@UP nie wymawiaj imienia pana Boga twego na daremno!
WŁASNIE !
Oddają cześć Chrystusowi mając go za BOGA a to jest SYN BOŻY - ja nie mówie, że Chrystus sie nie liczy ale to przesada jest bo kiedy słysze starszą osobę która mówi Jezu Boże mój to mam spięcia na mózgu - toż to paranoja. I apropo obrazów, krzyży itp Jak coś ksiądz poleje wodą to juz są "święte" tak samo z ludźmi - jakim prawem MY możemy mówić kto jest święty a kto nie, my możemy tylko modlić się za takiego człowieka rozmawiając z Bogiem. Następną sprawą są modlitwy - mamy rozmawiać z Bogiem powiedzieć mu co nam na sercu leży itp a nie klepać z pamięci "Ojcze Nasz" czy "Zdrowaś Mario" jak w różańcu po 10x. :
Nauczanie o modlitwie
Jezus modlił się w pewnym miejscu. Kiedy skończył, jeden z Jego uczniów poprosił Go: "Panie, naucz nas modlić się, jak Jan nauczyl swoich uczniów". Wtedy powiedział im: "Gdy się modlicie, mówcie:
Ojcze, niech będzie uświęcone Twoje imię.
Niech przyjdzie Twoje królestwo.
Chleba naszego powszedniego dawaj nam każdego dnia.
I odpuść nam grzechy nasze, gdyż i my darujemy każdemu,
kto wobec nas zawinił.
I nie dopuszczaj do nas pokusy".
Potem powiedział do nich: "Ktoś z was, majac przyjaciela, pójdzie do niego o północy z prośbą: 'Przyjacielu, pożycz mi trzy chleby, bo właśnie mój przyjaciel, będąc w drodze, przybył do mnie, a ja nie mam mu co podać'. A on ze środka odpowie: 'Nie sprawiaj mi kłopotu. Drzwi sa już zamknięte, a moje dzieci i ja jesteśmy już w łóżku. Nie mogę wstać, żeby ci podać'. Mówię wam, jeśli nawet nie wstanie i nie da mu, dlatego, że jest jego przyjacielem, to wstanie z powodu jego natręctwa i da mu, ile pootrzebuje. I ja Wam mówię: Proście, a otrzymacie; szukajcie, a znajdziecie; pukajcie, a otworzą wam. Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a temu kto puka, będzie otwarte. Czy jest wśród was taki ojciec, który, gdy syn poprosi o rybę, zamiast ryby poda mu węża ? Albo gdy poprosi jajko, czy poda mu skorpiona ? Jeśli więc wy, chociaż źli jesteście, umiecie dawać dobre dary swoim dzieciom, to tym bardziej Ojciec z nieba da Ducha Świętego tym, którzy Go proszą.odebrana".
Ewangelia wg Św. Łukasza 11, 1-13
Ojcze, niech będzie uświęcone Twoje imię.
Niech przyjdzie Twoje królestwo.
Chleba naszego powszedniego dawaj nam każdego dnia.
I odpuść nam grzechy nasze, gdyż i my darujemy każdemu,
kto wobec nas zawinił.
I nie dopuszczaj do nas pokusy".
Przecież tu ewidetnie widać, że to jest rozmowa z Bogiem, a nie wierszyk jakiego nas uczono od małego ;/
Teraz sie troche cofnijmy jeszcze do kwesti cielaka jak pisałem wcześniej - BÓG jest zazdrosny więc my nie powinniśmy szukać Boga w posągach obrazach statuetkach, nawet jeśli przedstawiają samego Chrystusa-Mesjasza. Owszem mamy sie do niego modlić bo w Nim Bóg ma upodobanie, ale nazywanie mianem "świetej "każdej figurki go przedstawiającej to juz bluźnierstwo i grzech ciężki.
No nic to by było na tyle - a jednak nie bo tu jeszcze chcialem dopowiedzieć o matce boskiej. a raczej matkach boskich (z tego co wiem to jest jedna lecz chyba? sie myle :})
popatrzcie ile jest jej ikon (wiem, że to tylko ikony ale jest 1 osobą a nie 10000000)
Użytkownik Slimok edytował ten post 27.06.2013 - 17:58