Logo PAK jest okropne. Wybrano najsłabszą propozycję. W dodatku podobne do loga Poznań Plaza:
Napisano 27.04.2016 - 18:38
Nie jestem zawodowym grafikiem/projektantem, właściwie to mi bardzo daleko do oceniania różnych projektów pod kątem profesjonalnym -- kierując się więc zwykłym subiektywnym poczuciem estetyki zawsze uważałam za wyjątkowo udane trzy konkretne logo:
Zawsze mnie ujmowała genialna wręcz prostota w powyższych projektach. LOT jeszcze do niedawna nie wydawał mi się specjalne interesujący, do momentu, w którym ktoś mi nie uświadomił, żeby zwrócić uwagę na ptaka wewnątrz litery O (ptaka będącego pierwszym, najstarszym logo LOT-u). Ciekawa jestem jak oceniają te powyższe przykłady zawodowi projektanci? Mamy takich na forum? Pishor, może Ty?
Napisano 27.04.2016 - 18:58
Napisano 27.04.2016 - 19:17
... uważałam za wyjątkowo udane trzy konkretne logo...
Zawsze mnie ujmowała genialna wręcz prostota w powyższych projektach.
W siermiężnych czasach, ważnym było, aby logo zapadało w pamięć. Im mniej elementów i barw, tym lepiej. Poza tym, musiało być takie, aby można było zrobić łatwy do wykonania szablon i maksymalnie dwa kolory farby.
Karton, paczka żyletek, linijka, cyrkiel i ołówek. Zestaw szybkiego "szablonisty".
Aaaa... i gumka myszka.
Napisano 27.04.2016 - 19:52
No to chyba właśnie powróciliśmy do siermiężnych czasów, bo dawne loga coraz bardziej się upraszczają i gubią szczegóły. Przemiany loga Poczty Polskiej:
Obecnie modle są loga wyglądające jak maźnięcia pędzlem.
Parę lat temu kontrowersje wywołało logo Nowego Sącza:
Ktoś miał dziwne skojarzenia.
Napisano 28.04.2016 - 09:19
Logo Nowego Sącza... ładne, tęczowe barwy stawiają na "różnorodność", a czarna kropka w środku chyba symbolizuje wszystko widzące oko.
Napisano 28.04.2016 - 10:09
Jakiś ksiądz twierdził że logo promuje homoseksualizm, okultyzm i satanizm. Bo ponoć sataniści tatuują sobie czarną kropkę na dłoni jako znak oddania szatanowi.
http://www.polskatim...iasta,id,t.html
Twórca loga inspirował się kształtem zabudowy starego miasta - twierdził że wygląda trochę podobnie do dłoni. Czarny kwadrat to ratusz stojący pośrodku rynku.
Parę lat temu podobne zamieszanie co z logami było z "hasłami promującymi" - jedne miasta wydawały tysiące na firmy mające opracować chwytliwe hasła, a inne jak Kraśnik ogłaszały po prostu konkurs z jakąś nagrodą i hasła były porównywalne.
Napisano 28.04.2016 - 14:56
Napisano 05.07.2016 - 17:15
Gdzieś kiedyś wyczytałam, że z logo Toyota da się wyczytać wszystkie litery tej firmy. No, na upartego da się.
Napisano 06.07.2016 - 14:19
Największym sukcesem dobrego logo (a właściwie firmy za nim się kryjącej) jest...brak logo, a zamiast tego robiąca za logo nazwa marki.
Któż z Was nie kojarzy tych znaczków?
A teraz wyobraźcie sobie, że pisane są inną czcionką.
Nierealne, prawda? Pamiętam czasy bazarowych, chińskich podróbek z podobnymi czcionkami - wprawne oko od razu wychwytywało, że to już inne logo, mimo iż różniły się minimalnie. A teraz weźcie jakieś logo graficzne - zmieńcie je lekko i pokażcie komuś - mało kto dostrzeże różnicę.
Im bardziej skomplikowany jest logotyp, tym trudniej jest go zapamiętać i rozróżnić.
Najlepsze logo to minimalistyczne logo. Od strony marketingowej taki "Nowy Sącz" to jest porażka totalna. Ładnie wygląda na tablicy wjazdowej do miasta, ale z założeniem tego, czym ma logotyp być (znak identyfikacyjny, kojarzący się z DANĄ marką, prosty do zapamiętania) się rozmija o jakiś rok świetlny. Trochę wiem o projektowaniu logotypów, bo sam je kiedyś projektowałem.
Użytkownik szczyglis edytował ten post 06.07.2016 - 14:27
Napisano 06.07.2016 - 20:31
Największym sukcesem dobrego logo (a właściwie firmy za nim się kryjącej) jest...brak logo, a zamiast tego robiąca za logo nazwa marki.
Warto też dodać, że w przypadku obu przytoczonych firm, również (jak w przypadku, przywołanej wyżej Toyoty) da się odczytać wszystkie litery tych firm - co podaję jako ciekawostkę godną odnotowania.
Wróć.
Z nich nich się da nazwę odczytać - żeby to zrobić w przypadku logo Toyoty, trzeba je dość mocno poszatkować niestety.
No ale, jak się człowiek uprze...
0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych