukru

- sól

- przyprawy ( ja uwielbiam pikantne jedzenie więc na pieprzu nie oszczędzam )

 

a.jpg

 

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i z mięsem smażymy na patelni. Po 30 minutach i jak się nam ładnie mięso przysmaży dodajemy koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Wyłączamy gaz.

 

b.jpg     c.jpg

 

Koniec, farsz mamy zrobiony, to ta łatwiejsza połowa ;) Teraz robimy ciasto drożdżowe jak na pizzę.

 

Dwie szklanki mleka podgrzewamy w rondelku z płaską łyżką cukru. Gdy mleko będzie ciepłe ale nie gorące wrzucamy do niego pół kostki drożdży ( 50 g ) i mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy  do wyrośnięcia. Około 20 minut.

 

d.jpg

 

Do głębokiej misy wsypujemy 2 szklanki mąki ,żółtko, łyżkę stołową soli i wlewamy zaczyn drożdżowy z rondelka. Wszystko ładnie mieszamy i dosypujemy 3 szklanki mąki, jeżeli ciasto dalej się przykleja obsypywać tylko dłonie. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

e.jpg

 

Po wyrośnięciu ciasta , kroimy je na pół. Jedną połowę kładziemy na stolnicę i wałkujemy. 

I tu zależy od każdego jak kto woli ciasto. Jedni wolą grube inni cienkie. Także niech każdy zdecyduje na jaką grubość wałkować ciasto.Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki. 

 

f.jpg

 

Na jedną z połówek układany farsz a drugą połówką przykrywany pierożka.

 

g.jpg

 

Od was zależy jaka to będzie wielkość. 

 

h.jpg

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 25 minut.

 

i.jpg

 

 

Smacznego ;)






 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

stat4u