Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kościół i Kobieta

• Please log in to reply
53 replies to this topic

pawelg.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Od kiedy dziewczyna mnie rzuciła, wszelkie zło pochodzi od kobiet

No to powinienes sobie zalozyc bloga i tam sie wyzalic. Nie tutaj ;o

bo kosciol w pewnych miejscach jest bardzo rozbiezny z naukami Jezusa.
nie mozna jednak przez pryzmat katolikow oceniach chrzescijanstwa.

Piwa mu !
  • 0

peyton777.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No to będzie mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich=] . ciekawe tematy tu swoja drogą poruszacie. Chciałabym powiedzieć, że moja koleżanka jest dyskryminowana na lekcji religii właśnie dlatego, że jest kobietą. Ponoć nie mogą nawet na katechezie odmawiać " zdrowaś Maryja", bo ta modlitwa wg ów księdza jest "niestosowna".
  • 0

Żbik.
  • Tematów: 24
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Piwa mu !

Po twoim długim wywodzie stwierdzam że masz absolutna racje. To samo chciałem udwodnić ale byłes szybszy.

Peyton777 witamy na forum, jesli faktycznie ksiądz na religii zakazuje odmawiac " Zdrowaś Maryjo" to faktycznie musi miec ostro pomylone w tej głowie. No wkocu wynosz to z nauk w seminarium gdzie obraz kobiety ulega maksymalnemu zniszczeniu aby młodych babki nie kręcily hehe.
  • 0

Dedisz.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Henryk Walezy też ponoć miał wstręt do kobiet. Podobno chodził przebrany za inną osobę i prostytutka podpalał włosy łonowe.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

żbikowaty

Wszelka złość jest mała wobec złości kobiety.

Z tym sie zgodze, ale...

21 Satanistycznych Punktów (2001-11-19)

XIX) Człowiek tylko jest pięknym prawdziwie, lecz najpiękniejszą - kobieta.

żbikowaty

Gdyby ludzie mogli dostrzec to, co kryje się pod skórą... oglądanie kobiety powodowałoby tylko wymioty...

Jakby mezczyzne obedrzec ze skory efekt bylby taki sam.

+Pit

Nawet Biblii chyba nie znał...
Ks. Rdz. 1,27
Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył:
stworzył mężczyznę i niewiastę

Ta pierwsza kobieta podobno byla Lilit

Dedisz

Tylko, że moja koleżanka sądzi tak samo o mężczyznach jak oni o kobietach.

Cytuje jej opis: "Bóg najpierw stworzył faceta bo musiał zacząć od zera"

Heh moze jest satanistka? ;)

"Czyń innym tak, jak oni tobie"

Tylko mnie ten temat denerwuje? Moze biore to zbyt serio...

I teraz kobiety sie na nas mszcza. Nie mozna ich za to winic. DOMINATRIX! Ups! Wymsknelo mi sie ;)
  • 0

Vito Corleone.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Henryk Walezy też ponoć miał wstręt do kobiet. Podobno chodził przebrany za inną osobę i prostytutka podpalał włosy łonowe.

Moze nie robil tego z powodu obrzydenia do kobiet, tylko dlatego ze chcial cos zrobic dla biednych ludzi, depilujac w ten sposob ich bujne fryzury ? :mrgreen:
  • 1

Traper.

Tajny Współpracownik

• Tematów: 31
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ponoć nie mogą nawet na katechezie odmawiać " zdrowaś Maryja", bo ta modlitwa wg ów księdza jest "niestosowna".

Poniekąd ten ksiądz ma rację, ponieważ powinno się modlić tylko do Boga, ew. za pośrednictwem Jezusa... Bo takie modlenie się do świętych itp. zakrawa o świętokradztwo. (Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną) W końcu modły wznosi się do Boga, a nie do ludzi... :P

Teraz tak sobie pomyślałem... Skoro wszyscy są równie wobec Boga, to dla czego mężczyźni są równiejsi? Przecież kobieta jest takim samym stworzeniem Bożym jak my :) Ta cała polityka KK zakładająca odsuwanie kobiet od duszpasterstwa jest bynajmniej wbrew temu co (podobno) mówił sam Bóg...
  • 0

Żbik.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Poniekąd ten ksiądz ma rację, ponieważ powinno się modlić tylko do Boga, ew. za pośrednictwem Jezusa... Bo takie modlenie się do świętych itp. zakrawa o świętokradztwo

No własnie to jest tak samo z obrazami i wizerunkami świętych, niby Bóg mowi ze nie wolno otaczac chwala malowidel, rzeźb a jednak kosciol na to pozwala.
A wracając jeszcze raz do kobiet, to mezczyzni zaslepieni swoja wladza w kosiciele po prostu odsuneli kobiety od władzy. I tak było przez te cale wieki i jak teraz pytam sie na religii czemu kobieta nie moze byc kapłanem to wielkie slysze wzburzenie wsrod klasowych oazowcow.
  • 0

Luck4sh.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

kiedys jak na religii wyklocalem sie o sprawe, dlaczego kobiety sa dyskryminowane w kosciele, to ksiadz na to, ze nie jestem dziewczyna wiec niech mnie to nie obchodzi - potem mnie wysmial i mowil ze zachowuje sie jak baba, co w ogole jest chyba jakims niesmacznym zartem - to, ze bronie praw czlowieka (tak, czlowieka, bo kobieta to nie inny gatunek) nie znaczy, ze zachowuje sie jak kobieta!
Sadzac po tych cytatach, to ksieza sa gejami, skoro zywia do kobiet taka nienawisc... Nie wiem, poprostu zal mi KK, mimo, ze do niego naleze i \czynnie sie udzielam
  • 0

Żbik.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Sadzac po tych cytatach, to ksieza sa gejami

Powiem ci że księza dostaja pranie mozgu w seminariach duchownych gdzie kobieta jest przedstawiana najgorzej jak sie da, stad tez bierze sie taki wizerunek. A najgorsze jest to że u mnie w klasie jak mowie o tej dyskryminacji to te kolezanki oazowki wogole sie oburzaja jak ja tak moge, to wlasnie kobiety najbardziej sie dziwia moim pogladom.
Na wigilii klasowej dwa dni po lekcji religii gdzie poruszylem temat, podczas opłatka koleżanka rzyczyla mi żebym sie nawrócił. Takie koiety wlaczyć o ich prawa-źle. Nie walczyc-też źle. Może im po prostu pasuje takie marginalne miejsce w kosciele?
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wniosek prosty: Masz Luckash posranego księdza dla którego widocznie lekcja to wyłącznie odbębnienie znienawidzonego obowiązku.
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Głupoty piszecie. Kościół Katolicki po prostu kontynuuje tradycję starożytną. W starożytności, jak choćby w Grecji kobiety też nic praktycznie nie znaczyły i uważano je za istoty gorsze, głupsze i pełne wad.
Filozofowie katoliccy kształtujący świadomość ludzką inspirowali się przecież często tekstami starożytnymi, jak choćby Tomasz z Akwinu.
Nie widzę w tym osobiście nic dziwnego. Trzeba pamiętać, że wtedy ludzie mieli inną mentalność...
Poza tym przecież kobiety bardzo długo nie miały żadnych praw nawet w państwach rządzonych przez władze świeckie, więc dlaczego zrzucamy całą winę za dyskryminację na Kościół Katolicki?
  • 0

peyton777.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Saladyn, może masz trochę racji, ale przecież Kościół powinien wychodzić ponad wszelkie zniewolenie i głosić Dobrą Nowinę wg której wszyscy są wobec Boga równi a nie wyłącznie kontynuować tradycję starożytną.
  • 0

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

eee tam, o co ta dyskusja i tak nic nie zmienimy ;) inna sprawa, że jak to mówią 'jak coś nie idzie do przodu, to się cofa' ;) więc w organizacji kościoła mogliby jakieś zmiany wnieść. myślę że Bóg nie obraziłby się jak by i kobiety mogły wznosić do niego kielich.
  • 0

aph.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

kosciol katolicki ma niestety wiele wiecej powodow do obrazy Boga, niz dyskryminacja kobiet :hmm:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych