Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pięć dziwnych obiektów latajacych film

• Please log in to reply
33 replies to this topic

robertusmaximus.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam
W sobotę udało mi się zarejestrować niezidentyfikowane obiekty latające. Pięć obiektów bardzo jasno świecących z wielką prędkością przemieszczało się po niebie, nagle gwałtownie wyhamowały na Nową Rudą ( dolnośląskie). Film można ściągnąć z http://file4u.pl/dow...w.file4u.pl.mpg został skompresowany w formacie mpeg2. Na początku filmu widać jeden obiekt a w kilka sekund nad nim widać jak drugi właśnie wyhamowuje, dwa obiekty były dość nisko i dość dokładnie je widać, 2 obiekty poruszały się skokowo widać to poprzez zmiany wielkości zarejestrowanych obiektów. Jeżeli porównać obiekty z najjaśniejszym obiektem na niebie czyli Jowiszem to był on kilkukrotnie ciemniejszy i mniejszy. Prędkość,wielkość trajektoria lotu obiektów znacząco się rożni od samolotów, satelitów, meteorytów itp. powszechnie widywanych na naszym niebie.
Pozdrawiam
  • 0

Damantris.
  • Tematów: 11
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

A mógłbyś film wrzucić np. na youtube? Niespecjalnie jestem przekonana (i zapewne nie tylko ja) do ściągania plików na komputer linkowanych przez świeżo zarejestrowanych użytkowników. Wybacz ostrożność - nie chcę ryzykować jakąś potencjalną szkodą dla laptopa.
  • 4

robertusmaximus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A mógłbyś film wrzucić np. na youtube? Niespecjalnie jestem przekonana (i zapewne nie tylko ja) do ściągania plików na komputer linkowanych przez świeżo zarejestrowanych użytkowników. Wybacz ostrożność - nie chcę ryzykować jakąś potencjalną szkodą dla laptopa.

Można zawsze przeskanować , nie mam tam żadnych wirusów itp.
  • -1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 810
  • Artykułów: 58
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

up@
Można dla wygody innych wrzucić na YT. No, chyba, że jesteś Quintusem Maximusem (wybacz, mamy alergię na maximusy), on nigdy niczego nie robił dla innych wygody, a ściągać, to raczej nie będziemy.

Damantris.
  • Tematów: 11
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Naprawdę liczysz na to, że ludzie będą chcieli sobie zadać trud, żeby ściągnąć, zeskanować i dopiero wtedy obejrzeć film przesłany przez usera, który zarejestrował się godzinę temu?
Jeżeli chodzi o mnie - zamieść na youtube, to z chęcią obejrzę i podzielę się z Tobą wnioskami. Ale ściągać nie będę.
  • 0

Gargamel.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No cóż, pobrałem, sprawdziłem, zobaczyłem ;D Plik waży 226 MB a Norton I.S. 2011 nie wykrył w nim niczego podejrzanego. Czas trwania filmu to 3 minuty i 21 sekund. Ciekawie to wygląda, choć pewnie wielu będzie twierdziło że to chińskie lampiony. Po wrzuceniu na YT pewnie jakość ulegnie znacznemu pogorszeniu, dlatego pobrałem udostępniony orginał.
  • 0

Creative12.
  • Tematów: 12
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pobrałem zobaczyłem...moim zdaniem, to NIE jest UFO! w 1 momencie widać jak coś leci i gwałtownie się zatrzymuje tylko, to mnie zaciekawiło. Kamerzysta na szczęście miał kamere dobrej jakości i dobry zoom wiec widać jak ch*j ze, to są lampiony i na dodatek mrugają jak by była swieczka w środku. Pod koniec, to nie ucieka, bo nie widać, żeby odlatywało tylko jak by gaśnie. To jest 100% lampion.

Zamieszczam screena z zooma, które zrobił kamerzysta.

