Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mobilizacja? Ciekawy filmik z drukarni

• Please log in to reply
25 replies to this topic

fux777.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zamieszczam filmik na który natknąłem się przypadkiem i nie wiem co o nim sądzić. Czyżby perfidny fake, zwykła prowokacja, czy może jakieś przygotowania do najgorszego?

Opis użytkownika kanału z YT:

"Takie coś ostatnio drukowano u nas w drukarni. Nie wiem kurcze o co chodzi ale powinniście to zobaczyc...
Jest tego ponad 300 tys i dodrukowalimy wiecej..."

Osobiście uważam, że to jakaś prowokacja, ale nawet jeśli faktycznie coś takiego zostało drukowane, to i tak nie ma czym się przejmować.  Widmo wojny z naszym udziałem jest skrajnie mało prawdopodobne. a takie karty informacyjne przecież kiedyś i tak musiałyby być wydrukowane. 

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może, rząd Polski stwierdził że warto jakoś obywateli przeszkolić w razie wojny z Rosja. Ale jak dla mnie to akurat jakiś fake.

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Karta mobilizacyjna

Obecnie obowiązują następujące wzory kart mobilizacyjnych:

karta mobilizacyjna z paskiem koloru czerwonego stanowi awizo o powołaniu do czynnej służby osoby posiadającej kartę, zobowiązuje ona do stawienia się do czynnej służby wojskowej w terminie określonym w tej karcie po otrzymaniu wiadomości o ogłoszeniu mobilizacji (obwieszczenia, komunikaty radiowe, telewizyjne, prasowe itp.) lub po otrzymaniu karty powołania do czynnej służby wojskowej;

karta mobilizacyjna z paskiem koloru zielonego spełnia rolę awiza dla jej posiadacza o przeznaczeniu go głównie uzupełnienie jednostek wojskowych dopiero w czasie wojny, w związku z tym, pomimo ogłoszenia mobilizacji nie powoduje ona obowiązku natychmiastowego zgłoszenia się do czynnej służby wojskowej, obowiązek stawienia się do czynnej służby wojskowej posiadacza takiej karty mobilizacyjnej, powstaje dopiero po otrzymaniu karty powołania lub specjalnego powiadomienia (podania do wiadomości) o konieczności zgłoszenia się do czynnej służby wojskowej posiadaczy tego rodzaju dokumentu;

karta mobilizacyjna z paskiem koloru niebieskiego spełnia rolę awiza o przeznaczeniu dla osób cywilnych posiadającej kartę do pracy w jednostce wojskowej w razie ogłoszenia mobilizacji lub w czasie wojny, zobowiązuje ona do stawienia się do pracy w jednostce wojskowej w terminie określonym w tej karcie po otrzymaniu wiadomości o ogłoszeniu mobilizacji (obwieszczenia, komunikaty radiowe, telewizyjne, prasowe itp.) lub po otrzymaniu wezwania w sprawie powszechnego obowiązku obrony.

źródło

Aktualne wzory kart "czerwonych" do wglądu na stronie - można sobie porównać z tymi z filmiku.

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://junta.pl/pewn...nym-internecie/

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Też mi się wierzyć nie chce ale w zeszłym tygodniu u mnie w pracy zaczęto rozwieszać nieobecne wcześniej ogłoszenia o rodzajach alarmów, sygnałach alarmowych i komunikatach ostrzegawczych. Takie oto:

Załączone grafiki

• rodzaje_alarmow (1).png
  • rodzaje_alarmow.png

Użytkownik Padael edytował ten post 09.06.2014 - 16:17

Łysy.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pewna osoba tak to komentuje:
"No nie wiem czy lewizna. Facet na pewno jest drukarzem bo mówi fachowym slangiem zawodowych drukarzy – blachy !! To ważne – druk jest offsetowy to też ważne i ważne że blachy dostarczył zleceniodawca. Czy ja wiem czy ktoś wydrukował by tyle kartonów na offsecie. Bardzo drogi żart: farby , klisze, blachy, papier. Dla zrobienia filmiku dla jaj nikt nie wydaje tyle forsy i nie ryzykuje druku fałszywych druków państwowych – ścisłego zarachowania. Bo za to się siedzi w pierdlu i to długo. Samo wykonanie blach offsetowych to drogi interes – mogę się zgodzić że np. są to paczki z nieudanej serii – które w przypadku drukowania dokumentów ścisłego zarachowania – muszą być zwrócone co do sztuki zleceniodawcy. Wniosek z tego taki, że jeśli istnieją buble drukarskie tego typu – to znaczy że druk jednak się odbywał! Skąd wiem? Wiem bo dawno temu pracowałem w państwowej drukarni gdzie drukowano zlecenia rządowe.

Użytkownik Łysy edytował ten post 11.06.2014 - 15:50

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To ta "pewna osoba" się myli.

Na filmie widać tylko 4 (słownie - cztery) kartki papieru, wyciągane czterech pudełek (z wierzchu), plus kilkadziesiąt innych pudełek, w których może być WSZYSTKO - np. ulotki wyborcze.

Żeby było śmieszniej, przy wyciąganiu jednej z tych kartek, widać co leży pod nią. I to coś zupełnie nie przypomina tej kartki, trzymanej w ręce. A powinno.

proszsz...

powolanie.jpg

Wyraźnie widać, że na kartce trzymanej w ręce, po jej lewej stronie są TYLKO obrazki - tak?

A co jest na kartce w pudełku? Fragment obrazka POD KTÓRYM jest tekst.

Rozjaśniłem, żeby było lepiej widać ale jak to za mało, to mogę jeszcze kółeczkiem zaznaczyć.

Jak rany... Ludzie - przecież to taki FAKE, że aż oczy bolą.

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Albo bredzisz, albo jestem ślepy. NARYSUJ MI TO.

Cmb.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To ta "pewna osoba" się myli.

Na filmie widać tylko 4 (słownie - cztery) kartki papieru, wyciągane czterech pudełek (z wierzchu), plus kilkadziesiąt innych pudełek, w których może być WSZYSTKO - np. ulotki wyborcze.

Żeby było śmieszniej, przy wyciąganiu jednej z tych kartek, widać co leży pod nią. I to coś zupełnie nie przypomina tej kartki, trzymanej w ręce. A powinno.

proszsz...

powolanie.jpg

Wyraźnie widać, że na kartce trzymanej w ręce, po jej lewej stronie są TYLKO obrazki - tak?

A co jest na kartce w pudełku? Fragment obrazka POD KTÓRYM jest tekst.

Rozjaśniłem, żeby było lepiej widać ale jak to za mało, to mogę jeszcze kółeczkiem zaznaczyć.

Jak rany... Ludzie - przecież to taki FAKE, że aż oczy bolą.

Niestety się mylisz, to co komentujesz jako tekst pod obrazkiem to po prostu "zlanie się" elementów przez cień panujący w kartonie... Ba widać nawet te tytuliki pisane czerwoną czcionką tak jak na kartce trzymanej. Nie wiem czy to fake czy nie, ale Twój argument jest w tym wypadku inwalidą ;)

No i właściwie to mogłeś wybrać lepsze ujęcie, w ten sposób siejesz tylko propagandę powołując się na jedną z najgorszych klatek w filmiku. Przecież przez jakieś 2 sekundy jest wyraźnie widać że pod kartką którą wyjął znajduje się identyczna. Co, pracujesz dla rządu? :D

Użytkownik Cmb edytował ten post 11.06.2014 - 17:31

Łysy.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pishor zgadzam sie, że w tych pudełkach może być wszystko. Natomiast oglądając ten filmik nie mogę się zgodzić, że ta kartka w pudełku różni się od tej trzymanej w ręku. Proszę:

http://www.fotosik.p...82cbb693a2.html

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Twój argument jest w tym wypadku inwalidą ;)

OK - masz rację. Potrafię przyznać się do błędu.

Nie zmienia to jednak faktu, że:

1. wzory kart mobilizacyjnych są nieprawidłowe

2. w tych kilkudziesięciu pudełkach może być COKOLWIEK.

3. "Instrukcja ewakuacji osób cywilnych" nie musi mieć wogóle związku z kartami mobilizacyjnymi (i najprawdopodobniej nie ma)

Reasumując - argument "pewnego gościa" (patrz post Łysego) jest równie słaby jak wklejony przeze mnie obrazek.

Przypomnę.

Argumentem na autentyczność tego, co nam pokazują w filmiku ma być to, że

...ktoś wydrukował by tyle kartonów na offsecie. Bardzo drogi żart: farby , klisze, blachy, papier. Dla zrobienia filmiku dla jaj nikt nie wydaje tyle forsy i nie ryzykuje druku fałszywych druków państwowych – ścisłego zarachowania.

Na podstawie trzech (oprócz instrukcji ewakuacji) kartek wyjętych z trzech pudełek nie można zakładać, że w pozostałych kilkudziesięciu pudełkach znajduje się to samo.

czyli koszt całego przedsięwzięcia, to najprawdopodobniej koszt 3 sztuk ksero kolorowego w formacie A-4.

A skoro nie zgadza się wzór "karty mobilizacyjnej", to nie można jej nazwać "drukiem ścisłego zarachowania", więc nic kopiującemu nie grozi.

Czyli żart nie był ani drogi ani ryzykowny.

Moim zdaniem - i to podtrzymuję nadal, cała ta sensacja to zwykły FAKE.

Ale jak się ktoś lubi rajcować, że go zaraz do woja wezmą i na wojnę wyślą, to nie chcę mu psuć zabawy.

w ten sposób siejesz tylko propagandę

Ja sieję propagandę? :facepalm: 

Co, pracujesz dla rządu?

Jasne - rozszyfrowałeś mnie. :szczerb:

Zostałem oddelegowany na Paranormalne pl. żeby uśpić waszą czujność.

Chodziło o to, żebyście się nie zorientowali, że już w poniedziałek 16 tego czerwca...

Oj - chyba za dużo powiedziałem.

MEfi..
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Może o to chodzi?

http://warszawa.gaze....html#LokWawTxt

Ewidentnie akcja promocyjna...

Użytkownik MEfi. edytował ten post 11.06.2014 - 22:55

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Eh, jesteście takimi leniami niektórzy, że nawet wam się nie chciało wejść w link, który podałem. Nie wiem czy ten żart kosztował go tysiące złotych czy poszło po taniości(może jakieś lewe kartki, tusze, nie wiem), może jest bogaczem i ma to w nosie.

Skoro Wam się nie chce wchodzić w linki, to zakładam, że również nie chciało Wam się wejść w google, a że jestem dobrym człowiekiem to specjalnie dla Was:

Karta_mobilizacyjna_przod.gif

640px-Karta_mobilizacyjna_tyl.gif

Jeśli ktoś nie widzi różnicy to powiem: czerwony pasek powinien być NA ŚRODKU, nie po boku(pewnie żartowniś pomylił z czerwonym paskiem z gimnazjum), po drugie powinno być napisane: „Obwieszczenie o mobilizacji Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie art. 136 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej”, a nie: "Obwieszczenie mobilizacji" czcionką 50 i z pogrubieniem.

Widocznie żart nie był drogi, skoro mu się nawet nie chciało paska czerwonego druknąć w dobrym miejscu. ;)

Użytkownik Daniel. edytował ten post 11.06.2014 - 18:35

Morningstar.

לוציפר

• Tematów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up

Dokładnie! Reszta kartonów równie dobrze może być pusta, 3-4 kartony upchane zaklejone. Reszta pusta. Gdyby coś było nie tak, trąbili by w mediach. Skoro mobilizacja to mobilizacja! Czegoś takiego nie da się ukryć. 

Użytkownik Blitz Wolf edytował ten post 11.06.2014 - 22:32

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To są karty promocyjne do nowej gry polskiego studia - Enemy Front, rzecz dzieje się w dużej części podczas Powstania Warszawskiego ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych