Napisano 30.03.2017 - 22:37
Napisano 30.03.2017 - 22:44
Opisywane objawy mogą wskazywać na obecność parasomnii pod postacią omamów hipnagogicznych.
Omamy hipnagogiczne i hipnopompiczne to realistyczne doznania zmysłowe - słuchowe lub wzrokowe, dotykowe, pojawiające się na pograniczu snu i jawy, którym zazwyczaj towarzyszy lęk.
Parasomnie to niepożądane zjawiska pojawiające się głównie podczas wzbudzenia ze snu, częściowego wzbudzenia, przejścia miedzy snem a czuwaniem lub między stadiami snu.
Parasomnie powstają wskutek częściowego nakładania się na siebie stanów czuwania oraz stadiów snu. Są więc rodzajem pośredniego stanu między snem a jawą. Najczęściej nie wpływają one na ilość snu, lecz objawy są odbierane jako niepokojące.
Przemijające epizody parasomnii występują dość powszechnie. Ich powstawaniu sprzyja zmęczenie, stres, przyjmowane leki, alkohol.
W przypadku, gdyby podobne epizody zaczęły się pojawiać coraz częściej, wskazana byłaby wizyta u neurologa celem wykluczenia padaczki. Do rozważenia jest wówczas również wizyta u lekarza psychiatry oraz w poradni zaburzeń snu.
------------------------
Musisz więcej odpoczywać, nie przemęczać się jeśli podobne omamy będą miały miejsce.
Użytkownik Ożywieniec edytował ten post 30.03.2017 - 22:47
Napisano 30.03.2017 - 23:30
@up
U lekarza byłam jakieś pół roku temu - padaczka wykluczona. U psychiatry też byłam (z innego powodu), wszysków było ok, nawet żadnych leków nie przepisał. Tylko niepokoi mnie to, że to nie był pierwszy raz. Pierwszy raz miał miejsce codziennie kilka lat temu - to była postać kobiety, która nade mną stała, ciągnęła za kołdrę, otwierała drzwi, podłoga skrzypiła gdy to coś chodziło po mieszkaniu. Jeszcze kiedy indziej słyszałam kroki w domu rodzinnym, które słyszy teraz moja mama. Dzisiejszy epizod kojarzy mi się z bardzo nieprzyjemną halucynacją, ale ani co do tego nie mam pewności, ani nie wiem co myśleć o innych wydarzeniach...
Użytkownik Alis edytował ten post 31.03.2017 - 08:30
Napisano 30.03.2017 - 23:44
Użytkownik Ożywieniec edytował ten post 30.03.2017 - 23:46
Napisano 31.03.2017 - 00:06
Dziękuję za uspokojenie Oby ten koszmar więcej się nie powtórzył
A jeśli tak by się stało, to opiszę i będę pytać dalej
Użytkownik Alis edytował ten post 31.03.2017 - 08:30
Napisano 31.03.2017 - 07:14
Użytkownik Wszystko edytował ten post 31.03.2017 - 07:16
Napisano 31.03.2017 - 08:19
Nie wdając się w przyczyny tego przywidzenia (moi przedmówcy podali już chyba te, najbardziej prawdopodobne), zastanawiam sią - skąd taki, a nie inny tytuł tego tematu?
Dlaczego "Dziewczynka z innych lat?"
Nie ukrywam, że z niecierpliwością czekam też na dalszy ciąg opowieści, w którym, być może wyjaśni się rola jaką w niej pełnią te dywaniki "rozstawione" wokół łóżka, ze szczególnym uwzględnieniem tego różowego, z długim włosem - leżącego po tej stronie łóżka od której śpi autorka.
Wszak sama napisała, że jest to dla niej "ważny szczegół", a póki co, tylko o nich wspomniała mimochodem.
edit:
Staniq
Użytkownik pishor edytował ten post 31.03.2017 - 12:54
Napisano 31.03.2017 - 11:27
Cóż, faktycznie, Różowy Dywanik mógłby rzucić więcej światła na całe zdarzenie. Należałoby wyprać go dwukrotnie, ponieważ może zawierać substancje, które mają na Ciebie Aga wpływ, a o których możesz nie mieć pojęcia. Zamachowiec (bo to zamach na Twój sen) mógł wiedzieć o Twoim wielkim przywiązaniu do Różowego Dywanika i to wykorzystał przeciwko Tobie.
Oczywiście popieram pishora, że "ważność" dywanika może mieć znaczenie.
Różowego Dywanika.
pishor@
No co ?... Ja kiedyś miałem Pomarańczowy Dywanik i też byłem do niego przywiązany. Musiałem go wyrzucić, bo mi go kot os... tego no... zapaskudził. Ale był wykonany z naturalnych włókien w Polsce (wtedy jeszcze Ludowej), a nie w ChRL, z której to dywaniki się świecą w nocy.
Vortal Rzeczy Paranormalnych →
Parapsychologia →
Poza Ciałem →
Sny o korytarzuAutor: Bartek612 , 17.12.2021 ![]() |
|
![]()
|
||
Vortal Rzeczy Paranormalnych →
Życie Po Śmierci →
Nasze Historie →
Filmy z zakazanym obrazemAutor: Devilontree , 10.06.2021 ![]() |