Skocz do zawartości

Zdjęcie

Skandaliczne pohukiwania Izraela

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

Kocica.
  • Tematów: 8
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No nie, w domu na wsi zanim zabije się zwierzaka, to najpierw ogłusza się zwierze obuchem w łeb żeby nie było przytomne podczas śmierci.
  • 0

kuba9449.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

To Izrael miał nic nie powiedzieć? Ta ustawa uderza w ich kulture i tradycje bez różnicy czy ubój jest słuszny czy nie. Oni uważają że nie ma w tym nic niehumanitarnego i dlatego oburzają się na Polskę. Tytuł, odpowiedzi i treść posta ocieka mi jadem i antysemityzmem. Gdyby katolikom zakazali eucharystii ze względu na przyuczanie do kanibalizmu to pohukiwalibyście jak grono wściekłych sów.

W co uderza? Czy my zakazaliśmy czegokolwiek izraelowi? Mają swoje państwo i jak tak bardzo chcą katować zwierzęta to niech tam katują. Osobiście zakazałbym też importu zwierząt zabijanych "rytualnie".
  • 0

Imb.
  • Tematów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A co ubój rytualny ma wspólnego z Polską gospodarką?? Przecież Polacy na tym nie zarabiają.

Tutaj akurat Mylo ma rację. Polska jest jednym z głównych wytwórców mięsna koszernego i, jakby tu nie zaklinać rzeczywistości, gros tej produkcji to są polskie przedsiębiorstwa, w których pracują polscy rzeźnicy. Zakazując produkcji mięsa koszernego, godzimy w część naszego przemysłu, więc jest to strzelanie sobie w stopę. ; ) Sam popieram ubój rytualny u nas (okazja do trzepania kasy na heretykach ;) ) i w kwestii odejścia od produkcji wolałbym, żeby zaprzestano jej z powodu nawrócenia koszernych, niż z powodu rządowych zakazów ; )
  • 1

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Serio, chciałbym wiedzieć czym oburzyłem tych 12 cichych gniewnych, mówiąc o blokowaniu całego działu gospodarki przez tą ustawę.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

• 0

Makbet.

The truth is out there

• Tematów: 93
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ambasador Polski w Izraelu został wezwany na rozmowę. Podobnie stało się z ambasadorem Izraela w Polsce.

To jest bardzo zabawne wydarzenie, ponieważ nie słyszałem nigdy aby Żydzi wzywali do siebie ambasadora Szwecji albo Skandynawii, a już tym bardziej ambasadora Stanów Zjednoczonych w związku z zakazem uboju rytualnego. Równie zabawny jest fakt, że sami Żydzi traktują ubój rytualny z dużą rezerwą - ja wiem, widziałem ostatnio, że TVN to zupełnie inaczej pokazuje. Aczkolwiek, sprawa ma się zupełnie inaczej niż wszystko wiedzący pan super rabin mówi, otóż w Polsce nie ma od 30 do 50 tys ludzi ( rzekomo takiej grupy chce bronić), a zaledwie 3 do 5 tysięcy Żydów ( jeżeli wliczymy w to osoby przebywające w kraju tymczasowo). Większość z tych Żydów należy do związku postępowych gmin żydowskich, które już dawno odeszły od uboju rytualnego, ponieważ uważają go za nieludzki. Osobami w które - zdaniem rabina - godzi ta ustawa jest zaledwie 20 (tak dokładnie 20) ortodoksyjnych rodzin żydowskich w Polsce. Zważmy na to, że sklepy sprzedające koszerne mięso znajdują się jedynie w większych miastach - Kraków, Warszawa ( w Poznaniu nie widziałem), a większość polskich Żydów żyje w swoich gminach oddalonych od wielkich miast. Tu już nie chodzi o to, że oni są tacy pronowocześni, ale o to, że im się po prostu nie chce. Ubój rytualny jest tradycją, nie prawdą wiary. A te dwie rzeczy trzeba rozgraniczyć.

Jak słusznie zauważył profesor Mikołejko to co teraz uprawiają Żydzi jest po prostu niesmaczne i nietaktowne, tym bardziej jeżeli wypomina się "jakieś historyczne zobowiązania" naszego narodu względem Izraela. Jeżeli Światowa Kongregacja Żydów i Izraelski MSZ ostentacyjnie rzucają w naszą stronę tego typu hasła, świadczy to jedynie o tym jak ubogą ( o ironio!) pamięć historyczną posiada naród Żydowski. Co więcej taka sytuacja pozwala działać środowiskom antysemickim, które w tym momencie mogą ze spokojem powiedzieć " a nie mówiliśmy". Żyjemy w XXI wieku, tutaj nieludzkie jest nie tylko zabijanie zwierząt w sposób okrutny, ale również posługiwanie się holocaustem jako narzędziem, w uzyskiwaniu specjalnych względów.

Jeśli go zdelegalizują, to być może Rostowski, Michnik, Baumann i pozostałe przechrzty będą zmuszeni do konsumpcji szczawiu oraz mirabelek. A tak pozatym, to biedne lewaczki się zapętliły z tym ubojem, bo albo wyjdzie na to że są antysemitami albo że nie szanują praw zwierzątek, być może sparaliżowani ta antynomią wyginą jak dinozaury.

Z Panem to ja się boję rozmawiać i pana traktować na równi jak adwersarza, bo w każdej chwili szanowny pan może mi wbić nóż w plecy, splunąć na zimną i martwą twarz i oddać mocz na "lewackie" pośmiewisko Kremla. Swoją drogą Pan lubi krzyczeć, jak i Pana koledzy, ale mało Pan proponuje... jakby Pan sam nie wiedział, ale pokrytykować i pokrzyczeć uwielbiał. Aczkolwiek, podtrzymanie tej reformy jest pomysłem i sukcesem Ruchu Palikota, jakby nie było.

Osobiście podchodzę do zakazu uboju rytualnego jako kolejną zamkniętą bramę dla przedsiębiorstw. Zakazywanie działów gospodarki nie jest zbyt dobrym pomysłem.

Wiesz Mylo, może i w normalnym państwie można by snuć tego typu twierdzenia, ale nie w naszym! A wiesz dlaczego? Ponieważ żyjemy w kraju z tak kompetentnymi władzami, że one nawet nie wiedzą ile jest rytualnych ubojni, jak one funkcjonują, jakie przynoszą zyski i jak wiele eksportują. Nie bez przyczyny w telewizyjnych debatach nikt jeszcze nie podał konkretnych danych i zbywał oponenta jedynie słowami "radzę poczytać", oni nie wiedzą, a ta sprawa ujawnia ich niekompetencję w tym temacie. W temacie polskiej gospodarki, do póki ręką rękę myje a koperta leży na biurku nikogo nie interesują dane...
  • 0

Ihiazel.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja zacytuje wypowiedź pana Kalisza

"Kalisz podkreślił, że nie widzi powodów do protestów ze strony Żydów, po odrzuceniu przez Sejm rządowego projektu dopuszczającego ubój rytualny.

Poseł podkreślił, że piątkowe głosowanie nic nie zmieniło i nadal obowiązują przepisy zakazujące uboju rytualnego. Jednak, jak przypomniał, ustawa z lutego 1997 r. o stosunku państwa do gmin wyznaniowych żydowskich w RP, uchwalona po konsultacji ze środowiskami żydowskimi, w art. 9 dopuszcza ubój rytualny, ze względu na kult wiary.

- Nie może on być jednak przeprowadzany w celach ekonomicznych, czyli takie mięso nie może być sprzedawane - powiedział Kalisz, dodając, że gmina żydowska nie może kupić go np. w rzeźni, można natomiast sama dokonać w rzeźni uboju rytualnego.

- Tak można dziś robić w Polsce. Co prawda przepis art. 9 jest mało precyzyjny, ale z niego wychodzi norma, którą się wykłada na podstawie konstytucji, czyli wolności wyznania i swobód obywatelskich - powiedział Kalisz".(TVN24)

Wychodzi na to że najbardziej zainteresowanymi są właściciele rzeźni.

A i jeszcze jedno to Polakom a nie ONZ czy innym państwom tylko Nam udało się połączyć Muzułmanów i Żydów by ramie w ramie walczyć o swoje swobody. Taki żarcik...

To mój post z Onetu
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

- papierosy mentolowe i slim

A to nie przypadkem w związku z dyrektywą UE ? :D

Tak, ale Polska tego nie zablokowała. Niemcy zablokowali zwiększanie norm spalania w obawie przed stratami w przemyśle motoryzacyjnym. Więc jeśli ktoś się uprze to może.
  • 2

Avenarius.
  • Tematów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli go zdelegalizują, to być może Rostowski, Michnik, Baumann i pozostałe przechrzty będą zmuszeni do konsumpcji szczawiu oraz mirabelek. A tak pozatym, to biedne lewaczki się zapętliły z tym ubojem, bo albo wyjdzie na to że są antysemitami albo że nie szanują praw zwierzątek, być może sparaliżowani ta antynomią wyginą jak dinozaury.

Z Panem to ja się boję rozmawiać i pana traktować na równi jak adwersarza, bo w każdej chwili szanowny pan może mi wbić nóż w plecy, splunąć na zimną i martwą twarz i oddać mocz na "lewackie" pośmiewisko Kremla. Swoją drogą Pan lubi krzyczeć, jak i Pana koledzy, ale mało Pan proponuje... jakby Pan sam nie wiedział, ale pokrytykować i pokrzyczeć uwielbiał. Aczkolwiek, podtrzymanie tej reformy jest pomysłem i sukcesem Ruchu Palikota, jakby nie było.

W rzeczy samej, namierzę Pańskie IP, wykorzystując swoje ponadprzeciętne umiejętności hackerskie. Następnie wynajmę mieszkanie naprzeciwko Pańskiego domu, aby poznać Pańskie zwyczaje, po to aby dyskretnie włamać się podczas Pańskiej nieobecności. I kiedy następnego dnia, przeglądając poranną prasę i popijając kawę zabierze się pan do śniadania, uzbrojony w nóż będę już czekał w miseczce z owsianką. A tak pozatym to wszyscy w rodzinie zdrowi ?

Btw, wyciekły nagrania z wizyty izraelskiego amabasadora u Tuska

Klik

Użytkownik Avenarius edytował ten post 23.07.2013 - 16:59

• -2

Rafichi.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No cóż. Żydzi się rzucili:< Reakcja powinna być nagła i natychmiastowa. Niestety w naszym kraju panuje demokracja i muszą się z tym pogodzić. Zero rozmów bez podpisów.

Użytkownik Rafichi edytował ten post 24.07.2013 - 16:25

• 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kwestia czy to godzi w czyjeś zwyczaje, upodobania, czy kulturę jest całkowicie nieistotna, podobnie czy to lepiej dla zwierząt czy nie. Niepokoi mnie więc nie poruszanie prawdziwego problemu, a mianowicie:

Jakie władza cywilna ma prawo do dekretowania co można jeść i jak przygotowywać? Moja koza, mój talerz, mój żołądek, moje pieniądze, moja własność. To tylko kolejny przykład rozszerzania się demokratycznego państwa totalitarnego, wcale nie nowy. Już wcześniej zakazywano nam (jako państwu, na terenie którego działały firmy) produkcji "zbyt dużej" ilości cukru, co doprowadziło to absurdalnie wysokich cen. Każdy to pamięta. W innych miejscach na świecie zakazuje się już solić w restauracjach, lub sprzedawać butelek napojów gazowanych większych od jednego litra (zawsze mogę kupić wtedy... dwie jednolitrowe butelki, ale wtedy oczywiście bulę podwójny podatek jakim każda z nich jest obłożona).
Tragedią jest sam fakt, że ludzie mimochodem, bezrefleksyjnie przechodzą nad tym zagrożeniem wolności codziennego życia, tak prywatnej sprawy jak odżywianie się, której - jak świat wielki i szeroki - nigdy czlowiek nie zawdzięczał urzędnikowi lub parlamentarzyście. Za to zajmują się jakimiś kulturami i "słusznością", czy to lepiej dla zwierząt, czy nie?

To bardzo niebezpieczny proces, który może w przyszłości (moim zdaniem z pewnością) doprowadzi do naprawdę niebezpiecznych sytuacji. Załóżmy, że w jakimś kraju do władzy dojdzie partia wściekłych wegetarian (lub będąc pewnie mniejszością parlamentarną stanie się "języczkiem u wagi", wymuszając na swoim dużym koalicjancie kilka swoich chorych pomysłów). Na przykład, zakaz jedzenia mięsa jakiegokolwiek przez 6 dni w tygodniu. Nakaz jedzenia mięsa w jedyny dzień, jakim będzie piątek (świadomie, np. uderzając w część ludzi będących Chrześcijanami). Lub też tak masakryczne zwiększenie kontroli nad przetwórstwem mięsnym, że zniknie ono w większości z półek, drożejąc niepomiernie. Był już cukier po 5zł, czemu nie kilogram szynki ze świnki za 50zł?

W tym konkretnym przypadku chodzi jednak o cel polityczny. Ten zrobił, kto skorzystał. A skorzystali niepomiernie ludzie widzący korzyść w oskarżaniu Polski jako państwa "antysemickiego" (cokolwiek to znaczy). Teza o celowym zniszczeniu ważnej gałęzi naszej i tak już zgnębionej gospodarki spożywczej też jest prawdopodobna, gdyż luki na rynku międzynarodowym zaraz zapełnią producenci nie obciążeni tym chorym zakazem. A u nas pozamykają zakłady a ludzie nie zbiednieją, tylko pojadą do hut w Niemczech i na pola zbierać kapustę. A może chodzi o dwie pieczenie na jednym ogniu.

Sporo wyjasnia się też stosunek Izraelsko - Polski. Na kolejnym przykładzie możemy zobaczyć kto stoi w tym towarzystwie wyżej. Tak bardzo, że może sobie pozwolić na "oburzenie" i stawianie wymagań w sprawie polityki wewnętrznej państwu pozornie niepodległemu od siebie.

Użytkownik Mr. Mojo Risin' edytował ten post 28.07.2013 - 13:09

• 0

Robakatorianin.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Marszałek Sejmu RP zawiadomiła, że wniesiony przez Komitet Inicjatywy Ustawodawczej ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt projekt ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt zostanie skierowany do pierwszego czytania w Sejmie.

Zakaz uboju rytualnego doprowadził do znacznego obniżenia importu polskiej wołowiny i drobiu przez kraje arabskie i Turcję. Są to najbardziej atrakcyjne rynki, a straty z tego tytułu wynoszą 2 mld euro

...

Według Szmulewicza strata na sztuce bydła wynosi 1-1,5 tys. zł, czyli ok. 2 zł na kilogramie, bo o tyle spadły ceny żywca wołowego. Podkreślił, że wiele ubojni, które specjalizowały się w takim uboju, musiało zaprzestać działalności i zwolnić ludzi.

Rząd podnieca się oszczędnościami po 100 mln zł a lekką ręką przepuszcza taką żyłę złota...

• -1

Robakatorianin.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Patrząc po minusach od obrońców zwierząt chciałbym przypomnieć że najpierw dba się o ludzi a dopiero o zwierzęta. W naszej sytuacji ekonomicznej zmuszeni jesteśmy wybierać między dotowaniem jednych organizacji kosztem drugich. 

Takie małe zestawienie;

Straty z wprowadzenia zakazu to 2 MLD EURO! Za tą kasę można śmiało sfinansować coś takiego:

Koszty wprowadzania tych zmian w tym roku to 180 mln zł. To jest to przesunięcie z funduszu drogowego. W 2015 r. 865 mln zł, w 2016 r. - ponad miliard zł - przypomniał minister.

Narodowym Funduszem Zdrowia na finansowanie leczenia dzieci w śpiączce, jest niedoszacowany przez NFZ i pokrywa jedynie 2/3 realnych kosztów funkcjonowania kliniki...- NFZ na leczenie w klinice daje 200 tysięcy złotych miesięcznie - informuje kierownictwo kliniki.

Można też część dochodu z uboju przeznaczyć na dożywianie dzieci w kraju lub za granicą oraz wsparcie nieporadnych rodzin aby ich dzieci nie musiały trafiać do bidula. Czemu tych dochodów nie przeznaczyć na tego typu akcje? Zwierzęta trochę bardziej pocierpią ale za to dzieciom i ich rodzinom będzie znacznie lżej. Zapewne jakiś eko-fanatyk wyskoczy z debilnym tekstem "to pieniądz okupiony krwią" Ciekawe co powiedziałyby na to głodne dzieci, osoby niepełnosprawne i ich rodziny? W tym przypadku ma zastosowanie zasada "cel uświęca środki" i jest ona jak najbardziej słuszna. 

• 1

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Patrząc po minusach od obrońców zwierząt chciałbym przypomnieć że najpierw dba się o ludzi a dopiero o zwierzęta. W naszej sytuacji ekonomicznej zmuszeni jesteśmy wybierać między dotowaniem jednych organizacji kosztem drugich. 

Wiesz co - nie zgodzę się.

Kasa kasą ale nie przeliczajmy wszystkiego na pieniądze. To nie jest dobry kierunek. Nie jestem ortodoksem, który uważa, że wogóle trzeba się przestawić na zieleninę ale jeżeli już musimy zabijać, żeby się najeść, to zróbmy to tak, żeby tym zabijanym zaoszczędzić niepotrzebnych, dodatkowych cierpień.

Abstrahując od przekonań i religii - po prostu zachowajmy w sobie tyle człowieczeństwa ile się da.

• 0

Robakatorianin.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Abstrahując od przekonań i religii - po prostu zachowajmy w sobie tyle człowieczeństwa ile się da.

To "człowieczeństwo" nie jest nadszarpnięte wśród innych bardziej "cywilizowanych" krajów Europy Zachodniej. Produkują w ten sposób mięsko, trzepią kasę i się z nas śmieją. Zresztą ten zabieg jest przereklamowany-tu chodzi o kilka sekund cierpienia zwierzęcia. Może to i wygląda drastycznie dla "miastowych" ale różnica między zabijaniem "zwykłym" a "rytualnym" jest nieznaczna. Nikt nie znęca się nad zwierzęciem w ten sposób:

Przychodzi kolega do kolegi i widzi, że po ogródku chodzi świnia z drewnianą nogą.
Czemu ta świnia ma drewnianą nogę - pyta?
A co? Jak chcę zjeść golonkę to muszę zabić całą świnię

Nie będę rozpisywał się co do szczegółów tych zabiegów bo znowu polecę na urlop-nie ma nad czym się rozczulać szanowni państwo. 

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych