Skocz do zawartości


Zdjęcie

Naturą wypełniony zdrowy dzień


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#16

Nosferatoo.
  • Postów: 298
  • Tematów: 40
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Właśnie...muszę rozejrzeć się za dobrym miodem,
Ilamtris1 zawsze zaczynam od wody chłodnawej, po 3 minutkach coraz zimniej i zimniej i cały czas się ruszam i uciekam umysłem od zimna...po którymś dniu wchodzi to w krew i po przebudzeniu czekasz na to :)

Najbardziej czekam aż pojawią się na bazarach świeże warzywa i owoce.

Jakiś czas temu znalazłem ciekawy produkt jakim jest ,,sól himalajska,, czy ,,sól różowa,, Myślę że pozycja warta uwagi dla wszystkich ceniących zdrowie :)

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Tutaj garść informacji o tej ciekawostce.


Himalajska sól różowa
Co to jest Himalajska Sól Krystaliczna?


Kiedy mówimy o himalajskiej soli mamy na myśli tylko jeden określony typ soli krystalicznej, "oryginalnej", pochodzącej z jednego miejsca w wschodnim pasie Karakorum Himalajów w Pakistanie. Sól ta była przedmiotem kompleksowych badań medycznych opisanych w książce "Water & Salt - The Essence of Life" autorstwa dr Barbary Hendel, lekarza i biofizyka, Peter Ferreira. Sól himalajska jest najzdrowszą i najczystszą solą dostępną na ziemi. Miliony lat temu energia słoneczna wysuszyła główne morza. Ten rodzaj soli krystalicznej jest w całości czysty i naturalny, podobnie jak historyczny pierwotny ocean. Ta naturalna sól krystaliczna była przez miliony lat wystawiona na działanie ogromnego ciśnienia. Ciśnienie to było przyczyną powstawania soli krystalicznej. Im wyższe ciśnienie, tym bardziej doskonała struktura. Dzięki tym informacjom i energii, kryształy skały mają najdoskonalszą geometryczną strukturę. Sól krystaliczna płynie w czystych, białawych, różowawych i czerwonawych błyszczących żyłach gór solnych i krystalizuje się w obszarach, gdzie odpowiednie ciśnienie stworzyło tę perfekcyjną strukturę soli krystalicznej. Im bardziej geometrycznie idealny kryształ w kształcie sześcianu, tym większa ilość informacji, podobnie jak w przypadku diamentu. W soli krystalicznej, pierwiastki dostępne są w tak drobnych cząsteczkach, że mogą być łatwo wchłaniane przez komórki organizmu ludzkiego i poddane procesowi metabolizmu. Sól krystaliczna, w swojej doskonałej formie, z geologicznego punktu widzenia, jest również nazywany halitem. Dawniej, sól ta była nazywana także "solą króla", ponieważ była zarezerwowana dla rodzin królewskich. Zwykły obywatel dostawał tylko sól kamienną.
Różnica pomiędzy solą kamienną i solą krystaliczną
Sól kamienna

Pierwiastki zawarte w soli kamiennej nie są połączone w sieci krystalicznej soli, ale przyczepiają się do zewnętrznej powierzchni i szczelin struktury krystalicznej. Jest to podstawowa różnica pomiędzy solą kamienną a solą krystaliczną. Kryształ soli posiada najdoskonalszą strukturę. Ze względu na taką zaawansowaną formą, składniki są biochemiczne dostępne dla naszych komórek jako indywidualne wzorce częstotliwości lub wibracji. Sól kamienna jest tanią alternatywą dla soli kuchennej, a przynajmniej naturalnym i zdrowym produktem. Biochemicznie i biofizycznie ma jednak małe znaczenie dla naszego organizmu. Możemy jedynie odczuwać efekty rezonansowe struktury geometrycznej poprzez idealne ułożenie lub strukturę kryształu a nasze komórki mogą wchłonąć jedynie te pierwiastki, które występują w formie zjonizowanej. Tylko pod znacznym ciśnieniem, pierwiastki mogą zostać przekształcone w określony rozmiar, co czyni je jonowymi, co z kolei pozwala im przejść przez błony komórkowe naszego organizmu. Jest to ważne ponieważ nasze komórki mogą wchłonąć jedynie to, co jest dostępne w formie organicznej lub jonowej. Dlatego nie możemy wchłonąć minerałów z wody mineralnej, ponieważ nie są one odpowiednio oczyszczone aby mogły przejść przez ściany komórkowe. Z kolei, to co nie dostaje się do naszych komórek nie może być metabolizowane. Stąd, najlepsze wapno jest bezużyteczne, jeżeli nie może być dostępne dla komórek. To czego potrzebujemy to organiczna lub jonowa forma pierwiastka, w doskonałej naturalnej symbiozie wraz ze wszystkimi związanymi z nimi pierwiastkami, aby nasz organizm mógł je odpowiednio wykorzystać.
Sól krystaliczna

Czysta i naturalna sól krystaliczna została poddana ogromnemu ciśnieniu przez miliony lat. Ciśnienie jest odpowiedzialne za tworzenie się kryształów soli. Im wyższe ciśnienie, tym doskonalszy układ struktury krystalicznej. Sól jest dla nas przede wszystkim nośnikiem informacji, a nie przyprawą. Aby informacje zostały wchłonięte do komórek, wymagana jest struktura krystaliczna. Z chemicznego punktu widzenia, kamień i kryształ kwarcu to krzemiany. Jednak znaczna różnica w wysokości ciśnienia, któremu zostały poddane, odróżnia je od siebie. Kryształ kwarcu ma idealną formę geometryczną oraz doskonały układ struktury. Kamień nie ma. Jego składniki są chaotycznie rozmieszczone, ponieważ nie był poddany odpowiedniemu ciśnieniu, które pozwoliłoby utworzyć strukturę krystaliczną. Warstwy soli krystalicznej unoszą się z wiatrem w górach, mieniące się przejrzystymi białawymi, różowy lub czerwonymi żyłami. Elementy uwięzione w krysztale soli to cząsteczki, które są wystarczająco małe, aby mogły być wchłonięte przez komórki naszego organizmu i metabolizowane.
Pierwiastki Soli Kamiennej pochodzącej z pasma gór soli himalajskiej

100% czysta sól - zawiera 84 "naturalne" pierwiastki niezbędne dla naszego organizmu: wodór, lit, beryl, bor, węgiel, azot, tlen, fluor, sód, magnez, aluminium, krzem, fosfor, siarka, chlorek, wapno, skand, tytan, wanad, chrom, mangan, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, gal, german, arsen, selen, brom, rubid, stront, itr, cyrkon, niob, molibden, ruten, pallad rod, srebro, kadm, ind, cyna,
antymon, tellur, jod, cez, bar, lantan, cer, prazeodym, samar, europ, gadolin, terb, dysproz, holm, erb, tul, iterb, lutet, hafn, tantal, wolfram, ren, osm, iryd, platyna, złoto, rtęć, tal, ołów, bizmut, polon, astat, frans, rad, aktyn, tor, protaktyn, uran, neptun i pluton.
Moc soli pozwalająca na przekształcenia

Z naukowego punktu widzenia, sól posiada unikalną właściwość. W przeciwieństwie do wszystkich
innych struktur krystalicznych, struktura atomowa soli nie jest molekularna, ale elektryczna. Powoduje to, że sól daje się tak łatwo przekształcać. Po zanurzeniu kryształu kwarcu, nie zmienia on struktury molekularnej, pomimo faktu, że ma strukturę krystaliczną. Mimo, że kryształ może pobierać energię, kryształ kwarcu pozostaje ten sam. Kryształ jest unieruchomiony w materii, co powoduje, że nie możne być rozpuszczony lub odłączony od swej biegunowości.

Kryształ soli po zanurzeniu w wodzie rozpuszcza się i powstaje tzw. sole. Sole, to ani woda, ani sól. Produktu ten ma wyższy wymiar energetyczny niż woda lub sól osobno. Gdy sole paruje, pozostaje sól. To przekształcenie soli gwarantuje, że nie musi być ona metabolizowana w naszym organizmie. Skrobia przemienia się w cukier, białko w aminokwasy a tłuszcz w glicerynę i kwas. Ale sól pozostaje solą. Jest bezpośrednio dostępna dla komórek w formie zjonizowanej. Wszystkie inne środki spożywcze muszą być oddzielone, aby organizm ludzki mógł je wykorzystać. Jednak, sól zawsze pozostaje w swojej pierwotnej formie. Co więcej, dociera bezpośrednio nawet do naszego mózgu.
Od białego złota do białej trucizny

Tak popularne jak dla naszej kuchni są solniczki, są również liczne choroby związane z dziennym spożywaniem soli. Życie nie jest możliwe bez soli. Jednak spożywanie soli nas zabija. Dlaczego tak się dzieje? Otóż, nasza sól kuchenna nie ma nic wspólnego z oryginalną solą krystaliczną o której mówimy. Sól to w dzisiejszych czasach głównie chlorek sodu a nie solą. Naturalna sól krystaliczna składa się nie tylko z dwóch, ale ze wszystkich naturalnych pierwiastków. Są one identyczne z pierwiastkami naszego ciała, które je budują i może je znaleźć w "pierwotnym oceanie", z którego pochodzi całe życie.
Co ciekawe, nasza krew to sól zawierająca ten sam roztwór solny jak w przypadku morza pierwotnego. To płyn składający się z wody i soli. Ma również ten sam stopień zagęszczenia. Przepływa przez ponad 56.000 mil dróg wodnych i naczyń krwionośnych w całym organizmie wraz z siły ciężkości i lekkości oraz reguluje i równoważy funkcje naszego organizmu.


