Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wielki napis wykonany pismem obcych odkryto na powierzchni Marsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

Torek.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

...Jakby naprawdę tam miałaby się znajdować jakakolwiek cywilizacja, ślady czy przesłanki o niej to my, szarzy ludzie i tak się o tym nie dowiemy.

Możesz to nam uzasadnić?

Może jestem ze wsi, ale nie widzę opcji zagrożenia zmasowaną i nie kontrolowaną inwazją.

A czy ja gdzieś napisałem o invazji obcych? Ja tylko zasugerowałem pewną opcję, która może być prawdziwa.
I co mam ci udowodnić uzasadnić?

Użytkownik Torek edytował ten post 26.02.2012 - 00:01

• 0

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ill, Być może zdjęcie gorszej jakości, ale te drugie wygląda mi bardziej jak na zdjęcie z gry, czy coś tego typu. Przypomina mi screen z góry rodem z gry fantasy.

Wydawać, to wiele rzeczy się może.
Co jest bardziej wiarygodne? Zdjęcie w wysokiej rozdzielczości zamieszczone na stronie Europejskiej Agencji Kosmicznej, czy jakiś marnej jakości no-name.gif na hostingu zdjęć?
  • 0

Mischakel.

Ataman

• Tematów: 17
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kudłaty, zdjęcia NASA czy ESA wyglądają sztucznie wg Ciebie, okej. A skąd zdjęcia innych planet mają ludzie pokazujący jakieś znaki zodiaku na Marsie? Sami robią? Każde zdjęcie Marsa czy Księżyca pochodzi od NASA, ESA i innych agencji kosmicznych. I to na ich stronach powinniśmy szukać sensacji, a nie na jakichś forach gdzie ludzie dają jakieś przeróbki.
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wiem dlaczego ale większość oficjalnych fotek NASA przedstawiających mars/księżyc wygląda jakoś tak sztucznie. Wyglądają jak z jakiejś animacji 3D wszystko jakieś takie gładkie i sterylne.
Nie mam tu tylko na myśli fotek wstawionych przez Illa.

To Twoje indywidualne odczucia, po obejrzeniu zapewne niewielkiej liczby zdjęć Księżyca i Marsa. Obejrzenie całości tego materiału mogłoby okazać się fizycznie niewykonalne, ponieważ tych zdjęć są miliony!

Gdy uwzględnimy realny postęp w technice fotografowania Księżyca i planet US, to od czasu wprowadzenia technik cyfrowego obrazowania, ilość uzyskiwanych informacji jest przeogromna. Dawniej posługiwano się prostymi technikami analogowymi do uzyskiwania dwuwymiarowych obrazów na błonach zwojowych, które po wywołaniu na pokładzie sondy, były skanowane i w zakodowanej postaci docierały na Ziemie droga radiową (Łuna-3, Lunar Orbiter 1-5). Istniały również metody bezpośredniej transmisji obrazów tv (Ranger-7, 8, 9, Łuna 9,13, Surveyor 1, 3, 5, 7, Zond-3, Łuna-12, 22, Mariner 7,9, itp). Najlepsze rezultaty uzyskano w misjach księżycowych Apollo, gdy najwyższej klasy materiał fotograficzny po powrocie na Ziemię, był obrabiany w specjalistycznych laboratoriach.
Obecne techniki obrazowania pozwalają z orbity skanować powierzchnię Księżyca i Marsa w wielu kanałach widmowych równocześnie z dokładnością do 0.25m/piksel oraz mierzyć profil terenu w pionie z dokładnością 1 metra! Te dane w oparciu o specjalne programy komputerowe pozwalają wygenerować szczegółowe, trójwymiarowe mapy terenu. Nam laikom mogą się one wydawać sztuczne, lecz przecież nie o to chodzi.

Dołączona grafika

Dołączona grafika
Obszar CYDONIA na Marsie pokazany w odmiennych rzutach.
  • 2

Lenticularis.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czyżby kolejny dowód na istnienie inteligentnych form życia na innej planecie?

a jakie są te inne dowody na istnienie takich inteligentych form życia? Dowody, nie domysły

No i jeszcze jedna sprawa... cywilizacja niszczy planete w wojnie nuklearnej ( zaawansowana technika) a jedyne co po niej zostaje to prymitywne przedmioty typu cegła?
  • 0

kudlaty88.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Lenticularis

Do póki ludzie nie polecą na inne planety i nie zbadają dokładnie powierzchni i tego co pod nią to nie będzie można przedstawić 100% dowodów na istnienie inteligentnych form życia w naszym układzie słonecznym, no chyba ze ufoki przylecą na ziemię i wylądują przed białym domem ale to co innego.

Gdyby np na Marsie istniała wysoko rozwinięta cywilizacja która została zniszczona przez jakiś kataklizm/wojnę setki tysięcy a może miliony lat temu to znalezienie złożonych konstrukcji czy urządzeń graniczy z cudem. Upływ czasu i niesprzyjające warunki zatarły by większość śladów na powierzchni. Jedyne co można by odszukać to proste i wytrzymałe przedmioty,fundamenty budynków. Największe szanse na znalezienie śladów obcej cywilizacji dało by przeprowadzenie wykopalisk na innych ciałach niebieskich ale to daleka przyszłość i pozostają nam na razie tylko domysły.

Edit:
Akurat o cegle nie myślałem pisząc tego posta :P

Użytkownik kudlaty88 edytował ten post 26.02.2012 - 17:31

• 1

Lenticularis.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

@Lenticularis

Do póki ludzie nie polecą na inne planety i nie zbadają dokładnie powierzchni i tego co pod nią to nie będzie można przedstawić 100% dowodów na istnienie inteligentnych form życia w naszym układzie słonecznym, no chyba ze ufoki przylecą na ziemię i wylądują przed białym domem ale to co innego.

Gdyby np na Marsie istniała wysoko rozwinięta cywilizacja która została zniszczona przez jakiś kataklizm/wojnę setki tysięcy a może miliony lat temu to znalezienie złożonych konstrukcji czy urządzeń graniczy z cudem. Upływ czasu i niesprzyjające warunki zatarły by większość śladów na powierzchni. Jedyne co można by odszukać to proste i wytrzymałe przedmioty,fundamenty budynków. Największe szanse na znalezienie śladów obcej cywilizacji dało by przeprowadzenie wykopalisk na innych ciałach niebieskich ale to daleka przyszłość i pozostają nam na razie tylko domysły.

Dobrze prawisz z tym, że cegła do najtwardszych pozostałości nie należy, co innego elementy z duraluminium. Ilość fałszywych doniesień o odkryciu śladów cywilizacji na innych planetach jest tak ogromna, że nawet gdyby doszło do prawdziwego odkrycia zostało by ono poważnie kwestionowanei zapewne uznane za kolejną mistyfikację, obym się mylił
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Odszukanie pojedynczych, drobnych struktur na zdjęciach o rozdzielczości 0.25m/piksel może graniczyć z cudem, czego przykładem niech będą wieloletnie poszukiwania radzieckich lądowników Mars-2 , Mars-3 i Mars-6 , które w 1971 i 1974 dotarły na powierzchnie Czerwonej planety. Podobnie było z brytyjską kapsuła Beagle-2, która rozbiła się na Marsie w 2003. Szczątków tych aparatów do dziś nie odnaleziono, mimo, że znane są współrzędne miejsc ich spadku. Wytłumaczeniem może być silna erozja wiatrowa (lokalne burze pyłowe), na skutek czego ewentualne pozostałości wtapiają się w tło lub znikają pod warstwami pyłu.
Jeśli chodzi o duże, regularne struktury powierzchniowe, nie powinno być problemu z ich lokalizacją. Pod warunkiem, że one istnieją.
  • 3

#24 Gość_Veckas

Gość_Veckas.
  • Tematów: 0

Napisano

Czyżby kolejny dowód na istnienie inteligentnych form życia na innej planecie?

Jak to kolejny dowód? Najpierw trzeba się zapoznać z definicją słowa 'dowód'. Nie mamy żadnych dowodów na istnienie obcych na innych planetach, tak samo że nas odwiedzają, są tylko teorie i poszlaki.
  • 0

#25 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.

Napisano

To mogła być spontaniczna wielka ogólnoplanetarna eksplozja jądrowa, albo po prostu tak wygląda powierzchnia planety zniszczonej przez wielką wojnę nuklearną.

Albo tak po prostu wygląda skalna planeta, na której powierzchni notowane są bardzo niskie temperatury.

A ja dorzucę jeszcze jedno założenie, którego nikt nie może zanegować, bo nie ma dowodów, że to nieprawda: na Marsie nie egzystowała dawniej obca cywilizacja, to była cywilizacja nasza, która postanowiła zamienić miejsce pobytu na planetę bliższą Słońcu. Wiele faktów na to wskazuje (musi wam niestety wystarczyć tylko to zdanie, jeśli nie wystarczy, to zasługujecie na miano sceptyków)
  • 0

lordV.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Coś_innego
Była kiedyś taka hipoteza (nawet Hollywood o tym filmik zrobiło :rotfl: ).
Na temat zdjęcia wypowiadał się nie będę, specem nie jestem od fotografii, a w teorie spiskowe na temat NASA nie będę się wgłebiał.
Ale gdzieś słyszałem fajną maksymę: "to, że czegoś nie odkryliśmy, nie oznacza, że tego nie ma".
Tak samo może być z róznej maści Alienami. wszechświat jest tak ogdomny, że musimy zakładac, e nie jesteśmy sami. Ale pomimo naszej techniki, długo jeszcze będziemy poszukiwać (nie zbadaliśmy dokładnie jeszcze naszych oceanów, więc co można mówić o kosmosie?).
Poza tym ktoś kiedyś powiedział, że było by to wielkie marnotrawstwo miejsca (wszechświat), gdyby żyli w nim tylko ludzie.
  • 1

XGOŚĆ.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Coś_innego
Była kiedyś taka hipoteza (nawet Hollywood o tym filmik zrobiło :rotfl: ).
Na temat zdjęcia wypowiadał się nie będę, specem nie jestem od fotografii, a w teorie spiskowe na temat NASA nie będę się wgłebiał.
Ale gdzieś słyszałem fajną maksymę: "to, że czegoś nie odkryliśmy, nie oznacza, że tego nie ma".
Tak samo może być z róznej maści Alienami. wszechświat jest tak ogdomny, że musimy zakładac, e nie jesteśmy sami. Ale pomimo naszej techniki, długo jeszcze będziemy poszukiwać (nie zbadaliśmy dokładnie jeszcze naszych oceanów, więc co można mówić o kosmosie?).
Poza tym ktoś kiedyś powiedział, że było by to wielkie marnotrawstwo miejsca (wszechświat), gdyby żyli w nim tylko ludzie.

Dokładnie, patrząc na ziemię na różnorodność, ogrom wszelkiego życia na niej jestem pewny na 101%, że podobna różnorodność życia we wszechświecie istnieje. My jako ludzie zaczeliśmy poznawać wszechświat od około 500lat tzn. odkrywamy go na nowo co się potwierdza z odkryciami np. Egipcjan i Sumerów. Musimy wymyśleć odpowiedni napęd aby wydostać się z łona matki ziemii, aby odkrywać wszechświat, nowe cywilizacje, wpływać na nie lub żyć z nimi w harmonii. Życie jest Cudowne!
  • 0

Wenzel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po prostu słabo się robi czytając ten artykuł. Czy oni potrafią użyć innego słowa niż bomba jądrowa i wybuchy nuklearne? To jest po prostu żałosne to co jest tam napisane, a zdjęcie to fake jakich mało. Skoro według nich były te wybuchy nuklearne, to jakim ... cudem, to znaki zachowały się w tak świetnym stanie? Żenada...
  • 0

leviatan.
  • Tematów: 1
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

ciekawe, co by wymyslili gdyby nie znano na ziemi czegos takiego jak bron nuklearna. byle jaki slad a tu artykul ze uzyto broni atomowej, ciekawe czemu w hiroszimie nie ma czegos takiego. na istnienie kosmitów nie ma zadnych dowodów, nawet poszlak, a to wszystko to wymysły jak z ksiazek Tolkiena, albo Rowling.

Użytkownik leviatan edytował ten post 10.04.2012 - 14:41

• -2

Sebbro.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie takie rzeczy ludzie potrafią zrobić za pomocą Photoshop'u. A co do pisma to nie wiem skąd obcy mieli by znać nasze znaki zodiaku ,ale nawet jeśli by znali i bawili się w takie rzeczy dlaczego określali by je takimi samymi symbolami jak my?! Oczywiście nie mówię ,że na Marsie kiedyś nie było życia ,bo nie wątpię w to ,ale skoro nic po nich i po tej ich prawdopodobnej wojnie nie zostało to dlaczego miałyby zostać pojedyncze symbole ułożone z tamtejszego piasku?! Według mnie fake jak nic.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych