http://www.herbapoli...jagody-goji.jpgDo codziennych praktyk zdrowotnych, a właściwie dodatek zdrowotny do diety, dołączyłem wczoraj Jagody Goji
J
agody Goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. W Azji dobroczynne właściwości owoców Goji są znane już od tysięcy lat.Są bogactwem składników odżywczych, przez co wykazują szeroki wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, osłaniają wątrobę, przypisuje im się także właściwości przedłużające życie z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne. Charakteryzują się słodkim smakiem i najlepiej smakują prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą i doskonałą przekąskę.
Owoce kolcowoju (Lycium) znane jako owoce Goji. Z uwagi na swoje cenne zdrowotne właściwości są nazywane i traktowane jak „czerwony diament”. O ich znaczeniu w medycynie chińskiej świadczy fakt, że prawie każdy ziołowy specyfik ma je w swoim składzie a sami chińczycy oddają hołd tej wspaniałej roślinie. Każdego roku w tym kraju odbywa się kilkudniowy festiwal, który jest jej poświęcony.
Kolcowój jest krzewem z rodziny psiankowatych, w Polsce sadzonym głównie jako roślina ozdobna, a w Chinach cenionym za swoje właściwości odżywcze i lecznicze. Najbardziej znane są dwa gatunki: szkarłatny i pospolity. Jego owoce to jasnopomarańczowe lub czerwone jagody zwane Goji o wysokiej zawartości cennych składników pokarmowych. W kuchni chińskiej również wykorzystywane są liście i korzenie.
Skład i właściwości
Jagody Goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. W Azji dobroczynne właściwości owoców Goji są znane już od tysięcy lat.
W porównaniu z innymi owocami, świeże owoce goji zawierają najwięcej zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza. zawierają także witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takich składników mineralnych, jak: wapń, potas, , i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy i german wzmacniające układ odpornościowy.
Dzięki bogactwu antyoksydantów, ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia. Zeaksantyna i luteina zawarte w jagodach mogą wspomagać prawidłowe widzenie, co jest szczególnie ważnie u osób po 65. roku życia
Zawartość błonnika pokarmowego reguluje układ trawienny i usprawnia jego pracę, dlatego owoce kolcowoju są polecaną przekąską dla osób odchudzających się. Goji mogą mieć udział we wspomaganiu systemu odpornościowego, co jest zasługą cynku, polisacharydów oraz germanu. Polisacharydy odpowiadają również za prawidłową kolonizację jelit korzystną florą bakteryjną.
Uważa się, że zawartość karotenoidów w komórkach ludzkiego organizmu wpływa na długość ich życia. Wyższa zawartość tych składników w pożywieniu, zwiększa szansę na długowieczność. Bardzo dobrym pomysłem jest zatem wzbogacenie diety w jagody Goji, które są niezwykle bogate w beta-karoten. Należy jednak zaznaczyć, iż spożywanie wysokiej dawki beta karotenu przez palaczy nie jest wskazane. Jest to jedyna grupa osób, u której beta karoten zamiast chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, może działać odwrotnie czyli kancerogennie.
Mieszanka składników odżywczych występująca w owocach kolcowoju może wykazywać działanie wzmacniające na stawy i kości. Poprawia nastrój i pamięć, a także skład krwi, likwiduje zmęczenie, a w badaniach na zwierzętach wykazywała właściwości obniżające ciśnienie i stężenie cukru we krwi.
Jak możemy je jeść
Słodki smak owoców Goji zachęca do spożywania ich prosto z drzewa. Smakują równie wyśmienicie w postaci suszonej. Mogą być dodatkiem do napojów i różnych posiłków, jak np. zup, ryżu czy potraw warzywnych. Zarówno owoce, jak i liście są składnikami zdrowych, naturalnych herbat. W pełni zachowane właściwości zdrowotne i odżywcze znajdziemy również w soku z Goji. Zazwyczaj produkuje się go bez dodatku cukru i konserwantów, w postaci w pełni naturalnej. Czasem jagody są składnikiem soków wieloowocowych i win.
Suszone owoce są wspaniałym dodatkiem do ciastek i batoników zbożowych oraz musli. Zastosowaliśmy je również w wzbogacone w naturalny prebiotyk – inulinę, Musli Lo bez dodatku cukru firmy Sante.
Badania wskazują na korzystny efekt codziennego spożywania 5 – 15 g suszonych jagód Goji. Są one pozbawione toksyczności, ale zaleca się ostrożność w ich konsumowaniu u osób przyjmujących różnego rodzaju leki, aby uniknąć potencjalnych interakcji między składnikami aktywnymi.
/Connor