Nie jest to drogi interes, na aukcjach internetowych kupimy worki po nawet 25kg czy 50kg... Często zażywam kąpieli z tą solą i używam jej w kuchni i POLECAM.
  • 1

#17

DaVinci.
  • Postów: 205
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Myślałem, że ta sól jest droższa ale kilogram kosztuję tylko 10 zł :)
  • 0

#18

Nosferatoo.
  • Postów: 298
  • Tematów: 40
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dokładnie, temat nie jest drogi a ciągnie za sobą wiele korzyści. Sól odnalazłem kiedy wątek O.R.M.E mi spać nie dawał, a co ciekawe wcale nie jest aż taka słona ta sól jak ta którą standardowo mamy w kuchni.
  • 0

#19

DaVinci.
  • Postów: 205
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jak juz jesteśmy przy takich zdrowych rzeczach to polecam surowe kakao i olej kokosowy tłoczony na zimno.
  • 0

#20

Nosferatoo.
  • Postów: 298
  • Tematów: 40
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

http://www.herbapoli...jagody-goji.jpg

Do codziennych praktyk zdrowotnych, a właściwie dodatek zdrowotny do diety, dołączyłem wczoraj Jagody Goji

Jagody Goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. W Azji dobroczynne właściwości owoców Goji są znane już od tysięcy lat.

Są bogactwem składników odżywczych, przez co wykazują szeroki wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, osłaniają wątrobę, przypisuje im się także właściwości przedłużające życie z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne. Charakteryzują się słodkim smakiem i najlepiej smakują prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą i doskonałą przekąskę.

Owoce kolcowoju (Lycium) znane jako owoce Goji. Z uwagi na swoje cenne zdrowotne właściwości są nazywane i traktowane jak „czerwony diament”. O ich znaczeniu w medycynie chińskiej świadczy fakt, że prawie każdy ziołowy specyfik ma je w swoim składzie a sami chińczycy oddają hołd tej wspaniałej roślinie. Każdego roku w tym kraju odbywa się kilkudniowy festiwal, który jest jej poświęcony.

Kolcowój jest krzewem z rodziny psiankowatych, w Polsce sadzonym głównie jako roślina ozdobna, a w Chinach cenionym za swoje właściwości odżywcze i lecznicze. Najbardziej znane są dwa gatunki: szkarłatny i pospolity. Jego owoce to jasnopomarańczowe lub czerwone jagody zwane Goji o wysokiej zawartości cennych składników pokarmowych. W kuchni chińskiej również wykorzystywane są liście i korzenie.

Skład i właściwości

Jagody Goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. W Azji dobroczynne właściwości owoców Goji są znane już od tysięcy lat.

W porównaniu z innymi owocami, świeże owoce goji zawierają najwięcej zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza. zawierają także witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takich składników mineralnych, jak: wapń, potas, , i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy i german wzmacniające układ odpornościowy.

Dzięki bogactwu antyoksydantów, ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia. Zeaksantyna i luteina zawarte w jagodach mogą wspomagać prawidłowe widzenie, co jest szczególnie ważnie u osób po 65. roku życia

Zawartość błonnika pokarmowego reguluje układ trawienny i usprawnia jego pracę, dlatego owoce kolcowoju są polecaną przekąską dla osób odchudzających się. Goji mogą mieć udział we wspomaganiu systemu odpornościowego, co jest zasługą cynku, polisacharydów oraz germanu. Polisacharydy odpowiadają również za prawidłową kolonizację jelit korzystną florą bakteryjną.

Uważa się, że zawartość karotenoidów w komórkach ludzkiego organizmu wpływa na długość ich życia. Wyższa zawartość tych składników w pożywieniu, zwiększa szansę na długowieczność. Bardzo dobrym pomysłem jest zatem wzbogacenie diety w jagody Goji, które są niezwykle bogate w beta-karoten. Należy jednak zaznaczyć, iż spożywanie wysokiej dawki beta karotenu przez palaczy nie jest wskazane. Jest to jedyna grupa osób, u której beta karoten zamiast chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, może działać odwrotnie czyli kancerogennie.

Mieszanka składników odżywczych występująca w owocach kolcowoju może wykazywać działanie wzmacniające na stawy i kości. Poprawia nastrój i pamięć, a także skład krwi, likwiduje zmęczenie, a w badaniach na zwierzętach wykazywała właściwości obniżające ciśnienie i stężenie cukru we krwi.

Jak możemy je jeść

Słodki smak owoców Goji zachęca do spożywania ich prosto z drzewa. Smakują równie wyśmienicie w postaci suszonej. Mogą być dodatkiem do napojów i różnych posiłków, jak np. zup, ryżu czy potraw warzywnych. Zarówno owoce, jak i liście są składnikami zdrowych, naturalnych herbat. W pełni zachowane właściwości zdrowotne i odżywcze znajdziemy również w soku z Goji. Zazwyczaj produkuje się go bez dodatku cukru i konserwantów, w postaci w pełni naturalnej. Czasem jagody są składnikiem soków wieloowocowych i win.

Suszone owoce są wspaniałym dodatkiem do ciastek i batoników zbożowych oraz musli. Zastosowaliśmy je również w wzbogacone w naturalny prebiotyk – inulinę, Musli Lo bez dodatku cukru firmy Sante.

Badania wskazują na korzystny efekt codziennego spożywania 5 – 15 g suszonych jagód Goji. Są one pozbawione toksyczności, ale zaleca się ostrożność w ich konsumowaniu u osób przyjmujących różnego rodzaju leki, aby uniknąć potencjalnych interakcji między składnikami aktywnymi.

Dołączona grafika
/Connor
  • 1

#21

machado.
  • Postów: 248
  • Tematów: 35
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Miód z tego co pamiętam musi być rozpuszczony w letniej wodzie, max 45 stopni (tak pamiętam) - w wyższej temperaturze traci swoje właściwości zdrowotne.
  • 0

#22

DaVinci.
  • Postów: 205
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Co do miodów to polecam jeszcze http://www.miodymanuka.pl

:)
  • 0

#23

DaVinci.
  • Postów: 205
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wracając do soli himalajskiej, ktoś wie czym się różni http://ekosfera24.pl...ska-drobna.html od http://www.bogutynml...o/?user_id=4285 oprócz ceny?
  • 0

#24

Nosferatoo.
  • Postów: 298
  • Tematów: 40
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To może być ten sam produkt...w innym opakowaniu, ciężko stwierdzić, tylko z ,,różowej soli,, korzystam i mogę ja polecić...
  • 0

#25

Nosferatoo.
  • Postów: 298
  • Tematów: 40
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dziś zainteresowałem się tą roślinka...w większości nam znaną jako ,,mlecz,, albo ,,dmuchawiec,, i generalnie zainteresowałem się wyrobem własnego miodu, bez budowania pasieki...choć może w przyszłości, kto wie...
Dołączona grafika

Mniszek lekarski zwany popularnie dmuchawcem jest rośliną bardzo znaną.
Wiosenne łąki pokryte są żółtymi dywanami, które po przekwitnieniu tworzą białe, puchowe kule. Lekki wiatr, dmuchnięcie pozbawia ich tych pióropuszy i pozostaje tylko łysa główka- miniaturka ogolonej głowy mnicha .Stąd wywodzi się nazwa rośliny.
Mniszek lekarski jest bardzo cenionym ziołem- naszym polskim żeń-szeniem.
We Francji i w Niemczech rośnie na ogromnych plantacjach. Niezwykle cennym surowcem
dla przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego jest korzeń, który zawiera gorzkie glikozydy, żywice, taniny, kauczuk, inolinę.
Cenne są również świeże młode liście, kwiaty i sok .Związki te silnie stymulują pracę wątroby
i całego układu trawiennego.
Wczesnowiosenna roślina o pięknych, żółtych kwiatkach i dużych liściach, przypominających kształtem zęby lwa doskonale nadaje się do oczyszczającej kuracji wiosennej.
Jeżeli tylko mamy możliwość polecam przez okres kwitnienia zjadać codziennie do 7 kwiatków
wraz z rurką .
Mniszek jest rośliną miododajną .Sadownicy nieprzychylnym okiem spogladają na kwiaty mniszka, gdyż pszczoły wolą bardziej zbierać nektar z mleczu, niż z drzew owocowych.

Znakomity i smaczny , szczególnie dla dzieci przepis na miód:
500 kwiatów
1 l wody
2-3 cytryny
Kwiaty rozsypujemy na płótnie , pozostawiamy na kilka godz., aby odfrunęły owady.
Wsypujemy do garnka- zalewamy wodą. Gotujemy do ½ godz.
Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryn
Następnego dnia przecedzamy przez gazę – do syropu dodajemy cukier, gotujemy 2 godz.
Trzeciego dnia podgrzewamy, gorący syrop wlewamy do słoików.
Pyszny i skuteczny na nieżyty gardła i kaszel.

Mniszek lekarski
- po staropolsku fyffa , w medycynie ludowej stosowany był do leczenia kurzajek, na piegi, w ślepocie, róży i niedomaganiach żołądka oraz wątroby.

Proponuje przygotować syrop z kwiatów:
na 3 części kwiatów (wyskubane żółte płatki) dodać 1 część miodu, ugnieść , wlać 1 część spirytusu. Ponownie ugnieść, aby usunąć pęcherzyki powietrza, pozostawić na 3 dni
Spożywać po łyżeczce, przed snem przez 2 tygodnie.
Po zimowym letargu zadziała pobudzająco i wzmacniająco na organizm.
  • 1

#26

Wszystko.
  • Postów: 10021
  • Tematów: 74
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sól himalayska to tylko nazwa marketingowa, bo to jest po prostu zwykła sól kamienna znana od tysięcy lat. Taka sól kamienna kosztuje kilka zł za kilo a himalajska 10, czyli tutaj chodzi o zrobienie interesu na tej soli, bo niektórzy nie zorientują się że to jest jedno i to samo.
Sprawdzaj też to co czytasz. W pierwszym poście masz np. zdanie, że witamina c zawiera potas. A to nieprawda jest. Nie ma w witaminie c potasu.
  • 1



#27

Nosferatoo.
  • Postów: 298
  • Tematów: 40
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Sól himalayska to tylko nazwa marketingowa, bo to jest po prostu zwykła sól kamienna znana od tysięcy lat. Taka sól kamienna kosztuje kilka zł za kilo a himalajska 10, czyli tutaj chodzi o zrobienie interesu na tej soli, bo niektórzy nie zorientują się że to jest jedno i to samo.
Sprawdzaj też to co czytasz. W pierwszym poście masz np. zdanie, że witamina c zawiera potas. A to nieprawda jest. Nie ma w witaminie c potasu.

To całkiem możliwe, aczkolwiek widzę w tej soli potencjał i wierze w niego, a to daje efekt w postaci zadowolenia i produkt jest dla mnie na plus.
W pierwszym poście widnieje zdanie ,,Wzmacnia się system odpornościowy, a to dzięki witaminie C,zawarty w niej potas stymuluje mózg i system nerwowy,, które odnosi się tu do ,,Cytryny,, ,a nie samej witaminy C...:)...

Mogłem ciut inaczej te zdanie tam wstawić, w obecnej formie może być faktycznie mylące, mój błąd...

,,Cytryny zawierają również witaminę A , witaminy z grupy B-kompleks (kwas pantotenowy, pirydoksynę i kwas foliowy)
żelazo, miedź, potas i wapń
.,,
Odnośnik do informacji powyżej
  • 0

#28

Wszystko.
  • Postów: 10021
  • Tematów: 74
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To całkiem możliwe, aczkolwiek widzę w tej soli potencjał i wierze w niego,


Czyli spotęgowany efekt placebo, sól za 10 zeta będzie bardziej pomagać niż tańsza bo niektórzy myślą że jest lepsza.
A zdanie z pierwszego postu rzeczywiście jest mało czytelne.
  • 0



#29

Nosferatoo.
  • Postów: 298
  • Tematów: 40
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To całkiem możliwe, aczkolwiek widzę w tej soli potencjał i wierze w niego,


Czyli spotęgowany efekt placebo, sól za 10 zeta będzie bardziej pomagać niż tańsza bo niektórzy myślą że jest lepsza.

Rolą soli nie jest pomagać, bardziej wspomagać...
Zakładając, iż nawet twoje informacje odnośnie soli różowej są prawdziwe, to nic...powiedzmy, że to sam kolor czy jej odcień czyni ją magiczną...
Cokolwiek wokół nas, na co skupimy uwagę i uwierzymy w to...może działać na naszą korzyść, dlaczego więc z tego nie korzystać?
  • 0

#30

DaVinci.
  • Postów: 205
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Panie Wszystko czyli to co piszą o tej soli, że jest wydobywana w himalajach i że jest krystaliczna to tylko chwyt marketingowy?
  • 0


 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych