Skocz do zawartości

Zdjęcie

Złote Szaraki - propozycje zmian

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Omnibus – człowiek wszystkowiedzący, specjalista z każdej dziedziny wiedzy (również ironicznie)

https://www.google.p...sm=122&ie=UTF-8

• 1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 783
  • Artykułów: 34
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przypomnę tylko, że w pierwszej edycji ZSów, 2. miejsce w tej kategorii zajął radosław (sam z resztą na niego głosowałem). Nie powiedziałbym, żeby radek pasował do tego słownikowego znaczenia słowa "omnibus".

Bo wtedy to były Najciekawsze Posty. Podejrzewam, że nazwa Omnibus Roku wymusi głosowanie na trochę innych użytkowników. Zresztą, nie będę bronił piersią tego pomysłu. Jeżeli się źle kojarzy....

Ot, tak mi coś strzeliło do głowy...     tumblr_mq9wudG5ee1sym09jo1_400.gif

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zresztą, nie będę bronił piersią tego pomysłu. Jeżeli się źle kojarzy...

Nie tak szybko :P Jeżeli nastąpiłaby zmiana w kategorii "Najlepszy sceptyk" (wg pomysłu pishora), to tutaj rzeczywiście można się zastanowić, bo wtedy te kategorie by się nie pokrywały. Przy obecnej formule "Najlepszego sceptyka" uważam, że "Omnibus" nie miałby większego sensu.

I mimo wszystko - trzeba by wtedy wymyślić inną nazwę :P Tylko jak tak patrzę na synonimy omnibusa, to prawie każdy ma też drugi, pejoratywny wydźwięk (np. "alfa i omega", "chodząca encyklopedia", etc.)

• 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sam  wiesz doskonale, że dla niektórych sam Konkurs ma zły wydźwięk i z wyścigiem szczurów się kojarzy.

Odwieśmy więc na kołek złe skojarzenia i proponuję do nich nie wracać, bo zawsze będą nam zaśmiecać pogląd. Zresztą, ci co im się źle kojarzy są w mniejszości. 

Przy obecnej formule "Najlepszego sceptyka" uważam, że "Omnibus" nie miałby większego sensu.

No, ale co ma sceptyk do omnibusa? Ja proponuję rozszerzenie nagrody - Najciekawsze posty, o nagrodzenie dodatkowo za zawartą w nich wiedzę, stąd Omnibus.

Gdzieś się pogubiliśmy chyba.

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wydaje mi się, że doszliśmy do takiego punktu, gdzie można już chyba podsumować wszelkie pomysły i zrobić ankietę (?)

• 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I mimo wszystko - trzeba by wtedy wymyślić inną nazwę  Tylko jak tak patrzę na synonimy omnibusa, to prawie każdy ma też drugi, pejoratywny wydźwięk (np. "alfa i omega", "chodząca encyklopedia", etc.)Zresztą, nie będę bronił piersią tego pomysłu. Jeżeli się źle kojarzy...p

Jedyne co niema "drugiego dna"  to polihistor. Z drugiej strony to jest słowo które tylko raz widziłem użyte. Na Wiki.  A i tak musiałem się dowiedzieć co to znaczy.:)

Polihistor lub polimat[1] – osoba posiadająca rozległą wiedzę z wielu różnych dziedzin, encyklopedysta[2]. Termin polyhistor pojawia się po raz pierwszy w wersji łacińskiej u Swetoniusza. Wywodzi się z greckiego złożenia πολυίστωρ oznaczającego człowieka „wiele wiedzącego” względnie „bardzo uczonego”. Poszczególne człony terminu oznaczają: πολυ (poly) – „wiele” i ίστωρ (hístōr) – „wiedzący, uczony, sędzia”[3]. Od terminu „polihistor” zostało utworzone pojęcie „polihistoria” oznaczające zbiór wiadomości z różnych dziedzin[4].
Pokrewnym terminowi „polihistor” jest określenie „człowiek renesansu”.

https://pl.wikipedia...wiki/Polihistor

Mozna też wymyślic całkiem abstrakcyjny tytuł . W końcu Oskar to tak naprawdę imie wujka jednego z pomysłodawców("Ludzie! on wyglada jak mój wujek Oscar")
 Moze cos od zwierząt np Złota Sowa? Szara Sowa ? Albo Szary Lis?

Fox Moulder się kłania :)

• 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Noxili, bo przekombinujemy...

Erudyta, jest nazwą, która nie powinna sprawić nikomu kłopotu. Omnibus miał być lekko z humorem, erudyta jest na sztywno, poważnie tak.

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To może niech to będzie nagroda ŁEB(skiego) Szaraka? Skoro już przeszliśmy do punktu "wymyślanie nazwy kategorii"?

• 0

Endinajla.

Empatyczny Demon

• Tematów: 162
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W innym temacie, zauważono, coś co tak tylko napisałam "Spadająca gilotyna" :D Taka nagroda mogłaby być przyznawana najbardziej niemiłej lub kontrowersyjnej osobie na forum, która nokautuje innych swoimi wypowiedziami i jest niczym słowna gilotyna. :D

A jak mamy gilotynę, to może jeszcze, można by było zagłosować na najbardziej pomocnego użytkownika, czyli takiego któremu udało się pomóc jak największej liczbie osób. :D "Najlepszy doradca" czy jakoś tak. ;)

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A jak mamy gilotynę, to może jeszcze, można by było zagłosować na najbardziej pomocnego użytkownika, czyli takiego któremu udało się pomóc jak największej liczbie osób. :D "Najlepszy doradca" czy jakoś tak. ;)

Ale liczyłaby się tylko pomoc w tematach na forum, czy taka w PW też?

Na przykład jakby ktoś chciał tam ratować honor forum , czy coś...

Bo taką pomoc w PW ciężko byłoby udowodnić bez ujawniania treści PW, które z zasady są PRYWATNE.

• 0

Alis.

"Zielony" uspokaja ;)

• Tematów: 171
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Spadająca gilotyna w zaproponowanej wersji będzie po prostu próbą zemsty na tych bardziej surowych moderatorach co akurat może być dla nie ktorych z nas komplementem :D
  • 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Modów można z tej kategorii wyłączyć :D

Mnie nadal interesuje ta sprawność najlepszego pomocnika. No, bo jak ocenić ilość i rodzaj udzielonej pomocy? Trzeba by było wzywać na świadków tych, którym się pomogło, czy jak?

Pytam zupełnie serio.

I jak rozgraniczyć pomoc przy linkowaniu na przykład od pomocy w rozwiązaniu problemów życiowych?

I czy pomoc w problem życiowych by się liczyła, czy tylko bralibyśmy pod uwagę pomoc typu: W jakim temacie mogę wrzucić ten post?

• 0

Alis.

"Zielony" uspokaja ;)

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie no to takie trochę na siłe jest wymyślone i opisane pod wpływem chwili i emocji moim zdaniem. Zwłaszcza po ostatnich wydarzeniach.

Chyba że będziemy przyznane głosy argumentować w taki sposób:

"Najlepszym doradcą jest użytkownik X. Uwierzcie mi że wymieniliśmy 100 pw o tym jak zapanować nad swoimi lękami i wizjami i pomogło"

Trochę ironiuję ale tak to może wygladać :D
  • 0

Endinajla.

Empatyczny Demon

• Tematów: 162
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Od razu mówię, że prywatne wiadomości nie powinny się liczyć, bo to było by wchodzenie w czyjąś prywatność. Sama dostaję PW z podziękowaniami, ale nie śmiałabym komukolwiek pokazywać tych prywatnych wiadomości. Po prostu chodzi mi o pomoc na forum, w odbiorze innych użytkowników. Czytając posty osoby która ma problem i tych pomagających, można wywnioskować, który z użytkowników dotarł do tej osoby, która ma problem. No chyba, że same zainteresowane osoby również wezmą udział w zabawie. ;)

Spadająca gilotyna w zaproponowanej wersji będzie po prostu próbą zemsty na tych bardziej surowych moderatorach co akurat może być dla nie ktorych z nas komplementem :D

Proponując ten temat, nie miałam na myśli jakiejkolwiek zemsty na moderatorach. "Spadająca gilotyna" będzie określać osobę nieugiętą, potrafiącą zatkać usta głupio mądrym, osobę, która "ścina" każdego trolla. Ta osoba potrafi inteligentnie przejrzeć na oczy oszusta i dosadzić mu tak, że troll znika i już nie wraca. Taka forumowa bestia, a zarazem ktoś pozytywny. ;) Taka nagroda, która będzie budzić respekt w oczach trolla. :D

• 0

Alis.

"Zielony" uspokaja ;)

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dla mnie obie propozycje nagród są naciągane.
Jestem na nie gdyby ktoś pytał :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych