Skocz do zawartości


Zdjęcie

Pij mleko, będziesz kaleką?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

#16

kenio.
  • Postów: 80
  • Tematów: 6
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja juz wiele takich artykulow o mleku czytalem ze nie jest prawda ze mleko jest zdrowe itp, napewno mleko ma w sobie troche zdrowych rzeczy i troche niezdrowych, ale bez przesady ludzie, nie mozna popadac w ogolnoswiatowa histerie, jedna czy dwie szklanki na dzien nikomu nie zaszkoda (chyba ze tym ktorych zoladki nie przyjmuja laktozy) to tak jak z sola np, powszechnie wiadomo ze jest niezdrowa ale i tak wiekszosc ludzi uzywa jej do smaku do roznych potraw czy kanapek, sek w tym zeby znac umiar we wszystkim co spozywamy i tyle...

pozdro
  • 0

#17

Percepcja.
  • Postów: 363
  • Tematów: 5
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem i bardzo dobrze, iż ludzie walczą z bakteriami, i chcą je w każdy sposób wyeliminować. Tak jak ty chcesz wyeliminować brzydki zapach potu, co jest nienaturalne tak bardzo kochasz pierwotnych ludzi którzy bakterie mieli gdzieś a żyli bardzo długo , że powinneś wiedzieć , iż oni nie zwalczali brzydkiego zapachu.
Moim zdaniem pójdź popoluj na niedźwiadka, pozdrawiam.


Mówimy o jedzeniu a nie o higienie życia ogólnego. Warto czytać co jest napisane. A żyli tak krótko ze względu na tę higiene to której nic nie mam oraz niebezpieczny tryb życia.

Co do walki z bakteriami. Poczekam aż ludzie tak walczyli że będą mieszkać w sterylnych pomieszczeniach a puźniej jak się trafi jeden mały mikrobek to pozdychają wszyscy.

Chętnie bym zapolował.
  • 0

#18

Patryczek.
  • Postów: 577
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie półgipsie, tylko szynie

No w półgipsie, z jednej strony był gips a zedrugiej pusta przestrzen, zadnej szyny nie było ;) chyba wiem lepiej... cóż do dzisiaj mam slad i wybitą kosc w nadgarstku ;] ...
I co to może jest przyczyna tego ze mało mleka pije ?...
Zgadzam sie z terią głoszoną tutajj, że totalna sterylizacja od bakterii ma negatywny wpływ na życie człowieka... a dlaczego? Przecież jakbyśmy wybili wszystkie bakterie to znaczy również te które pomagają nam trawic trawic pokarm w jelicie cienkim. Bez nich co chwila bysmy mieli biegunke za przeproszeniem... To tak nawiasem mówiąc...
Znowóż inne bakterie,które mamy w jamie ustnej pomagają nam rozkładac cukier, a od tego jest pasta do zębów i szczoteczka, aby pozbyc sie osadu z zębów który powstaje w efekcie ubocznym tego procesu ;) [i od miętowego oddechu]
  • 0

#19

Uriziel.
  • Postów: 35
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To, że w naszym życiu nie ma bakterii (znaczy są we wszelki możliwy sposób eliminowane) powoduje (uwaga!) ALERGIE! Alergia to nic innego jak źle rozwinięty układ odpornościowy który nie znając bakterii "boi się" róznych substancji
  • 0

#20

Percepcja.
  • Postów: 363
  • Tematów: 5
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To, że w naszym życiu nie ma bakterii (znaczy są we wszelki możliwy sposób eliminowane) powoduje (uwaga!) ALERGIE! Alergia to nic innego jak źle rozwinięty układ odpornościowy który nie znając bakterii "boi się" róznych substancji


Też to prubowałem przekazać ale nie martw się zaraz zostaniesz wyzwany od niumytych neandertali. (Sam nie wiem skąd wzioł te określenia)
  • 0

#21

Chessman.
  • Postów: 1031
  • Tematów: 11
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Cóż sam mleko przestałem pić jakiś czas temu, bo potem się trochę źle czułem i miałem lekkie bóle brzucha, i nie czytałem o tym wcześniej więc nie ma mowy o zasugerowaniu się tą informacją. Co do alergii prawdopodobnie sprawa jest bardziej skomplikowana, nikt nie wie do końca skąd wzięły się alergie, są różne teorie, ale nic pewnego. Sam skłaniam się do tego, że to właśnie eliminowanie różnego rodzaju bakterii z życia to spowodowało, ale myślę, że sprawa jest naprawdę bardziej złożona i ma na nią wpływ cały współczesny tryb życia i rozwój cywilizacji.
  • 0

#22

eLDreamer.
  • Postów: 39
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeśli ktoś nie lubi mleka (organizm źle toleruje) to polecam serki wiejskie w których jest więcej białka niż w mleku :) .
Ja osobiście nigdy nie miałem żadnych problemów z piciem mleka, bardzo często zjadam mleko z płatkami na śniadanie (śniadanie mistrzów :mrgreen: ) i nie miewam żadnych dolegliwości żołądkowych. Właściwie to jak pamięcią sięgam od dziecka lubiłem mleko jak i inne produkty mleczne, prawdopodobnie dzięki temu nigdy nic sobie nie złamałem (a miałem w życiu pare sytuacji w których powinno skończyć się na złamaniu kończyny :) ). Tak więc mleka nie przestanę pić tymbardziej że mi smakuje :) (zwłaszcza kakao i hałka z miodem :mrgreen: )
  • 0

#23

Shark.
  • Postów: 56
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardzo obszerny i dobry artykuł. Zmienił sie mój stosunek do mleka... Już nie będzie na kolacje litry mleka. Teraz będe kupował żółty oraz biały ser i tak jak koledzy piszą wyżej "serki wiejskie", które są zdrowsze. Wielkie dzięki za tę wiadomość. Zaciekawiło mnie to cholernie :)

Inga: Można również powiedzieć, że COŚ, zaciekawiło bardzo.
  • 0

#24

Ozzie.
  • Postów: 99
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mój dziadek przeżył 89 lat, a codziennie jadł na śniadanie owsiankę na mleku rzecz jasna.
Czy mam przez to co wyżej napisane rozumieć, że żył by do dziś gdyby owsiankę jadł bez mleka. ;)


JAK DŁUGO żył, oraz JAK żył to są dwie odrębne sprawy. Zastanów się.


Gdyby ssaki miały pić mleko przez całe życie to dlaczego wszystkie (prócz człowieka) piją tylko mleko MATKI (a nie innego gatunku!!) w okresie niemowlęcym??


A to które zwierzęta potrafią doić krowy albo kozy? :P
  • 0

#25

mojo.
  • Postów: 355
  • Tematów: 22
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Takich artykulów bylo juz wiele- ale czy to sa fakty!
-mleko zawsze bylo przeciez zdrowym napojem dla osob starszych młodych i bobaskow
Czy aby na pewno warto sie zgodzic z powyzszym stwierdzeniem??
  • 0

#26

twinsen.
  • Postów: 171
  • Tematów: 1
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mleko to produkt niezwykle ważny nie tylko dla niemowląt ale także dla dzieci i młodzieży. Stanowi bowiem źródło wielu cennych składników odżywczych, a zwłaszcza pełnowartościowego białka, z którego ustrój buduje swoje tkanki, oraz najłatwiej przyswajalnego wapnia.

Wapń jest budulcem kośćca, krwi, płynów ustrojowych, tkanek, reguluje krzepnięcie krwi, wzrost i pracę serca. Jego niedobór wpływa ujemnie na ogólny rozwój dzieci i młodzieży powodując krzywicę kości i próchnicę zębów.

Dzieci i młodzież powinny wypijać nie mniej niż 2 ½ szklanki mleka dziennie.

Jeżeli dzieci nie lubią mleka i potraw mlecznych należy podawać takie napoje i potrawy, w których dziecko nie dopatrzy się mleka i nie rozpozna jego smaku.

Należy wprowadzać zamienniki o takiej samej ilości wapnia i innych składników np. serki topione, jogurty, pasty twarogowe.



Dlaczego mleko i produkty mleczne są źródłem zdrowia?



Mleko jest naturalną wydzieliną gruczołów mlecznych ssaków. Jest to produkt o tak wysokiej wartości odżywczej, że spożywanie go zapewnia organizmowi większość składników odżywczych. Mleko krowie-najczęściej spotykane na półkach w polskich sklepach posiada wysokie walory odżywcze dzięki zawartości:

-pełnowartościowych białek (kazeina, laktoalbuminy, laktoglobuliny),

-tłuszczu (który występuje mlecznego postaci drobnych kuleczek, które pozwalają na osadzanie się śmietanki),

-cukru mlecznego (laktoza),

-soli mineralnych (szczególnie wapń, którego w 100g mleka jest około 120mg),

-witamin (rozpuszczalnych w wodzie i rozpuszczalnych w tłuszczach).

Pół litra mleka przy wysokiej zawartości tłuszczu może pokrywać ponad 1/10 zapotrzebowania energetycznego.

Białka mleka pod względem wartości żywieniowej, ze względu na zawartość aminokwasów egzogennych są na drugim miejscu po białku jaja ptasiego. Obecność takich białek jak immunoglobuliny, laktoferyna i lizozym wspomaga układ odpornościowy organizmu człowieka. Unikalna wartość żywieniowa białek mlecznych wynika także z tego, że główne białko mleka-kazeina, jest jednocześnie źródłem związanego z nią wapnia i fosforu. Wartość wapnia w mleku pokrywa całkowite dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten pierwiastek. Jest to bardzo ważne w profilaktyce krzywicy i osteoporozy.

Tłuszcz mleczny, jest w naszej diecie najłatwiej strawnym tłuszczem zwierzęcym.

Cukier- laktoza dostarcza energii i nadaje mleku przyjemny słodkawy smak, poza tym ułatwia prawidłowe i szybkie wykorzystanie wapnia przez organizm człowieka.

Mleko stanowi bogate źródło witamin z grupy B, ponieważ 0,5 litra tego płynu może pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie w 8% do 50% na takie witaminy jak: B1, B2, B6, B12, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Witaminy te odpowiadają za wiele procesów życiowych, a w tym za sprawną pracę układu nerwowego.

W tłuszczu mlecznym występują rozpuszczalne w nim witaminy A, D, E, K, które są odpowiedzialne za wzrost i wzrok człowieka, prawidłowy rozwój kości, właściwą krzepliwość krwi oraz właściwy rozwój narządów płciowych, czyli decydują o płodności człowieka.

Mleko należy spożywać w każdej ulubionej postaci:

-mleko słodkie

-napoje mleczne (kakao, bawarka, koktajle),

-napoje fermentowane (kefiry, jogurty, mleko acidofilne),

-sery kwasowe (twarogi),

-sery podpuszczowe (sery żółte),

-sery topione,

-śmietanka i śmietana,

-sery solankowe, wędzone,

-masło.

Świeże produkty mleczne zawierają żywe kultury bakterii. Pomagają one utrzymać odpowiedni skład mikroflory jelitowej i ułatwiają prawidłowe trawienie. Podczas produkcji do jogurtu, kefiru czy twarożku dodawane żywe kultury bakterii rozmnażają się, dzięki czemu produkt nabiera właściwych walorów smakowych i zdrowotnych. Gotowy produkt zostaje schłodzony do temperatury 4°C i dodane bakterie przestają się mnożyć.

Świeże produkty mleczne nie zawierają środków konserwujących dlatego są wrażliwe na podwyższoną temperaturę. Przez cały czas, od chwili wyprodukowania aż do spożycia, powinny być przechowywane w temperaturze od +2°C do +6°C. Pamiętać o tym powinni:

-przewoźnicy,

-hurtownicy,

-pracownicy sklepów,

-konsumenci.

Wszyscy bowiem tworzymy tzw. „łańcuch chłodniczy” dla świeżych produktów mlecznych. Kiedy świeży produkt mleczny jest przechowywany źle, wówczas żywe kultury bakterii bardzo szybko rozmnażają się. Smak, wygląd, konsystencja produktu oraz jego walory zdrowotne mogą ulec zmianie. Podwyższona temperatura przechowywania sprzyja rozwojowi pleśni w produkcie. Każdy konsument ma wpływ na to, co kupuje i co zjada, dlatego należy:

-kupować produkty właściwie przechowywane,

-sprawdzać termin przydatności do spożycia,

-sprawdzać, czy kubeczki i pojemniki nie są uszkodzone,

-przechowywać w lodówce zgodnie ze wskazaniami producenta lodówki.

Brak mleka i jego przetworów w naszych jadłospisach może spowodować nieodwracalne zmiany w naszym organizmie:

-wady wzrostu (karłowatość),

-wady wzroku (brak retinolu, czyli witaminy A),

-zaburzenia układu pokarmowego,

-„niedorozwój” enzymów trawiennych, szczególnie laktazy trawiącej cukier mlekowy,

-kruchość i łamliwość kości,

-osteoporozę,

-wady i choroby zębów,

-schorzenia skóry, włosów i paznokci.

Producenci żywności starają się wprowadzać na rynek coraz to nowsze typy produktów, a równocześnie poszukują dróg rozszerzenia spożycia już istniejących.

Najnowsze produkty na rynkach Europy, które produkowane są na bazie mleka to:

-mleko modyfikowane dla niemowląt wzbogacane w kwasy omega-3 pochodzące z rafinowanego oleju rybnego o neutralnym smaku i zapachu,

-mleczne napoje sojowe dla osób starszych z dodatkiem kazeiny i innych białek,

-lody mleczne i śmietankowe z dodatkiem kwasów tłuszczowych omega-3.

Ważnym rodzajem produktów mlecznych są te, które otrzymuje się drogą fermentacji mlekowej, czyli produkty probiotyczne, zawierające żywe bakterie kwasu mlekowego.




Bibliografia



1. A. Jakubowski „Funkcjonalne produkty spożywcze”

2. A. Janicki „Wartość odżywcza żywności funkcjonalnej”. Żywność, Nauka, Jakość, Technologia, 1999, Suplement, 4 (21), 33-39.

3. S. Witkowska „Jak żywić rodzinę” PZWL; W-WA 1981

4. D. Górecka „Żywność funkcjonalna-oczekiwania konsumentów i kierunki produkcji” Poznań 2002.

Szczerze mówiąc bardzo mnie ten artykuł zainteresował. Doszedł ktoś może do oryginalnego raportu "Lekarze na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej "?? Bo wszędzie są przedruki artykułu pani Anny Szulc ale nigdzie nie mogę znaleźć tego raportu. Może się okazać, że jest to czysto dziennikarska sensacja.

ale nie musi...
  • 0

#27

thesroka.
  • Postów: 69
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ludzie, bez paniki! twinsen dobrze napisal, to tylko sensacja dziennikarska...ehhh....ile juz ich bylo ?
  • 0

#28

bialek.
  • Postów: 108
  • Tematów: 2
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No dokładnie thesroka! A ja tam w szkodliwość mleka nigdy nie uwierzę bo zawsze je piłem i pijać będę nadal :> Pozdrawiam!
  • 0

#29 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.
  • Tematów: 0

Napisano

Ja lubię mleko: zwłaszcza na śniadanie.. i czuję się całkiem dobrze :mrgreen:
Poza tym gdybyśmy kierowali się tylko i wyłącznie badaniami jakiś naukowców nie jedlibyśmy i nie pili nic, bo wszystko ma w sobie jakieś składniki szkodliwe dla zdrowia...nawet sałata jest nafaszerowana związkami rakotwórczymi, a na świecie nadal jest przeludnienie... ;)

No i po co miałabym żyć ponad 100 lat skoro nigdy miałabym nie spróbować rzeczy niezdrowych...życie bez przyjemności to nie życie :roll:
  • 0

#30

Patrolsowy Pan.
  • Postów: 121
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Piłem mleko od dziecka i co? Mam teraz skostnienia ( :o ) i problemy ze stawami, martwicę kości i częste bóle brzucha :P . Nie uważam żeby mleko było zdrowe :P .
  • 0


 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych