Skocz do zawartości

Zdjęcie

Analiza treści(!) publikacji "Protokoły mędrców Syjonu"

• Please log in to reply
1 reply to this topic

Smiler.
  • Tematów: 13
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Analiza treści(!) publikacji "Protokoły mędrców Syjonu"

Protokoły mędrców Syjonu – carski antysemicki sfałszowany tekst, opisujący rzekome plany osiągnięcia przez Żydów globalnej dominacji.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Protokoły_mędrców_Syjonu

pms.png

* * *

O co chodzi?

Hej! Wymyśliłem sobie kolejny projekt - tym razem biorę się za analizę samej treści "Protokołów mędrców Syjonu". Podkreślam, że nie mam zamiaru zaczynać batalii o to, że "jednak to było prawdziwe", gdyż interesuje mnie tu coś zupełnie innego :)

* * *

Dlaczego to robię?

1️⃣ Po pierwsze robię to dlatego, że mnie to ciekawi.

Zawodowo i hobbystycznie interesuję się organizowaniem i ogólną teorią systemów. O samych protokołach słyszałem już wiele lat temu, ale dopiero na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy miałem okazję przeczytać je w całości. Finalnie wydały mi się szalenie interesujące. Niech znów wybrzmi cytat z Wikipedii:

(...) a także m.in. w Japonii, gdzie wiele osób uważa je za „podręcznik przejmowania władzy”.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Protokoły_mędrców_Syjonu

Właśnie z tego punktu widzenia chciałbym przeanalizować treść "Protokołów"... taka alternatywa dla np. "Księcia" Machiavellego jako do wstępu do sztuki rządzenia.

* * *

2️⃣ Po drugie dlatego, że wierzę, że uda mi się wyciągnąć ciekawe wnioski osobiste i zawodowe.

Traktuję ten projekt jako wyzwanie dla samego siebie, próba zmierzenia się ze swoimi aktualnymi myślami. Ot, taka rozmowa z samym sobą (kto wie, może wyjdzie z tego jakiś poradnik :P?). O co konkretnie chodzi?

Ta publikacja interesuje mnie z punktu widzenia "frameworku". Szukam "skalowalnych" schematów, czyli takich mechanizmów, które sprawdzą się zarówno na wyższym jak i na niższym poziomie. "Protokoły mędrców Syjonu" dotyczą polityki międzynarodowej, więc jest to dla mnie najwyższy poziom. Jestem ciekaw, co się stanie, gdy sprowadzę treść do takich kwestii jak np. życie osobiste, relacje i zespół, firma lub organizacja?

Ta publikacja interesuje mnie również z punktu widzenia wdrażania zmian organizacyjnych, które to zagadnienie jest jednym z moich "koników". "Protokoły" dotyczą wdrażania zmian na wielką skalę, więc w sposób naturalny mnie do tego ciągnie. Może uda mi się odkryć coś, co mnie rozwinie?

* * *

3️⃣ Po trzecie dlatego, że to kapitalny sposób na potrenowanie mózgownicy :D!

W moim odczuciu warto "porozkminiać" tę publikację choćby dla samego ćwiczenia umysłu.

Myślę, że będę miał też okazję zmierzyć się z tym jak postrzegam świat vs to jaki on naprawdę jest. Jeśli przyjęlibyśmy na chwilę założenie, że "Protokoły" są prawdziwe, to jednak przebiłyby one bańkę osób myślących życzeniowo, albo takich, którzy widzą świat poprzez pryzmat ideałów i myślą kategoriami "jak powinno być", a nie jak jest faktycznie. Bywam taką osobą, więc chętnie "opuszczę swoją strefę komfortu", żeby zobaczyć co jest po drugiej stronie lustra.

Bądź co bądź ta treść obnaża naszą ludzką naturę i trzeba się z nią zmierzyć.

* * *

Zasady tematu
Analizuję >treść< samej publikacji. Nie prowadzę krucjaty na temat prawdziwości lub fałszywości "Protokołów mędrców Syjonu". Nie wnikam w te tematy (tutaj chętniej widziałbym się jako czytelnik).

Analizuję akapit po akapicie, więc jeśli nie ma komentarza, oznacza to, że nie mam tu przemyśleń. Nie mam zamiaru kombinować na siłę, ale też - jak pisałem - chcę poćwiczyć mózgownicę. Oznacza to, że mogę palnąć jakąś gafę lub rzucić niedojrzałą myślą. Proszę o wyrozumiałość i jednocześnie o ciekawą dyskusję :). Jak pisałem - mogę popełniać błędy, bo będę tutaj szukał swoich myśli i liczę, że ten projekt pomoże mi je odnaleźć.

Liczę na żywą, różnorodną i ciekawą dyskusję. Może wrzucicie swoje spojrzenie z Waszej dziedziny życia (zawodowego / hobbystycznego / osobistego)? Liczę na to, że odpali nas to do ciekawej rozkminy na temat ludzkości i np. obecnej sytuacji politycznej na świecie :). Wiecie, taka rozkmina jak na domówce w kuchni xD

Chcę zrozumieć i być zrozumianym. Nie będę grał w gierki typu "moje musi być na górze" jako żadna ze stron.

PS
Nie wiem jak często będę publikował, ale nie liczyłbym na gęste wpisy :P. Jakbym przeanalizował jeden protokół na miesiąc, byłbym z siebie mega(!) zadowolony (i zaskoczony :szczerb:). Proszę o cierpliwość i wyrozumiałość.

* * *

Źródło

Ja swoje wydanie mam z Internetów i możecie je znaleźć pod tym linkiem:
https://rcin.org.pl/...ccontent?id=836

Dodatkowo na CDA jest filmik, gdzie cała treść jest czytana. Ja sobie ściągnąłem ten filmik, puściłem prędkość x1,5 i "czytałem" równolegle z tą wersją, którą wrzuciłem wyżej, żeby dla zabawy wyłapywać różnice:
https://www.cda.pl/video/770936196

* * *

Zaproszenie

Poodkrywajmy coś wspólnie - i do takiej podróży Was zapraszam :D
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 787
  • Artykułów: 38
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sama analiza tekstu bez wskazania prawdziwości lub nie nie bardzo ma sens. Jest to moje skromne zdanie, a dlaczego? Już tłumaczę, ale użyję do tego jednego z fragmentów, który według mnie oddaje w klarowny sposób kierunek i sztuczki logiczne zawarte w tekście.

Fragment (z rzekomego „Protokołu nr 1”):
„Ludzie są istotami stadnymi i poddają się ślepo sile. Tłum jest ślepy, niezdolny do refleksji, kieruje się instynktem. Siła jest jedyną rzeczą, która robi na nim wrażenie.”

Analiza manipulacji i demaskacja:

1.Dehumanizacja społeczeństwa
Tekst przedstawia ludzi jako ślepy tłum, którym rzekomo można łatwo manipulować. To klasyczna technika autorytarnej propagandy: podkreślanie, że społeczeństwo nie wie, czego chce, więc „mądrzejsi” (tu: rzekomi „mędrcy Syjonu”) mają prawo nim kierować.

2.Legitymizacja przemocy i siły
Sugerowanie, że „siła” to jedyny skuteczny sposób rządzenia, to echo totalitarnych ideologii. To narracja bardzo bliska zarówno faszyzmowi, jak i stalinizmowi.

3.Źródła plagiatu
Ten fragment (i wiele innych) został niemal dosłownie przepisany z dzieła Maurice’a Joly’ego pt. Dialog w piekle między Machiavellim a Monteskiuszem (1864), które było krytyką Napoleona III, a nie spiskiem żydowskim. W Protokołach słowo „książę” zastąpiono „Żydem”, a kontekst polityczny — etniczny.

Dlaczego to groźna manipulacja?

Tego typu cytaty zostały tak napisane, by brzmiały realistycznie, filozoficznie, wręcz jak „głęboka” analiza władzy. Ale ich celem było:

-wzbudzenie strachu i nieufności wobec Żydów,

-uzasadnienie represji i przemocy,

-stworzenie wroga, wokół którego można jednoczyć społeczeństwo.

Wniosek
Choć fragmenty Protokołów mogą brzmieć „inteligentnie”, ich cel jest wyłącznie propagandowy. Bazują na kłamstwach, plagiatach i teorii spiskowej, która doprowadziła do rzeczywistych tragedii — w tym Holocaustu.

Protokoły analizowano wielokrotnie i można by cytować bez końca źródła, jak i mądrych ludzi, którzy się w temacie grzebali. Dla mnie, jest to tylko i wyłącznie:

-Falsyfikat,

-Narzędzie propagandy antysemickiej,

-Wielokrotnie zdemaskowane jako oszustwo,

-Nadal niestety rozpowszechniane w niektórych kręgach ekstremistycznych.

Protokoły Mędrców Syjonu to antysemicki falsyfikat, który został opublikowany po raz pierwszy w Rosji na początku XX wieku (około 1903 r.). Dokument przedstawia rzekome tajne plany żydowskich liderów dotyczące przejęcia władzy nad światem poprzez manipulację finansami, mediami, rewolucjami i innymi środkami. W rzeczywistości Protokoły są sfabrykowanym tekstem propagandowym, mającym na celu szerzenie nienawiści wobec Żydów.

Najprawdopodobniej zostały stworzone przez agentów rosyjskiej Ochrany (tajnej policji carskiej), by zdyskredytować liberalne ruchy i zjednoczyć społeczeństwo wokół caratu poprzez wskazanie wspólnego „wroga”.

Już w latach 20. XX wieku udowodniono, że tekst jest plagiatem różnych wcześniejszych dzieł, w tym satyry politycznej Dialog w piekle między Machiavellim a Monteskiuszem Maurice’a Joly’ego (1864), który nie miał żadnego związku z Żydami.

Protokoły były wykorzystywane jako narzędzie propagandy antysemickiej przez różne reżimy, w tym przez nazistowskie Niemcy.

To tak na szybko moja analiza krótkiego fragmentu, w której pokazuję, że bez oceny prawdziwości tekstu, jego analiza może nie być obiektywna. Oczywiście, nie posądzam Cię o brak obiektywizmu, ale ten jest zawsze subiektywny...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych