Napisano 25.03.2007 - 12:39
Napisano 25.03.2007 - 13:01
Napisano 25.03.2007 - 13:06
Fundament prawdziwej wiary jest niewzruszony, gdyż jest nim żywy Chrystus, nasz zbawiciel. Jego ciała nie ma w grobie, gdyż razem z tym ciałem zmartwychwstał
Jakieś nowe "ewangelie"? Nie ma innej ewangelii, prócz tej, którą głosił Pan. "A gdyby ktoś, nawet sam anioł z nieba głosił wam inną ewangelię od tej, niech będzie przeklęty".
Przyszłość Kościoła Chrystusowego jest wyraźnie określona, gdyż jego członkowie połączą się z Chrystusem w dniu jego ponownego przyjścia, wówczas rozpocznie się era tysiącletniego Królestwa Chrystusa na ziemi.
Do tego czasu jednak, chrześcijaństwo będzie zwalczane i rugowane z życia publicznego, aż do nastania czasu "wielkiego ucisku jakiego dotąd nie było i już nigdy nie będzie".
Napisano 25.03.2007 - 14:08
W moim odczuciu wiara w reinkarnację, to trochę takie pójście na łatwiznę.Zmartwychwstają wszyscy, bo śmierć kończy jeden żywot a zaczyna drugi.To się nazywa poprostu reinkarnacja.
Napisano 25.03.2007 - 14:11
Więc albo będziemy postępować w określony sposób, albo z nami koniec. Cud wolnej woli. Podoba Ci się to? Gratuluje.Istnienie tylko jednej dozwolonej próby podejścia do wieczności, wespół z możliwością alternatywnego, tragicznego w skutkach końca ludzkiej duszy nie pozwala chrześcijaninowi na duchowe "obijanie się" w życiu doczesnym. I to mi się w tym wszystkim najbardziej podoba
Napisano 25.03.2007 - 14:42
Napisano 25.03.2007 - 14:48
Napisano 25.03.2007 - 14:51
Zmartwychwstają wszyscy, bo śmierć kończy jeden żywot a zaczyna drugi.To się nazywa poprostu reinkarnacja.
Niech KK najpierw zwróci te ,które spalił.
No raczej, Chrystus przejdzie reinkarnację ;-) to takie proste:D
A czemu się dziwić, skoro pogrywali nieuczciwie?
roftl:D
Napisano 25.03.2007 - 14:54
Ehem, wszystko jasne, ale może się jednak zdecydujesz?Widzisz, Ty traktujesz wzorce przekazywane przez Biblię w kategorii nakazów i zakazów. Słowo Boże każe uwierzyć i zaufać Bogu, jednocześnie zakazując
Napisano 25.03.2007 - 15:00
Napisano 25.03.2007 - 15:07
Napisano 25.03.2007 - 15:29
Więc albo będziemy postępować w określony sposób, albo z nami koniec. Cud wolnej woli. Podoba Ci się to? Gratuluje.
Napisano 25.03.2007 - 15:42
Dla mnie owe zakazy i nakazy nie są żadnym ciężarem. I nie ma tu sensu zastanawiać się nad tym, jak to wygląda z obiektywnego punktu widzenia. Powód tego, jest prosty: Wiara jest bardzo subiektywną sprawą - osobistym doznaniem Boga przez człowieka.Mam na myśli przez to to, że jak sam przyznałeś mamy nakazane jedno i zakazane drugie. To, że akurat Tobie takie coś idealnie odpowiada nie oznacza, że zwyczajnie jest to dobre (vide sekta wyżej).
Napisano 25.03.2007 - 16:54
Napisano 25.03.2007 - 17:37
Tak, wierzę w Zmartwychwstanie. Ale chyba w żaden sposób mnie to nie wyróżnia spośród innych ludzi - dla wszystkich sprawy ostateczne są kwestia wiary, takiej czy owakiej.Ok wierzysz, ale nie wiesz czy droga, którą podążasz doprowadzi Cie do oświecenia.
To nie z uczynków wynika wiara i zbawienie. Jest zupełnie na odwrót. Tu zacytuję:Nie zabijasz, nie kradniesz więc możesz ufać Jezusowi i wierzyć że dzięki temu osiągniesz zbawienie.
Ja przez dwadzieścia kilka lat nie znałem Boga. Albo inaczej - myślałem, że znam Go już bardzo dobrze i to z różnych punktów widzenia (kolejno jako teista-katolik, deista, ateista i agnostyk). Ale w pewnym momencie swojego życia przekonałem się, że wcale Boga nie znam. Wtedy zapragnąłem Go poznać, a On od tej pory odkrywa mi Siebie coraz bardziej.Co innego nie znać Boga i samemu z własnej woli go poznać.
Nie mnie wyrokować, kto jak skończyJa Wam mówię: wszyscy dostąpimy jednakowego Raju.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych