2. Prędkość fotonu i prędkość fali np. elektromagnetycznej to dwie różne wielkości fizyczne, one są zależne ale nie tożsame.
Ale przecież wykazano że światło ma naturę korpuskularną, czyli ma właściwości zarówno promieniowania elektromagnetycznego jak też i fali. Więc jak można rozdzielać te dwie wartości w przypadku światła.?
Właśnie to próbowałem wyjaśnić w p 4. Oczywiście mocno uprościłem problem np: w/g tego co powiedziałem wartość prędkości fali (światła) w ośrodku byłaby różna, dla różnych fotonów (jeden walnie drugi nie), a tak nie jest.
Tu się kłania równanie falowe które określa prawdopodobieństwo pojawienia się fotonu w danym miejscu. Czyli tak naprawdę mamy do czynienia nie z jednym fotonem, ale z nieskończoną wiązką fotonów wirtualnych i każdy z nich z jakimś tam prawdopodobieństwem sobie leci przez ośrodek (jeden walnie drugi nie itd itp).
Sumując drogi tych fotonów i dzieląc przez ich ilość otrzymamy średnią drogę tych fotonów pamiętając, że suma prawdopodobieństw tych zdarzeń musi wynosić 1. Ten iloraz jest zbieżny (to się nazywa całkowaniem po historiach (trajektoriach) Feynmana) i jest określony przez własności danego ośrodka.
Dlatego uzyskujemy zawsze tą samą prędkość fali w danym ośrodku.
Użytkownik Ruban edytował ten post 10.07.2020 - 05:51