Dołączona grafika
  • 0

robertusmaximus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmm lampion na to nie wpadłem, a to co w dzień na niebie w bezchmurny dzień widac to lampion z żarówką na 200%. Nic nie gasnie tylko zasłania ogromny kosciół, zoom był zablokowany na x25 czyli nic nadzwyczajnego, co do lampionu z świeczka itp. latarnia uliczna z sodową żarówką z takiej odległości znacząco słabiej świeci.
  • 0

Gargamel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Lampiony również potrafią się zachowywać dziwacznie i gwałtownie przyspieszać lub zwalniać. Wszystko to za sprawą wolniej lub szybciej poruszających się mas powietrza na dużych wysokościach, przez które lampiony przelatują wznosząc się i zostają pociągnięte przez wiejący w górze silny wiatr. Miałbym jednak pewne zastrzeżenie co do stwierdzenia, że jest to chiński lampion. Na tle wieży kościelnej widać wyraźnie jak obiekty zdają się "wisieć" na tej samej wysokości, co do lampionów nie pasuje. Zakładając że były to były lampiony, to powinny się wznosić w górę i z pozycji w jakiej znajdowały się osoby filmujące, powinno to być wyraźnie widoczne.
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gdzieś już widziałem coś podobnego... Nagranie nie z naszego kraju. Nagrania nie pamiętam dokładnie ale ten kształt niemal identyczny, także na środku była "przedziałka". Trudno powiedzieć. Ale na pewno nagranie nie należy do złych bo naprawdę jest lepsze od znacznej większości
  • -1

Gargamel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeżeli dobrze pamiętam to na forum był temat o badaczach UFO z Ukrainy którzy zarejstowali podobne obiekty podczas nocnego wypadu z kamerą.
  • 0

Creative12.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wrzuciłem filmik na YouTube specjalnie dla leniwych :P

• 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejny raz chińskie światełka niepotrzebnie absorbują uwagę.
Nie macie dość?
  • 0

robertusmaximus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kolejny raz chińskie światełka niepotrzebnie absorbują uwagę.
Nie macie dość?

Jeżeli ktoś wskaże mi producenta takich chińskich światełek to można zarobić naprawdę spore pieniądze. Każde źródło należy poddać krytyce ale teoria lampionów jest po prostu słaba. Dlaczego ? Każde filmowanie czegoś co nas zaskoczyło zaczyna się po czasie, musimy coś zaobserwować udać się po kamerę, aparat i zacząć uwieczniać ciekawe zjawisko dość dobrze opisałem jak to wyglądało ale jeszcze raz w punktach.

1. Podczas obserwacji nieba zauważyłem jak obiekty o dużej jasności wyłoniły się z czerni nieba pędzać z prędkością niewiele mniejszą niż spadające meteoryty i nagle zwalniają, dystans jakie pokonały te obiekty z tą prędkością określił bym na ok.70% pola widzenia człowieka dla obu oczu. Na filmie widać ostatni obiekt jak wyhamowuje.
2. Jasność obiektów. każda kamera ma swoją czułość i w słabym oświetleniu, po prostu nie rejestruje obiektów ponieważ ich nie widzi, a autofocus nie działa, jeżeli będziemy chcieli zarejestrować kamerą niebo wyjdzie nam jeden wielki szum. Tutaj AF działał poprawnie był zblokowany a obiekty zmieniały swoja wielkość ze względu na odległość od obiektywu. Fotografuje też niebo przy użyciu teleskopu x1200 wysokim ISO i poza księżycem efekty są naprawdę mało atrakcyjne ( odległość, jasność). Nagranie sodowej lampy ulicznej w nocy przy użyciu identycznych parametrów (odległość, panująca ciemność wokoło) daje znacznie ciemniejsze nagranie.
3. Obiekty nie poruszały się chaotycznie, poruszały się po liniach prostych z zmianami kierunku i utrzymywaniem go, były także zmiany odległości (prostopadłe zygzakowanie).

Jeżeli ktoś mi pokaże lampiony o takich możliwościach to oddam mu połowę zysku z ich dystrybucji oraz oddam hołd na rynku w Krakowie.
Pozdrawiam
  • 0

Creative12.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak jak już mówiłem na początku widać jak jeden z tych lampionów leci dosyć szybko i się nagle zatrzymuje i to własnie jest dla mnie ciekawe, bo nie wydaje mi się, żeby lampion się tak zachowywał.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych