A co to ma jedno z drugim wspólnego? Posiadanie broni jądrowej jest samo w sobie złe? Gdyby nie ta broń - może byśmy mieli do czynienia z kolejną agresją państw arabskich.I teraz Izrael ma 100 glowic, a arabowie sa zli.
Brawo.
Napisano 29.01.2007 - 16:49
A co to ma jedno z drugim wspólnego? Posiadanie broni jądrowej jest samo w sobie złe? Gdyby nie ta broń - może byśmy mieli do czynienia z kolejną agresją państw arabskich.I teraz Izrael ma 100 glowic, a arabowie sa zli.
Brawo.
Napisano 29.01.2007 - 16:57
Napisano 29.01.2007 - 17:08
Problem z tym, że państwa arabskie mają często tak poszerzone poczucie krzywdy, że trudno jest nie urazić tak rozdętego poczucia "poniżania".Problem jest taki, że państwa arabskie czują sie okradzione z ziemii.
Wiem. I co z tego?Wiesz co to Światowa Orgaznizacja Syjonistyczna? Wiesz do czego dążyła?
Było wiele pomysłów, ale co w nich tak złego?Chcieli utworzyć państwo żydowskie. Niby ok, ale początkowo w gre wcale nie wchodziła Palestyna.
Myślano o wykupieniu jakiegoś zbuntowanego południowo amerykanskiego państewka, a nawet o pogrążonych w zamęcie bałkanach.
Ponieważ względy historyczne wskazywały na to jednoznacznie. A niby gdzie miało powstać państwo o naziwe Izrael jak nie w swojej historycznej siedzibie?Padło na Bliski Wschód.
A gdyby padło np. na Czechosłowacje? Śmieszne, ze jako Polacy nasze próby "odbicia" tego kraju spotkałyby sie z pogardą takich jak Ty.
Winię za to, co robią i co mogą z bronią zrobić. Gwarantem nie użycia broni atomowej przez Izrael jest świeckość państwa, w państwach o wpływach elementów religijnych tak dużych jak to ma miejsce np. w Iranie - gwarancje te są z natury o wiele słabsze.Nie wiń arabów za to, że TEŻ chcą miec broń atomową.
Napisano 29.01.2007 - 17:14
Napisano 29.01.2007 - 17:19
No nie. Po pierwsze nikt nikomu nic nie zabrał. Żeby coś zabrać musiałoby coś istnieć. Państwo o nazwie Palestyna nie istniało były to tereny mandatowe Wielkiej Brytanii. Zdecydowano na podział tych ziem i przyznanie części Izraelowi a części Palestynie - tutaj niestety Liga Arabska nie wyraziła zgody i nie zaakceptowała ONZ-towskich decyzji. Narodu palestyńskiego jako takiego do końca XIX początku XX wieku nie było - ot tak po prostu. Naród palestyński zaczyna się tworzyć dopiero wobec zwiększającego się w Palestynie osadnictwa żydowskiego.To może zabierzmy Ukraincom i Bialorusinom troche ziem. Tak ze względów historycznych.
Izrael świecki? Ja myślałem, że żydowski.
Napisano 29.01.2007 - 17:25
Napisano 29.01.2007 - 17:28
No to co z tego? Kiedy się to działo? Które z państw, narodów może się szczycić "pokojowym" wejściem w posiadanie swojej ziemi? Tak to właśnie wyglądało w przeszłości - tak powstawały pierwsze państwa, tak tworzyły się narody. W dzisiejszych czasach jest to niedopuszczalne ale tysiące lat temu było to na porządku dziennym.Mhm, pysznie.
Gdy Żydzi z Egiptu przeszli do ziemii palestyńskiej to co zrobili? Tzw. "krwawy podbój ziemii obiecanej"
:drink: Względy historyczne.
Napisano 29.01.2007 - 17:31
Napisano 29.01.2007 - 17:35
Ale wejście Izraelitów do Kaananu odbyło się w czasach tak odległych, ża Arabów jeszcze tam nie było. I chyba ich wogóle nie było.Nie moja wina, że arabowie tak pamietają wszelkie zatargi.
Izrael funkcjonuje - tak jak funkcjonuje i styka się z absurdalnym oporem państw arabskich, które widzą w Izraelu przedstawicieli kultury zachodniej - stąd też i część przyczyn konfliktu.Nikogo też nie usprawiedliwiam, po prostu Izrael nie jest pokrzywdzony, a my wszyscy ulegamy propagandzie proamerykanskiej i proizraelskiej. 1 post topica najlepiej to podsumowywuje.
Napisano 29.01.2007 - 17:39
Napisano 29.01.2007 - 17:43
Wśród Żydów tak samo. Podbój odbywał się mniej krwawo niz to wygląda w Starym Testamencie - Izraelci przyjeli nawet część wierzeń ludów tych ziem, łacznie z nimi.Wśród Libańczyków znajdziesz potomków Fenicjan więc nie wiem o co chodzi.
I super.Zmieniaja sie nazwy, opisy, ale ja np. czuje sie potomkiem Słowian
Napisano 29.01.2007 - 19:02
Napisano 29.01.2007 - 19:33
Aż tak radykalny bym nie był. Jednak coś tam było.Przed pojawieniem się Żydów na tym terenie nie było nic, pustynia, bagna... Żydzi zagospodarowali wszystko, WYKUPUJĄC TE ZIEMIE, a nie je zagarniając. Nagle pojawiają sie Arabowie, którzy chcą wszystko co wypracowali im odebrać.
Napisano 29.01.2007 - 19:47
Napisano 29.01.2007 - 19:47
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych