Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pięć dziwnych obiektów latajacych film

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Skoro potrafisz zajmować się astrofotografią, podaj dane sprzętu, którym wykonałeś nagranie, czas w jakim zarejestrowałeś obserwację. Od tego w ogóle powinieneś zacząć.
  • 0

#17 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.
  • Tematów: 0

Napisano

Tak jak już mówiłem na początku widać jak jeden z tych lampionów leci dosyć szybko i się nagle zatrzymuje i to własnie jest dla mnie ciekawe, bo nie wydaje mi się, żeby lampion się tak zachowywał.

Bardzo ciekawe nagranie. Faktycznie na poczatku widac jak jeden z obiektów przemieszcza się z dużą prędkością i nagle bardzo gwałtownie zwalnia przed kolejnym. Możesz podać likalizacje tego nagrania oraz datę i godzinę?

Gdzieś już widziałem coś podobnego... Nagranie nie z naszego kraju. Nagrania nie pamiętam dokładnie ale ten kształt niemal identyczny, także na środku była "przedziałka". Trudno powiedzieć. Ale na pewno nagranie nie należy do złych bo naprawdę jest lepsze od znacznej większości

Ciekawe czy udało by sie Ci odnaleźć te nagranie. Wtedy można by było dokonać jakieś konfrontacji i zobaczyć ewenualne podobieństwa. Trudno by było wtedy nie przyjąć argumentów "za".

Użytkownik Sentinel edytował ten post 10.08.2011 - 20:18

• 0

robertusmaximus.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak jak już mówiłem na początku widać jak jeden z tych lampionów leci dosyć szybko i się nagle zatrzymuje i to własnie jest dla mnie ciekawe, bo nie wydaje mi się, żeby lampion się tak zachowywał.

Bardzo ciekawe nagranie. Faktycznie na poczatku widac jak jeden z obiektów przemieszcza się z dużą prędkością i nagle bardzo gwałtownie zwalnia przed kolejnym. Możesz podać likalizacje tego nagrania oraz datę i godzinę?

Gdzieś już widziałem coś podobnego... Nagranie nie z naszego kraju. Nagrania nie pamiętam dokładnie ale ten kształt niemal identyczny, także na środku była "przedziałka". Trudno powiedzieć. Ale na pewno nagranie nie należy do złych bo naprawdę jest lepsze od znacznej większości

Ciekawe czy udało by sie Ci odnaleźć te nagranie. Wtedy można by było dokonać jakieś konfrontacji i zobaczyć ewenualne podobieństwa. Trudno by było wtedy nie przyjąć argumentów "za".

Lokalizacja to Nowa Ruda dolnośląskie 6-08-2011 23:08 mam te nagranie w jakości full HD 1920x1020p
  • 0

Damantris.
  • Tematów: 11
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Obejrzałam film trzy razy.
Na początku też myślałam, że to może jakiś typ lampionów, lecz zarzuciłam tą teorię po tym, jak nie udało mi się znaleźć w sieci (zarówno w Polsce, jak i na stronach zagranicznych) modelu lampionów, który wyglądałby chociaż trochę podobnie. Wszystkie, które widziałam, były albo owalne, albo prostokątne (mówię o widoku z boku), z płaskim dnem (miejsce na świeczkę i dopływ powietrza), a oba kształty są wyraźnie różne od tego, co widzimy przy zbliżeniu na obiekty.
Zastanawiające jest po pierwsze to, że każdy z obiektów poruszał się niezależnie od siebie - mam na myśli to, że wyraźnie poruszały się z różną prędkością, poza tym niektóre stały w miejscu podczas ruchu innych, więc, moim zdaniem, możemy wykluczyć wiatr, jako czynnik inicjujący ruch.
Druga ciekawa rzecz to fakt, że ostatni obiekt, na który zrobiłeś zoom, w pewnym momencie po prostu znika. I to zniknięcie wygląda tak, jakby się za czymś schował - znikał od lewej do prawej (jeżeli wiecie, co mam na myśli. Jakoś nie potrafię tego ładniej ubrać w słowa). Mogę się mylić, ponieważ odbyło się to bardzo szybko tuż po poruszeniu kamerą, więc ciężko to zanalizować dokładnie przez YT. Jeżeli ktoś ma możliwość sprawdzenia tego momentu w jakimś programie, w którym można odtworzyć film poklatkowo, byłoby świetnie, bo jestem bardzo ciekawa, czy faktycznie znika płynnie, czy to tylko złudzenie i gaśnie cały naraz.
  • 0

Tomr.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W 0:12 to chyba ten zoom out sprawia wrażenie, że ten jeden obiekt jakby bardzo szybko "dolecaił".
  • 0

Creative12.
  • Tematów: 12
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W 0:12 to chyba ten zoom out sprawia wrażenie, że ten jeden obiekt jakby bardzo szybko "dolecaił".

Obejrzałem, to dokładnie i obiekt już leci z tą prędkością jeszcze zanim kamerzysta oddala zoom.

Zauważ ze obiekt leci już pod koniec 11 sekundy, a kamerzysta oddala w 12 sekundzie.

Użytkownik daniel93 edytował ten post 10.08.2011 - 22:57

• 0

Tomr.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ok, na szybko zwolniłem sam moment zniknięcia obiektu w 2:24 z filmiku na youtube.

btw. temat powinien być w Obserwacje Polska

Użytkownik Tomr edytował ten post 10.08.2011 - 23:19

• 0

Makson.
  • Tematów: 10
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie wiem czemu, ale kształtem na tym zoomie przypomina mi to pamiętne niezbadane ufo z Moskwy

Na lampion mi to nie wygląda bynajmniej
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mocno rozogniskowany obraz odległego, świetlnego obiektu nie oddaje jego rzeczywistej formy. Równie dobrze może to być sztuczne światło na szczycie wieży lub wieżowca.
  • 0

robertusmaximus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Obiekty znikają z dużą bryłą neogotyckiego kościoła, miejsce z którego filmowałem znajduje się ok 12-13m od niego a bryła kościoła jest naprawdę duża, pod koniec filmu widać oświetloną wieżę kościelną. widać ja słabo choć w rzeczywistości jest ona oświetlona reflektorami na tyle mocnymi, iż widać przy niskim i pułapie chmur jej cień na nich. Zwracam na to uwagę żeby uzmysłowić jasność tych obiektów. W tej dzielnicy nie ma wieżowców, a z miejsca filmowania nie widać masztów telefonii GSM. NR to górskie miasto wiec widoki piękne ale ograniczone. Przeprowadziłem test kamery ( 3CCD) polegający na filmowaniu odległych punktów świetlnych ( maszty GSM, latarnie). Test miał wykazać czy odległe punkty świetlne przy zoomie zachowują kulisty kształt, czy są deformowane przez kształt przysłony obiektywu lub matryce. Wyniki były zawsze takie same po złapanie AF punkty były niezdeformowane, przy braku ostrości kuliście rozmyte. Wpływ zoomu na ruch, przy ręcznym zoomie( osobny pierścień zmiany ogniskowej) można wywołać zjawisko złudnego poruszanie się obiektu ale nie aż tak jak na filmie, w moim panasonicu nie mam takiej możliwości, prościej jest wykonać szybki ruch w poziomie kamerą wówczas efekt może być podobny ale w tym przypadku mamy punkt odniesienia w postaci pierwszego obiektu, przy takim zabiegu dwa obiekty powinny tak wyglądać a nie jeden kto się troszkę bawi kamera przyzna mi rację. Widok w dzień http://file4u.pl/dow...w.file4u.pl.jpg Dołączona grafika

Użytkownik robertusmaximus edytował ten post 11.08.2011 - 08:40

• 0

koko11998.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dobra, kolej na mnie.
1. Ten kształt przypomina mi nieco UFO z tego tematu.
2. Sprawdziłem na mapie, i w okolicy nie widać żadnych baz wojskowych, tajnych więzień CIA ani lądowisk UFO. Wnioskuję że obiektu były przejazdem :U (Mój internet jest wolny, więc zdjęcia satelitarne nie były zbyt dobrej jakości. Mogę się mylić)
3.
Dołączona grafika
  • -1

Nosferatoo.
  • Tematów: 40
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dlaczego pomimo tylu nagrań i zdjęć...fachowcy i ufolodzy nadal twierdzą że szukają tego jednego dowodu...dlaczego wszystkie te dowody są jakby nie wiem... na boku...czy naprawdę zaczną sie liczyć dopiero kiedy dojdzie do głośnego spotkania?..czy może wtedy kompletnie stracą wartość i znaczenie...?
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Szukanie dowodu? Jakiego ?
To jest bez sensu!
  • 0

DaVinci.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Kilka razy już latające lampiony widziałem i stwierdzam, że zachowywały się tak samo jak te obiekty z filmu.
Lot z dużą prędkością, znikanie, pojawianie się, lot w linii prostej, mruganie, jedne lecą szybciej inne wolniej potem lecą z tą samą prędkością.

Wszystko to można zaobserwować przy latających lampionach.
  • 0

robertusmaximus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Żart jakiś!!! Udowodnij iż lampiony potrafią latać szybciej niż odrzutowce a potem wypisuj bzdury!!!!!!!!!! Obserwowałeś kiedyś start myśliwców? Pewnie nie bo są wolniejsze od Twoich lampionów. Każdą wypowiedź należy podeprzeć merytorycznie!!!!!!

Użytkownik robertusmaximus edytował ten post 15.08.2011 - 22:48

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych