Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kościół i Kobieta

• Please log in to reply
53 replies to this topic

Miru.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dyskryminacja to bardzo skomplikowana sprawa i najczęściej występuje tam, gdzie najtrudniej ją znaleźć. Przykład - "to, ze bronie praw czlowieka (tak, czlowieka, bo kobieta to nie inny gatunek) nie znaczy, ze zachowuje sie jak kobieta!"

A co jest złego w zachowywaniu się jak kobieta? Ja bym nie widziała nic ujmującego w byciu porównaną do mężczyzny. Chyba nie obraziłbyś się, gdyby powiedzieli, że zachowujesz się jak Irlandczyk? :roll:
W tym właśnie w tym jest problem - łatwo mówić, że kobiety są równe mężczyźnie, ale już samo to stwierdzenie jest krzywdzące, bo zakłada, że jednak mężczyźni są tymi, do których się powinno porównywać. Coś jak ze stwierdzeniem - biedni są równi bogatym, upośledzeni są równi zdrowym. Póki kobiecość będzie się nam kojarzyła z czymś gorszym, nie ma mowy o równouprawnieniu. Kiedyś mnie to zaciekawiło i spytałam wszystkich znanych kobiet czy chociaż raz czuły się dumne z bycia kobietą. Zgadnijcie ile odpowiedziało "tak"

A na koniec taka mała ciekawostka - wiecie, dlaczego jądra są okrągłe? Bo zanim płeć została całkowicie ustanowiona, zaczynały jako jajniki. Z tego wynika, że każdy człowiek zaczyna jako kobieta i tylko czysty przypadek decyduje, który przekształci narządy, by zapewnić przetrwanie gatunku.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ja nie uwazam, ze kobiety sa rowne mezczyzna. Ja uwazam, ze sa lepsze od mezczyzn :) No, ale to tylko moje zdanie :)

Ja sie nie znam na oznaczeniach na tym forum, ale czy przypadkiem niebieski "chipek" nie oznacza mezczyzny? Pewnie to tylko niedopatrzenie :) (BTW ja sie ogolnie nie znam na forach :) To jest jedyne na jakim sie udzielam).
  • 0

#33 Gość_reneq16

Gość_reneq16.
  • Tematów: 0

Napisano

Moim zdaniem kapłani dlatego pisali takie rzeczy o kobietach ( niestety również w Biblii ), ponieważ pożądali kobiet. A jeżeli dla kapłana "obcowanie" z kobietą było narzędziem szatana i nieczystością, to idąc za ciosem, kobiety musiały być złem wcielonym. Tak więc cała ta niechęć i pogarda do płci pięknej, znajdująca się w Starym Testamencie, ma swoje źródło w przekonaniu ludzi, jakoby sex był zły. To moje zdanie.
  • 0

#34 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

Św. Augustyn, 354-430 — jeden z największych Ojców Kościoła:
# Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyźnie.

Za czasów kiedy św. Augustyn nie był jeszcze święty ;) , ale był za to wyznawcą manicheizmu (który głosił, ze płodzenie dzieci jest śmiertelnym grzechem, bo zmusza niewinne czyste duszyczki do zejścia na ziemię - królestwo szatana), zaczęły nim targać "bardzo grzeszne emocje" z którymi nie umiał sobie poradzić. Za pozwoleniem przywódcy, znalazł więc sobie towarzyszkę z którą uprawiał seks, uważając przy tym, aby śmiertelnie nie zgrzeszyć :roll: Niestety, ówczesna znajomość fizjologi kobiety była jeszcze bardzo mała, toteż mimo stosowania środków antykoncepcyjnych będących nakazem religijnym wśród manichejczyków, partnerka Augustyna zaszła w ciążę. Ten wkurzył się na nią tak bardzo, że wystąpił z sekty, nawrócił się na katolicyzm, i całą swą frustrację wylał nie tylko na manichejczyków, ale także na metodę unikania potomstwa która go zawiodła. Jego postawa wobec seksu doprowadziła do tego, że został on zdegradowany i uznany za nieczysty aż do lat 60 ubiegłego stulecia.

I jeszcze jedno zdanie Jerzego Prokopiuka, oddające w niezwykły sposób naszą istotę: "Po Upadku, wskutek którego (człowiek) utracił swą androgynię, jest albo mężczyzną, albo kobietą, ale przecież „każdy mężczyzna ma w sobie swoją Ewę, jak każda kobieta ma w sobie swego Adama”" :)
  • 1

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kobieta zawsze była uważana za głupszą, najlepiej o tym świadczy fakt, że nie miała żadnych praw najczęściej. Tak było w wielu krajach starożytnych, czy to Rzymie, czy to Grecji. Inaczej było jednak u barbarzynców. U Celtów kobiety zajmowały podobno wysoką pozycję, u Scytów miały być nawet wojowniczkami.
Kościół Chrześcijański kontynuując starożytne grecko-rzymskie wizje uważał podobnie jak oni, że kobieta to rzecz najgorsza, do tego mit o rajskim ogrodzie, o Ewie i wężu też na pewno znacząco na to wpłynął, podobnie jak sposób traktowania kobiet przez żydów.

Heh mnie ciekawi, czy oni naprawdę sądzili, że "kobiety są jak wór gnoju"?

Na koniec coś zabawnego. Autor Semonides z Samos.

Zeus stworzył jedne na wzór świni-tak są niechlujne,
inne- na wzór złośliwej lisicy, ruchliwej i jazgotliwej suki, oślicy lub klaczy;
najgorsze są jak małpa-tak wredne;
z ziemi ulepiona została leniwa, a zmienna stworzona z morza;
ten tylko szczęśliwy, co poślubił kobietę na wzór pszczoły-gospodarną, kochającą, wdzięku pełną, dobrą matkę.
  • 0

#36 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

Saladynie - wieki ciężkiego ciemnogrodu mamy nawet tysiące lat za sobą, dla tego niezdrowe podniecanie się pisaniną Semonidesa będącego po kilku amforach wina, jest chyba nie na miejscu w dzisiejszych czasach.
Kończąc mój post, polecam zapoznanie się z poniższym dowcipem.
Jak mężczyzna może najszybciej popełnić samobójstwo?
Skacząc ze swojego ego na swoje I.Q.

Wszelkie podobieństwo do niektórych "mężczyzn" piszących na tym forum jest przypadkowe i całkowicie nie zamierzone. ;) Ale nie koniecznie w to wierzcie. :rotfl:
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie miałem zamiaru powołując się na Semonidesa urazić jakiejkolwiek kobiety. Nie myślę tak jak twórcy antyczni czy średniowieczni.
Pisząc jednak wciąż jak to Grecy uważali kobietę za nic uznałem, że wypada dać tego jakiś dowód, stąd cytat z poety:)
  • 0

Miru.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przez ten niebieski znaczek chciałam udowodnić, że faktycznie nie przeszkadza mi mylenie mojej płci. W końcu, to argumenty są ważne, a nie osoba która je wypowiada. Saladynie, wiem, że nie zrobiłeś tego żeby nas urazić, ale postaraj się powstrzymać od takich żartów, bo ktoś może się jednak poczuć dotknięty.
  • 0

michciu.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

co do sprawy kapłaństwa kobiet, to nie ma w ty mnic dziwnego, ponieważ Jezus ustanawiając Kościół przekazał nad nim włądzę Piotrowi (a więc mężczyźnie), oto powód dlaczego kobiety nie mogą być kapłankami
  • 0

Macha.

Ciekawski

• Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jezus ustanawiając Kościół przekazał nad nim włądzę Piotrowi (a więc mężczyźnie), oto powód dlaczego kobiety nie mogą być kapłankami

Przekazał władzę swojemu najbardziej zaufanemu uczniowi. Nigdy nic nie mówił o tym, że kobiety nie mogą być kapłankami.

Poza tym nie widzę różnicy między kobietami, a mężczyznami. No oprócz urody :) dlatego nazywamy was płcią piękną :D .
  • 0

Żbik.
  • Tematów: 24
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Gdyby Bóg tak bardzo chciał zaznaczyć wyższosc meżczyzny nad kobieta, to nie Maryja by wtedy urodziła jezusa tylko św. Józef.
Zgadzam się z Wiesiem, nigdzie nie ma napisane że kobieta nie może byc kapłanem, tak więc trzeba zrobic reformacje, może pani Manuela Gretkowska się tego podejmie lub tez inne tego typu kobiety np. Dunin czy Sczuka.
W tym akurat poparł bym te panie.
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja bym poparł każdego, kto by zaczął się przeciwstawiać "wszechmocnym" księżą.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A o to kilka przykładów jak wielcy kościoła postrzegają kobietę.
Co powodowało i nadal powoduje kościołem że zdegradował i nadal degraduje pozycje kobiety w kościele, społeczeństwie nie zapominając o pozycji kobiety w rodzinie.

"Każda kobieta powinna być przepełniona wstydem przez samo tylko myślenie,
że jest kobietą "
- św. Klemens z Aleksandrii,
"Kobiety mają milczeć w kościele."
- św. Paweł z Tarsu,
"Przez bramę raju wpuszczają nas kobiety do piekła."
- św. Cyprian,
"Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga"
- św. Augustyn,
"Kiedy widzisz kobietę, pamiętaj to diabeł! Ona jest swoistym piekłem!"
- Papież Pius II,
"Za twym mężem powinno iść twoje pożądanie, to on powinien być twoim panem. Zniż się więc do poddaństwa, bądź jedną z podległych"
- św. Jan Chryzostom,
"Dziewczynki rodzą się z uszkodzonego nasienia lub w następstwie wilgotnych wiatrów"
- św. Tomasz z Akwinu,
"Obejmować kobietę, to jak obejmować wór gnoju"
- św. Odo z Cluny,
"Kto obcuje z kobietami narażony jest na skalanie swego ducha"
- św. Franciszek z Asyżu,
"Kobietę należy trzymać z dala od Biblii i wszelkich nauk. Kobieta uczona, to coś gorszego niż brodata"
- François Garasse SJ,
"Kobieta to zwierzęca niedoskonałość"
- św. Tomasz z Akwinu,
"Pośród wszystkich dzikich bestii nie masz szkodliwszej nad kobietę"
- św. Jan Chryzostom.
PS.
Zaznaczam, to nie są wszystkie komplementy wypowiedziane i zapisane przez przedstawicieli przeróżnych religii pod adresem kobiet.
Jak zwykle w takiej sytuacji interesują mnie motywy jakimi kierowała się dana osoba lub w tej sytuacji polityka kościoła.

Użytkownik Aidil edytował ten post 16.05.2012 - 09:27

• 1

liberta.dv.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

powód jest prosty:

pierwsze z brzegu:

Początek grzechu przez kobietę i przez nią też wszyscy umieramy. Nie dawaj ujścia wodzie ani możności rządzenia przewrotnej żonie. Jeżeli nie trzyma się rąk twoich, odsuń ją od siebie. (25, 24n; BT)

Kobietę sprzedajną uznaje się za wartą splunięcia, a mężatkę — za wieżę śmierci dla żyjących z nią. (26, 22n; BT)

Skoro tak "przemawia" już ich bóg przez natchnionych w ich świętych pismach...

Czego się można spodziewać...

Użytkownik liberta.dv edytował ten post 16.05.2012 - 09:54

• -1

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tematy połączone
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1