Skocz do zawartości

Dzisiejsza rozmowa z prababcią...

• Please log in to reply
34 replies to this topic

#1 Gość_prb

Gość_prb.
  • Tematów: 0

Napisano

Dnia dzisiejszego z samego ranka, przy śniadaniu, postanowiłem pogawędzić sobie z moją prababcią. W końcu temat zmienił się na "na modlitwę nie ma czasu w dzisiejszym świecie". Babcia oczywiście jest osobą bardzo wierną, więc powiedziała mi śmiejąc się "Jak się nie będziesz modlił, to do ciebie diabły przyjdą!". Oczywiście również się uśmiechnąłem, odbierając słowa babci jako żart, ale ona po chwili dodała, już troche poważniej: "Jak byłam mała, to nasz sąsiad się nie modlił, to go nawiedzały...". Wydawało mi się, że babcia coś zmyśla, więc zapytałem się, czy kiedyś widziała diabła. Odpowiedź była jasna - widziała. Gwoli ścisłości, babcia kiedyś mieszkała w niewielkiej wsi, na drodze między Żyrardów a Warszawą, która została zniszczona w konsekwencji działań związanych z 1 wojną światową, następnie przeprowadziła się do Wrocławia.

Wczoraj zarejestrowałem się na tym vortalu, więc się zainteresowałem - a nuż jakieś ciekawe informacje od babuszki wyciągne. Jej reakcja przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Prababcia bardzo dobrze rysuje, tak więc złapała za jakąś starą kartkę od recepty i narysowała z tyłu ciekawy rysunek...

Oto i on (prosto ze skanera, trochę podkręciłem kontrast):
Dołączona grafika

Zdania na temat tych "diabłów" (nie pamiętam dokładnie co mówiła babcia, ale w pamięci utkwiło mi):
- Miałe wielkie, czerwone puste oczy
- Cały czas uśmiechały się złowieszczo
- Latały (!!!)
- Babcia cały czas nazywa ich głowę "czaszką"
- Przychodziły zarówno w dzień i w nocy
- Wysysały krowom sąsiada krew (!!!)
- Nigdy nic nie mówiły
- W nocy słychać było ich piskliwy śmiech
- Były wyższe od dziesięcioletniej wówczas babci

Nie wiem jak wam, ale mi się kojarzy to to dosyć jednoznacznie. Babcia mówiła to z powagą, poza tym nie ma ona zwyczaju kłamać. Oczywiście, istnieje możliwość, że większość z tych "cech" dolepili owym "diabłom" inni mieszkańcy wsi, aczkolwiek babcia upiera się, że sama ich widziała - tak więc, powiedzmy, że jej wierzę.

Co o tym sądzicie?
  • 0

Pit.

pies Darwina

• Tematów: 28
  • Artykułów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

El Chupacabra? z rysunku troche do szaraka podobne...
  • 0

#3 Gość_prb

Gość_prb.

Napisano

El Chupacabra? z rysunku troche do szaraka podobne...

No własnie - ów diabeł wygląda mi na połączenie Chupacabry z Szarakiem... Chociaż... Nie da się wykluczyć, że Szaraki mogą mieć podobne praktyki? Zakładając, że to Szarak, można wytłumaczyć nawet kwestię "czerwonych oczu" - kto widział Vadera w Nowej Nadziei, może orientować się, że kiedy na jego hełm pada mocniejsze oświetlenie, jego "szybki" są właśnie czerwone, a przez resztę czasu czarne... Być może tak samo działają oczy opisanej przez moją babcie istoty?
  • 0

Pit.

pies Darwina

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W nowej nadziei szybki były czerwone, dopiero w późniejszych częściach zmieniono je na czarne, ale to już zaczyna być offtop. Szaraki nie są zbyt wysokie, a tu piszesz:

Były wyższe od dziesięcioletniej wówczas babci

Ile wtedy mogła mieć twoja babcia wzrostu :?:
  • 0

#5 Gość_prb

Gość_prb.

Napisano

Ile wtedy mogła mieć twoja babcia wzrostu :?:

"Myślisz, że mieliśmy linijki?" - odpowiedź babci ;) .

Powołując się na stronę, można przypuszczać, że miała ona ok. 1,40metra, chociaż sama twierdzi, że była niższa od swoich sióstr, tak więc mozna przypuszczać, że mogła mieć coś między 1,20m - 1,35m.
  • 0

Pit.

pies Darwina

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

szaraki mają w granicach 1m do 1,4m wię cby się mogło zgadzać...
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Prababcie są niezłym żródłem informacji. ;-)
Ja np od mojej dowiedziałem sie że w mojej miejscowości miały miejsce zjawiska paranormalne : kule swiatła latające po polach, postacie bez głów wychodzące z lasów, duchy pojawiające sie i znikające w 3 sekundy, wycie pod ziemią itp itd

Ile w tym prawdy nie wiadomo, lecz w innych miejscowościach w tamtych czasach też były takie zjawiska :surprised:
Np w sąsiedniej miejscowości gdy szło sie w nocy koło pewnego potoku to widać było jakąś staruszke siedzącą na kamieniu w czarnym ubraniu :shock:
Według starszych osób jako wyjaśnienie tych fenomenów brało sie ze ludzie nie byli bierzmowani.

Oj czasami to chciałbym żyć w tamtych czasach :beer:
  • 0

#8 Gość_prb

Gość_prb.

Napisano

Prababcie są niezłym żródłem informacji. ;-)
Ja np od mojej dowiedziałem sie że w mojej miejscowości miały miejsce zjawiska paranormalne : kule swiatła latające po polach, postacie bez głów wychodzące z lasów, duchy pojawiające sie i znikające w 3 sekundy, wycie pod ziemią itp itd

Zapytaj się o świetliste znaki na niebie, bo moja często na ten temat rozmawia :) .

Tak się zastanawiam... Być może jeszcze nie tak dawno zjawiska takie, które uważamy za paranormalne, były całkowicie powszechne? Bo na to wygląda. Zapewne kiedyś przeciętny kosmita, łażąc po wsiach i polach, zakładał, że ludzie są zbyt prości aby zwrócić jakąś większą uwagę na jego prawdziwe intencje... Ale to jest naprawdę ciekawe.

Według starszych osób jako wyjaśnienie tych fenomenów brało sie ze ludzie nie byli bierzmowani.

Te wszystkie "diabelne" rzeczy musieli tak tłumaczyć - bo jak inaczej? Nie mieli odpowiedniej wiedzy, a ich życie skupiało się tylko na pracy i wierze ;) .
  • 0

.
Reputacja

Napisano

NA moje wieże w to ale z tym modleniem sie cos w tym jest apropo niektorzy mowia kiedys ludzie wiezyli w diably teraz w ufo to to samo tylko ludzie wtedy nieznali slowo kosmita i tak nazwywali diabły moim zdaniem słowo diabeł to kosmmita w dawnych czasach albo np niektórzy mowia w nocy weźmie cie wiedzma tak mowili kiedys terz chodzilo o to ze kosmici cie porwą ale w tedy mowilo sie że to są wiedzmy diabły lub potwory !
  • 0

Muaarthinos.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja proponuje pokazac prababci jakies zdjecia szarakow z neta. Moze rozpozna ktoregos :P
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Te wszystkie "diabelne" rzeczy musieli tak tłumaczyć - bo jak inaczej? Nie mieli odpowiedniej wiedzy, a ich życie skupiało się tylko na pracy i wierze .

Zgadzam się.
A nie byłbym zdziwiony jakby te 'diabły' to byłyby szraki lub inni kosmici :)
  • 0

#12 Gość_prb

Gość_prb.

Napisano

Pokazałem babci to zdjęcie szaraka co ostatnio się pojawiło w internecie. Jej odpowiedź: "Podobny, ale to nie taki... Za tłusty."

Tak więc: a) To był wygłodzony szarak B) Wszystkie zdjęcia szaraków to fake, gdyż te naprawdę są chudsze c) Moja babcia widziała coś innego :) .
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

prb, chyba wiem jakiego mogła zobaczyć szaraka... Obejrzyj film Jamie Mussan UFO conference 2005 mexico.. Tam są, żekome zdjęcia szaraków "wychudzonych". Być może takowe widziała...
  • 0

#14 Gość_prb

Gość_prb.

Napisano

prb, chyba wiem jakiego mogła zobaczyć szaraka... Obejrzyj film Jamie Mussan UFO conference 2005 mexico.. Tam są, żekome zdjęcia szaraków "wychudzonych". Być może takowe widziała...

Może jakieś linki? :)

Ale jeżeli film jest słabej jakości, zdaje się, że babcia nie będzie nic widziała :/ ..
  • 0

Baal.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może jakieś linki?

Film jest tu gdzieś na forum, poszukaj.

A film jest raczej dobrej jakości.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych