Moje doświadczenie,w kwestii podobieństw wizualnych ludzi, o tym samym imieniu, są całkowicie sprzeczne z tą tezą, (co oczywiście nie oznacza, że inni nie mogą zaobserwować, czegoś innego, wszak jestem tylko jednostką). Dla przykładu znam, co najmniej pięciu Marcinów, i żaden z nich, wyglądem nie jest, podobny do innego.
Natomiast, jeśli chodzi o cechy charakteru, to wprawdzie uważam, to za kwestię przypadku i delikatnych autosugestii, nie mniej, w tym wypadku, znam parę przykładów imion, ze stereotypowymi cechami, przypisywanymi do nich. Np. znam jednego Sebastiana, który idealnie pasuje do definicji tzw. Sebixa.
Ale dla kontrastu, znam również innego Sebastiana, który do tej definicji, w ogóle nie pasuje.
Pamiętam też, jak w szkole, miałem w klasie, koleżankę o imieniu Ania, z którą rówieśnicy złośliwie mnie swatali
, przypadek o tyle ciekawy, że w jakimś stopniu, te dziecinne złośliwości, okazały się prorocze, wprawdzie nie w przypadku tej Anii, ale od tamtego czasu, dotychczas, mogę wymienić, przynajmniej cztery Panie o tym czarownym imieniu, które w jakiś sposób, były/są dla mnie, mniej lub bardziej szczególne, jednak żadna z nich, nie jest szczególnie podobna, do drugiej. Jedyne, co je łączy, to że w większości, obdarowane były zjawiskową urodą (aczkolwiek nie bliźniaczo podobną), może niektóre cechy charakteru mają podobne (czułość i skłonności depresyjne), ale bardziej jestem skłonny ku wersji, że to autosugestia, zakodowana w umyśle, przez moje doświadczenia, tak podpowiada.
Jest jednak, jedno imię, z którym mam, wyjątkowo pechowe doświadczenie, wszystkie Marty, jakie dane mi było poznać, że tak to ujmę łagodnie, były raczej... Paniami o dość, luźnych obyczajach.
(Bez obrazy oczywiście, dla ewentualnych kobiet, o tym imieniu, które to przeczytają, nie wrzucam mimo wszystko, do jednego wora ludzi, z powodu imienia). Czy jednak, są podobne do siebie, pod względem wyglądu? Raczej nie, jedyna wspólna cecha, to kolor włosów, w większości.
Dlatego też, jestem raczej na "nie" w tej kwestii, a jeżeli już miałbym się dopatrzeć, podobieństw wśród ludzi, o tym samym imieniu, to prędzej te podobieństwa, widzę w ludzkich charakterach.