Skocz do zawartości


Zdjęcie

Nasiona chia – skarb Azteków!


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1

Staniq.

    In principio erat Verbum.

  • Postów: 6643
  • Tematów: 770
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Nasiona chia znane były już od najdawniejszych czasów. Uprawiane są już od 4000 lat. Były ważnym elementem diety ludności Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Jednakże na wieki zostały zapomniane. W latach 90. powróciły do łask. Od tego czasu eksperci cały czas przekonują o ich dobroczynnym wpływie na zdrowie.

 

2cyp8k8.jpg

fot/nieztejziemi

 

Inna nazwa nasion chia to szałwia hiszpańska. Pochodzą z rejonu Ameryki Środkowej i południowo-zachodniej. W dzisiejszych czasach uprawiany głównie w Meksyku. Średnica nasion wynosi 1mm, natomiast ich kolor waha się od brązowego po szary. Bardzo wszechstronne zastosowanie przypisywali im Azteccy, Majowie i Inkowie.

Pod względem odżywczym szałwia hiszpańska jest bardzo wysoko ceniona. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6. Dodatkowo kwasy tłuszczowe, błonnik, białko, sód, wapń, potas, magnez i witaminy z grupy B.

Zawierają dużo substancji aktywnych biologicznie, którymi są antyoksydanty. Natomiast nie zawierają glutenu, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby, które chorują na celiakię. Posiadają właściwości hydrofilowe przez co chłoną i zatrzymują wodę. Mają zdolność do dziesięciokrotnie większego wchłaniania wody niż same ważą. Pomaga to zachować elektrolity i nawilżenie organizmu na odpowiednim poziomie. Z tego powodu są często stosowane przez sportowców.

W jaki sposób chia wpływają na nasze zdrowie?
„Chia” oznacza siłę, wytrzymałość. U osób, które wprowadziły do swojej diety nasiona szałwii hiszpańskiej można zaobserwować zwiększony poziom energii, poprawę nastroju oraz koncentracji.

Są świetne dla osób będących na diecie! Podobnie jak w przypadku siemienia lnianego, nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel, który tworzy w żołądku uczucie sytości. Spożywając je w takiej formie spowalniają trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych.

Zawierają wysoki poziom wapnia, co korzystnie wpływa na układ kostny. Dobre tłuszcze zaś wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego.

Nasiona chia mogą mieć korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. Dzieje się to ze względu na dużą zawartość błonnika oraz wartościowych kwasów tłuszczowych. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi.

Wprowadzając je do naszej diety mogą mieć korzystny wpływ na wątrobę. Poprawia się także tolerancja glukozy i wrażliwość na insulinę. Wysoki udział błonnika poprawia może poprawić funkcjonowanie jelit a dodatkowo chronić je.

Nasiona chia są wolne od składników genetycznie modyfikowanych. Szkodniki nie atakują szałwii hiszpańskiej, co umożliwia doskonałej jakości ekologiczne uprawy. Mogą być przechowywane w domu przez długi czas.

Czy szałwia hiszpańska jest bezpieczna dla zdrowia?
Nie ma przeciwwskazań do stosowania nasion chia. Są na pewno bezpieczne w stosowaniu, jeśli okres ich używania nie przekracza trzech miesięcy. Niestety nie ma dokładnych informacji na wpływ na zdrowie przy stosowaniu jej przez okres dłuższy niż dwanaście tygodni.

Kilka faktów o nasionach chia:
Zawiera więcej omega-3 niż łosoś atlantycki;
Ma więcej błonnika niż otręby;
Więcej żelaza niż szpinak;
Zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jagody;
Więcej wapnia niż mleko;
Ma więcej białka, błonnika i wapnia niż nasiona lnu.

   W Polsce chia dopuszczona jest do użytku jako żywność nowego typu. Nasiona te posiadają unikalne właściwości: są pożywne i lecznicze. Czyni ich to jednymi z najbardziej pożądanych składników naszej diety.

 

Źródło: Nie z Tej Ziemi 2elgsol.jpg

link: http://nieztejziemi....-skarb-aztekow/

 

edit: literówka


Użytkownik Staniq edytował ten post 06.12.2014 - 13:03






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych